15 maja 2024

Schab w sosie śmietanowym

 Ten sposób przygotowania mięsa wyniosłam ze swojego domu rodzinnego. Do tego dania świetnie nadaje się schab, ale także szynka wieprzowa. 

Składniki:

  • 600-700 g schabu pokrojonego w plastry
  • 1 spora cebula
  • 1-2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka kminku (opcjonalnie)
  • ziele angielskie 
  • liść laurowy
  • mąka
  • smalec do obsmażenia
  • sól, pieprz
  • śmietana 18%
  • woda

Sposób przygotowania:

1. Mięso delikatnie rozbić, ale naprawdę niewiele. Posolić, popieprzyć i obtoczyć w mące. Na patelni rozgrzać smalec i obsmażyć mięso na rumiano z obu stron. 

2. W międzyczasie cebulę posiekać w grubą kostkę, a czosnek drobniutko pokroić. 

3. Jak mięso będzie obsmażone, zdjąć je z patelni, a na patelnię dorzucić cebulę i czosnek i chwilkę smażyć. Z powrotem na patelnię dołożyć mięso, dodać ziele angielskie, liść laurowy, ewentualnie kminek i dolać tyle wody, by zakryło mięso. Całość dusić pod przykryciem, aż mięso będzie miękkie. 

4. W szklance wymieszać łyżkę mąki z dwoma łyżkami śmietany i odrobiną zimnej wody. Gotową mieszanką zalać sos z mięsem i zagotować do zgęstnienia. Ewentualnie doprawić pod koniec.

5. Gotowe mięso i sos podawać z ziemniakami, kaszą lub kluskami śląskimi i np. z surówkami.

Smacznego!!!

10 maja 2024

Omlet z pieczarkami i oliwkami

 Moje ulubione śniadania, choć ostatnio trochę mam mniej na nie czasu. Niemniej jednak od czasu do czasu przygotowuję sobie jakiś omlet z produktów, jakie akurat mam pod ręką. 

Składniki:

  • 2 jajka 
  • 2-3 spore pieczarki
  • 2 łyżki czarnych oliwek
  • 2 plasterki dowolnej szynki
  • 1 łyżka tartego żółtego sera lub 1 plasterek sera porwany na kawałki
  • trochę mleka
  • sól, pieprz
  • szczypiorek
  • olej

Sposób przygotowania:

1. Pieczarki obrać, pokroić w grubsze plasterki i obsmażyć na oleju. Pod koniec smażenia dorzucić porwaną szynkę.

2. W międzyczasie jajka wymieszać widelcem z mlekiem, solą i pieprzem, ewentualnie z tartym żółtym serem. 

3. Na patelnię z pieczarkami i szybką wlać mieszankę jajeczną, dorzucić na wierzch pokrojone oliwki, kawałki sera i szczypior. Smażyć, aż wierzch omletu się zetnie. 

Smacznego!!!

7 maja 2024

Sałatka z tortellini i suszonymi pomidorami

 Pyszna sałatka, którą przygotujesz w kilka chwil. 

Składniki: 

  • 250 g ulubionych tortellini 
  • 2-3 garści rukoli
  • 3-4 łyżki oliwek (u mnie kalamata) 
  • 2-3 łyżki pokrojonych suszonych pomidorów 
  • 2 małe pomidory 
  • 2 ogórki
  • 2 łyżki tartego parmezanu 
  • 1 czerwona cebula 

Dressing: 

  • oliwa z oliwek 
  • musztarda francuska 
  • miód 
  • sól, pieprz 
  • suszony granulowany czosnek lub 1 ząbek świeżego 
  • zioła prowansalskie 
  • sok z cytryny 

Sposób przygotowania: 

1. Tortellini ugotować w lekko osolonej wodzie zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedzić, przelać zimną wodą i pozostawić do wystudzenia. 

2. Czerwoną cebulę dowolnie pokroić, pomidora pokroić w mniejsze kawałki, ogórki w kostkę.

3. Zrobić dressing według swojego smaku. 

4. W misce umieścić tortellini, suszone i świeże pomidory, odsączone oliwki i rukolę. Dodać tarty parmezan, dressing i całość wymieszać. 

