Witam. Dziś zapraszam Was na pyszną kruchą szarlotkę. To mój ulubiony przepis na tego typu ciasto!
Składniki:
Ciasto:
4 szklanki mąki
1,5 szklanki cukru
5 żółtek
200 g margaryny/masła
cukier waniliowy
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1-2 łyżki śmietany
Jabłka:
2 kg jabłek
1 cukier waniliowy
1 łyżka bułki tartej
1 łyżka cynamonu
Sposób wykonania:
1. Zagnieść ciasto i podzielić na 2 części, Jedną wyłożyć na blaszkę.
2. Jabłka
obrać i zetrzeć na tarce o dużych otworach (lub na cieniutkie
plasterki). Lekko odcisnąć sok i wymieszać z bułką tartą i cukrem
waniliowym. Wyłożyć na ciasto, przykryć pozostałym ciastem, nakłuć
widelcem i upiec w 180 st. C do zrumienienia (ok. godzinę)
3. Po upieczeniu i wystudzeniu oprószyć cukrem pudrem.
Smacznego!!!
Strony
▼
30 maja 2014
26 maja 2014
Surówka z kalarepy III
Składniki:
1 kalarepa
1 marchewka
1 jabłko
sól i cukier do smaku
sok z cytryny
Sposób przygotowania:
1. Owoce i warzywa obieramy.
2. Wszystko ścieramy na tarce jarzynowej.
3. Całość mieszamy, doprawiamy solą, cukrem i sokiem z cytryny.
Smacznego!!!
24 maja 2014
Sałatka brokułowa z kurczakiem i papryką
Zapraszam Was dziś na szybką i pyszną sałatkę. Sprawdzi się w sam raz na obiad w upalne dni, ma w sobie i mięso i warzywa! Polecam!
Składniki:
1 brokuł
1 czerwona papryka
1 duży pomidor
1 pierś z kurczaka
przyprawa do kurczaka
olej do smażenia
Sos:
2 łyżki majonezu
2 łyżki jogurtu naturalnego
1 łyżeczka sosu tzatziki (można zastąpić zmiażdżonym ząbkiem czosnku i solą)
Sposób wykonania:
1. Brokuł dzielimy na mniejsze różyczki, gotujemy przez 3-4 minuty w osolonym wrzątku z dodatkiem cukru. Odsączamy, przelewamy zimną wodą i studzimy.
2. Pierś myjemy, nacieramy przyprawą do kurczaka i smażymy na oleju z obu stron. Studzimy i kroimy w kostkę.
3. Pomidory i paprykę kroimy w kostkę.
4. W salaterce układamy warstwami od dołu: połowa brokuła, połowa papryki, mięso z kurczaka, połowa brokuła, połowa papryki, krojone pomidory. Całość polewamy sosem. Schładzamy przed podaniem.
Smacznego!!!
Składniki:
1 brokuł
1 czerwona papryka
1 duży pomidor
1 pierś z kurczaka
przyprawa do kurczaka
olej do smażenia
Sos:
2 łyżki majonezu
2 łyżki jogurtu naturalnego
1 łyżeczka sosu tzatziki (można zastąpić zmiażdżonym ząbkiem czosnku i solą)
Sposób wykonania:
1. Brokuł dzielimy na mniejsze różyczki, gotujemy przez 3-4 minuty w osolonym wrzątku z dodatkiem cukru. Odsączamy, przelewamy zimną wodą i studzimy.
2. Pierś myjemy, nacieramy przyprawą do kurczaka i smażymy na oleju z obu stron. Studzimy i kroimy w kostkę.
3. Pomidory i paprykę kroimy w kostkę.
4. W salaterce układamy warstwami od dołu: połowa brokuła, połowa papryki, mięso z kurczaka, połowa brokuła, połowa papryki, krojone pomidory. Całość polewamy sosem. Schładzamy przed podaniem.
Smacznego!!!
23 maja 2014
Ciasto Oczy Carycy
To chyba najpyszniejsze ciasto jakie do tej pory robiłam. Urzeka nie tylko swoim smakiem, ale i wyglądem. I wcale nie jest tak pracochłonne, na jakie wygląda.
