Jeśli nie macie pomysłu na mięso z rosołu, to polecam tą potrawkę. Jest szybka i pyszna. Podajemy ją z kaszami lub ryżem (u nas z risotto z cebulą).
Składniki:
mięso z rosołu - u mnie z dwóch udek
1 papryka
1 duża cebula
20 dag pieczarek
sól, pieprz
siekana pietruszka lub seler
1 niepełna szklanka wody
1 łyżka śmietany 18%
1 łyżka mąki pszennej
Sposób przygotowania:
1. Mięso podsmażyć na patelni. Dodać posiekaną cebulkę i obrane i pokrojone w plasterki pieczarki. Dusić.
2. Dodać pokrojoną w kostkę paprykę. Dusić do miękkości.
3. Warzywa z mięsem zalać wodą, podgrzać.
4. W osobnym naczyniu wymieszać mąkę, śmietanę i odrobinę zimnej wody. Wlać do mięsa, podgrzewać do zgęstnienia. Dodać siekaną zieleninę i doprawić solą i pieprzem do smaku. Można dodać ulubionych ziół.
5. Podawać z kaszami lub ryżem.
Smacznego!!!
Strony
▼
30 grudnia 2013
28 grudnia 2013
Sałatka grecka
Każdy ma tą sałatkę swój własny sposób. Oto mój :)
Składniki:
4 pomidory
1 duży świeży ogórek
1 duża zielona papryka
1 czerwona cebula
czarne oliwki
ser typu feta
odrobina oleju
szczypta soli
pieprz
dowolne przyprawy
Sposób przygotowania:
1. Pomidory i paprykę kroimy w dowolne kawałki, podobnie obranego ogórka.
2. Cebulę kroimy w piórka.
3. Fetę kroimy w kostkę (lub korzystamy już z gotowej pokrojonej).
4. Wszystkie składniki układamy warstwowo, polewamy odrobiną oleju wymieszanego z przyprawami (u mnie zioła prowansalskie).
Smacznego!!!
Składniki:
4 pomidory
1 duży świeży ogórek
1 duża zielona papryka
1 czerwona cebula
czarne oliwki
ser typu feta
odrobina oleju
szczypta soli
pieprz
dowolne przyprawy
Sposób przygotowania:
1. Pomidory i paprykę kroimy w dowolne kawałki, podobnie obranego ogórka.
2. Cebulę kroimy w piórka.
3. Fetę kroimy w kostkę (lub korzystamy już z gotowej pokrojonej).
4. Wszystkie składniki układamy warstwowo, polewamy odrobiną oleju wymieszanego z przyprawami (u mnie zioła prowansalskie).
Smacznego!!!
22 grudnia 2013
Wesołych Świąt!!!
Cicha Noc, Święta Noc,
jakiż w Tobie dzisiaj cud,
w Betlejem Dziecina Święta
wznosi w górę Swe Rączęta
błogosławi lud.
Życzę wszystkim radosnych Świąt Bożego Narodzenia!!!
21 grudnia 2013
Sałatka szynkowa
Propozycja sałatki na świąteczny stół. Przepis pochodzi ze zbiorów siostry Anastazji. Nieznacznie go zmodyfikowałam.
Składniki:
1 mały słoik selera pokrojonego w paski
1 puszka kukurydzy
1 puszka ananasa
2 jabłka
4-5 jajek
3 ogórki kiszone
1 czerwona cebula
20 dag szynki konserwowej
posiekany szczypiorek
sól, pieprz
majonez
2 pomidory
Sposób przygotowania:
1. Jajka ugotować, ostudzić, pokroić w kostkę.
2. Kukurydzę i selera odsączyć z zalewy.
3. Ogórki kiszone pokroić w kosteczkę.
4. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, jabłka obrać, pokroić pomidory i jabłka w kostkę.
5. Szynkę pokroić w paseczki lub kostkę, a plastry ananasa w kostkę.
6. Cebulę drobno posiekać.
7. Wszystko wymieszać, dodać majonez, szczypiorek, doprawić solą i pieprzem.
Smacznego!!!
Składniki:
1 mały słoik selera pokrojonego w paski
1 puszka kukurydzy
1 puszka ananasa
2 jabłka
4-5 jajek
3 ogórki kiszone
1 czerwona cebula
20 dag szynki konserwowej
posiekany szczypiorek
sól, pieprz
majonez
2 pomidory
Sposób przygotowania:
1. Jajka ugotować, ostudzić, pokroić w kostkę.
2. Kukurydzę i selera odsączyć z zalewy.
3. Ogórki kiszone pokroić w kosteczkę.
4. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, jabłka obrać, pokroić pomidory i jabłka w kostkę.
5. Szynkę pokroić w paseczki lub kostkę, a plastry ananasa w kostkę.
6. Cebulę drobno posiekać.
7. Wszystko wymieszać, dodać majonez, szczypiorek, doprawić solą i pieprzem.
Smacznego!!!
