Składniki:
- 6 jajek
- 1,5 szklanki cukru
- 2 szklanki mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 szklanka oleju
- 1 łyżka kakao
- 1 kisiel czerwony (wiśniowy lub truskawkowy)
- 1 kisiel cytrynowy (można pominąć)
- pół szklanki maku
- 4 łyżki kwaśnej śmietany
Sposób przygotowania:
1. Białka ubijamy z cukrem, dodajemy mąkę, olej, śmietanę i proszek do pieczenia cały czas mieszając. Gotowe ciasto dzielimy na 4 części:
- do pierwszej dodajemy żółtka i ewentualnie kisiel cytrynowy,
- do drugiej dodajemy suchy mak,
- do trzeciej dajemy czerwony kisiel,
- do ostatniej dodajemy kakao.
2. Ciasto układamy warstwami w blaszce: na spód warstwa kakaowa, następnie czerwona, potem z makiem, a na koniec warstwa jasna.
3. Całość pieczemy w 180 st. C przez ok. 1 godzinę.
Smacznego :)


Można zamiast kisielu cytrynowego dodać skórkę z cytryny!:)
OdpowiedzUsuńPysznie!
Albo skórkę z pomarańczy:))))))
OdpowiedzUsuńNajprostsze i najlepsze!
Wygląda doskonale1
OdpowiedzUsuń