Smacznego!!!

Źródło: IG, annascooking

30 kwietnia 2024

Zapiekanka makaronowa z kabanosami

 Zapraszam was dziś po przepis na niezwykle pyszną zapiekankę. Składników ma niewiele, ale smak naprawdę rewelacyjny. Do tego można ją szybko przygotować. 

Składniki:

  • 250 g dowolnego makaronu
  • 150 kabanosów (użyłam z lokalnej masarni)
  • ser żółty - ilość wedle uznania, miałam 6 plasterków i tyle użyłam do zapiekanki
  • 250 g śmietany 18%
  • 1/2 łyżeczki granulowanego czosnku 
  • 1/2 łyżeczki mielonej papryki
  • sól, pieprz
  • oliwa do posmarowania naczynia

Sposób przygotowania:

1. Nagrzać piekarnik do 180*C, góra-dół. 

2. Makaron ugotować w lekko osolonym wrzątku. Odcedzić. 

3. Kabanosy pokroić na plasterki, ser żółty zetrzeć na tarce jarzynowej.

4. Śmietanę wymieszać z przyprawami i połową startego sera. 

5. Naczynie żaroodporne posmarować cienko oliwą. Wyłożyć makaron, na to kabanosy, wyłożyć śmietanę z dodatkami, a wierzch posypać resztą tartego sera. 

6. Piec w 180*C bez przykrywki przez 20-25 minut. Jeśli lubicie zapieczony ser na wierzchu, to pieczemy do 30 minut.

Smacznego!!!

27 kwietnia 2024

Torcik z kremem mascarpone i malinami

 Witajcie. Dziś zapraszam po przepis na pyszny i prosty tort z kremem na bazie serka mascarpone oraz z malinami i galaretką. Kiedyś robiłam bardzo podobny tort, tylko w foremce o kształcie motylka (KLIK).

Składniki (tortownica 22cm):

Biszkopt:

  • 4 jajka
  • 1/2 szklanka mąki pszennej
  • 1/2 szklanka cukru
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka oleju


Krem:

  • 200 g śmietany 36%
  • 250 g serka mascarpone
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 1 łyżka soku z cytryny

Maliny:

  • 200-250 g malin - świeżych lub mrożonych
  • 1 galaretka malinowa
  • 3/4 szklanki wrzątku

Dodatkowo:

  • świeże maliny do dekoracji 
  • 1/2 szklanki śmietanki 36%
  • 1 łyżeczka cukru pudru

Sposób wykonania:

1. Z podanych składników zrobić biszkopt. Piec w tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia, ale tylko sam spód. Wystudzić i przekroić na trzy blaty.
2. Serek mascarpone i śmietanę przełożyć do miski, ubić do momentu zgęstnienia masy, dodać cukier puder i sok z cytryny, wymieszać.
3. Galaretkę rozpuścić we wrzątku, ostudzoną wymieszać z malinami.
4. Przełożyć ciasto:

  • biszkopt + ewentualnie nasączenie np. herbatą
  • tężąca galaretka z malinami
  • 1/3 kremu śmietankowego
  • biszkopt + ewentualnie nasączenie np. herbatą
  • tężąca galaretka z malinami
  • 1/3 kremu śmietankowego
  • biszkopt

5. Pozostałym kremem posmarować boki tortu. Ubić śmietankę 36% z cukrem i wyłożyć ją na wierzch tortu.

6. Tort schłodzić w lodówce. Przed podaniem ozdobić świeżymi malinami.

Smacznego!!!

26 kwietnia 2024

Domowe masło

 Pewnie nie raz i nie dwa podczas ubijania śmietany kremówki okazało, że ubijaliście zbyt długo i śmietanka się zważyła. Nie wylewajcie jej pod żadnym pozorem, można z niej zrobić masło! A takie domowe masełko jest nieporównywalnie lepsze od kupnego. 