16 grudnia 2013
Naleśniki z serem i mandarynkami
Zapraszam na pyszne naleśniki :) Podałam je polane konfiturą mandarynkową - wyszedł prawdziwy rarytas :)
Składniki:
Ciasto:
1 szklanka mąki
1 szklanka wody
1 szklanka mleka
2 jajka
szczypta soli
płaska łyżeczka cukru
2-3 łyżki oleju
Farsz:
350 g białego sera
1-2 łyżki cukru
1 kopiasta łyżka kandyzowanej skórki pomarańczowej
sok z 1-2 mandarynek
odrobina cynamonu
Dodatkowo:
konfitura mandarynkowa
Sposób wykonania:
1. Z podanych składników robimy ciasto naleśnikowe, gotowe odstawiamy na 10-15 minut, by odpoczęło, po czym smażymy naleśniki.
2. Ser rozdrabniamy widelcem, dodajemy cukier, cynamon, sok z mandarynek i skórkę pomarańczową, dokładnie mieszamy.
3. Naleśniki smarujemy serem, składamy w kopertę.
4. Smażymy na rumiano z obu stron, przed podaniem dodajemy konfiturę z mandarynek. Całość smakuje rewelacyjnie! Polecam!
Smacznego!!!
Składniki:
Ciasto:
1 szklanka mąki
1 szklanka wody
1 szklanka mleka
2 jajka
szczypta soli
płaska łyżeczka cukru
2-3 łyżki oleju
Farsz:
350 g białego sera
1-2 łyżki cukru
1 kopiasta łyżka kandyzowanej skórki pomarańczowej
sok z 1-2 mandarynek
odrobina cynamonu
Dodatkowo:
konfitura mandarynkowa
Sposób wykonania:
1. Z podanych składników robimy ciasto naleśnikowe, gotowe odstawiamy na 10-15 minut, by odpoczęło, po czym smażymy naleśniki.
2. Ser rozdrabniamy widelcem, dodajemy cukier, cynamon, sok z mandarynek i skórkę pomarańczową, dokładnie mieszamy.
3. Naleśniki smarujemy serem, składamy w kopertę.
4. Smażymy na rumiano z obu stron, przed podaniem dodajemy konfiturę z mandarynek. Całość smakuje rewelacyjnie! Polecam!
Smacznego!!!
14 grudnia 2013
Placuszki z kurczakiem i majonezem
Składniki:
2 piersi z kurczaka
2 łyżki mąki pszennej
2 łyżki majonezu
sól, pieprz
2 jajka
olej do smażenia
Sposób przygotowania:
1. Mięso umyć, pokroić w drobną kostkę, dodać mąkę, majonez, sól, pieprz i żółtka.
2. Z białek ubić pianę. Wszystko razem połączyć, kłaść łyżką na rozgrzany olej na patelni i smażyć na złoto z obu stron.
Smacznego!!!
Przepis ponoć pochodzi ze zbiorów siostry Anastazji :)
Robiłam kiedyś podobne placuszki, ale bardziej urozmaicone, zapraszam:
Kotlety drobiowe z papryką i serem
13 grudnia 2013
Pierniczki czeskie
Jeśli jeszcze nie piekliście pierników, to ten przepis jest idealny. Znalazłam go w zbiorach receptur siostry Anastazji i zrobiłam z połowy porcji. Wyszło mi 70 niewielkich pierników (ilość będzie zależeć od wielkości foremek do wykrawania).
Pierniki są miękkie po upieczeniu i takie już pozostają :) Robiłam je na początku grudnia i nadal są miękkie :) Przechowuję je w metalowych puszkach (a właściwie to została mi już tylko jedna puszka). Pierniczki można udekorować, polukrować i posmarować polewą - wedle uznania. Dla mnie są idealne.
Składniki (robiłam z połowy tej porcji):
80 dag mąki pszennej
25 dag cukru kryształu
4 jajka
12 dag tłuszczu (u mnie margaryna)
2 łyżeczki sody oczyszczonej
4 łyżki płynnego miodu
1 przyprawa do piernika
Sposób wykonania:
1. Z podanych składników zagniatamy ciasto. Owijamy w folię i chowamy do lodówki na 24 godziny.
2. Następnego dnia ciasto ponownie wyrabiamy, wałkujemy i wykrawamy pierniki.
3. Przed pieczeniem można posmarować żółtkiem (pominęłam).
4. Pieczemy w 180 st C przez ok 15 minut. Ważne, żeby nie piec ich za dużo, tylko do lekkiego zrumienienia. Wtedy cukier i miód nie skrystalizują podczas pieczenia i pierniki będą mięciutkie.
5. Po upieczeniu pierniki studzimy i ewentualnie dekorujemy.
Polecam!
Smacznego!!!
Kruche ciasteczka z bezą
Kruche wykrawane ciasteczka
Pierniczki świąteczne - miękkie
Pierniki lukrowane
Torciki warszawskie
Ciasteczka Klementynki
Ciasteczka orzechowe
Wafle mleczne
Wafle kajmakowe
Wafle kakaowe z aromatem rumowym
Pierniki są miękkie po upieczeniu i takie już pozostają :) Robiłam je na początku grudnia i nadal są miękkie :) Przechowuję je w metalowych puszkach (a właściwie to została mi już tylko jedna puszka). Pierniczki można udekorować, polukrować i posmarować polewą - wedle uznania. Dla mnie są idealne.
