Przepisów na tą sałatkę w internecie jest co niemiara.
Składniki:
główka sałaty lodowej
1 czerwona cebula
pół czerwonej papryki
puszka tuńczyka w wodzie lub sosie własnym
2 pomidory
garść czarnych oliwek
ogórek zielony
3 jajka ugotowane na twardo
Sos:
1 łyżka soku z cytryny
6 łyżek oliwy
pół łyżeczki musztardy
pieprz, sól do smaku
zioła prowansalskie
Sposób przygotowania:
1. Sałatę rwiemy na kawałki. Cebulę kroimy w piórka, paprykę w paski, pomidora w ósemki, obranego ogórka w półplasterki.
2. Ugotowane jajka kroimy na ćwiartki.
3. Tuńczyka odsączamy na sicie.
4. Wszystkie składniki sosu dokładnie mieszamy.
5. W misce mieszamy warzywa, tuńczyka i sos. Przekładamy na talerzyki i podajemy z ćwiartkami jajek.
Smacznego :)
Źródło: Rozkosz smaku
Strony
▼
29 kwietnia 2012
28 kwietnia 2012
Lazania bolońska (Lasagne bolognese)
To moja pierwsza lazania. Wyszła przepyszna. Polecam serdecznie!
Sposób przygotowania:
1. Cebulę siekamy drobno, obraną marchewkę ścieramy na tarce jarzynowej. Warzywa podsmażamy razem chwilę na rozgrzanym oleju. Dodajemy mięso i przeciśnięty czosnek. Smażymy, aż mięso utraci swój surowy kolor.
2. Pomidory kroimy w kostkę, dodajemy do mięsa razem z bulionem, solą, pieprzem i cukrem. Dusimy ok 15 minut, pod koniec dodajemy koncentrat pomidorowy i bazylię.
3. W międzyczasie robimy beszamel: roztapiamy masło, dodajemy mąkę, mieszamy ok. minutę. Zdejmujemy z ognia, stopniowo wlewamy mleko i energicznie mieszamy, by nie porobiły się grudki. Doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową, stawiamy na palnik i gotujemy, aż sos zgęstnieje.
4. Rozgrzewamy piekarnik.
5. Naczynie żaroodporne smarujemy olejem, nakładamy warstwę sosu bolognese, na to kilka kleksów sosu beszamelowego, posypać serem i wyłożyć płaty makaronu. Czynność powtarzamy tak, aby były 3 warstwy makaronu, a na wierzch wykładamy warstwę sosu beszamelowego i całość posypujemy żółtym serem.
Składniki:
50 dag mięsa mielonego (u mnie mielona łopatka)
1 cebula
2 marchewki
1 ząbek czosnku
2 świeże pomidory
100 ml dowolnego bulionu (może być z kostki)
2-3 łyżki koncentratu pomidorowego
bazylia (u mnie suszona)
sól, pieprz, cukier
olej
Dodatkowo:
makaron do lazanii
25 dag tartego sera żółtego
Sos beszamelowy:
50 g masła
50 g mąki
600 ml mleka
2 łyżki startego parmezanu (pominęłam)
szczypta gałki muszkatołowej
sól,
pieprzSposób przygotowania:
1. Cebulę siekamy drobno, obraną marchewkę ścieramy na tarce jarzynowej. Warzywa podsmażamy razem chwilę na rozgrzanym oleju. Dodajemy mięso i przeciśnięty czosnek. Smażymy, aż mięso utraci swój surowy kolor.
2. Pomidory kroimy w kostkę, dodajemy do mięsa razem z bulionem, solą, pieprzem i cukrem. Dusimy ok 15 minut, pod koniec dodajemy koncentrat pomidorowy i bazylię.
3. W międzyczasie robimy beszamel: roztapiamy masło, dodajemy mąkę, mieszamy ok. minutę. Zdejmujemy z ognia, stopniowo wlewamy mleko i energicznie mieszamy, by nie porobiły się grudki. Doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową, stawiamy na palnik i gotujemy, aż sos zgęstnieje.
4. Rozgrzewamy piekarnik.
5. Naczynie żaroodporne smarujemy olejem, nakładamy warstwę sosu bolognese, na to kilka kleksów sosu beszamelowego, posypać serem i wyłożyć płaty makaronu. Czynność powtarzamy tak, aby były 3 warstwy makaronu, a na wierzch wykładamy warstwę sosu beszamelowego i całość posypujemy żółtym serem.
