Drożdżowe kapuśniaczki są idealne do czerwonego barszczu.
Składniki:
Ciasto:
1/2 kg mąki
1 szklanka mleka
20 g świeżych drożdży
2 małe jajka
1 i 1/2 łyżeczka soli
1 i 1/2 łyżeczka cukru
50 g roztopionego masła
Farsz:
1/2 kg kiszonej kapusty
30 dag pieczarek
2 cebule
2 łyżki oleju
szczypta cukru
4 liście laurowe
4 ziela angielskie
1 łyżka majeranku
1/2 łyżki tymianku
sól, pieprz
Dodatkowo:
1 małe jajko do posmarowania
kminek / mak / sezam / czarnulka do posypania
Sposób wykonania:
1. W ciepłym mleku rozpuścić drożdże. Dodać łyżkę mąki i cukier. Odstawić do podrośnięcia.
2. Do mąki dodać sól, podrośnięte drożdże, jajka i wyrobić elastyczne ciasto stopniowo dodając do niego rozpuszczone masło. Ciasto odstawić na 1 godzinę do podrośnięcia.
3. Zrobić farsz: kapustę przepłukać, drobno posiekać,zalać wodą, gotować do miękkości z dodatkiem liści laurowych i ziela angielskiego. Po ugotowaniu usunąć liście i ziele.
4. Pieczarki obrać, zetrzeć na tarce jarzynowej.
5. Cebulę obrać, drobno posiekać. Zrumienić na niewielskiej ilości oleju po czym dodać pieczarki. Następnie dodać odciśniętą kapustę, całość chwilę dusić, doprawić solą, pieprzem i ziołami.
6. Ciasto rozwałkować na prostokąt o grubości ok 1 cm. Na jeden brzeg wyłożyć część farszu, zawinąć i odciąć ciasto. Powstały wałek pokroić ukośnie na paszteciki o długości mniej więcej 4 cm. Paszteciki ułożyć na blaszce złączeniem do dołu, posmarować jajkiem i posypać ulubionym dodatkiem. Odstawić na 10 minut, po czym upiec przez 15-20 minut w 190 st. C.
7. Analogicznie postępujemy z pozostałym farszem i ciastem.
Smacznego!!!
Źródło: Kuchnia szeroko otwarta