Składniki:
Ciasto jasne:
6 białek
1,5 szklanki cukru
1 szklanka mąki ziemniaczanej
1 łyżka octu
1/2 szklanki oleju rzepakowego
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Ciasto ciemne:
6 żółtek
2 całe jajka
6 łyżek cukru
4 łyżki mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki kakao
1/3 szklanki oleju rzepakowego
Krem:
1 i 2/3 szklanki mleka
1 budyń waniliowy / śmietankowy
2 łyżki cukru
1 cukier waniliowy
1 kostka miękkiej margaryny
Galaretka:
2 galaretki (u mnie wiśniowe)
2 łyżki cukru
1/2 litra wody
Napar kawowy:
1 łyżka kawy rozpuszczalnej
1 łyżka cukru
1 szklanka wody (można dodać alkoholu amaretto)
+ okrągłe biszkopty
+ polewa
Sposób wykonania:
1. Ciasto jasne: białka ubić na sztywno, stopniowo dodawać cukier. Ubijać, aż cukier się rozpuści. Następnie delikatnie mieszając, dodać ocet, olej, proszek i mąkę.
2. Ciasto ciemne: żółtka i cale jajka utrzeć z cukrem na puch, delikatnie mieszając dodać olej, mąkę, proszek i kakao.
3. Formę (24x36cm) wyłożyć papierem, a potem na przemian wykładać ciasto raz ciemne, raz jasne i delikatnie zamieszać widelcem. Piec w 180 st. C przez 35-40 minut. Po wystudzeniu przekroić na dwa blaty.
4. Krem: Szklankę mleka zagotować z cukrami, a resztę mleka wymieszać z budyniem. Na gotujące się mleko wlać budyń. Po zagotowaniu ostudzić. Margarynę utrzeć na puch, stopniowo dodawać zimny budyń.
5. Galaretki: Wodę zagotować, dodać cukier, a potem galaretki. Odstawić do lekkiego stężenia.
6. Napar: Z podanych składników zrobić napar i wystudzić.
7. Przełożyć ciasto (od dołu)
1 blat ciasta (można lekko nasączyć zimnym naparem z herbaty)
połowa kremu
okrągłe biszkopty nasączone w naparze kawowym
tężąca galaretka (odstawić całość do stężenia, a potem kładziemy pozostałe warstwy)
reszta kremu
blat ciasta
dowolna polewa (u mnie kakaowa)
8. Ciasto schłodzić przez kilka godzin w lodówce.
Smacznego!!!
Składniki:
Ciasto jasne:
6 białek
1,5 szklanki cukru
1 szklanka mąki ziemniaczanej
1 łyżka octu
1/2 szklanki oleju rzepakowego
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Ciasto ciemne:
6 żółtek
2 całe jajka
6 łyżek cukru
4 łyżki mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki kakao
1/3 szklanki oleju rzepakowego
Krem:
1 i 2/3 szklanki mleka
1 budyń waniliowy / śmietankowy
2 łyżki cukru
1 cukier waniliowy
1 kostka miękkiej margaryny
Galaretka:
2 galaretki (u mnie wiśniowe)
2 łyżki cukru
1/2 litra wody
Napar kawowy:
1 łyżka kawy rozpuszczalnej
1 łyżka cukru
1 szklanka wody (można dodać alkoholu amaretto)
+ okrągłe biszkopty
+ polewa
Sposób wykonania:
1. Ciasto jasne: białka ubić na sztywno, stopniowo dodawać cukier. Ubijać, aż cukier się rozpuści. Następnie delikatnie mieszając, dodać ocet, olej, proszek i mąkę.
2. Ciasto ciemne: żółtka i cale jajka utrzeć z cukrem na puch, delikatnie mieszając dodać olej, mąkę, proszek i kakao.
3. Formę (24x36cm) wyłożyć papierem, a potem na przemian wykładać ciasto raz ciemne, raz jasne i delikatnie zamieszać widelcem. Piec w 180 st. C przez 35-40 minut. Po wystudzeniu przekroić na dwa blaty.
4. Krem: Szklankę mleka zagotować z cukrami, a resztę mleka wymieszać z budyniem. Na gotujące się mleko wlać budyń. Po zagotowaniu ostudzić. Margarynę utrzeć na puch, stopniowo dodawać zimny budyń.