6. Wstawić
do piekarnika na około 30-40 minut, do momentu kiedy makaron będzie ugotowany a
wierzch spieczony.
Smacznego :)
27 kwietnia 2012
Pasta serowa / Twarożek do śniadania
Najszybszy sposób na domowy twarożek do pieczywa!
Składniki:
25 dag sera białego
kilka łyżek jogurtu naturalnego
sól
posiekana zielona cebulka
Sposób przygotowania:
1. Ser rozgniatamy widelcem, dodajemy do niego odpowiednią ilość jogurtu (w zależności od pożądanej konsystencji).
2. Doprawiamy solą i dodajemy cebulkę. Mieszamy.
Smacznego :)
A poniżej mój parapetowy ogródek, zielona cebulka i rzeżucha :)
Składniki:
25 dag sera białego
kilka łyżek jogurtu naturalnego
sól
posiekana zielona cebulka
Sposób przygotowania:
1. Ser rozgniatamy widelcem, dodajemy do niego odpowiednią ilość jogurtu (w zależności od pożądanej konsystencji).
2. Doprawiamy solą i dodajemy cebulkę. Mieszamy.
Smacznego :)
A poniżej mój parapetowy ogródek, zielona cebulka i rzeżucha :)
25 kwietnia 2012
Surówka z marchewki na ostro
Pyszna surówka obiadowa pasująca przede wszystkim do wszelkich rodzajów mięs. Jak widać na poniżej załączonym zdjęciu, podałam ją do ziemniaków i kotletów z kapustą. Przepis znalazłam na blogu Fabryka Przepisów.
Składniki:
4 marchewki
1 cebula
1 jabłko
ok 2 łyżek jogurtu naturalnego lub śmietany 18%
ok 2 łyżek majonezu
1-2 łyżeczki tartego chrzanu
sól, pieprz
Sposób przygotowania:
1. Obieramy warzywa i jabłko. Cebulę drobno siekamy, a jabłko i marchew ścieramy na tarce o drobnych oczkach.
2. Dodajemy chrzan, majonez, jogurt lub śmietanę, sól i pieprz. Dokładnie mieszamy.
3. Przed podaniem odkładamy na godzinę, by smaki się przegryzły.
Smacznego :)
Składniki:
4 marchewki
1 cebula
1 jabłko
ok 2 łyżek jogurtu naturalnego lub śmietany 18%
ok 2 łyżek majonezu
1-2 łyżeczki tartego chrzanu
sól, pieprz
Sposób przygotowania:
1. Obieramy warzywa i jabłko. Cebulę drobno siekamy, a jabłko i marchew ścieramy na tarce o drobnych oczkach.
2. Dodajemy chrzan, majonez, jogurt lub śmietanę, sól i pieprz. Dokładnie mieszamy.
3. Przed podaniem odkładamy na godzinę, by smaki się przegryzły.
Smacznego :)
24 kwietnia 2012
Zapiekanka z kurczakiem i warzywami
Przepis, który kiedyś znalazłam u Mirabelki doczekał się w końcu realizacji. Nie obyło się bez moich zmian, a to dlatego, że nie miałam odpowiedniej ilości krakersów, ani gotowej mieszanki warzyw. Zrobiłam z tego, co udało mi się wyszperać z zamrażarki. Wyszło pyszne danie - szczególnie smakowało mężowi. To kolejna ciekawa propozycja na "utylizację" udek z rosołu.
Składniki:
mięso obrane z dwóch udek z rosołu
15 dag mrożonych brokułów
10 dag mrożonej czerwonej papryki
1 cebula
kawałek pora
15 dag tartego żółtego sera
1 niepełna szklanka mleka
1 łyżka masła
1 łyżka mąki
zioła prowansalskie
sól, pieprz
olej
6 sztuk pokruszonych krakersów (w oryginale ok 2-ch szklanek)
Sposób przygotowania:
1. Mięso pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać olej, wrzucić posiekaną cebulę, a po chwili mięso. Dorzucić również mrożoną paprykę, dusić chwilę razem.
2. W osolonym wrzątku z dodatkiem 1 łyżeczki cukru gotować brokuły przez 3 minuty. Odcedzić.
3. Przygotować sos: na maśle zrumienić mąkę, dolać mleko i mieszać aż zgęstnieje. Dodać tarty żółty ser i mieszać do rozpuszczenia sera. Na końcu dodać zioła prowansalskie, można doprawić pieprzem i ewentualnie solą.
