26 sierpnia 2025

Sałatka warstwowa z kalafiorem i jajkiem

 Prosta pyszna sałatka, która najlepiej smakuje w sezonie kalafiorowym. 

Składniki:

  • 1 kalafior 
  • 3-4 jajka ugotowane na twardo 
  • 1 mała puszka kukurydzy 
  • pomidorki koktajlowe 
  • domowy sos czosnkowy - KLIK 
  • siekany koperek 

Sposób przygotowania:

1.  Kalafiora podzielić na różyczki, ugotować na półtwardo w lekko osolonym wrzątku. Odcedzić i wystudzić. 

2. Ugotowane jajka obrać, pokroić na ćwiartki, kukurydzę odsączyć z zalewy, pomidorki umyć i przekroić na pół. 

3. Przygotować sos czosnkowy - link powyżej lub tu: https://kuchnia-domowa-ani.blogspot.com/2012/10/sos-czosnkowy.html 

4. Na półmisku ułożyć różyczki kalafiora, kukurydzę, pomidorki i jajka. Całość polać sosem czosnkowym, posypać koperkiem. 

5. Sałatkę schłodzić przed podaniem.  

Smacznego!!!

23 sierpnia 2025

Drożdżowe pierożki z jabłkami do odrywania

 Na te pyszne bułeczki drożdżowe trafiłam zupełnie przypadkowo gdzieś na insta. Przepis przepisałam do swojego zeszytu, bo bardzo mi się spodobał i o nim zapomniałam... I wertując niedawno kartki z przepisami, natknęłam się na nie ponownie i postanowiłam przygotować na rodzinny wypad nad wodę. To był strzał w dziesiątkę. Zniknęły bardzo szybko. Pyszne, puszyste z jabłuszkiem otulone cukrem z cynamonem.

Składniki (tortownica 26 cm):

  • 150 ml ciepłego mleka 
  • 30 g świeżych drożdży (lub 1,5 łyżeczki drożdży suszonych)
  • 2 łyżki cukru 
  • 1 jajko
  • 1/2 łyżeczki soli 
  • 50 g roztopionego masła 
  • 1 łyżka gęstej słodkiej śmietany 
  • 370-380 g mąki pszennej 

Dodatkowo: 

  • 3-4 małe jabłka 
  • cukier
  • cynamon 
  • jajko do posmarowania bułeczek 
  • cukier puder do oprószenia 

Sposób przygotowania: 

1. Ciepłe mleko wymieszać z cukrem i drożdżami. Odstawić na 10-15 minut, aż drożdże zaczną pracować. Następnie dodać jajko, sól, śmietanę i roztopione masło. Całość wymieszać. 

2. Do mieszanki wsypać mąkę, wymieszać i wyrobić ciasto. Jak już będzie gładkie i elastyczne, włożyć do miski oprószonej mąką, przykryć i odstawić do podrośnięcia na 30-40 minut w ciepłe miejsce. 

3. Jabłka obrać, pokroić na ósemki i posypać cukrem i cynamonem. 

4. Wyrośnięte ciasto rozwałkować na grubość około 1 cm. Wycinać koła, na każdy krążek nakładać po kawałku jabłka i zlepiać jak pierogi. Ułożyć obok siebie w tortownicy, odstawić na kilka minut. Nie zmieściły mi się wszystkie pierożki w tortownicy. Pozostałe 9 sztuk. Ułożyłam na blaszce luzem i upiekłam. 

5. Wierzch pierożków - bułeczek posmarować rozmąconym jajkiem. Tortownicę włożyć do piekarnika nagrzanego do 180*C i piec 25-30 minut do zrumienienia. Po przestudzeniu oprószyć cukrem pudrem. 

Smacznego!!!


22 sierpnia 2025

Zupa buraczkowa

 Pyszna zupa na bazie buraczków. Uwielbiam, szczególnie o tej porze roku. 

Składniki: 

  • 1 wędzone żeberko 
  • 3 buraki 
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka 
  • 1 cebula 
  • 4-5 średniej wielkości ziemniaków 
  • 2 ząbki czosnku 
  • 1 liść laurowy 
  • kilka kulek ziela angielskiego 
  • 1/4 szklanki śmietanki 30% 
  • ocet lub sok z cytryny do smaku 
  • suszony majeranek 
  • siekany świeży koperek 
  • sól, pieprz do smaku 

Sposób przygotowania: 

1. Żeberko zalać wodą, około 2-3 litry i gotować przez 20 minut. 

