Strony
28 lutego 2012
Pasta serowo-rzodkiewkowa
Składniki:
25 dag twarożku
1 duży pęczek rzodkiewki
szczypiorek - ilość według uznania
sól
jogurt naturalny
Sposób przygotowania:
1. Ser rozgniatamy widelcem, rzodkiewkę myjemy i trzemy na tarce o dużych oczkach.
2. Do miski dodajemy ser, rzodkiewkę i jogurt naturalny, wszystko mieszamy, doprawiamy solą, dodajemy szczypiorek i dokładnie mieszamy.
I gotowe! Smacznego :)
25 lutego 2012
Naleśniki z jabłkami i skórką pomarańczową
2 niepełne szklanki mąki
250 ml mleka
200 ml wody mineralnej gazowanej
2 jajka
olejek pomarańczowy do smaku
3-4 łyżki masła
odrobina soli oraz cukru pudru
Farsz:
24 lutego 2012
Buraczki ćwikłowe na zimno
Składniki:
buraki - ilość dowolna w zależności ile potrzebujemy
ocet
sól
cukier
kminek
Sposób przygotowania:
1. Buraki ugotować, ostudzić, obrać i zetrzeć na tarce (tarłam na dużej tarce).
2. Dodać octu, cukru i soli do smaku. Na koniec doprawić kminkiem.
SMACZNEGO :)
22 lutego 2012
Zupa jarzynowa
-
1 mrożonka - bukiet jarzyn (450-700g)
- 1 marchewka
- 3 ziemniaki
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 3 skrzydełka
- sól, pieprz
- pieprz
- siekana natka pietruszki
- śmietana 18%
19 lutego 2012
Oponki z serem
Tak u mnie wczoraj zakończyliśmy czas karnawału. Od środy koniec ze słodkościami. Myślę jednak, że na blogu pojawi się coś słodkiego ponieważ mam trochę zaległych zdjęć :) A poza tym będę musiała upiec tort w marcu, gdyż moja córcia będzie obchodzić swoje pierwsze urodziny, więc nie wypada odmówić sobie czegoś słodkiego w tak wyjątkowy dzień :)
Przepis na oponki mam od lat w swoim zeszycie i korzystałam z niego kilkakrotnie.
Składniki:
- 1/2 kg mąki pszennej
- 1/2 kg sera białego (twarogu w kostce)
- 1/2 szklanki cukru
- 2 łyżeczki sody
- 100g margaryny
- 2 jajka
- olej do smażenia
- cukier puder do posypania
Sposób przygotowania:
1. Na stolnicę dajemy mąkę, margarynę, jajka, cukier, rozdrobniony biały ser i sodę, zagniatamy ciasto.
2. Gotowe ciasto rozwałkowujemy na grubość 1-2 cm, wycinamy krążki szklanką, a małe dziurki kieliszkiem lub nakrętką do butelki. Można też użyć foremki do wycinania oponek.
3. Oponki smażymy na dobrze rozgrzanym oleju z obu stron na złoto. Po wyciągnięciu posypujemy cukrem pudrem.
Smacznego :)
18 lutego 2012
Quiche z kurczakiem, serem i warzywami
Składniki:
Ciasto:
150g mąki pszennej
125g twarogu
40g masła lub margaryny
1 żółtko
szczypta soli
1 łyżka śmietany
Farsz:
mięso obdarte z dwóch udek (u mnie z rosołu)
20 dag brokułów (użyłam mrożonych)
15 dag papryki (użyłam mrożonej)
1 cebula
125 g twarogu
2 jajka
125 ml mleka
125 g tartego żółtego sera
sól, pieprz
zioła prowansalskie
przyprawa do kurczaka
Sposób przygotowania:
1. Z podanych składników zagniatamy gładkie ciasto. Zawijamy w folię i chowamy do lodówki na 30 minut. W międzyczasie przygotowujemy farsz.
2. Obrane mięso z udek z rosołu doprawiamy przyprawą do kurczaka i smażymy na niewielkiej ilości oleju. Po usmażeniu przekładamy na talerzyk do całkowitego wystudzenia.
3. Cebulę kroimy w grubszą kostkę, rzucamy na patelnię, na której smażył się kurczak. Chwilę dusimy, dodajemy paprykę i razem dusimy, aż papryka zmięknie.
4. W osolonym wrzątku z dodatkiem łyżeczki cukru i łyżeczki soli gotujemy przez 3 minuty brokuły. Odcedzamy i przelewamy zimną wodą.