5. Galaretki: Wodę zagotować, dodać cukier, a potem galaretki. Odstawić do lekkiego stężenia.
6. Napar: Z podanych składników zrobić napar i wystudzić.
7. Przełożyć ciasto (od dołu)
1 blat ciasta (można lekko nasączyć zimnym naparem z herbaty)
połowa kremu
okrągłe biszkopty nasączone w naparze kawowym
tężąca galaretka (odstawić całość do stężenia, a potem kładziemy pozostałe warstwy)
reszta kremu
blat ciasta
dowolna polewa (u mnie kakaowa)
8. Ciasto schłodzić przez kilka godzin w lodówce.
Smacznego!!!
22 maja 2014
Mrożona herbata
W sam raz na upalne dni :)
Składniki:
1 litr wrzącej wody
4-5 saszetek czarnej herbaty
2 łyżki miodu
kostki lodu
dodatkowo: plasterki cytryny lub pomarańczy, świeża mięta
Sposób wykonania:
1. Herbatę zaparzyć i przestudzić. Posłodzić miodem.
2. Przelać do dzbanka, dodać kostki lodu i dowolne dodatki.
Smacznego!!!
Składniki:
1 litr wrzącej wody
4-5 saszetek czarnej herbaty
2 łyżki miodu
kostki lodu
dodatkowo: plasterki cytryny lub pomarańczy, świeża mięta
Sposób wykonania:
1. Herbatę zaparzyć i przestudzić. Posłodzić miodem.
2. Przelać do dzbanka, dodać kostki lodu i dowolne dodatki.
Smacznego!!!
21 maja 2014
Surówka z kapusty pekińskiej z lubczykiem
Składniki:
1/2 główki kapusty pekińskiej
2 marchewki
1 por
ulubiony dressing do sałatek np. taki
lubczyk ( świeży lub suszony)
Sposób wykonania:
1. Kapustę drobno szatkujemy.
2. Obraną marchewkę ścieramy na tarce jarzynowej.
3. Pora drobno kroimy i solimy.
4. Wszystko mieszamy, dodajemy dressing i lubczyk.
Smacznego!!!
19 maja 2014
Piersi z kurczaka w cieście czosnkowym
... i z sosem czosnkowym. Niezwykle prosty i smaczny pomysł na piersi z kurczaka. Przepis znalazłam w gazetce Przyślij przepis. Dania z kurczaka nr 3/2012 (34).
Składniki:
ok 50 dag filetów z kurczaka
1 szklanka mąki
ok 1 szklanka wody
1 jajko,
2-3 ząbki czosnku
sól, pieprz
olej do smażenia
Sos czosnkowy:
4 ząbki czosnku
4 łyżki majonezu
300 ml jogurtu naturalnego
2-3 łyżki posiekanego koperku
odrobina cukru
Sposób przygotowania:
1. Filety myjemy, osuszamy, kroimy na mniejsze kotlety i lekko rozbijamy. Oprószamy solą i pieprzem.
2. Mąkę mieszkamy z szklanką wody (ciasto powinno być konsystencję gęstszego ciasta naleśnikowego). Dodajemy sól, jajko i przeciśnięty przez praskę czosnek. Mieszamy na gładkie ciasto.
3. Do ciasta przekładamy filety i odstawiamy na 30 minut do lodówki.
4. Po tym czasie wyjmujemy mięso z ciasta i lekko osączamy. Smażymy na oleju z obu stron na złoty kolor.
5. Przygotowujemy sos: jogurt mieszamy z majonezem, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Doprawiamy solą, cukrem i pieprzem do smaku. Wsypujemy koperek i mieszamy.
6. Mięso podajemy z sosem czosnkowym.
Smacznego!!!
Składniki:
ok 50 dag filetów z kurczaka
1 szklanka mąki
ok 1 szklanka wody
1 jajko,
2-3 ząbki czosnku
sól, pieprz
olej do smażenia
Sos czosnkowy:
4 ząbki czosnku
4 łyżki majonezu
300 ml jogurtu naturalnego
2-3 łyżki posiekanego koperku
odrobina cukru
Sposób przygotowania:
1. Filety myjemy, osuszamy, kroimy na mniejsze kotlety i lekko rozbijamy. Oprószamy solą i pieprzem.
2. Mąkę mieszkamy z szklanką wody (ciasto powinno być konsystencję gęstszego ciasta naleśnikowego). Dodajemy sól, jajko i przeciśnięty przez praskę czosnek. Mieszamy na gładkie ciasto.