2. Dodać pokrojone marchewki, pietruszkę i cebulę oraz liść laurowy i ziele angielskie. Gotować do miękkości. 

3. W międzyczasie buraki i ziemniaki obrać,  buraki zetrzeć na tarce jarzynowej, a ziemniaki pokroić w kostkę. Dodać do gotującej się zupy i gotować do momentu, aż ziemniaki zmiękną. 

4. Doprawić do smaku octem lub sokiem z cytryny. Dodać też zmiażdżone ząbki czosnku. 

5. Śmietanę zahartować w niewielkiej ilości zupy i wlać do garnka. Doprawić solą, pieprzem, dodać też suszony majeranek i świeży siekany koperek. Zagotować. 

Smacznego!!!


18 sierpnia 2025

Włoski sos do słoików

 Ten sos to prawdziwy sztos! Przepis mam od koleżanki z pracy, która mi ten sos polecała. A sos jest tak pyszny, że i z Wami dzielę się przepisem. 

Składniki:

  • 4 kg pomidorów (najlepiej mięsistych jak lima)
  • 2 duże czerwone papryki
  • 1/2 kg cebuli
  • 1-2 główki czosnku (dałam półtorej główki)
  • 180-200 g koncentratu pomidorowego
  • 1/2 szklanki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki soli do przetworów
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • 1/4 łyżeczki ostrej papryki w proszku - zamiast tego dałam 1 małą świeżą papryczkę chilli
  • 2 łyżki świeżego oregano - dałam pół na pół świeżego i suszonego
  • 1 łyżeczka bazylii - świeżej posiekanej lub suszonej
  • 1 mały pęczek siekanej natki pietruszki - pominęłam

Sposób przygotowania:

1. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i zblendować. 

2. Pokroić w kostkę cebulę i paprykę, czosnek drobno posiekać lub przepuścić przez praskę. 

3. W garnku rozgrzać oliwę, dodać cebulę, czosnek, paprykę i dusić do miękkości około 10 minut. 

4. Dodać zbrandowane pomidory i przyprawy (tylko pietruszkę zostawić na sam koniec). Gotować przez godzinę, by sos trochę zgęstniał. Na koniec dodać posiekaną natkę pietruszki, ale ja nie dawałam.

5. Przelać do słoików, zakręcić i pasteryzować około 30 minut. 

6. Z podanych proporcji wyszło mi 9 słoików różnej wielkości. Można go wykorzystać np. do spaghetti, lasagne czy nawet leczo.

Smacznego!!!

16 sierpnia 2025

Naleśniki z karmelizowanymi owocami

Dziś propozycja naleśników w formie deseru - pyszne, podawane na ciepło z sezonowymi karmelizowanymi owocami.

Składniki:

  • usmażone świeże naleśniki

Owoce:

  • 1 banan
  • 2 brzoskwinie
  • 2 śliwki 
  • 1 łyżka masła 
  • sok z cytryny lub pomarańczy 
  • ewentualnie miód i cynamon

Sposób przygotowania:

1.  Owoce pokroić w grubsze plasterki. 

2. Na patelni rozgrzać masło, dodać owoce, sok z pomarańczy lub cytryny, ewentualnie miód i cynamon, i smażyć, aż powstanie sos. 

3. Na ciepłe naleśniki nałożyć ciepłe owoce z patelni. 

4. Podawać. 

Smacznego!!!

12 sierpnia 2025

Pomidory z burratą i pesto

 Szybka pyszna przekąska, którą możesz również podać na śniadanie czy kolację. 

Składniki: 

  • 2-3 pomidory, mogą być różne gatunki i kolory 
  • 1 burrata
  • sól, pieprz 
  • zielone pesto + łyżeczka soku z cytryny
  • ewentualnie do dekoracji pestki słonecznika lub świeże listki bazylii

Sposób przygotowania:

1. Pomidory pokroić w plasterki, ułożyć na półmisku. Skropić oliwą. Posolić i popieprzyć. 

2. Na pomidory wyłożyć burratę. 

3. W małej miseczce wymieszać dużą łyżkę zielonego pesto i całość wyłożyć na burratę. 

4. Od razu podawać. 

Smacznego!!!

7 sierpnia 2025

Rogaliki z borówkami leśnymi

 Pyszne drożdżowe rogaliki z leśnymi jagodami. Nie są za słodkie, ale za to mięciutkie i puszyste. Dodatkowym plusem jest też to, że można użyć mrożonych jagód. 