Składniki:

  • 500 ml śmietanki 30%
  • opcjonalnie sól do smaku - zazwyczaj pomijam

Sposób przygotowania:

1. Schłodzoną śmietankę ubijać do momentu, aż nie pojawią się grudki masła i nie zacznie oddzielać się serwatka. 

2. Odsączyć grudki masła od serwatki, najlepiej na sicie. Masło uformować w kulkę.

3. Do miski wlać zimną wodę, umieścić w niej masło i wyrabiać jak ciasto. Wodę należy co chwilę wymieniać do momentu, aż woda będzie całkowicie czysta. Robimy to w takim celu, by całkowicie opłukać masło z serwatki. 

4. Gotowe masło uformować w osełkę, przechowywać w lodówce. 

Smacznego!!!

24 kwietnia 2024

Pancakes na kefirze

 Lekkie i puszyste placuszki, które posmakują i dzieciom i dorosłym.

Składniki:

  • 300 g kefiru
  • 2 jajka
  • 250-280 g mąki pszennej 
  • szczypta soli 
  • 2 łyżki cukru 
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia 
  • 1/2 łyżeczka sody oczyszczonej 
  • 1 łyżka oleju 

Sposób przygotowania:

1. W misce widelcem wymieszać kefir, olej, jajka, sól i cukier. 

2. Do wymieszanych składników dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą. Najpierw dodać 250 g mąki, ale jeśli ciasto będzie za rzadkie, należy dosypać. Całość dokładnie wymieszać. 

3. Na patelni rozgrzać niewielką ilość oleju. Nakładać po łyżce ciasta formując placuszki i smażyć na małym ogniu z obu stron do zrumienienia. 

4. Podawać wedle uznania - z cukrem pudrem, dżemem czy świeżymi owocami. 

Smacznego!!!

20 kwietnia 2024

Proziaki - podkarpackie bułeczki z patelni

 Już dawno miałam je w planach przygotować, ale jakoś nie było okazji. Przygotowałam na urodziny córki. Rozeszły się jak przysłowiowe świeże bułeczki. Do proziaków podałam domowy smalczyk i masełko czosnkowo-ziołowe, a córka zajadała je maczane w domowym sosie czosnkowym. Jak kto lubi🙂 Świetnie też smakują z masłem i dżemem.

A skąd ta nazwa? Nazwa "proziaki" pochodzi od prozy, bo tak na Podkarpaciu nazywano niegdyś sodę oczyszczoną. Pochodzą z naszej podkarpackiej kuchni, a pierwsze wzmianki o nich pojawiły się już w XIX wieku. 

Smak proziaków pamiętam jeszcze z dzieciństwa, bo specjalizował się w nich mój tata. Nie jest więc to dla mnie żadna nowość, tylko taki powrót do przeszłości. 

Bardzo polecam, szczególnie na spotkania rodzinne i towarzyskie. Zawsze cieszą się popularnością, a ich przygotowanie jest banalnie proste. 

Składniki: 

  • 400 g kefiru / maślanki 
  • 520-550 g mąki pszennej - ile ciasto zabierze 
  • 1 płaska łyżeczka soli 
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka cukru

Sposób przygotowania: 

1. Wszystkie składniki umieścić w misce i wyrobić ciasto ręcznie. W razie potrzeby podsypać mąką, bo jej ilość będzie uzależniona od gęstości samego kefiru czy maślanka oraz suchości mąki.

2. Blat podsypać mąką, rozwałkować ciasto na grubość 1 cm, szklanką lub foremką w kształcie kółka wycinać bułeczki. 

3. Na suchej rozgrzanej patelni na małym ogniu smażyć bułeczki przez 3-4 minuty odwracając co jakiś czas. 

4. Podawać z masełkiem czosnkowym, domowym smalczykiem, sosem czosnkowym, dżemem - jak kto lubi. Będą też idealne jako dodatek do sałatki. 

Smacznego!

 

18 kwietnia 2024

Rolada z jabłkami II

 Taka rolada to wypiek, który można przygotować dosłownie w kilka chwil. Zrobiłam ją w międzyczasie, gdy gotowały się ziemniaki do niedzielnego obiadu ;-)  Jest już bardzo podobna na blogu (KLIK), ale sposób przygotowania jabłek się nieco różni. 