Składniki (robiłam z połowy tej porcji):
80 dag mąki pszennej
25 dag cukru kryształu
4 jajka
12 dag tłuszczu (u mnie margaryna)
2 łyżeczki sody oczyszczonej
4 łyżki płynnego miodu
1 przyprawa do piernika
Sposób wykonania:
1. Z podanych składników zagniatamy ciasto. Owijamy w folię i chowamy do lodówki na 24 godziny.
2. Następnego dnia ciasto ponownie wyrabiamy, wałkujemy i wykrawamy pierniki.
3. Przed pieczeniem można posmarować żółtkiem (pominęłam).
4. Pieczemy w 180 st C przez ok 15 minut. Ważne, żeby nie piec ich za dużo, tylko do lekkiego zrumienienia. Wtedy cukier i miód nie skrystalizują podczas pieczenia i pierniki będą mięciutkie.
5. Po upieczeniu pierniki studzimy i ewentualnie dekorujemy.
Polecam!
Smacznego!!!
A oto inne małe słodkości, które można zrobić na Święta :) Wystarczy kliknąć na zdjęcie:
Kruche ciasteczka z bezą
Kruche wykrawane ciasteczka
Pierniczki świąteczne - miękkie
Pierniki lukrowane
Torciki warszawskie
Ciasteczka Klementynki
Ciasteczka orzechowe
Wafle mleczne
Wafle kajmakowe
Wafle kakaowe z aromatem rumowym
12 grudnia 2013
Ciasto Cielaczek
Pyszne ciasto serowe. Jest nie tylko smaczne, ale też szybkie i długo zachowuje świeżość.
Składniki:
Ciasto kakaowe:
3/4 szklanki cukru
2 jajka
2 szklanki mąki
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki kakao
1 szklanka mleka
3/4 szklanki oleju
aromat śmietankowy
Ser:
50 dag twarogu (u mnie wiaderkowy)
3 jajka
1 łyżka mąki ziemniaczanej
3/4 szklanki cukru
aromat śmietankowy
Sposób wykonania:
1. Robimy ciasto kakaowe: Jajka ubijamy z cukrem do białości, dodajemy mąkę przesianą z kakao, proszkiem i sodą. Dolewamy partiami mleko i olej oraz dodajemy odrobinę aromatu śmietankowego. Całość miksujemy do uzyskania gładkiej masy. Ciasto wylewamy na blaszkę (25x36cm) wyłożoną papierem do pieczenia.
2. Ser miksujemy z jajkami, dodajemy cukier, następnie mąkę ziemniaczaną i aromat śmietankowy. Masa serowa powinna być rzadka.
3. Ser wykładamy na ciasto kakaowe. Piekarnik rozgrzewamy do 180 st. C i ciasto pieczemy 50-55 minut.
4. Na ostudzone ciasto można wyłożyć polewę kakaową lub czekoladę rozpuszczoną w kąpieli wodnej. Ciasto można zrobić w mniejszej blaszce - wtedy będzie wyższe.
Smacznego!!!
Składniki:
Ciasto kakaowe:
3/4 szklanki cukru
2 jajka
2 szklanki mąki
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki kakao
1 szklanka mleka
3/4 szklanki oleju
aromat śmietankowy
Ser:
50 dag twarogu (u mnie wiaderkowy)
3 jajka
1 łyżka mąki ziemniaczanej
3/4 szklanki cukru
aromat śmietankowy
Sposób wykonania:
1. Robimy ciasto kakaowe: Jajka ubijamy z cukrem do białości, dodajemy mąkę przesianą z kakao, proszkiem i sodą. Dolewamy partiami mleko i olej oraz dodajemy odrobinę aromatu śmietankowego. Całość miksujemy do uzyskania gładkiej masy. Ciasto wylewamy na blaszkę (25x36cm) wyłożoną papierem do pieczenia.
2. Ser miksujemy z jajkami, dodajemy cukier, następnie mąkę ziemniaczaną i aromat śmietankowy. Masa serowa powinna być rzadka.
3. Ser wykładamy na ciasto kakaowe. Piekarnik rozgrzewamy do 180 st. C i ciasto pieczemy 50-55 minut.
4. Na ostudzone ciasto można wyłożyć polewę kakaową lub czekoladę rozpuszczoną w kąpieli wodnej. Ciasto można zrobić w mniejszej blaszce - wtedy będzie wyższe.
Smacznego!!!
11 grudnia 2013
Pizza z kurczakiem i suszonymi pomidorami
Taką pizzę wykombinowaliśmy sobie w weekend na obiad.
Składniki:
Ciasto:
1,5 szklanki mąki
0,5 szklanki ciepłej wody
30 g drożdży
1 łyżeczka cukru
szczypta soli
3 łyżki oleju
Sos:
2 łyżki koncentratu pomidorowego
zioła prowansalskie
1 zmiażdżony ząbek czosnku
Farsz:
1 mała pierś z kurczaka pokrojona w kostkę (ugotowana w dowolnych przyprawach)
1/2 czerwonej cebuli
1/2 czerwonej papryki
kilka suszonych pomidorów pokrojonych w paseczki
duża garść zielonych oliwek
przyprawa do pizzy
ser żółty
Dodatkowo:
domowy sos czosnkowy
ketchup
Sposób wykonania:
1. Drożdże rozpuszczamy z połową ciepłej wody, cukrem i 1 łyżką mleka. Odstawiamy, aż podrosną.
2. Wszystkie składniki na ciasto mieszamy, dodajemy rozczyn i wyrabiamy ciasto.
3. Ciasto rozkładamy na wcześniej przygotowaną blaszkę. Smarujemy sosem, dodajemy pozostałe składniki: cebulę, paprykę, pokrojone drobniej oliwki, suszone pomidory, kurczaka, całość posypujemy przyprawą do pizzy i żółtym serem startym na tarce jarzynowej.