4. Połowę sosu wymieszać z mięsem, a drugą z brokułami. W naczyniu żaroodpornym wyłożyć mięso, a na to warzywa. Posypać pokruszonymi krakersami. Zapiec w piekarniku w 180 st. C przez około 25 minut. Serwować na ciepło.
23 kwietnia 2012
Jajecznica z pieczarkami
Pyszna jajecznica dla miłośników pieczarek!!!
Składniki:
kawałek dowolnej kiełbasy
kilka pieczarek
2 jajka
zielona cebulka
sól
olej do smażenia
Sposób przygotowania:
1. Pieczarki oczyszczamy, obieramy i kroimy w plasterki.
2. Kiełbasę kroimy w kostkę i podsmażamy na niewielkiej ilości oleju aż się zarumieni. Zdejmujemy z patelni kiełbasę i dodajemy pieczarki. Dusimy aż woda z nich wyparuje.
3. Do przygotowanych pieczarek z powrotem wrzucamy kiełbasę, dodajemy posiekaną zieloną cebulkę, wbijamy jajka, doprawiamy i mieszamy całość aż się ładnie zetnie.
Składniki:
kawałek dowolnej kiełbasy
kilka pieczarek
2 jajka
zielona cebulka
sól
olej do smażenia
Sposób przygotowania:
1. Pieczarki oczyszczamy, obieramy i kroimy w plasterki.
2. Kiełbasę kroimy w kostkę i podsmażamy na niewielkiej ilości oleju aż się zarumieni. Zdejmujemy z patelni kiełbasę i dodajemy pieczarki. Dusimy aż woda z nich wyparuje.
3. Do przygotowanych pieczarek z powrotem wrzucamy kiełbasę, dodajemy posiekaną zieloną cebulkę, wbijamy jajka, doprawiamy i mieszamy całość aż się ładnie zetnie.
Smacznego!!!
A ponieważ wczoraj przypadał Światowy Dzień Pieczarek zapraszam Was jeszcze do mojego bufetu:
22 kwietnia 2012
Łazanki ze słodką kapustą i pieczarkami
Składniki:
- pół główki białej kapusty
- 30-40 dag pieczarek
- 1 cebula
- sól, pieprz
- słodka mielona papryka
- 500g makaronu łazanki
Sposób przygotowania:
1. Kapustę gotujemy do miękkości, po ostudzeniu wyciskamy nadmiaru wody i przepuszczamy przez maszynkę do mięsa lub drobno siekamy.
2. Pieczarki obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach.
3. Cebulę drobno siekamy.
4. Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju, rumienimy cebulę, dorzucamy pieczarki i dusimy, aż woda odparuje.
5. Jak pieczarki będą gotowe, dodajemy zmieloną kapustę, przyprawiamy solą, pieprzem i słodką mieloną papryką, chwilę razem dusimy.
6. Do ciepłego makaronu dodajemy kapustę i mieszamy.
7. Podajemy na ciepło.
8. Łazanki możemy odgrzać w mikrofali lub na patelni.
21 kwietnia 2012
Smoothie z truskawkami z kompotu
Naszedł mnie smak na jakiś koktajl, niestety nie miałam świeżych owoców. W piwnicy znalazłam ostatni kompot truskawkowy :) I zrobiłam! Bardzo nam smakowało, a mąż stwierdził, że mogłabym częściej takie robić. Dobrze się składa, ponieważ w piwnicy czekają jeszcze wiśnie, czereśnie i maliny :)
Składniki:
truskawki odsączone z kompotu
1 banan
200 ml jogurtu naturalnego
Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki dokładnie miksujemy do uzyskania gładkiej konsystencji.
Smacznego :)
Składniki:
truskawki odsączone z kompotu
1 banan
200 ml jogurtu naturalnego
Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki dokładnie miksujemy do uzyskania gładkiej konsystencji.