3. Do ciasta przekładamy filety i odstawiamy na 30 minut do lodówki.
4. Po tym czasie wyjmujemy mięso z ciasta i lekko osączamy. Smażymy na oleju z obu stron na złoty kolor.
5. Przygotowujemy sos: jogurt mieszamy z majonezem, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Doprawiamy solą, cukrem i pieprzem do smaku. Wsypujemy koperek i mieszamy.
6. Mięso podajemy z sosem czosnkowym.
Smacznego!!!
17 maja 2014
Udka po francusku
Sposób na smaczne udka z piekarnika.
Składniki:
4 udka z kurczaka
3 łyżki musztardy francuskiej dijon
3-4 ząbki czosnku
2 łyżki soku z cytryny
pół pęczka natki pietruszki
sól
słodka papryka
Sposób wykonania:
1. Mięso myjemy i osuszamy.
2. W naczyniu łączymy musztardę, przeciśnięty przez praskę czosnek, posiekaną natkę pietruszki i sok z cytryny. Doprawiamy do smaku solą i słodką mieloną papryką.
3. Mięso nacieramy marynatą, przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy na minimum 6 godzin do lodówki (a najlepiej na całą noc).
4. Mięso przekładamy do żaroodpornego naczynia, wykładamy resztę marynaty i całość pieczemy w nagrzanym do 180 st. C piekarniku przez 1 godzinę.
Smacznego!!!
Źródło: Nikol od kuchni
Składniki:
4 udka z kurczaka
3 łyżki musztardy francuskiej dijon
3-4 ząbki czosnku
2 łyżki soku z cytryny
pół pęczka natki pietruszki
sól
słodka papryka
Sposób wykonania:
1. Mięso myjemy i osuszamy.
2. W naczyniu łączymy musztardę, przeciśnięty przez praskę czosnek, posiekaną natkę pietruszki i sok z cytryny. Doprawiamy do smaku solą i słodką mieloną papryką.
3. Mięso nacieramy marynatą, przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy na minimum 6 godzin do lodówki (a najlepiej na całą noc).
4. Mięso przekładamy do żaroodpornego naczynia, wykładamy resztę marynaty i całość pieczemy w nagrzanym do 180 st. C piekarniku przez 1 godzinę.
Smacznego!!!
Źródło: Nikol od kuchni
16 maja 2014
Surówka z młodej kapusty z pomidorami
Ogromną mam ostatnio ochotę na wszystko z pomidorami - koniecznie świeżymi. A że pomidory są zdrowe i lekkie to można sobie na nie pozwolić w dużych ilościach :)
Składniki:
1/2 dużej główki młodej kapusty
1 marchewka
3 pomidory
2 ogórki gruntowe
siekany koperek
2-3 łyżki oleju
1 łyżka octu winnego lub soku z cytryny
sól, pieprz
Sposób wykonania:
1. Młodą kapustę szatkujemy, solimy, lekko ugniatamy, by puściła sok.
2. Obraną marchewkę ścieramy na tarce jarzynowej, a ogórki i pomidory kroimy w grubszą kostkę.
3. Wszystko mieszamy, skrapiamy octem winnym lub sokiem z cytryny, dodajemy olej, siekany koperek i doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
Smacznego!!!
Składniki:
1/2 dużej główki młodej kapusty
1 marchewka
3 pomidory
2 ogórki gruntowe
siekany koperek
2-3 łyżki oleju
1 łyżka octu winnego lub soku z cytryny
sól, pieprz
Sposób wykonania:
1. Młodą kapustę szatkujemy, solimy, lekko ugniatamy, by puściła sok.
2. Obraną marchewkę ścieramy na tarce jarzynowej, a ogórki i pomidory kroimy w grubszą kostkę.
3. Wszystko mieszamy, skrapiamy octem winnym lub sokiem z cytryny, dodajemy olej, siekany koperek i doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
Smacznego!!!
13 maja 2014
Wafle kajmakowe z powidłem
Wafle to szybka słodka przekąska. Jest już kilka propozycji na blogu. Tym razem zapraszam na wersję kajmakową z powidłem.