4. Pizzę pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 st. C przez 15-20 minut.
5. Podajemy z sosem czosnkowym lub ketchupem.
Smacznego!!!
Składniki:
Ciasto:
1,5 szklanki mąki
0,5 szklanki ciepłej wody
30 g drożdży
1 łyżeczka cukru
szczypta soli
3 łyżki oleju
Sos:
2 łyżki koncentratu pomidorowego
zioła prowansalskie
1 zmiażdżony ząbek czosnku
Farsz:
1 mała pierś z kurczaka pokrojona w kostkę (ugotowana w dowolnych przyprawach)
1/2 czerwonej cebuli
1/2 czerwonej papryki
kilka suszonych pomidorów pokrojonych w paseczki
duża garść zielonych oliwek
przyprawa do pizzy
ser żółty
Dodatkowo:
domowy sos czosnkowy
ketchup
Sposób wykonania:
1. Drożdże rozpuszczamy z połową ciepłej wody, cukrem i 1 łyżką mleka. Odstawiamy, aż podrosną.
2. Wszystkie składniki na ciasto mieszamy, dodajemy rozczyn i wyrabiamy ciasto.
3. Ciasto rozkładamy na wcześniej przygotowaną blaszkę. Smarujemy sosem, dodajemy pozostałe składniki: cebulę, paprykę, pokrojone drobniej oliwki, suszone pomidory, kurczaka, całość posypujemy przyprawą do pizzy i żółtym serem startym na tarce jarzynowej.
4. Pizzę pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 st. C przez 15-20 minut.
5. Podajemy z sosem czosnkowym lub ketchupem.
Smacznego!!!
10 grudnia 2013
Sałatka z buraczków i czerwonej fasoli
Pyszna sałatka z buraczkami według receptury siostry Anastazji.
Składniki:
5-6 buraczków (gotowanych lub pieczonych)
3-4 ogórki kiszone
2 jabłka
1 cebula
1 puszka czerwonej fasoli
1/2 pęczka szczypiorku
tarty chrzan ze słoiczka do smaku
2-3 łyżki gęstej śmietany
sól, pieprz
Sposób przygotowania:
1. Ugotowane (u mnie pieczone) i obrane buraki, jabłka i ogórki kiszone ścieramy na tarce jarzynowej.
2. Cebulę i szczypiorek siekamy drobno.
3. Fasolę odsączamy z zalewy.
4. Wszystkie składniki mieszamy, dodajemy śmietanę, doprawiamy solą, pieprzem, cukrem i chrzanem.
5. Sałatkę schładzamy przed podaniem.
Smacznego!!!
Składniki:
5-6 buraczków (gotowanych lub pieczonych)
3-4 ogórki kiszone
2 jabłka
1 cebula
1 puszka czerwonej fasoli
1/2 pęczka szczypiorku
tarty chrzan ze słoiczka do smaku
2-3 łyżki gęstej śmietany
sól, pieprz
Sposób przygotowania:
1. Ugotowane (u mnie pieczone) i obrane buraki, jabłka i ogórki kiszone ścieramy na tarce jarzynowej.
2. Cebulę i szczypiorek siekamy drobno.
3. Fasolę odsączamy z zalewy.
4. Wszystkie składniki mieszamy, dodajemy śmietanę, doprawiamy solą, pieprzem, cukrem i chrzanem.
5. Sałatkę schładzamy przed podaniem.
Smacznego!!!
9 grudnia 2013
Pieczone buraki
Pieczone buraki mają lepszy smak niż te gotowane w mundurkach. Choć ich pieczenie zajmuje grubo ponad godzinę. Dlatego namawiam, żeby upiec sobie kilka buraczków przy okazji pieczenia mięs, zapiekanek czy ciast. Nie będziecie żałować.
Upieczone buraczki świetnie smakują w sałatkach czy surówkach.
Składniki:
buraki - ilość dowolna, ważne, aby były mniej więcej tej samej wielkości
Wykonanie:
1. Buraki płuczemy i osuszamy.
2. Na blaszkę wykładamy folię aluminiową, na to buraki i przykrywamy folią.
3. Blaszkę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. C. Pieczemy, aż buraki będą miękkie (sprawdzałam patyczkiem do szaszłyków ich miękkość).
4. Takie buraczki najlepiej obiera się jak są ciepłe (ale nie gorące). Wtedy skórka odchodzi całkiem dobrze, choć nie tak łatwo jak przy gotowanych burakach.
Niemniej jednak polecam od czasu do czasu upiec buraczki do sałatki, bo mają lepszy smak.
Smacznego!!!
Upieczone buraczki świetnie smakują w sałatkach czy surówkach.
Składniki:
buraki - ilość dowolna, ważne, aby były mniej więcej tej samej wielkości
Wykonanie:
1. Buraki płuczemy i osuszamy.
2. Na blaszkę wykładamy folię aluminiową, na to buraki i przykrywamy folią.
3. Blaszkę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. C. Pieczemy, aż buraki będą miękkie (sprawdzałam patyczkiem do szaszłyków ich miękkość).
