Miałam do wykorzystania białka, więc szybko zrobiłam taki piegowaty keks.
Składniki (keksówka):
- 6 białek
- 3/4 szklanki cukru
- 3/4 szklanki mąki pszennej
- 3/4 szklanki suchego maku
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 100 g rozpuszczonego masła
- aromat migdałowy lub arakowy
- 200 g bakalii (i mnie kandyzowana skórka oraz suszone markuje)
- szczypta soli
Sposób przygotowania:
1. Białka ubić ze szczyptą soli, partiami dodawać cukier. Dodać mak i zmiksować do połączenia.
2. Do miski przesiać mąkę, dodać bakalie, proszek do pieczenia, roztopione i przestudzone masło i olejek. Delikatnie wymieszać szpatułką.
3. Ciasto przełożyć do keksówki. Piec w 190*C przez około 50 minut, choć u mnie piekł się nieco krócej.
4. Po upieczeniu można posypać cukrem pudrem lub polać polewą.
Smacznego!!!



Przecież taki mak będzie zgrzytał w zębach .
OdpowiedzUsuń