29 grudnia 2024

Ślimaczki z pieczarkami z ciasta francuskiego

 Po świętach zostały mi niewykorzystane pieczarki i rulon ciasta francuskiego. Szybko zrobiłam z nich ślimaczki na kolację. Takie ślimaczki będą idealne na domowe spotkanie w gronie najbliższych, będą pasować nie tylko do czerwonego barszczyku, ale równie dobrze można je zjeść z odrobiną keczupu czy z domowym sosem czosnkowym. Smakują na ciepło i na zimno. 

Składniki (na 12 sztuk): 

  • 1 rulon ciasta francuskiego (rozmiar XXL) 
  • 400 g pieczarek
  • 1 cebula
  • 100 g sera żółtego 
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia 
  • oregano 

Sposób przygotowania: 

1. Pieczarki obrać, pokroić w kosteczkę. Cebulę drobno posiekać. 

2. Na patelni rozgrzać troszkę oleju, zeszklić cebulę, po czym dodać pieczarki, doprawić solą i pieprzem, dusić do odparowania nadmiaru wody. Dodać na koniec oregano. Odstawić do przestudzenia.

3. Ser żółty zetrzeć na drobnych oczkach. 

4. Piekarnik rozgrzać do 185*C. 

5. Rozłożyć ciasto francuskie. Wyłożyć wystudzone pieczarki, posypać połową tartego żółtego sera. Ciasto zwinąć w rulon jak roladę wzdłuż dłuższego boku, zrobić to dość ciasno. 

6. Pokroić w krążki o grubości 1,5-2cm, położyć płasko na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Zrobić odstępy, bo ciasto rośnie. Każdy krążek posypać pozostałym serem. 

7. Piec w 185*C przez 20-25 minut do zrumienienia. Studzić na kratce. 

Smacznego!!!

24 grudnia 2024

Życzenia bożonarodzeniowe 2024



Niech czas Bożego Narodzenia będzie pełen ciepła, radości i wytchnienia od codziennego pędu. Zdrowych i pogodnych Świąt Bożego Narodzenia oraz wszelkiej pomyślności w Nowym Roku życzy Ania

23 grudnia 2024

Pierniczki Ali

 Bardzo fajny przepis na pierniki. Nadają się od razu do jedzenia i nie muszą leżakować. Z ciastem również pracuje się dobrze. Z porcji wyszło mi 60 pierniczków, ale wszystko będzie zależeć od wielkości używanych do wycinania foremek. 


Składniki:
  • 100 g masła
  • 150 g miodu
  • 380-400 g mąki pszennej lub jasnej orkiszowej
  • 1 jajko 
  • 60 g cukru
  • 2 łyżki przyprawy do piernika
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka sody
  • 50 ml wrzątku
  • szczypta soli
Lukier:
  • 250 g cukru pudru
  • kilka łyżek mleka

Sposób przygotowania:

1. W garnuszku rozpuścić masło z miodem. 
2. W drugim naczyniu utrzeć jajko z cukrem, dodać sodę i gorącą wodę, zmiksować. Do mieszanki dodać rozpuszczone masło z miodem, przyprawy i zmiksować.
3. Mieszankę dodać do mąki, wymieszać szpatułką i odstawić pod przykryciem na 10 minut. 
4. W międzyczasie zrobić lukier - cukier puder wymieszać z kilkoma łyżkami mleka, tak, by lukier nadawał się do nakładania na pierniczki.
5. Ciasto chwilkę wyrobić ręcznie, po czym rozwałkować na grubość 5mm. Jest trochę lepkie, dlatego należy go delikatnie podsypać mąką, ewentualnie posmarować z wierzchu olejem. 
6. Wyciąć pierniczki. Piec w piekarniku nagrzanym do 178*C przez 7-8 minut. Od razu po wyjęciu z piekarnika pierniczki zanurzyć w lukrze i odłożyć do wystudzenia, najlepiej na kratkę. Można też zaraz po lukrowaniu udekorować kolorową posypką. 
7. Przechowywać w szczelnie zamkniętym pudełku, np. w puszce. 
Smacznego!!!  


Źródło: Słodka pasja Ali Kochanowskiej


22 grudnia 2024

Śledzie z suszonymi pomidorami i ostrą papryczką

 Świetnie podkręcone śledzie z dodatkiem ostrej papryczki. Można użyć chili, ale ja akurat miałam ognistą. Polecam serdecznie, bo śledzie są naprawdę świetne. Nie tylko na święta, ale też na spotkania w gronie najbliższych. 