5. W misce mieszamy 2 jajka i pozostałe białko z ciasta. Dodajemy mleko, pokruszony twarożek, 3/4 tartego żółtego sera, sól, pieprz i zioła prowansalskie.
6. Włączamy piekarnik na 200 st. C. Formę wykładamy papierem do pieczenia (użyłam blaszki tortowej o średnicy 25 cm). Można też użyć innej okrągłej formy. Wylepiamy ciastem formę, tworząc brzegi o wysokości 2-3 cm. Ciasto można podpiec krótko w piekarniku.
7. Na ciasto wykładamy kolejno uduszoną cebulę z papryką, mięso, brokuły i zalewamy masą jajeczną. Całość posypujemy pozostałym żółtym serem. Pieczemy 30-40 minut w 200 st. C. (Piekłam 40 minut ponieważ nie posiadam piekarnika z termoobiegiem).
8. Podajemy na gorąco.
9. Ponieważ podane danie jest przeznaczone dla 4 osób, bałam się później to odgrzewać, ponieważ nie mam mikrofalówki. Ale niepotrzebnie się obawiałam. Pozostałą porcję odgrzewałam w piekarniku następnego dnia w 160 st. C przez ok. 30 minut i smakowała równie dobrze jak bezpośrednio po przygotowaniu. Tak więc polecam to danie ponieważ jest naprawdę syte i pyszne :)
Smacznego :)
Źródło: Kulinarne szaleństwa Margarytki
17 lutego 2012
Chlebek z kminkiem
Składniki:
25 dag mąki pszennej
szklanka ciepłej wody
25g świeżych drożdży
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka soli
2 łyżki płatków owsianych
1 łyżka kminku
Sposób przygotowania:
1. Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy kminek i płatki owsiane, mieszamy. Robimy zagłębienie, do którego kruszymy drożdże, posypujemy cukrem i zalewamy letnią wodą. Delikatnie mieszamy. Całość przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia - ok. pół godziny.
2. Po tym czasie mieszamy całość łyżką lub mikserem na najmniejszych obrotach (użyłam miksera). Ponownie odkładamy do wyrośnięcia na 30 minut.
3. Ciasto ponownie mieszamy, przekładamy do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą małej keksówki. Nie musimy równać chlebka. Odstawiamy do wyrośnięcia.
4. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 st. C i pieczemy 1 godzinę.
Smacznego :)
Źródło: Raspberries and cream
15 lutego 2012
Udka w glazurze miodowej z sosem sojowym
Składniki:
4-6 niedużych udek
8 łyżek sosu sojowego
2 łyżki miodu
1 łyżka octu
pół cebuli
1-2 ząbki czosnku
1 łyżeczka mielonego imbiru
Sposób przygotowania:
1. Wymieszać posiekaną cebulę, czosnek, sos sojowy, miód, imbir i ocet. Z udek ściągnąć skórę. Udka włożyć do marynaty na kilka godzin.
2. Całość zapiekać w naczyniu żaroodpornym i przykryć folią. Piec w 200 st. C przez 1,5 godziny. Pod koniec pieczenia odsłonić udka, by się przyrumieniły.
Smacznego :)
Źródło: Kwestia smaku
12 lutego 2012
Ryba w panierce cytrynowo-koperkowej
11 lutego 2012
Surówka z marchewki z porem i jabłkiem
Sposób przygotowania:
1. Marchewkę i jabłka obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
2. Pora oczyścić, pokroić w półksiężyce. Wszystko wymieszać, doprawić sokiem z cytryny, solą i pieprzem.
3. Przed podaniem schłodzić ok. godziny by smaki się przegryzły.
Smacznego :)
10 lutego 2012
Kora orzechowa
Hmm, więc tak. Przedstawiłam Wam dotychczas kilkanaście ciast, spośród których były już moje dwa ulubione: cappuccino i 3 bit. A teraz pora na moje trzecie ulubione ciasto - korę orzechową. Moja mama robi ją właściwie w każde Święta, dlatego kojarzy mi się z bardzo odświętnym wypiekiem. Przepis mam od mamy.