Składniki:
1 opakowanie wafli
1/2 puszki masy kajmakowej
1/2 kostki miękkiej margaryny
powidła śliwkowe
Sposób wykonania:
1. Margarynę ucieramy, dodajemy stopniowo masę kajmakową.
2. Wafle smarujemy masą, a jednego wafla powidłem. Przykrywamy ostatnim waflem bez smarowania.
3. Wafla obciążamy np. deską i odstawiamy na kilka godzin.
Smacznego!!!
Składniki:
1 opakowanie wafli
1/2 puszki masy kajmakowej
1/2 kostki miękkiej margaryny
powidła śliwkowe
Sposób wykonania:
1. Margarynę ucieramy, dodajemy stopniowo masę kajmakową.
2. Wafle smarujemy masą, a jednego wafla powidłem. Przykrywamy ostatnim waflem bez smarowania.
3. Wafla obciążamy np. deską i odstawiamy na kilka godzin.
Smacznego!!!
11 maja 2014
Roladki schabowe z pieczarkami i ogórkiem kiszonym
Roladki schabowe to jedno z moich ulubionych dań :) Przygotowane w ten sposób mięso nie jest bardzo kaloryczne, głownie dlatego, że nie ma panierki. A smakuje naprawdę dobrze!
Składniki:
500 g schabu bez kości
1 cebula
150 g pieczarek
3-4 ogórki kiszone (mogą być też korniszony)
sól, pieprz
olej
Sposób wykonania:
1. Mięso umyć, osuszyć. Podzielić na 10 kotletów. Rozbić, posypać solą i pieprzem. Odstawić w chłodne miejsce.
2. Pieczarki obrać, pokroić w plasterki.
3. Cebulę pokroić w kostkę.
4. Na patelni rozgrzać odrobinę oleju, obsmażyć cebulę z pieczarkami. Lekko osolić.
5. Ogórki kroimy w drobną kosteczkę. Wymieszać z pieczarkami i cebulą.
6. Na każdy kotlet nakładać farsz, zwinąć roladki.
7. Na patelni rozgrzać niewielką ilość oleju, kłaść roladki złączeniem do dołu jedna obok drugiej. Zrumienić z każdej strony, podlać niewielką ilością wody, przykryć pokrywką i dusić jeszcze chwilę, aż mięso będzie miękkie.
8. Roladki podałam z ziemniakami posypanymi koperkiem oraz surówką z młodej kapusty.
Smacznego!!!
Przy okazji zachęcam Was do odwiedzenia strony cojesc.net. Znajdziecie tam mnóstwo ciekawych artykułów m.in. na temat niemarnowania jedzenia. Polecam!
Składniki:
500 g schabu bez kości
1 cebula
150 g pieczarek
3-4 ogórki kiszone (mogą być też korniszony)
sól, pieprz
olej
Sposób wykonania:
1. Mięso umyć, osuszyć. Podzielić na 10 kotletów. Rozbić, posypać solą i pieprzem. Odstawić w chłodne miejsce.
2. Pieczarki obrać, pokroić w plasterki.
3. Cebulę pokroić w kostkę.
4. Na patelni rozgrzać odrobinę oleju, obsmażyć cebulę z pieczarkami. Lekko osolić.
5. Ogórki kroimy w drobną kosteczkę. Wymieszać z pieczarkami i cebulą.
6. Na każdy kotlet nakładać farsz, zwinąć roladki.
7. Na patelni rozgrzać niewielką ilość oleju, kłaść roladki złączeniem do dołu jedna obok drugiej. Zrumienić z każdej strony, podlać niewielką ilością wody, przykryć pokrywką i dusić jeszcze chwilę, aż mięso będzie miękkie.
8. Roladki podałam z ziemniakami posypanymi koperkiem oraz surówką z młodej kapusty.
Smacznego!!!
Przy okazji zachęcam Was do odwiedzenia strony cojesc.net. Znajdziecie tam mnóstwo ciekawych artykułów m.in. na temat niemarnowania jedzenia. Polecam!
10 maja 2014
Kebabczeta
Pyszne kotleciki mielone wywodzące się z kuchni bułgarskiej. Tutaj wersja nieco odbiegająca od oryginału:) Podałam je z sosem tzatziki.
