Strony

18 kwietnia 2012

Puree ziemniaczane z cebulką

Moje ulubione puree ziemniaczane robione według przepisu mamy. Do tego jajko sadzone, sałata masłowa z jajkiem, lub kefir czy maślanka i nie ma lepszego obiadku! Pycha!


Składniki:

ugotowane ziemniaki w osolonej wodzie
1 duża cebula
odrobina oleju
1 łyżka masła lub śmietany

Sposób przygotowania:

1. Ugotowane i odcedzone ziemniaki ubijamy starannie tłuczkiem.
2. Cebulę drobno kroimy i mocno rumienimy na patelni z dodatkiem oleju.
3. Kiedy cebulka dobrze się przysmaży dodajemy ją do ziemniaków razem z pozostałym olejem.
3. Dodajemy łyżkę masła lub śmietany i całość dokładnie mieszamy.
4. Podajemy np. z jajkiem sadzonym, sałatą masłową, kefirem lub maślanką.

Smacznego :)

1 komentarz:

Dziękuję za odwiedziny i komentarz.
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie, a umieszczę je w Galerii Czytelników!