Składniki:Ciasto (blaszka 33x23):
- 8 białek
- 3 żółtka
- 100g wiórków koksowych
- 100g włoskich orzechów mielonych
- 100g włoskich orzechów siekanych
- 100g rodzynek
- 150g cukru (niepełna szklanka)
- 1 łyżka mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 budynie śmietankowe
- sok z brzoskwiń + woda (płynu ogólnie powinno być 2 szklanki)
- 5 żółtek
- 3 łyżki cukru
- z łyżeczka mąki pszennej
- 1 kostka masła
- mleko
- 1 puszka brzoskwiń
- 2 galaretki brzoskwiniowe, morelowe lub pomarańczowe
- 1 duża paczka delicji (lub 2 tradycyjne)
Sposób przygotowania:
1. Robimy ciasto: ubijamy na sztywno białka ze szczyptą soli, dodajemy cukier, następnie po jednym żółtku, mieszamy dokładnie i wsypujemy orzechy, rodzynki, kokos, mąkę i proszek do pieczenia i mieszamy. Wykładamy do blaszki i pieczemy "do suchego patyczka".
2. Przygotowujemy krem: do soku z brzoskwiń (z puszki) dolewamy tyle wody aby było 2 szklanki płynu. Gotujemy. W międzyczasie ucieramy żółtka z cukrem, dodajemy budynie, mąkę i odrobinę mleka i wszystko starannie mieszamy. Wlewamy mieszankę na gotujący się sok. Powstanie nam budyń do przyrządzenia kremu. Odstawiamy do wystudzenia.
3. Masło w temperaturze pokojowej ucieramy i dodajemy po 1 łyżce ostudzonego budyniu. Jeśli krem wyszedł nam za rzadki nie ma co się martwić - wystarczy go wstawić do lodówki i pięknie stężeje.
4. Galaretki rozpuszczamy w 500-600 ml gorącej wody. Odstawiamy do lekkiego stężenia.
5. Przekładamy ciasto. Można to zrobić na dwa sposoby :
I sposób (od dołu):
- ciasto
- połowa kremu delicje (układamy je galaretkami do dołu, a wierzch nasączamy zimną kawą i spirytusem, ewentualnie mocnym naparem z herbaty)
- reszta kremu
- brzoskwinie z puszki pokrojone w plastry
- tężąca galaretka
II sposób - ciasto należy przekroić na dwa blaty, a krem podzielić na 3 części, z czego ostatnia część kremu może być niewielka - do posmarowania wierzchu ciasta
- ciasto
- krem
- delicje (układamy je galaretkami do dołu, a wierzch nasączamy zimną kawą i spirytusem, ewentualnie mocnym naparem z herbaty)
- krem
- ciasto
- cienka warstwa kremu
- brzoskwinie z puszki pokrojone w plastry
- tężąca galaretka
Oba sposoby są przedstawione za zdjęciach. Ciasto przechowywać w chłodnym miejscu, w lodówce.
Smacznego :)
8 lutego 2012
Kasza manna z dżemem
Składniki:
200 ml mleka
6 łyżeczek kaszy manny
cukier do smaku
dowolny dżem - u mnie wiśniowy
Sposób przygotowania:
1. Mleko zagotować z cukrem, wsypać wymierzoną ilość kaszy, energicznie zamieszać i zagotować cały czas mieszając.
2. Podawać na ciepło z dżemem.
SMACZNEGO :)
7 lutego 2012
Drożdżowa leniwa baba z ananasem
Składniki:
50g świeżych drożdży
3/4 szklanki mleka
3/4 szklanki cukru
cukier waniliowy lub olejek waniliowy do smaku
2 jajka
pół kostki masła
pół kilo mąki
Kruszonka:
50g mąki
2 łyżki cukru
30g zimnego masła
+ puszka ananasa
Sposób przygotowania:
1. W dużej misce układamy kolejno: rozdrobnione drożdże, cukier, roztrzepane jajka, masło starte na tarce i zalewamy bardzo ciepłym mlekiem. Nie mieszamy! Całość przykrywamy ściereczką i odstawiamy na minimum 4 godziny w ciepłe miejsce.
2. Po tym czasie do rozczynu dodajemy przesianą mąkę, mieszamy najpierw drewnianą łyżką i chwilę zagniatamy ciasto ręką. Ciasto jest luźne. Odstawiamy ciasto na chwilę (10 minut wystarczy).
3. W międzyczasie z podanych składników robimy kruszonkę.
4. Ciasto wykładamy do małej blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Na ciasto wykładamy kawałki ananasa (wcześniej odsączamy krążki ananasa na papierze, by nie było w nich za dużo soku i dowolnie kroimy). Na owoce rozkładamy kruszonkę.
5. Ciasto pieczemy w nagrzanym piekarniku w 180 st. C przez 45 minut. Po tym czasie zostawiamy ciasto jeszcze na jakiś czas w piekarniku (u mnie 15 minut).