Składniki:
250 g mielonej wołowiny
250 g mielonej wieprzowiny
2 ząbki czosnku
1 mała cebulka
2 łyżki siekanej natki pietruszki
1/4 szklanki wody
1/2 łyżki soli
pieprz
mielona ostra papryka
pieprz cayenne
cząber
olej
Sposób wykonania:
1. Cebulkę siekamy, czosnek miażdżymy.
2. Oba gatunki mięsa mieszamy, dodajemy czosnek, cebulę, wodę, siekaną natkę pietruszki, sól, pieprz, mieloną paprykę, pieprz cayenne i cząber. Wyrabiamy ciasto. Schładzamy w lodówce.
3. Z mięsa formułujemy podłużne kotleciki (można ręce wymoczyć w zimnej wodzie - będzie je łatwiej uformować).
4. Patelnię grillową smarujemy olejem i obsmażamy z każdej strony.
5. Podajemy wedle uznania, u mnie z sosem tzatziki.
Smacznego!!!
Źródło: Historie ze smakiem
Składniki:
250 g mielonej wołowiny
250 g mielonej wieprzowiny
2 ząbki czosnku
1 mała cebulka
2 łyżki siekanej natki pietruszki
1/4 szklanki wody
1/2 łyżki soli
pieprz
mielona ostra papryka
pieprz cayenne
cząber
olej
Sposób wykonania:
1. Cebulkę siekamy, czosnek miażdżymy.
2. Oba gatunki mięsa mieszamy, dodajemy czosnek, cebulę, wodę, siekaną natkę pietruszki, sól, pieprz, mieloną paprykę, pieprz cayenne i cząber. Wyrabiamy ciasto. Schładzamy w lodówce.
3. Z mięsa formułujemy podłużne kotleciki (można ręce wymoczyć w zimnej wodzie - będzie je łatwiej uformować).
4. Patelnię grillową smarujemy olejem i obsmażamy z każdej strony.
5. Podajemy wedle uznania, u mnie z sosem tzatziki.
Smacznego!!!
Źródło: Historie ze smakiem
9 maja 2014
Zupa z ryżem, groszkiem i porem
Świetna lekka zupa, którą robiłam już jakiś czas temu. Jest lekka i smaczna.
Składniki:
3 marchewki
1 duży por
puszka zielonego groszku wraz z zalewą (można użyć mrożonego)
1/2 selera
1 pietruszka
2/3 szklanki ryżu
2-3 litry wody
liść laurowy
ziele angielskie
1 łyżeczka lubczyku
siekana natka pietruszki i koperku
sól, pieprz
olej do obsmażenia warzyw
Sposób przygotowania:
1. Wlać do garnka wodę, dodać ziele angielskie, liść laurowy, marchewkę pokrojoną w półplasterki, seler oraz pietruszkę pokrojone w kostkę i gotować na małym ogniu pod przykryciem.
2. Por oczyścić, pokroić w talarki, posolić, popieprzyć, obsmażyć na oleju, przełożyć do gotującej się zupy.
3. Do zupy wsypać opłukany ryż, gotować do miękkości, mieszając od czasu do czasu. Dodać groszek razem z zalewą z puszki, doprawić solą i pieprzem i gotować jeszcze 2-3 minuty.
Smacznego!!!
Źródło: Jemy. Ekolokalnie
Składniki:
3 marchewki
1 duży por
puszka zielonego groszku wraz z zalewą (można użyć mrożonego)
1/2 selera
1 pietruszka
2/3 szklanki ryżu
2-3 litry wody
liść laurowy
ziele angielskie
1 łyżeczka lubczyku
siekana natka pietruszki i koperku
sól, pieprz
olej do obsmażenia warzyw
Sposób przygotowania:
1. Wlać do garnka wodę, dodać ziele angielskie, liść laurowy, marchewkę pokrojoną w półplasterki, seler oraz pietruszkę pokrojone w kostkę i gotować na małym ogniu pod przykryciem.
2. Por oczyścić, pokroić w talarki, posolić, popieprzyć, obsmażyć na oleju, przełożyć do gotującej się zupy.
3. Do zupy wsypać opłukany ryż, gotować do miękkości, mieszając od czasu do czasu. Dodać groszek razem z zalewą z puszki, doprawić solą i pieprzem i gotować jeszcze 2-3 minuty.
Smacznego!!!
Źródło: Jemy. Ekolokalnie
8 maja 2014
Ciasto z rabarbarem
Sprawdzony przepis na puszyste ciasto. Świetnie się udaje nie tylko z rabarbarem, ale też z owocami sezonowymi (np. morelami).