4. Takie buraczki najlepiej obiera się jak są ciepłe (ale nie gorące). Wtedy skórka odchodzi całkiem dobrze, choć nie tak łatwo jak przy gotowanych burakach.
Niemniej jednak polecam od czasu do czasu upiec buraczki do sałatki, bo mają lepszy smak.
Smacznego!!!
7 grudnia 2013
Chałka migdałowa z rodzynkami
Bazą dla tej chałki jest przepis, który już się pojawił na blogu. Zapraszam na pyszną i aromatyczną modyfikację :)
Składniki:
550 g mąki pszennej
4 łyżki cukru
1 jajko
25 g drożdży
1 cukier migdałowy
1 szklanka mleka
2 łyżki masła
szczypta soli
garść rodzynek wcześniej namoczonych w wodzie
Kruszonka:
2 łyżki mąki
1 łyżka masła
1 łyżka cukru
Dodatkowo:
jajko do posmarowania chałki
Sposób przygotowania:
1. Ciepłe mleko mieszamy z cukrem, drożdżami i jedną łyżką maki. Odstawiamy pod ściereczką do wyrośnięcia.
2. Masło, topimy i studzimy. Wszystkie składniki mieszamy i dodajemy wyrośnięty rozczyn. Ciasto miksujemy mikserem z hakami, aż zacznie odstawać do miski, a potem zagniatamy ręcznie. Dodajemy odsączone rodzynki i mieszamy. Odstawiamy ciasto na 30 minut do wyrośnięcia.
3. Gdy ciasto podwoi swoją objętość, lekko zagniatamy i dzielimy na 6 części, zaplatamy 2 warkocze na dwie chałki. Przekładamy do przygotowanych keksówek (posmarowanych masłem i obsypanych bułką tartą), przykrywamy ściereczką na 20 minut do wyrośnięcia.
4. Wyrośnięte chałki smarujemy jajkiem i posypujemy kruszonką.
5. Pieczemy w 180 st. C przez 30-40 minut do zrumienienia.
Smacznego!!!
Składniki:
550 g mąki pszennej
4 łyżki cukru
1 jajko
25 g drożdży
1 cukier migdałowy
1 szklanka mleka
2 łyżki masła
szczypta soli
garść rodzynek wcześniej namoczonych w wodzie
Kruszonka:
2 łyżki mąki
1 łyżka masła
1 łyżka cukru
Dodatkowo:
jajko do posmarowania chałki
Sposób przygotowania:
1. Ciepłe mleko mieszamy z cukrem, drożdżami i jedną łyżką maki. Odstawiamy pod ściereczką do wyrośnięcia.
2. Masło, topimy i studzimy. Wszystkie składniki mieszamy i dodajemy wyrośnięty rozczyn. Ciasto miksujemy mikserem z hakami, aż zacznie odstawać do miski, a potem zagniatamy ręcznie. Dodajemy odsączone rodzynki i mieszamy. Odstawiamy ciasto na 30 minut do wyrośnięcia.
3. Gdy ciasto podwoi swoją objętość, lekko zagniatamy i dzielimy na 6 części, zaplatamy 2 warkocze na dwie chałki. Przekładamy do przygotowanych keksówek (posmarowanych masłem i obsypanych bułką tartą), przykrywamy ściereczką na 20 minut do wyrośnięcia.
4. Wyrośnięte chałki smarujemy jajkiem i posypujemy kruszonką.
5. Pieczemy w 180 st. C przez 30-40 minut do zrumienienia.
Smacznego!!!
6 grudnia 2013
Kruche babeczki z kremem
Dzisiaj zapraszam na babeczki z kremem. Przepis na kruche babeczki znalazłam na blogu Moje kuchcikowo, a krem wykonałam według własnego przepisu.
Składniki:
Babeczki:
2 szklanki mąki pszennej
2 żółtka
200 g schłodzonego masła
1/2 szklanki drobnego cukru
1 cukier waniliowy
szczypta soli
Krem:
1/2 l mleka
200 g masła
3/4 szklanki cukru
2 kopiaste łyżki mąki pszennej
2 kopiaste łyżki mąki ziemniaczanej
Sposób przygotowania:
1. Masło siekamy z mąką i cukrem. Dodajemy pozostałe składniki i energicznie zagniatamy ciasto. Owijamy w folię i schładzamy.
2. Kawałkami ciasta wylepiamy foremki. Pieczemy w 180 t. C do ładnego zrumienienia.
3. Robimy krem: połowę mleka zagotowujemy z cukrem, pozostałą część mieszamy z mąkami i wlewamy na gotujące się mleko. Cały czas mieszamy, aż całość zgęstnieje. Schładzamy.
4. Masło w temperaturze pokojowej miksujemy, dodajemy partiami wystudzony budyń. Wszystko dokładnie miksujemy.
5. Krem przekładamy do rękawa lub szprycy i wyciskamy na kruche babeczki.
6. Gotowe babeczki można dodatkowo udekorować wedle uznania.
Smacznego!!!
Składniki:
Babeczki:
2 szklanki mąki pszennej
2 żółtka
200 g schłodzonego masła
1/2 szklanki drobnego cukru
1 cukier waniliowy
szczypta soli
Krem:
1/2 l mleka
200 g masła
3/4 szklanki cukru
2 kopiaste łyżki mąki pszennej
2 kopiaste łyżki mąki ziemniaczanej
Sposób przygotowania:
1. Masło siekamy z mąką i cukrem. Dodajemy pozostałe składniki i energicznie zagniatamy ciasto. Owijamy w folię i schładzamy.