Smacznego :)
20 kwietnia 2012
Tiramisu
Zazwyczaj robiłam tiramisu z przepisu Macieja Kuronia - na podłużnych biszkoptach. Ale na ostatnio upiekłam jasny biszkopt i to była baza ciasta. Krem wykonany został według receptury Kuronia. Wyszło przepyszne! Polecam serdecznie, szczególnie na wszelkie babskie spotkania - bo to takie kobiece ciasto:)
Biszkopt:
6 jajek
12 łyżek cukru
6 łyżek mąki pszennej
6 łyżek mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Krem:
500 g serka mascarpone
3 jajka
pół szklanki cukru
20 ml kawowego likieru (opcjonalnie)
Dodatkowo:
1 paczka podłużnych biszkoptów
nieco ponad pół szklanki mocnego naparu z kawy (rozpuszczalnej)
kakao
Sposób przygotowania:
1. Robimy biszkopt: ubijamy białka na sztywno, dodajemy kolejno żółtka, cukier, przesiane mąki i proszek do pieczenia, delikatnie mieszamy. Pieczemy i studzimy.
2. Robimy krem: żółtka ucieramy z cukrem na puszystą masę, dodajemy serki i likier. Mieszamy. Na koniec delikatnie wmieszamy ubite na sztywno białka.
3. Przekrojony biszkopt nasączamy zimną kawą, nakładamy część kremu, następnie układamy podłużne biszkopty i nasączamy je kawą, ponownie rozkładamy krem (zostawiamy troszkę na wierzch). Na to ponownie kładziemy biszkopt i nasączamy go kawą. Smarujemy pozostałym kremem i całość obficie posypujemy kakao. Wkładamy do lodówki na minimum 12 godzin. Przed podaniem ponownie dojemy kakao na wierzch.
Smacznego :)
Składniki:
Biszkopt:
6 jajek
12 łyżek cukru
6 łyżek mąki pszennej
6 łyżek mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Krem:
500 g serka mascarpone
3 jajka
pół szklanki cukru
20 ml kawowego likieru (opcjonalnie)
Dodatkowo:
1 paczka podłużnych biszkoptów
nieco ponad pół szklanki mocnego naparu z kawy (rozpuszczalnej)
kakao
Sposób przygotowania:
1. Robimy biszkopt: ubijamy białka na sztywno, dodajemy kolejno żółtka, cukier, przesiane mąki i proszek do pieczenia, delikatnie mieszamy. Pieczemy i studzimy.
2. Robimy krem: żółtka ucieramy z cukrem na puszystą masę, dodajemy serki i likier. Mieszamy. Na koniec delikatnie wmieszamy ubite na sztywno białka.
3. Przekrojony biszkopt nasączamy zimną kawą, nakładamy część kremu, następnie układamy podłużne biszkopty i nasączamy je kawą, ponownie rozkładamy krem (zostawiamy troszkę na wierzch). Na to ponownie kładziemy biszkopt i nasączamy go kawą. Smarujemy pozostałym kremem i całość obficie posypujemy kakao. Wkładamy do lodówki na minimum 12 godzin. Przed podaniem ponownie dojemy kakao na wierzch.
Smacznego :)
18 kwietnia 2012
Puree ziemniaczane z cebulką
Moje ulubione puree ziemniaczane robione według przepisu mamy. Do tego jajko sadzone, sałata masłowa z jajkiem, lub kefir czy maślanka i nie ma lepszego obiadku! Pycha!
Składniki:
ugotowane ziemniaki w osolonej wodzie
1 duża cebula
odrobina oleju
1 łyżka masła lub śmietany
Sposób przygotowania:
1. Ugotowane i odcedzone ziemniaki ubijamy starannie tłuczkiem.
2. Cebulę drobno kroimy i mocno rumienimy na patelni z dodatkiem oleju.
3. Kiedy cebulka dobrze się przysmaży dodajemy ją do ziemniaków razem z pozostałym olejem.
3. Dodajemy łyżkę masła lub śmietany i całość dokładnie mieszamy.
4. Podajemy np. z jajkiem sadzonym, sałatą masłową, kefirem lub maślanką.
Smacznego :)
15 kwietnia 2012
Sos koperkowy
Mój ulubiony wiosenny sosik!