Składniki:

  • 5 średnich jabłek
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżka soku z cytryny

Biszkopt:

  • 4 jajka
  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 1/3 lub 1/2 szklanki cukru (w zależności od słodkości jabłek)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia


Sposób wykonania:

1. Jabłka obrać, pokroić w grubsze plastry. Jabłka przełożyć do miski, dodać soku z cytryny i dokładnie wymieszać. Jabłka wyłożyć na blaszkę od piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia i posypać z wierzchu cynamonem. Włożyć do piekarnika i podpiec, a w międzyczasie zrobić ciasto na biszkopt.
2. Białka ubić ze szczyptą soli, dodać cukier, a następnie dodawać po jednym żółtku. Na koniec dodać mąkę wymieszaną  z proszkiem do pieczenia i dokładnie, ale delikatnie wymieszać.
3. Ciasto wylać na podpieczone jabłka, całość piec w 180 st. C przez ok 20-30 minut do zrumienienia się wierzchu.
4. Po upieczeniu ciasto przewrócić jabłkami do góry na deskę wyłożoną ściereczką i od razu zwinąć w roladę. Pozostawić do wystudzenia.
5. Gotową przestudzoną roladę oprószyć cukrem pudrem.

Smacznego!!!

16 kwietnia 2024

Szpecle lub makaron w sosie z kurczakiem, pieczarkami i marchewką

 Pyszne danie, które można przygotować w kilka chwil. Zamiast typowych tartych klusek szpecli, można użyć zwykłego makaronu.  

Składniki:

  • 2 małe piersi z kurczaka
  • 1 marchewka
  • 250 g pieczarek
  • 1 cebulka
  • 1-2 ząbki czosnku
  • dowolna przyprawa do kurczaka 
  • sól, pieprz
  • 1/2 szklanki śmietanki 30%
  • olej do smażenia
  • ugotowane szpecle lub inny dowolny makaron

Sposób przygotowania:

1. Piersi z kurczaka pokroić w kostkę, posypać przyprawą i odstawić na 10 minut. Następnie ma patelni rozgrzać olej, obsmażyć mięso z każdej strony. 

2. W międzyczasie obraną cebulę posiekać w kostkę, czosnek przepuścić przez praskę, obraną marchewkę zetrzeć na tarce jarzynowej o dużych oczkach, a pieczarki pokroić w plasterki. 

3. Z patelni zdjąć usmażone mięso, na patelnię dodać trochę oleju i podsmażyć cebulę, po chwili dodać pieczarki, razem poddusić, a na końcu wsypać tartą marchewkę i całość dusić jakieś 5 minut, mieszając co jakiś czas.

4. Do warzyw dodać usmażone wcześniej mięso, wlać odrobinę wody (dosłownie 1/3 szklanki), chwilkę poddusić, po czym wlać śmietankę i całość zamieszać. W razie potrzeby doprawić solą i pieprzem. Można też dodać siekanej natki pietruszki. 

5. Podawać z ugotowanymi szpeclami lub zwykłym ulubionym makaronem. 

Smacznego!!!

5 kwietnia 2024

Śledzie z pieczonym czosnkiem i suszonymi pomidorami

 To jedne z najlepszych śledzi, jakie robiłam. I niestety mam tylko jedno zdjęcie, bo jak przyszły goście to dosłownie zjedli wszystko! Śledzie należy przygotować 2-3 dni przed podaniem, wtedy będą smakować najlepiej.

Składniki:

  • 7 płatów śledziowych (w oleju i occie)
  • 1 główka czosnku
  • 1/2 słoika suszonych pomidorów wraz z zalewą
  • 1 mała cebula
  • zioła prowansalskie
  • 1/2 szklanki oleju rzepakowego
  • 2 łyżki octu winnego
  • 1/2 łyżeczki soli

Sposób przygotowania:

1. Czosnek obrać, pokroić na średnie kawałki. Polać odrobiną oleju, wymieszać, umieścić w naczyniu i piec w 170*C przez 15-20 minut. Pilnować, by nie przypalić czosnku.