2. Kawałkami ciasta wylepiamy foremki. Pieczemy w 180 t. C do ładnego zrumienienia.
3. Robimy krem: połowę mleka zagotowujemy z cukrem, pozostałą część mieszamy z mąkami i wlewamy na gotujące się mleko. Cały czas mieszamy, aż całość zgęstnieje. Schładzamy.
4. Masło w temperaturze pokojowej miksujemy, dodajemy partiami wystudzony budyń. Wszystko dokładnie miksujemy.
5. Krem przekładamy do rękawa lub szprycy i wyciskamy na kruche babeczki.
6. Gotowe babeczki można dodatkowo udekorować wedle uznania.
Smacznego!!!
4 grudnia 2013
Sernik gotowany
Jeden z najpyszniejszych serników jaki robiłam! Przepis pochodzi ze zbiorów siostry Anastazji.
Składniki:
Ciasto:
4 szklanki mąki pszennej
20 dag margaryny (lub pół na pół ze smalcem)
4 jajka
niepełna szklanka cukru pudru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
kwaśna śmietana (tyle, ile zabierze ciasto)
szczypta soli
Masa serowa:
1 kg mielonego twarogu
2 łyżki mąki ziemniaczanej lub 1 budyń
1/2 szklanki mleka
3 jajka
niepełna szklanka cukru kryształu
1/2 kostki masła
1 cukier waniliowy
Dodatkowo:
polewa kakaowa
Sposób przygotowania:
1. Mąkę z tłuszczem posiekać, dodać pozostałe składniki i zagnieść ciasto. Schować do lodówki na 30 minut, po czym wyjąć, podzielić na 3 części i upiec 3 placki (190 st C na złoty kolor).
2. Do garnka włożyć ser, dodać masło, jajka, cukier, cukier waniliowy. Wymieszać i podgrzać ciągle mieszając, aż masa będzie lejąca. Następnie dodać mleko wymieszane z mąką (lub budyniem) i wlać do sera. Wymieszać i zagotować, aż masa trochę zgęstnieje.
3. Ciepłą masą przełożyć kruche placki. Na wierzch wyłożyć polewę, udekorować.
4. Najlepiej smakuje na 2-3 dzień.
Smacznego!!!
Składniki:
Ciasto:
4 szklanki mąki pszennej
20 dag margaryny (lub pół na pół ze smalcem)
4 jajka
niepełna szklanka cukru pudru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
kwaśna śmietana (tyle, ile zabierze ciasto)
szczypta soli
Masa serowa:
1 kg mielonego twarogu
2 łyżki mąki ziemniaczanej lub 1 budyń
1/2 szklanki mleka
3 jajka
niepełna szklanka cukru kryształu
1/2 kostki masła
1 cukier waniliowy
Dodatkowo:
polewa kakaowa
Sposób przygotowania:
1. Mąkę z tłuszczem posiekać, dodać pozostałe składniki i zagnieść ciasto. Schować do lodówki na 30 minut, po czym wyjąć, podzielić na 3 części i upiec 3 placki (190 st C na złoty kolor).
2. Do garnka włożyć ser, dodać masło, jajka, cukier, cukier waniliowy. Wymieszać i podgrzać ciągle mieszając, aż masa będzie lejąca. Następnie dodać mleko wymieszane z mąką (lub budyniem) i wlać do sera. Wymieszać i zagotować, aż masa trochę zgęstnieje.
3. Ciepłą masą przełożyć kruche placki. Na wierzch wyłożyć polewę, udekorować.
4. Najlepiej smakuje na 2-3 dzień.
Smacznego!!!
3 grudnia 2013
Konfitura z mandarynek
Sezon na mandarynki już się rozpoczął. W zeszłym roku zostałam obdarowana dużą ilością tych pysznych owoców i zrobiłam z nich taką konfiturę. Wyszła świetnie i dlatego dziś się nią z Wami dzielę.
Składniki (proporcje na 1 kg owoców):
1,5 kg obranych mandarynek
cukier wedle uznania - w zależności od słodkości owoców
1 szklanka wody
sok z 1 cytryny
1 łyżka cynamonu (pominęłam)
Sposób przygotowania:
1. Obrane mandarynki należy dokładnie oczyścić z białych błonek.
2. Do garnka wkładamy mandarynki i wodę. Następnie dodajemy sok z cytryny, gotujemy bez przykrycia, aż konfitura trochę zgęstnieje i owoce się rozpadną. Na koniec dodajemy cukier wedle uznania.
3. Gorącą konfiturę przekładamy do wyparzonych słoików, zakręcamy i słoiki przykrywamy kocem lub ręcznikiem. Można też konfiturę przetrzeć przez sito, ale nie jest to konieczne.
4. Konfitura jest fajnym sosem do deserów, ciast, a także dobrze smakuje z serami i mięsem. Mi najbardziej smakuje z naleśnikami - polewam konfiturą naleśniki z serem i .... poezja smaku! Polecam!
Smacznego!!!
