Składniki:
1/3 - 1/2 marchewki
1 średni ziemniak
odrobina oleju rzepakowego / oliwy / prawdziwego masła
woda
Sposób wykonania:
1. Warzywa starannie obieramy, myjemy i kroimy na mniejsze kawałki. Przekładamy do garnuszka, zalewamy wodą na równo z warzywami i gotujemy do miękkości.
2. Kiedy warzywa będą miękkie, zupkę starannie miksujemy, dodajemy łyżeczkę tłuszczu, mieszamy.
Podajemy w temperaturze pokojowej.
Taką zupę można wzbogacić dodatkiem kleiku ryżowego lub ryżem, a w późniejszym etapie:
- kaszą manną
- kaszą jaglaną
- żółtkiem
- kawałkiem ugotowanego mięska
O, Matulu, Anusiu przypomniałaś mi jeden z piękniejszych okresów mojego życia. Takie zupki kiedyś też gotowałam, tylko tak jak piszesz dawałam kaszkę manną na zmianę z ziemniaczkami z łyżeczką masełka.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam Aniu Ciebie i Twoje maluszki.
Dziękuję Danusiu, również pozdrawiamy!
UsuńPyszna zupka dla maluszka:)
OdpowiedzUsuńDziękuję za przepis ;) pycha
OdpowiedzUsuńDzisiaj bede gotowac dla mojego maluszka taka zupke;)
OdpowiedzUsuńNa pewno wypróbuję przepisy. Pozdrawiam 😊😊😊
OdpowiedzUsuńNo to rozszerzanie diety po raz drugiczas zacząć 😊zaraz gotuję. Dziękuję
OdpowiedzUsuń