2. W misce wymieszać olej, pomidory pokrojone w paski, upieczony czosnek, olej z zalewy z pomidorów, zioła, ocet winny, zioła, pokrojoną w kostkę cebulę, ewentualnie sól (ostrożnie, bo śledzie są zazwyczaj słone).

3. Śledzie pokroić w średnie kawałki, wymieszać z przygotowaną zaprawą. Marynować minimum 24 godziny, a najlepiej 2-3 dni. 

Smacznego!!!

 

Źródło: wilkuchnia.pl

 

2 kwietnia 2024

Sałatka kebabowa z kalafiorem

Bardzo lubię tego typu sałatki, sprawdzają się nie tylko na świąteczny stół, ale też na lekki obiad czy kolację.

Składniki (na dwa półmiski): 
  • 1 mały kalafior
  • 1 spora pierś z kurczaka
  • 1 świeży ogórek
  • dowolna sałata ( u mnie masłowa, ale może być też lodowa czy niż sałat)
  • 1 słodka papryka (u mnie pomarańczowa) 
  • pomidorki koktajlowe
  • czerwona cebula 
  • szczypiorek
  • mała puszka kukurydzy
  • przyprawa kebab gyros + oliwa
Sos:
  • 2 łyżki majonezu
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • 2 ząbki czosnku 
  • zioła prowansalskie
  • sól, pieprz
  • szczypta cukru

Sposób przygotowania: 

1. Kalafiora podzielić na różyczki, ugotować w lekko osolonej wodzie. Ostudzić. 
2. Mięso z kurczaka umyć, oczyścić z balonem, pokroić w kostkę i posypać przyprawą kebab gyros. Wymieszać i odstawić na 15 minut. 
3. Mięso obsmażyć na oliwie na złoto z każdej strony. Ostudzić.
4. Warzywa umyć, pomidory koktajlowe przekroić na połówki, ogórka w półplasterki, cebulę w piórka, paprykę w paseczki, a sałatę porwać na mniejsze kawałki.
5. Składniki sosu połączyć z przepuszczonym przez praskę czosnkiem. 
6. Na dwóch półmiskach ułożyć sałatkę, na spód sałata, cebula, kalafior, kurczak, ogórki, papryka i pomidorki. Polać sosem, posypać kukurydzą oraz posiekanym szczypiorkiem. 

Smacznego!!!
 

Źródło: przepiski.pl

27 marca 2024

Maślane wielkanocne ciasteczka

 Szybkie i proste ciasteczka stempelki, które z pewnością przypadną do gustu i małym i dużym 🙂 założę się, że składniki na takie ciasteczka macie w domu, więc do dzieła! Jeśli nie masz foremek stempelków, żaden problem. Wystarczy wyciąć kształty dowolną foremką i uzyskasz proste klasyczne ciasteczka maślane. Tu (KLIK) można znaleźć bardzo podobne ciasteczka bez stempelków.

Składniki: 

  • 2 pełne szklanki mąki 
  • 1 jajko 
  • 200 g masła 
  • 1 łyżka aromatu waniliowego
  • 2/3 szklanki cukru pudru
  • szczypta soli 

Sposób przygotowania: 

1. Wszystkie składniki umieścić w misce, zagnieść ciasto. Schłodzić w lodówce minimum 30 minut. 

2. Odciąć kawałek ciasta, rozwałkować na grubość 5 mm i wycinać ciasteczka. Resztę ciasta należy przechowywać w lodówce, sukcesywnie wyjmować po kawałku i wycinać. 

3. Piec w 180*C przez 8-12 minut. Czas pieczenia zależy od grubości ciasteczek i samego piekarnika. Trzeba mięć na nie oko. 

Smacznego!!!

 

Swoje foremki kupiłam na Shein, ale można podobne dostać np. w Pepco przed świętami wielkanocnymi.

26 marca 2024

Jajka w wiosennym sosie z czosnkiem

Uwielbiamy jajka, a te przeszły wszelkie moje najśmielsze oczekiwania! Po prostu petarda! Szybkie i proste w przygotowaniu, a smak...rewelacja. Musicie sami spróbować!

