Przyszła pora na podstawowe kotlety mielone. Niegdyś były zmorą, jako dziecko bardzo ich nie lubiłam, teraz robię raz na jakiś czas i mi smakują :) Najlepiej z ziemniakami i surówką z kapusty kiszonej.
Składniki:
50 dag mielonego mięsa wieprzowego
1 jajko
1 sucha kajzerka
mleko lub woda do namoczenia kajzerki
1 cebulka
1 ząbek czosnku
1 płaska łyżeczka soli
pieprz do smaku
majeranek suszony
bułka tarta
olej do smażenia
Sposób przygotowania:
1. Kajzerkę zalewamy wodą lub mlekiem, a jak namoknie to dobrze odcisnąć.
2. Cebulkę obrać, posiekać drobno i zeszklić na patelni na niewielkiej ilości oleju.
3. Do mięsa dodać 1 jajko, odciśniętą bułkę, cebulkę,zmiażdżony ząbek czosnku, sól, pieprz, majeranek, wymieszać (najlepiej dłonią). Jeśli masa jest za luźna, należy dodać bułki tartej i wymieszać do uzyskania odpowiedniej konsystencji.
4. Z masy mięsnej uformować kotlety wedle uznania. Obtoczyć w bułce tartej i usmażyć na oleju. Po usmażeniu podpiec jeszcze w piekarniku nagrzanym do 180*C przez 10 minut.
Smacznego!!!
Uwielbiam kotlety mielone. Wczoraj miałam na obiad :)
OdpowiedzUsuńDomowe mielone, do tego ziemniaczki i buraczki - pełnia szczęścia :)
OdpowiedzUsuńDawno tu nie byłam, a tu same smakowitości. Pyszne domowe jedzonko, takie jak lubię. Jako że jeszzce przed obiadem, to zjadłabym wszystkiego po trochę. Kotlecika w pierwszej kolejności, bo mielone uwielbiam, ale gołąbki tez mnie kuszą, nie mówiąc juz o słodkościach:)
OdpowiedzUsuńDziękuję Aniko! Pozdrawiam gorąco!
UsuńJa dodaję jeszcze czosnek do mielonych. Masz racje najlepiej smakują z kapusta kiszoną :-)
OdpowiedzUsuńJa też dodaję czosnek! Zapomniałam i już dopisuję!
UsuńPozdrawiam!
Moj mąż mielone mogłby jesc codziennie na obiad :)))
OdpowiedzUsuńKoperku! To znaczy,że Twój mąż nie jadł lepszych dań?
Usuńa jak robisz surówkę z kapusty kiszonej?
OdpowiedzUsuńO tak: http://kuchnia-domowa-ani.blogspot.com/2013/02/surowka-z-kiszonej-kapusty.html
Usuń