Ekspresowy piernik, który nie wymaga użycia miksera. Dzięki jabłkom wychodzi miękki i wilgotny.
Składniki (keksówka 10x27cm):
- 2 jajka
- 125 ml jogurtu naturalnego
- 125 ml oleju
- 2/3 szklanki cukru
- 250 g mąki pszennej
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżka ciemnego kakao
- 20 g przyprawy do piernika
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 2 nieduże jabłka - obrane i starte na tarce jarzynowej
Posypka:
- 1/2 szklanki orzechów włoskich - miałam posiekane, ale nie trzeba ich drobno siekać, lepsze będą większe kawałki
- 2 łyżki cukru
- 1 łyżeczka cynamonu
Sposób przygotowania:
1. Jabłka obrać, zetrzeć na tarce jarzynowej. Keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia, piekarnik rozgrzać do 180*C.
2. W misce umieścić jogurt, jajka, cukier i cukier waniliowy. Wymieszać rózgą kuchenną lub widelcem do połączenia składników.
3. W osobnej misce umieścić mąkę, proszek do pieczenia, sodę, kakao, przyprawę do piernika i cynamon. Wymieszać.
4. Do masy jajecznej dodać wymieszane suche składniki i jabłka. Delikatnie i powoli wymieszać łyżką tylko do połączenia składników.
5. Ciasto umieścić w keksówce. Posypać mieszanką orzechową z cukrem i cynamonem.
6. Piec w 180*C przez 40-45 minut, do suchego patyczka. Wszystko zależy od piekarnika.
Smacznego!!!



Muszę przyznać że jeszcze jabłka do piernika nie dawałam. Muszę kiedyś nadrobić ten fakt. P.s. piękna zastawa, uwielbiam takie naczynia 😉
OdpowiedzUsuńSerdecznie pozdrawiam 🙂
Dziękuję bardzo.
UsuńA propos zastawy, posiadam tylko pojedyncze sztuki i staram się ich nie kupować za wiele ☺️ taki talerzyk można obecnie dostać w Pepco, a kubeczek też z tego sklepu, ale kupiony z dwa lata temu. Pozdrawiam 🙂