Składniki:
2 i 3/4 szklanki mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
6 jajek
1 łyżka octu
1 i 1/2 szklanki cukru
1 cukier waniliowy
3/4 szklanki oleju
olejek waniliowy
4 łodygi rabarbaru
Sposób wykonania:
1. Jajka, ocet, cukier i cukier waniliowy ucieramy na puch, aż jajka zaczną bieleć.
2. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia, dodajemy porcjami do masy jajecznej i miksujemy na małych obrotach. Na koniec dodajemy olej i olejek waniliowy.
3. Ciasto przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia (34x26cm).
4. Rabarbar obieramy, kroimy na kawałki, wykładamy na ciasto.
5. Całość pieczemy w 180 st. C przez 40-50 minut (do suchego patyczka).
6. Po wystudzeniu posypujemy cukrem pudrem.
Smacznego!!!
Lubicie ciasta z rabarbarem? Na blogu można znaleźć kilka propozycji (wystarczy kliknąć na zdjęcie):
Składniki:
2 i 3/4 szklanki mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
6 jajek
1 łyżka octu
1 i 1/2 szklanki cukru
1 cukier waniliowy
3/4 szklanki oleju
olejek waniliowy
4 łodygi rabarbaru
Sposób wykonania:
1. Jajka, ocet, cukier i cukier waniliowy ucieramy na puch, aż jajka zaczną bieleć.
2. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia, dodajemy porcjami do masy jajecznej i miksujemy na małych obrotach. Na koniec dodajemy olej i olejek waniliowy.
3. Ciasto przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia (34x26cm).
4. Rabarbar obieramy, kroimy na kawałki, wykładamy na ciasto.
5. Całość pieczemy w 180 st. C przez 40-50 minut (do suchego patyczka).
6. Po wystudzeniu posypujemy cukrem pudrem.
Smacznego!!!
Lubicie ciasta z rabarbarem? Na blogu można znaleźć kilka propozycji (wystarczy kliknąć na zdjęcie):
6 maja 2014
Sałata z dressingiem jogurtowo-koperkowym
Sałata jest świetnym dodatkiem nie tylko do kanapki, ale też do obiadu.
Składniki:
1 główka sałaty masłowej
1 mały pęczek koperku
zielona cebulka
kilka łyżek jogurtu naturalnego
sok z połowy cytryny
sól, pieprz, cukier do smaku
Sposób wykonania:
1. Sałatę myjemy, osuszamy i rwiemy na mniejsze kawałki.
2. Przygotowujemy sos: siekamy koperek i zieloną cebulkę. Jogurt mieszamy z zieleniną, solą, pieprzem, cukrem i sokiem z cytryny. Polewamy sałatę i mieszamy całość.
3. Podajemy do obiadu.
Smacznego!!!
Inne propozycje na sałatę do obiadu (klikamy na zdjęcie):
Składniki:
1 główka sałaty masłowej
1 mały pęczek koperku
zielona cebulka
kilka łyżek jogurtu naturalnego
sok z połowy cytryny
sól, pieprz, cukier do smaku
Sposób wykonania:
1. Sałatę myjemy, osuszamy i rwiemy na mniejsze kawałki.
2. Przygotowujemy sos: siekamy koperek i zieloną cebulkę. Jogurt mieszamy z zieleniną, solą, pieprzem, cukrem i sokiem z cytryny. Polewamy sałatę i mieszamy całość.
3. Podajemy do obiadu.
Smacznego!!!
Inne propozycje na sałatę do obiadu (klikamy na zdjęcie):
Sałata z jajkiem i śmietaną |
Sałata ze śmietaną |
Sałata z ogórkiem |
Sałata z jajkiem i sosem jogurtowo-koperkowym |
3 maja 2014
Ciastka pieguski
Domowa wersja popularnych ciasteczek :) Recepturę znalazłam w Przyślij przepis. Polecam!