Składniki:
duża nawiązka świeżego koperku lub dwie małe nawiązki
2 szklanki wody
3 łyżki oleju
2 łyżki mąki
1 cebula
sól, pieprz
3-4 łyżki śmietany 18%
odrobina cukru do smaku
Sposób przygotowania:
1. Koperek dokładnie myjemy, a następnie siekamy.
2. W rondelku rozgrzewamy olej, dodajemy mąkę, robimy białą zasmażkę, następnie wlewamy wodę cały czas mieszając sos.
3. Gotujemy na wolnym ogniu. Dodajemy posiekaną cebulkę i koperek. Przyprawiamy.
4. Na koniec dodajemy śmietanę i energicznie mieszamy. Doprawiamy odrobiną cukru do smaku.
5. Jak widać na zdjęciu, sos był serwowany z rybą. Osobiście mi najbardziej smakuje z jajkiem sadzonym.
Smacznego :)
Składniki:
duża nawiązka świeżego koperku lub dwie małe nawiązki
2 szklanki wody
3 łyżki oleju
2 łyżki mąki
1 cebula
sól, pieprz
3-4 łyżki śmietany 18%
odrobina cukru do smaku
Sposób przygotowania:
1. Koperek dokładnie myjemy, a następnie siekamy.
2. W rondelku rozgrzewamy olej, dodajemy mąkę, robimy białą zasmażkę, następnie wlewamy wodę cały czas mieszając sos.
3. Gotujemy na wolnym ogniu. Dodajemy posiekaną cebulkę i koperek. Przyprawiamy.
4. Na koniec dodajemy śmietanę i energicznie mieszamy. Doprawiamy odrobiną cukru do smaku.
5. Jak widać na zdjęciu, sos był serwowany z rybą. Osobiście mi najbardziej smakuje z jajkiem sadzonym.
Smacznego :)
14 kwietnia 2012
Muffinki pomarańczowo-cytrynowe
To były moje pierwsze muffinki robione specjalnie dla męża z racji jego urodzin. Wyrosły pięknie! Polecam!
Składniki:
pół szklanki cukru
15 dag margaryny
200 ml mleka
2 jajka
30 dag mąki
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
100 g skórki pomarańczowej
sok z połowy cytryny + otarta skórka z połowy cytryny
olejek pomarańczowy
szczypta soli
Sposób przygotowania:
1. Rozpuszczamy margarynę, dodajemy cukier i olejek, mieszamy i studzimy.
2. Mleko mieszamy z jajkami na gładko.
3. Mąkę i proszek przesiewamy do miski, dodajemy szczyptę soli i mieszamy. Dodajemy do mąki mokre składniki (tłuszcz z cukrem i mleko z jajkami), dodajemy skórkę pomarańczową, sok z cytryny, skórkę z cytryny i mieszamy drewnianą łyżką do połączenia się składników - nie za długo!
4. Ciasto przekładamy do form muffinkowych do 3/4 wysokości babeczek. Pieczemy w 200 st. C przez ok. 15-20 minut.
Smacznego :)
Źródło: Futerkowe przygody w kuchni
Składniki:
pół szklanki cukru
15 dag margaryny
200 ml mleka
2 jajka
30 dag mąki
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
100 g skórki pomarańczowej
sok z połowy cytryny + otarta skórka z połowy cytryny
olejek pomarańczowy
szczypta soli
Sposób przygotowania:
1. Rozpuszczamy margarynę, dodajemy cukier i olejek, mieszamy i studzimy.
2. Mleko mieszamy z jajkami na gładko.
3. Mąkę i proszek przesiewamy do miski, dodajemy szczyptę soli i mieszamy. Dodajemy do mąki mokre składniki (tłuszcz z cukrem i mleko z jajkami), dodajemy skórkę pomarańczową, sok z cytryny, skórkę z cytryny i mieszamy drewnianą łyżką do połączenia się składników - nie za długo!
4. Ciasto przekładamy do form muffinkowych do 3/4 wysokości babeczek. Pieczemy w 200 st. C przez ok. 15-20 minut.
Smacznego :)
Źródło: Futerkowe przygody w kuchni
13 kwietnia 2012
Placuszki z serkiem homogenizowanym
Szybka propozycja na pyszne śniadanie lub kolację, ewentualnie słodki obiadek :) Przepis stary jak świat...nawet nie wiem skąd go mam.