Składniki (proporcje na 1 kg owoców):
1,5 kg obranych mandarynek
cukier wedle uznania - w zależności od słodkości owoców
1 szklanka wody
sok z 1 cytryny
1 łyżka cynamonu (pominęłam)
Sposób przygotowania:
1. Obrane mandarynki należy dokładnie oczyścić z białych błonek.
2. Do garnka wkładamy mandarynki i wodę. Następnie dodajemy sok z cytryny, gotujemy bez przykrycia, aż konfitura trochę zgęstnieje i owoce się rozpadną. Na koniec dodajemy cukier wedle uznania.
3. Gorącą konfiturę przekładamy do wyparzonych słoików, zakręcamy i słoiki przykrywamy kocem lub ręcznikiem. Można też konfiturę przetrzeć przez sito, ale nie jest to konieczne.
4. Konfitura jest fajnym sosem do deserów, ciast, a także dobrze smakuje z serami i mięsem. Mi najbardziej smakuje z naleśnikami - polewam konfiturą naleśniki z serem i .... poezja smaku! Polecam!
Smacznego!!!
2 grudnia 2013
Karkówka w marynacie miodowo-musztardowej
Marynata na bazie miodu i musztardy to jedna z moich ulubionych.
Składniki:
70 dag karkówki (plastry po 1-1,5 cm grubości)
Marynata:
3-4 łyżki musztardy
4-5 łyżek miodu
olej
sól, pieprz
odrobina solu z cytryny
zioła prowansalskie
Sposób przygotowania:
1. Plastry karkówki myjemy i osuszamy. Lekko rozbijamy.
2. Składniki marynaty mieszamy w misce. Plastry mięsa obtaczamy w marynacie, całość przykrywamy i odstawiamy na noc do lodówki.
3. Następnego dnia mięso obsmażamy na patelni, przekładamy do naczynia żaroodpornego i polewamy pozostałą marynatą, w której było mięso. Pieczemy w 180 st C przez 1,5 godziny (godzinę pod przykryciem i 30 minut bez).
4. Podajemy z ulubionymi dodatkami.
Smacznego!!!
Źródło: Kruche babeczki
Składniki:
70 dag karkówki (plastry po 1-1,5 cm grubości)
Marynata:
3-4 łyżki musztardy
4-5 łyżek miodu
olej
sól, pieprz
odrobina solu z cytryny
zioła prowansalskie
Sposób przygotowania:
1. Plastry karkówki myjemy i osuszamy. Lekko rozbijamy.
2. Składniki marynaty mieszamy w misce. Plastry mięsa obtaczamy w marynacie, całość przykrywamy i odstawiamy na noc do lodówki.
3. Następnego dnia mięso obsmażamy na patelni, przekładamy do naczynia żaroodpornego i polewamy pozostałą marynatą, w której było mięso. Pieczemy w 180 st C przez 1,5 godziny (godzinę pod przykryciem i 30 minut bez).
4. Podajemy z ulubionymi dodatkami.
Smacznego!!!
Źródło: Kruche babeczki
1 grudnia 2013
Brazylianka
Kolejne już ciasto ze zbiorów siostry Anastazji, które Wam serdecznie polecam!
Składniki:
Spody miodowe (blaszka 36x24cm):
50 dag mąki
2 jajka
10 dag margaryny
4 łyżki miody płynnego
2 łyżeczki sody
25 dag cukru pudru
10 łyżek kwaśnej śmietany (jeśli ciasto jest miękkie należy zmniejszyć ilość śmietany)
Krem:
1 szklanka mleka
10 dag cukru
1 łyżka mąki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
15 dag masła
1 cukier waniliowy
Masa jabłkowa:
1 kg jabłek ( u mnie litrowy słoik jabłek prażonych)
1 galaretka (dowolny smak)
Sposób przygotowania:
1. Wszystkie składniki ciasta zagnieść, schłodzić, podzielić na 3 części i upiec w 200 st C przez 20 minut. Wystudzić.
2. Z mleka, cukru, cukru waniliowego i mąki ugotować budyń. Masło utrzeć i dodawać partiami przestudzimy budyń. Dobrze utrzeć.
3. Prażone jabłka zagotować, wsypać suchą galaretkę i mieszać do rozpuszczenia.
4. Przełożyć ciasto od dołu: placek miodowy - krem - placek miodowy - jabłka - placek miodowy. Całość polać polewą.
5. Ciasto najlepiej smakuje na drugi dzień.
Smacznego!!!
Składniki:
Spody miodowe (blaszka 36x24cm):
50 dag mąki
2 jajka
10 dag margaryny
4 łyżki miody płynnego
2 łyżeczki sody
25 dag cukru pudru
10 łyżek kwaśnej śmietany (jeśli ciasto jest miękkie należy zmniejszyć ilość śmietany)
Krem:
1 szklanka mleka
10 dag cukru
1 łyżka mąki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
15 dag masła
1 cukier waniliowy
Masa jabłkowa:
1 kg jabłek ( u mnie litrowy słoik jabłek prażonych)
1 galaretka (dowolny smak)
Sposób przygotowania:
1. Wszystkie składniki ciasta zagnieść, schłodzić, podzielić na 3 części i upiec w 200 st C przez 20 minut. Wystudzić.
2. Z mleka, cukru, cukru waniliowego i mąki ugotować budyń. Masło utrzeć i dodawać partiami przestudzimy budyń. Dobrze utrzeć.