SMACZNEGO :)
6 lutego 2012
Placki ziemniaczane po węgiersku
Składniki:
Na placki ziemniaczane:
kilka dużych ziemniaków
1 jajko
1 cebulka
kilka łyżek mąki
sól, pieprz
sok z połowy cytryny
Na sos:
pół kilo surowej szynki
kolorowa papryka
1 cebula
1 kostka mięsna lub rosołowa
zioła prowansalskie
sól, pieprz
1-2 łyżki koncentratu pomidorowego
1 ząbek czosnku
Dodatkowo do wyboru:
liście sałaty
pomidory
ogórki kiszone
siekana natka pietruszki
śmietana
Sposób przygotowania:
1. Najpierw przygotowujemy sos: myjemy szynkę, kroimy na kawałki, obsmażamy na oleju.
2. W rondelku szklimy posiekaną wcześniej cebulę, następnie zalewamy 2 szklankami wody i dodajemy kostkę mięsną, liść laurowy i ziele angielskie. Mięso przekładamy do rondelka, gotujemy do miękkości. Do mięsa dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę, a pod koniec koncentrat pomidorowy. Całość w razie potrzeby doprawiamy. Dodajemy sok z połowy cytryny - dzięki temu ciasto nie ściemnieje, a sama cytryna nie jest wyczuwalna w smaku.
3. Robimy placki: obrane ziemniaki ścieramy na tarce o małych oczkach, dodajemy jajko, posiekaną drobno cebulę oraz mąkę (nie dajemy za dużo mąki by masa nie była zbyt gęsta ponieważ wtedy placki nie zarumienią się na złoto). Przyprawiamy solą, pieprzem i dajemy sok z cytryny. Mieszamy całość dokładnie.
4. Smażymy placki i serwujemy: jeden placek polewamy sosem z dodatkiem mięsa, przykrywamy drugim plackiem, znów dajemy trochę sosu. Na wierzch dajemy kleks ze śmietany i dodajemy różne dodatki np. pomidory, sałatę czy ogórki kiszone. Całość posypujemy natką pietruszki.
I zajadamy :) Pychotka! Życzę smacznego :)
5 lutego 2012
Wafle mleczne
Składniki:
1 kostka margaryny
1,5 szklanki cukru
1/3 szklanki mleka
1,5 szklanki mleka w proszku
Sposób przygotowania:
1. W rondelku zagotować margarynę, cukier i zwykłe mleko. Przestudzić.
2. Do przestudzonej masy dodać mleko w proszku i zmiksować do uzyskania jednolitej masy. Smarować wafle.
Smacznego :)
3 lutego 2012
Pierogi z jabłkami
Składniki:
Smacznego :)
2 lutego 2012
Dorsz pod pierzynką z pora
Składniki:
2 płaty dorsza
1 duży por
250 ml śmietanki 30%
sól
pieprz
olej do smażenia
1 łyżka mąki
1 łyżka margaryny
Sposób przygotowania:
1. Pora oczyszczamy, kroimy w talarki i solimy.
2. Na patelni rozgrzewamy margarynę i dodajemy pora, dusimy. Jak będzie miękki, wlewamy śmietanę cały czas mieszając aż sos zgęstnieje.
3. Filety z dorsza kroimy na mniejsze kawałki, doprawiamy solą i pieprzem i smażymy na oleju.
4. Gotową rybę odkładamy na talerz, podgrzewamy sos z pora dodając do niego łyżkę mąki by był gęstszy. Możemy również zrezygnować z mąki i gotowym kremem polewamy dorsza. Podajemy z ulubionymi dodatkami.
1 lutego 2012
Zapiekane faszerowane bułeczki
Składniki:
2 bułki (nie muszą być świeże)
pół cebuli
kawałek kiełbasy swojskiej
kawałek czerwonej papryki (użyłam mrożonej)
kilka pieczarek
dowolna przyprawa - u mnie do drobiu
ser żółty lub mozzarella (użyłam mozzarelli)
Sposób przygotowania:
1. Włączamy piekarnik aby się rozgrzał.
2. Bułki kroimy na pół, wydrążamy środki.
3. Siekamy cebulę. Na margarynie dusimy pokrojone w talarki pieczarki, po chwili dodajemy cebulę i dusimy razem. Następnie dodajemy pokrojoną w kostkę kiełbasę, paprykę i delikatnie przyprawiamy przyprawami.
4. Ciepłym farszem nadziewamy bułki, przykrywamy tartym żółtym serem lub plastrami mozzarelli. Wkładamy do piekarnika i zapiekamy aż ser się rozpuści.