Składniki:
1 serek homogenizowany waniliowy (150g)
1 łyżka cukru pudru
2 jajka
1/2 szklanki mąki pszennej
1 płaska łyżeczka sody lub proszku do pieczenia
szczypta soli
cukier puder do posypania
konfitura lub dżem
Sposób przygotowania:
1. Jajka miksujemy z cukrem, dodajemy serek i mieszamy na gładką masę.
2. Stopniowo dodajemy mąkę, sodę lub proszek i szczyptę soli. Dokładnie mieszamy.
3. Smażymy na niewielkiej ilości oleju na złoto. Posypujemy cukrem pudrem lub podajemy z dżemem lub konfiturą.
Smacznego :)
Składniki:
1 serek homogenizowany waniliowy (150g)
1 łyżka cukru pudru
2 jajka
1/2 szklanki mąki pszennej
1 płaska łyżeczka sody lub proszku do pieczenia
szczypta soli
cukier puder do posypania
konfitura lub dżem
Sposób przygotowania:
1. Jajka miksujemy z cukrem, dodajemy serek i mieszamy na gładką masę.
2. Stopniowo dodajemy mąkę, sodę lub proszek i szczyptę soli. Dokładnie mieszamy.
3. Smażymy na niewielkiej ilości oleju na złoto. Posypujemy cukrem pudrem lub podajemy z dżemem lub konfiturą.
Smacznego :)
12 kwietnia 2012
Sernik z brzoskwiniami
Piekłam już kilka serników, ale ten to prawdziwe mistrzostwo smaku! Jest moim ulubionym sernikiem. Po raz pierwszy jadłam go u swojej kuzynki, od której mam zresztą ten przepis. Polecam go z czystym sercem!
Składniki:
Ciasto kruche:
3 szklanki mąki
1 kostka margaryny
3 łyżki cukru pudru
5 żółtek
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Ser:
70 dag mielonego sera (użyłam 1 kg sera wiaderkowego)
8 jajek
pół kostki margaryny
1 szklanka cukru
2 łyżki mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
Piana:
5 białek
1 szklanka cukru pudru
1 budyń śmietankowy
Dodatkowo:
odsączone brzoskwinie z puszki i pokrojone na drobniejsze kawałki
Sposób przygotowania:
1. Zagnieść ciasto kruche, podzielić na dwie części, jedną wyłożyć blaszkę, a drugą owinąć folią i schować do zamrażarki.
2. Zrobić masę serową: margarynę utrzeć z cukrem, dodawać po jednym żółtku, ucierać, następnie dodać porcjami ser, obie mąki, a na końcu ubitą pianę z białek.
3. Na kruche ciasto wyłożyć masę serową, a na ser ułożyć pokrojone brzoskwinie.
4. Zrobić pianę: ubić białka, dodać cukier puder, a na koniec wsypać budyń i całość wymieszać. Pianę wyłożyć na ser z brzoskwiniami.
5. Z zamrażarki wyjąć ciasto, zetrzeć na tarce o dużych oczkach i ułożyć na wierzchu ciasta.
6. Całość piec ok. 50-60 minut w 200 st. C.
Smacznego :)
11 kwietnia 2012
Najlepsza zupa pomidorowa na domowym przecierze
W ubiegłe wakacje zrobiłam po raz pierwszy domowy przecier pomidorowy. Zupa pomidorowa na takim przecierze to prawdziwy skarb! Nie dodaję do niej śmietany - zdecydowanie lepiej smakuje bez i jest lżejsza. i do tego szybko się robi. Pycha!
Składniki:
słoik domowego przecieru pomidorowego (u mnie 750 ml)
1 marchewka
1 cebula
1 pietruszka (lub kawałek selera)
4-6 szklanek wywaru z kości (może być z kostki rosołowej)
sól, pieprz
mielona słodka papryka
liść laurowy
ziele angielskie
siekany koperek
pół szklanki ryżu
Sposób przygotowania:
1. Do wywaru dodajemy umyte i pokrojone warzywa (marchew i pietruszkę), pokrojoną w ćwiartki cebulę, liść laurowy, ziele angielskie. Gotujemy aż warzywa trochę zmiękną.
2. Wlewamy przecier pomidorowy i wsypujemy ryż. Gotujemy aż ryż będzie miękki. Dodajemy koperek, przyprawiamy.
Smacznego :)
Składniki:
słoik domowego przecieru pomidorowego (u mnie 750 ml)
1 marchewka
1 cebula
1 pietruszka (lub kawałek selera)
4-6 szklanek wywaru z kości (może być z kostki rosołowej)
sól, pieprz
mielona słodka papryka
liść laurowy
ziele angielskie
siekany koperek
pół szklanki ryżu
Sposób przygotowania:
1. Do wywaru dodajemy umyte i pokrojone warzywa (marchew i pietruszkę), pokrojoną w ćwiartki cebulę, liść laurowy, ziele angielskie. Gotujemy aż warzywa trochę zmiękną.