Składniki: 

Ciasto: 

  • 25 g świeżych drożdży 
  • 30-40 g cukru 
  • 50 ml ciepłego mleka 
  • 340 g mąki pszennej 
  • 1 jajko 
  • 100 g miękkiego masła 
  • szczypta soli 

Nadzienie: 

  • około 200 g jagód - u mnie mrożone 
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 

Dodatkowo: 

  • mleko lub białko do posmarowania rogalików 

Sposób przygotowania: 

1. Mleko, cukier i drożdże wymieszać, aż się rozpuszcza. Dodać mąkę, jajko, masło i szczyptę soli i wyrobić gładkie elastyczne ciasto. Przykryć i odstawić na 40 minut do podrośnięcia. 

2. Jagody wymieszać z mąką ziemniaczaną. 

3. Ciasto po wyrośnięciu krótko zagnieść, podzielić na 4 części. Rozwałkować na kształt okręgu i radełkiem wycinać 8 trójkątów. Na każdy nałożyć porcje jagód, zawinąć na kształt rogalika. 

4. Rogaliki włożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Posmarować mlekiem lub białkiem i odstawić jeszcze na około 20 minut. 

5. Piec w 180*C przez 15-18 minut - do zrumienienia. Po lekkim przestudzeniu można polukrować. Do lukru zużyłam 1/2 szklanki cukru pudru i trochę z soku z cytryny. Zamiast lukru można użyć również rogaliki oprószyć cukrem pudrem. 

Smacznego!!! 

Źródło: IG, pyszna_codzienność

5 sierpnia 2025

Kotlety pożarskie

 Bardzo dobre kotlety mielone, które przygotowane są z piersi z kurczaka. Ale moim zdaniem najlepiej smakują na świeżo. Odgrzewane też są dobre, ale zaraz po przygotowaniu są najlepsze. Na blogu jest już podobny przepis, który niewiele się różni. Zapraszam, jeśli ktoś chce porównać (KLIK).

Składniki (na 10 sztuk):

  • 2 piersi z kurczaka 
  • kawałek bułki paryskiej, ewentualnie 1 kajzerka 
  • 1 jajko 
  • sól, pieprz
  • garść natki pietruszki
Dodatkowo: 
  • 1 szklanka mleka do namoczenia bułki 
  • bułka tarta do panierki 
  • masło klarowane do smażenia 

Sposób przygotowania: 

1. Bułkę rozdrobnić, zalać mlekiem. 

2. W międzyczasie piersi z kurczaka oczyścić z błonek, zmielić w maszynce do mięsa lub zblendować. 

3. W misce umieścić mięso, dodać odciśniętą z mleka bułkę, jajko, sól, pieprz i siekaną natkę pietruszki. Dokładnie wyrobić masę mięsną. 

4. Formować kotleciki. Każdy obtoczyć w bułce tartej. 

5. Smażyć na maśle klarowanym z obu stron na złoto. 

6. Podawać z ulubionymi dodatkami. 

Smacznego!!! 

2 sierpnia 2025

Omlet z serkiem włoskim i cukinią

 Uwielbiam omlety śniadaniowe i robię je jak tylko mam więcej czasu z rana. Zazwyczaj dorzucam do nich coś, co mam akurat w lodówce. Wychodzi duży i syty, spokojnie najedzą się nim dwie dorosłe osoby. 

Składniki: 

  • 2 jajka + odrobina mleka
  • 30 g salami 
  • 200 g cukinii 
  • 90 g serka włoskiego (typu Capri)
  • 6 pomidorków koktajlowych 
  • sól, pieprz 
  • suszone oregano 
  • olej

Sposób przygotowania: 

1. Jajka wymieszać w miseczce z odrobiną mleka, soli i pieprzu. 

2. Salami i cukinię pokroić, pomidorki przekroić na połówki. Serek wiejski pokroić na grubsze plastry, a następnie w dużą kostkę. 

3. Na patelni rozgrzać olej. Podsmażyć salami, cukinię, a po chwili dodać pomidorki. Całość podsmażyć, po czym wlać mieszankę jajeczną, równomiernie rozprowadzić. Na wierzchu ułożyć kawałki serka wiejskiego, całość posypać oregano. Przykryć pokrywką i smażyć na małym ogniu, aż jajka się zetną. 

Smacznego!!!