Składniki (na 1 większy lub 2 mniejsze półmiski):

  • 6-8 jajek
  • 1 ogórek 
  • 1 pęczek rzodkiewki
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki kukurydzy z puszki
  • 3 łyżki majonezu
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego
  • sól, pieprz
  • szczypta soli
  • siekany koperek
  • siekany szczypiorek lub zielona cebulka
  • rzeżucha

Sposób przygotowania:

1. Jajka ugotować na twardo, ostudzić, obrać i przekroić na połówki.

2. Zrobić sos. Rzodkiewki i obranego ogórka pokroić w bardzo drobną kostkę. Do warzyw dodać odsączoną kukurydzę, posiekany koperek, majonez, jogurt, przepuszczony przez praskę czosnek, doprawić szczyptą cukru, solą i pieprzem i całość wymieszać. 

3. Sos wyłożyć na półmisek, wyłożyć połówki ugotowanych jaj, całość posypać posiekanym szczypiorkiem lub zieloną cebulką oraz rzeżuchą. 

Smacznego!!!

25 marca 2024

Zielona sałatka z jajkiem i tuńczykiem

 Pyszna, zdrowa sałatka, która sprawdzi się i na co dzień i od święta. 

Składniki:

  • 1 paczka mieszanki sałat
  • 4 ugotowane na twardo jajka
  • 2 puszki tuńczyka w sosie własnym
  • 2 pomidory
  • 1 słodka czerwona papryka
  • przyprawa do sałatek
  • oliwa

Sposób wykonania:

1. Jajka, paprykę i pomidory pokroić w grubszą kostkę. 

2. Zieloną sałatę umieścić w misce, dodać pokrojone jajka i warzywa. 

3. Tuńczyka odsączyć z zalewy, dodać do sałatki. Posypać dowolna przyprawą do sałatek, wlać trochę oliwy z oliwek i całość dokładnie wymieszać. 

Smacznego!!!



23 marca 2024

Szybka babka z borówkami (bez użycia miksera)

 W ubiegłą niedzielę, w czasie gdy jednocześnie robiłam obiad, szybko przygotowałam taką babkę do popołudniowej kawy. Po upieczeniu polałam babeczkę rozpuszczoną białą czekoladą i posypałam wiórkami kokosowymi, ale świetnie sprawdzi się kruszonka, a nawet sam cukier puder.

Składniki (na małą keksówkę):

  • 1 i 3/4 szklanki mąki pszennej
  • pół szklanki mleka
  • 1/3 szklanki oleju
  • 1 jajko
  • cukier wanilinowy
  • pół szklanki cukru
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/4 łyżeczki sody
  • aromat waniliowy
  • borówka leśna (u mnie mrożona)

Sposób wykonania:

1. W misce wymieszać trzepaczką mleko, jajko, olej i aromat waniliowy. 

2. Przesiać suche składniki, dodać do mokrych składników i wymieszać do połączenia. 

3. Ciasto wylać do wyłożonej papierem keksówki. Piec w 180*C przez około 40 minut. 

4. Ostudzoną babkę dowolnie udekorować. 

Smacznego!!!

Źródło: IG, wypieki_w_mojej_kuchni


21 marca 2024

Muffinki na kefirze z czekoladą

Pyszne mięciutkie muffinki z dodatkiem czekolady. 

Składniki: 

  • 1 szklanka kefiru
  • 2 jajka 
  • 1/2 szklanki oleju 
  • szczypta soli
  • 2 szklanki mąki
  • 1 niepełna szklanka cukru 
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka kakao 
  • 50 g posiekanej czekolady

Sposób przygotowania:

1. Składniki powinny mieć temperaturę pokojową. 

2. W jednej misce wymieszać mokre, a w drugiej suche składniki. Razem połączyć za pomocą rózgi. Kakao można dodać do połowy ciasta i w ten sposób uzyskać marmurkowe babeczki.

3. Ciasto przełożyć do foremki na muffinki wyłożonej papilotkami. 

4. Piec 15-20 minut do suchego patyczka. Babeczki można dowolnie udekorować. 

Smacznego!!!