Te śledziki okazały się moim numerem 1. Zwróćcie uwagę, że wcześniej należy przygotować sobie do nich cebulkę, ale naprawdę warto. Przepyszne!
Składniki:
- 6-7 płatków śledzi po wiejsku (należy je osuszyć ręcznikiem papierowym z nadmiaru zalewy)
- *można użyć też śledzi matiasów, ale wcześniej należy moczyć je kilka godzin w wodzie z mlekiem i odrobiną octu spirytusowego
Sos:
- 1 cebula + 1 łyżka cukru
- 1 łyżka majonezu
- 2-3 łyżki naturalnego jogurtu greckiego
- 2 łyżeczki musztardy francuskiej
- 1/2 łyżeczki suszonego koperku
- świeżo zmielony pieprz
Sposób przygotowania:
1. Cebulę posiekać drobno, zasypać cukrem i odstawić na 3-4 godziny. Odcisnąć z nadmiaru powstałego soku.
2. Śledzie pokroić w dowolne kawałki.
3. Wszystkie składniki sosu wraz z cebulą wymieszać i połączyć ze śledziami. Przełożyć na półmisek. Oprószyć odrobiną suszonego koperku.
Smacznego!!!
Inspiracja: obiaddlataty.pl



Bardzo ciekawy patent z cebulką. Muszę kiedyś wypróbować, może nie typowo na Wigilię, bo mamy swój ulubiony przepis na śledzie, ale na inną okazję także się sprawdzi.
OdpowiedzUsuń