Strony

30 listopada 2013

Deser budyniowy z czekoladą i bananem

Smakuje i na ciepło i na zimno :) Polecam!


Składniki:

1 budyń waniliowy
400 ml mleka
cukier do smaku
1 banan
tarta czekolada mleczna

Sposób przygotowania:

1. Od 400 ml mleka odlewamy 3/4 szklanki, wsypujemy do niej bydyń i mieszamy. Resztę mleka zagotowujemy z cukrem do smaku (chyba, że używamy budyniu z cukrem, to już mleka nie musimy dosładzać).
2. Do gotującego mleka wlewamy budyń, gotujemy i mieszamy do momentu, aż budyń zgęstnieje. Lekko studzimy.
3. Banana kroimy na plasterki.
4. Do salaterek lub pucharków nakładamy troszkę budyniu, na to plasterki banana, posypujemy tartą czekoladą i przykładamy kolejną warstwą budyniu. Wierzch posypujemy tartą czekoladą.
5. Można zrobić kilka warstw. Z podanych ilości zrobiłam 4 niewielkie deserki.
6. Podajemy na ciepło bezpośrednio po przygotowaniu lub też po całkowitym wystudzeniu. Obie wersje pyszne :)

Smacznego!!!

4 komentarze:

Dziękuję za odwiedziny i komentarz.
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie, a umieszczę je w Galerii Czytelników!