3. Prażone jabłka zagotować, wsypać suchą galaretkę i mieszać do rozpuszczenia.
4. Przełożyć ciasto od dołu: placek miodowy - krem - placek miodowy - jabłka - placek miodowy. Całość polać polewą.
5. Ciasto najlepiej smakuje na drugi dzień.
Smacznego!!!
30 listopada 2013
Deser budyniowy z czekoladą i bananem
Smakuje i na ciepło i na zimno :) Polecam!
Składniki:
1 budyń waniliowy
400 ml mleka
cukier do smaku
1 banan
tarta czekolada mleczna
Sposób przygotowania:
1. Od 400 ml mleka odlewamy 3/4 szklanki, wsypujemy do niej bydyń i mieszamy. Resztę mleka zagotowujemy z cukrem do smaku (chyba, że używamy budyniu z cukrem, to już mleka nie musimy dosładzać).
2. Do gotującego mleka wlewamy budyń, gotujemy i mieszamy do momentu, aż budyń zgęstnieje. Lekko studzimy.
3. Banana kroimy na plasterki.
4. Do salaterek lub pucharków nakładamy troszkę budyniu, na to plasterki banana, posypujemy tartą czekoladą i przykładamy kolejną warstwą budyniu. Wierzch posypujemy tartą czekoladą.
5. Można zrobić kilka warstw. Z podanych ilości zrobiłam 4 niewielkie deserki.
6. Podajemy na ciepło bezpośrednio po przygotowaniu lub też po całkowitym wystudzeniu. Obie wersje pyszne :)
Smacznego!!!
Składniki:
1 budyń waniliowy
400 ml mleka
cukier do smaku
1 banan
tarta czekolada mleczna
Sposób przygotowania:
1. Od 400 ml mleka odlewamy 3/4 szklanki, wsypujemy do niej bydyń i mieszamy. Resztę mleka zagotowujemy z cukrem do smaku (chyba, że używamy budyniu z cukrem, to już mleka nie musimy dosładzać).
2. Do gotującego mleka wlewamy budyń, gotujemy i mieszamy do momentu, aż budyń zgęstnieje. Lekko studzimy.
3. Banana kroimy na plasterki.
4. Do salaterek lub pucharków nakładamy troszkę budyniu, na to plasterki banana, posypujemy tartą czekoladą i przykładamy kolejną warstwą budyniu. Wierzch posypujemy tartą czekoladą.
5. Można zrobić kilka warstw. Z podanych ilości zrobiłam 4 niewielkie deserki.
6. Podajemy na ciepło bezpośrednio po przygotowaniu lub też po całkowitym wystudzeniu. Obie wersje pyszne :)
Smacznego!!!
28 listopada 2013
Schab w sosie rozmarynowym
Wariacja na temat schabu w sosie do obiadu. Przepis znalazłam u Margarytki, zmniejszyłam trochę porcje i od siebie dodałam jałowiec.
Składniki:
5 grubszych plastrów schabu bez kości
1 cebula
słodka mielona papryka
ostra mielona papryka
szczypta chilli
sól, pieprz, cukier
liść laurowy
ziele angielskie
kulki jałowca
2 gałązki świeżego rozmarynu
1 łyżka mąki ziemniaczanej
olej
Sposób przygotowania:
1. Mięso umyć, osuszyć. Na patelni rozgrzać olej i mocno zrumienić plastry mięsa. Obsypać papryką słodką i ostrą oraz chilli. Przełożyć do rondelka.
2. Posiekaną cebulę dorzucić na patelnię, zrumienić, lekko posolić. Zalać szklanką wody, chwilkę podgrzać i całość przelać do rondelka z mięsem.
3. Dodać gałązki rozmarynu, liść laurowy, ziele angielskie i jałowiec. Dodać tyle wody, by mięso było nią przykryte. Dusić aż mięso będzie miękkie (ok 50 minut).
4. Mąkę wymieszać z odrobiną zimnej wody, wlać do mięsa i wymieszać. Doprawić solą i cukrem do smaku.
5. Podawać z ulubionymi dodatkami.
Smacznego!!!
Źródło: Kulinarne szaleństwa Margarytki
Składniki:
5 grubszych plastrów schabu bez kości
1 cebula
słodka mielona papryka
ostra mielona papryka
szczypta chilli
sól, pieprz, cukier
liść laurowy
ziele angielskie
kulki jałowca
2 gałązki świeżego rozmarynu
1 łyżka mąki ziemniaczanej
olej
Sposób przygotowania:
1. Mięso umyć, osuszyć. Na patelni rozgrzać olej i mocno zrumienić plastry mięsa. Obsypać papryką słodką i ostrą oraz chilli. Przełożyć do rondelka.
2. Posiekaną cebulę dorzucić na patelnię, zrumienić, lekko posolić. Zalać szklanką wody, chwilkę podgrzać i całość przelać do rondelka z mięsem.
3. Dodać gałązki rozmarynu, liść laurowy, ziele angielskie i jałowiec. Dodać tyle wody, by mięso było nią przykryte. Dusić aż mięso będzie miękkie (ok 50 minut).
4. Mąkę wymieszać z odrobiną zimnej wody, wlać do mięsa i wymieszać. Doprawić solą i cukrem do smaku.
5. Podawać z ulubionymi dodatkami.
Smacznego!!!
Źródło: Kulinarne szaleństwa Margarytki