Strony

24 kwietnia 2012

Zapiekanka z kurczakiem i warzywami

Przepis, który kiedyś znalazłam u Mirabelki doczekał się w końcu realizacji. Nie obyło się bez moich zmian, a to dlatego, że nie miałam odpowiedniej ilości krakersów, ani gotowej mieszanki warzyw. Zrobiłam z tego, co udało mi się wyszperać z zamrażarki. Wyszło pyszne danie - szczególnie smakowało mężowi. To kolejna ciekawa propozycja na "utylizację" udek z rosołu.


Składniki:

mięso obrane z dwóch udek z rosołu
15 dag mrożonych brokułów
10 dag mrożonej czerwonej papryki
1 cebula
kawałek pora
15 dag tartego żółtego sera
1 niepełna szklanka mleka
1 łyżka masła
1 łyżka mąki
zioła prowansalskie
sól, pieprz
olej
6 sztuk pokruszonych krakersów (w oryginale ok 2-ch szklanek)

Sposób przygotowania:

1. Mięso pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać olej, wrzucić posiekaną cebulę, a po chwili mięso. Dorzucić również mrożoną paprykę, dusić chwilę razem.
2. W osolonym wrzątku z dodatkiem 1 łyżeczki cukru gotować brokuły przez 3 minuty. Odcedzić.
3. Przygotować sos: na maśle zrumienić mąkę, dolać mleko i mieszać aż zgęstnieje. Dodać tarty żółty ser i mieszać do rozpuszczenia sera. Na końcu dodać zioła prowansalskie, można doprawić pieprzem i ewentualnie solą.
4. Połowę sosu wymieszać z mięsem, a drugą z brokułami. W naczyniu żaroodpornym wyłożyć mięso, a na to warzywa. Posypać pokruszonymi krakersami. Zapiec w piekarniku w 180 st. C przez około 25 minut. Serwować na ciepło.


Smacznego :)

Źródło: Mirabelkowy blog

3 komentarze:

  1. Tak wczesnie a Ty juz cos dodałaś :-) bardzo fajny przepis wygląda pysznie :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Takie zapiekanki zawsze są pyszne. A na dodatek można do nich wrzucić wszystko , co mamy pod ręką;)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i komentarz.
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie, a umieszczę je w Galerii Czytelników!