Składniki:
2 szklanki mąki pszennej
1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
1 kostka masła
1 cukier waniliowy
3/4 szklanki cukru pudru
1 jajko
+ dodatki (u mnie: suszona żurawina, czekolada mleczna i deserowa pokrojona w kosteczkę, posiekane orzeszki ziemne)
Sposób przygotowania:
1. Miękkie masło ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę.
2. Dodajemy jajko, chwilkę zmiksować, a potem dodajemy porcjami mąkę i dodatki.
3. Na blaszkę wyłożoną papierem wykładamy małe porcje ciasta, pamiętając o robieniu dużych odstępów.
4. Ciastka pieczemy ok 15 minut w 180 st.C (do ładnego zrumienienia).
Smacznego!!!
Składniki:
2 szklanki mąki pszennej
1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
1 kostka masła
1 cukier waniliowy
3/4 szklanki cukru pudru
1 jajko
+ dodatki (u mnie: suszona żurawina, czekolada mleczna i deserowa pokrojona w kosteczkę, posiekane orzeszki ziemne)
Sposób przygotowania:
1. Miękkie masło ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę.
2. Dodajemy jajko, chwilkę zmiksować, a potem dodajemy porcjami mąkę i dodatki.
3. Na blaszkę wyłożoną papierem wykładamy małe porcje ciasta, pamiętając o robieniu dużych odstępów.
4. Ciastka pieczemy ok 15 minut w 180 st.C (do ładnego zrumienienia).
Smacznego!!!
2 maja 2014
Surówka z sałaty lodowej i pomidora
Pyszna chrupiąca surówka pasująca nie tylko do obiadu, ale też do dań z grilla.
Składniki:
1 mała sałata lodowa
3 pomidory
siekana pietruszka
1 łyżka oleju
przyprawa do sałatek
Sposób przygotowania:
1. Sałatę kroimy w paski, pomidory myjemy i kroimy w kostkę. Mieszamy razem.
2. Dodajemy łyżkę oleju, siekaną pietruszkę i przyprawę do sałatek. Mieszamy.
3. Podałam z karkówką i ryżem.
Smacznego!!!
Składniki:
1 mała sałata lodowa
3 pomidory
siekana pietruszka
1 łyżka oleju
przyprawa do sałatek
Sposób przygotowania:
1. Sałatę kroimy w paski, pomidory myjemy i kroimy w kostkę. Mieszamy razem.
2. Dodajemy łyżkę oleju, siekaną pietruszkę i przyprawę do sałatek. Mieszamy.
3. Podałam z karkówką i ryżem.
Smacznego!!!
1 maja 2014
Karkówka z grilla
Mam wrażenie, że dziś niemal cała Polska będzie grillować sądząc po tym co się działo wczoraj w sklepach. My też będziemy grillować, dlatego zapraszam na typowe mięsko z grilla dla faceta :)
Składniki:
1/2 kg karkówki pokrojonej w plastry
Marynata:
kilka łyżek oleju
gorczyca w ziarenkach
suszony lub świeży rozmaryn
3 zmiażdżone ząbki czosnku
1 płaska łyżeczka słodkiej mielonej papryki
1 płaska łyżeczka ostrej mielonej papryki
sól, pieprz
Sposób wykonania:
1.Wszystkie składniki marynaty dokładnie wymieszać.
2. Mięso nasmarować marynatą, włożyć do pojemnika z przykrywką i schłodzić w lodówce najlepiej dobę przed przygotowaniem.
3. Karkówkę piec na dobrze rozgrzanym grillu, aż mięso zrumieni się i skruszeje (u nas ok 15-20 minut).
4. Podawać z sałatkami, surówkami, ryżem - co kto lubi :)
Smacznego!!!
Składniki:
1/2 kg karkówki pokrojonej w plastry
Marynata:
kilka łyżek oleju
gorczyca w ziarenkach
suszony lub świeży rozmaryn
3 zmiażdżone ząbki czosnku
1 płaska łyżeczka słodkiej mielonej papryki
1 płaska łyżeczka ostrej mielonej papryki
sól, pieprz
Sposób wykonania:
1.Wszystkie składniki marynaty dokładnie wymieszać.
2. Mięso nasmarować marynatą, włożyć do pojemnika z przykrywką i schłodzić w lodówce najlepiej dobę przed przygotowaniem.
3. Karkówkę piec na dobrze rozgrzanym grillu, aż mięso zrumieni się i skruszeje (u nas ok 15-20 minut).
4. Podawać z sałatkami, surówkami, ryżem - co kto lubi :)
Smacznego!!!