2. Wlewamy przecier pomidorowy i wsypujemy ryż. Gotujemy aż ryż będzie miękki. Dodajemy koperek, przyprawiamy.
Smacznego :)
10 kwietnia 2012
Pasta jajeczna z rzeżuchą
Składniki:
4 jajka ugotowane na twardo
rzeżucha - ilość dowolna
1 łyżeczka musztardy
1 łyżeczka majonezu
sól
pieprz
szczypta mielonej słodkiej papryki
Sposób przygotowania:
1. Jajka ścieramy na drobnych oczkach.
2. Dodajemy majonez i musztardę, mieszamy.
3. Doprawiamy do smaku, na koniec dodajemy rzeżuchę i całość mieszamy.
4 kwietnia 2012
3 kwietnia 2012
Makaron z serem na słodko
Kiedy nie mam dużo czasu na gotowanie, robię taki makaron. Pamiętam go z najmłodszych lat dziecięcych i uwielbiam go do tej pory!
Składniki:
30 dag dowolnego makaronu
1 łyżka masła
ser biały - ilość dowolna
cukier
sól
Sposób przygotowania:
1. Makaron gotujemy do miękkości we wrzątku z dodatkiem soli. Przelewamy zimną wodą, odstawiamy, aż woda ścieknie.
2. W garnku roztapiamy masło - rumienimy, powinno się delikatnie przypalić. Wrzucamy makaron do masła i dokładnie mieszamy.
3. Nakładamy porcje na talerze, posypujemy rozdrobnionym serem białym oraz posypujemy dowolną ilością cukru. Natychmiast podajemy.
Smacznego!
Składniki:
30 dag dowolnego makaronu
1 łyżka masła
ser biały - ilość dowolna
cukier
sól
Sposób przygotowania:
1. Makaron gotujemy do miękkości we wrzątku z dodatkiem soli. Przelewamy zimną wodą, odstawiamy, aż woda ścieknie.
2. W garnku roztapiamy masło - rumienimy, powinno się delikatnie przypalić. Wrzucamy makaron do masła i dokładnie mieszamy.
3. Nakładamy porcje na talerze, posypujemy rozdrobnionym serem białym oraz posypujemy dowolną ilością cukru. Natychmiast podajemy.
Smacznego!
1 kwietnia 2012
Rosół na żeberkach z ziemniakami
Kiedy robię rosół na żeberkach, zawsze podaję go z ziemniakami. Nijak nie smakuje mi z makaronem. Zapraszam!
Składniki:
60-70 dag żeberek
1 duża marchewka
1 pietruszka
1 seler
1 opalona nad ogniem cebula
ziele angielskie
liść laurowy
2 suszone grzybki
sól i pieprz
ugotowane ziemniaki
siekana natka pietruszki
Sposób przygotowania:
1. Mięso myjemy, porcjujemy, chwilę moczymy w zimnej wodzie. Wlewamy świeżą wodę. Gotujemy żeberka, odszumowujemy.
2. Dodajemy pokrojoną marchew, selera, pietruszkę, opaloną cebulę oraz liść laurowy, kilka ziarenek ziela angielskiego i suszone grzybki. Gotujemy na malutkim ogniu, aż mięso zmięknie. Co jakiś czas dolewamy zimnej wody.
3. Ugotowany rosół doprawić do smaku.
4. Podajemy z gotowanymi ziemniakami i posypujemy siekaną natką pietruszki.
Smacznego !!!
Składniki:
60-70 dag żeberek
1 duża marchewka
1 pietruszka
1 seler
1 opalona nad ogniem cebula
ziele angielskie
liść laurowy
2 suszone grzybki
sól i pieprz
ugotowane ziemniaki
siekana natka pietruszki
Sposób przygotowania:
1. Mięso myjemy, porcjujemy, chwilę moczymy w zimnej wodzie. Wlewamy świeżą wodę. Gotujemy żeberka, odszumowujemy.
2. Dodajemy pokrojoną marchew, selera, pietruszkę, opaloną cebulę oraz liść laurowy, kilka ziarenek ziela angielskiego i suszone grzybki. Gotujemy na malutkim ogniu, aż mięso zmięknie. Co jakiś czas dolewamy zimnej wody.
3. Ugotowany rosół doprawić do smaku.
4. Podajemy z gotowanymi ziemniakami i posypujemy siekaną natką pietruszki.
Smacznego !!!