Składniki: 

  • 7 płatów śledzi po wiejsku

Marynata: 

  • 1 mała cebula 
  • 2 łyżki pikantnego keczupu
  • 1-2 papryczki chili lub ogniste z zalewy
  • 7 suszonych pomidorów 
  • 1/2 pęczka świeżego szczypiorku
  • 1 łyżeczka suszonego koperku
  • 2 liście laurowe 
  • 3 kulki ziela angielskiego
  • 1/2 łyżeczki ziaren kolorowego pieprzu 
  • mielony pieprz 
  • kilka łyżek oleju z suszonych pomidorów 
  • 50-100 ml oleju rzepakowego 

Sposób przygotowania: 

1. Filety odsączyć, pokroić w ukośne paski. 

2. W misce wymieszać drobno posiekaną cebulę, keczup, drobno posiekane suszone pomidory i papryczki chili lub ogniste, suszony koperek, posiekany szczypiorek, pieprz, liście laurowe i ziele angielskie. 

3. Dodać olej z suszonych pomidorów oraz rzepakowy. Wszystko wymieszać, dodać śledzie i jeszcze raz połączyć. 

4. Wszystko przełożyć do słoika przynajmniej na kilka godzin do lodówki. Można przechowywać do 2 tygodni w lodówce. 

Smacznego!!! 


Inspiracja: IG, obiaddlataty

18 grudnia 2024

Ciasteczka Cranberry Noel z pistacją i żurawiną

 Pyszne kruchutkie maślane ciasteczka z dodatkiem posiekanych pistacji i suszonej żurawiny. 

Składniki (na 60 sztuk):

  • 175 g masła
  • 250 g mąki pszennej
  • 75 g cukru pudru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • szczypta soli
  • 2 łyżki mleka
  • 40 g posiekanych pistacji
  • 40 g posiekanej suszonej żurawiny

Sposób przygotowania:

1. Wszystkie składniki poza pistacjami i żurawiną zmiksować. Na koniec dodać żurawinę i pistacje i wymieszać. 

2. Z ciasta uformować dwa wałeczki o średnicy 4cm, zwinąć w folię spożywczą i schłodzić przez 2 godziny. 

3. Po tym czasie pokroić wałeczek na plasterki o grubości 5mm. Ułożyć na blaszce i piec przez 12 minut w 190*C. 

4. Wystudzić na kratce. Przechowywać w szczelnie zamkniętym opakowaniu.

Smacznego!!!


Inspiracja: Moje walijskie pichcenie


17 grudnia 2024

Czekoladowe bezowe ciasteczka z migdałami

 Fajne chrupiące ciasteczka na świąteczny stół. Jest z nimi trochę zabawy, ale warto. Upiekłam je w weekend i już czekają na święta.

Składniki (na około 60 sztuk):

  • 4 białka
  • szczypta soli
  • 50 g tartej gorzkiej czekolady
  • 150 g cukru pudru lub drobnego cukru
  • 250 g mielonych migdałów (u mnie 200 g migdałów i 50 g orzechów włoskich)

Dodatkowo:

  • opłatki lub cienki wafel
  • migdały bez skórki (u mnie gotowe blanszowane)

Sposób przygotowania:

1. Z wafli lub opłatków wyciąć kółka o średnicy 4-5 cm. Użyłam do tego metalowego kółeczka do wycinania ciastek.

2. Białka z solą ubić na sztywno. Następnie dodawać po łyżce cukru i nadal ubijać. 

3. Do lśniącej gęstej masy dodać tarte migdały i delikatnie wymieszać. 

4. Masę przełożyć do rękawa cukierniczego. Na opłatki / wafle wycisnąć trochę masy. Na środek masy lekko wcisnąć migdała. 

5. Piec w piekarniku nagrzanym do 160*C przez 12-15 minut. Studzić na kratce.

6. Ciasteczka przechowywać w szczelnym opakowaniu nawet do 3-4 tygodni. 

Smacznego!!!



15 grudnia 2024

Likier pistacjowy / Pistacjówka

 Zawsze na Święta przygotowuję jakiś likierek. W tym roku zrobiłam likier pistacjowy. Przygotowuje się go ekspresowo, bo użyłam gotowego kremu z pistacji. Dostałam go w prezencie od znajomych z Włoch i w sumie nie miałam na niego pomysłu, dlatego jak nadążyła się okazja, to zrobiłam z niego właśnie taki likierek. Spokojnie zdążycie jeszcze sobie zrobić przed świetami, jeśli tylko najdzie was ochota. 


Składniki:

  • 500 ml wódki 40%
  • 50 - 100 ml spirytusu 96%
  • 400 g mleka skondensowanego słodzonego 
  • 200 g kremu pistacjowego, a jeszcze lepiej pasty pistacjowej

Sposób przygotowania:

1. Wszystkie składniki umieścić w misie i dokładnie wymieszać blenderem lub rózgą kuchenną. 

2. Likier przelać do butelek. Przechowywać w lodówce. Najlepiej będzie smakował po kilku dniach leżakowania. 

3. Z podanej porcji wyszedł mi 1 litr likieru. 

Na zdrowie!