Strony

30 marca 2015

Ciasto śnieżka

Witajcie! Dziś podrzucam Wam propozycję na ciasto świąteczne, to akurat jedyne ciasto, jakie piekłam na Boże Narodzenie.
Najważniejsze, aby dobrze podzielić ciasto na 3 części, polecam poradzić sobie wagą kuchenną.
Ciasto wyszło pyszne i leciutkie dzięki śnieżce. A przepis pochodzi ze zbiorów siostry Anastazji.


Składniki (blaszka 36x24 cm):

Ciasto:
25 dag masła / margaryny
6 jajek
25 dag cukru pudru
cukier waniliowy
20 dag mąki
1/2 łyżeczki amoniaku
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/3 szklanki mielonych orzechów włoskich
2 łyżki kakao

Masa śnieżkowa:
1 galaretka czerwona + 1/2 szklanki wody
1 galaretka żółta + 1/2 szklanki wody
2 opakowania śnieżki
1 szklanka mleka

Sposób wykonania:

1. Miękką margarynę utrzeć z cukrem pudrem i cukrem waniliowym, dodawać kolejno żółtka cały czas mieszając. Dodać mąkę z proszkiem do pieczenia i amoniakiem.
2. Na końcu dodać pianę z ubitych białek i całość delikatnie zamieszać.
3. Ciasto podzielić na 3 części, do jednej dodać orzechy, do drugiej kakao, a trzecią pozostawić czystą.
4. Ciasta wykładać do foremki i piec w 180 st. C przez 30 minut.
5. Zrobić śnieżki: każdą galaretkę rozpuścić w 1/2 szklanki gorącej wody, pozostawić do lekkiego stężenia. Jedno opakowanie śnieżki ubić z 1/2 szklanki mleka. Dodać 1 tężącą galaretkę. Tak samo postąpić z drugą śnieżką i galaretką.
6. Przełożyć ciasto (od dołu):
jasne ciasto - masa czerwona - ciasto orzechowe - masa żółta - ciasto kakaowe.
7. Na wierzch wyłożyć polewę (np. na żelatynie) i udekorować wedle uznania.
8. Ciasto schłodzić. Najlepiej smakuje na drugi dzień.

Smacznego!!!

28 marca 2015

Pomarańczowiec

Ciasto z pomarańczami to bardzo orzeźwiająca propozycja na świąteczny stół. Zainspirowałam się pomysłem Kasi, ale dokonałam kilka zmian. Polecam!


Składniki:

Biszkopt (24x36cm):
6 jajek
6 łyżek mąki pszennej
6 łyżek mąki ziemniaczanej
3/4 szklanki cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka octu
skórka otarta z 1 pomarańczy
olejek pomarańczowy

Masa:
750 ml soku pomarańczowego
2 galaretki pomarańczowe

Wierzch:
2-3 pomarańcze
750 ml wody
2 galaretki pomarańczowe

Poncz:
1 szklanka wody
3 łyżeczki cukru
sok z cytryny

Sposób wykonania:

1. Zrobić biszkopt: białka ubić ze szczyptą soli, dodawać kolejno cukier i żółtka, potem przesiane mąki i proszek, olejek, ocet i skórkę pomarańczową. Ciasto piec w 180 st. C przez 30-40 minut. Po całkowitym wystudzeniu przekroić na 2 blaty.
2. Sok zagotować, wsypać galaretki, odstawić do stężenia.
3. Naponczowane biszkopty przełożyć tężącą masą, na wierzch wyłożyć pomarańcze oczyszczone z białych błonek i pokrojone w plastry. Zalać tężącą galaretką.
4. Ciasto schłodzić do całkowitego stężenia.

Smacznego!!!

Źródło: Tradycyjna kuchnia Kasi

27 marca 2015

Ciasto cappuccino z wiśniami



Składniki:

Biszkopt:
5 jajek
4 łyżki mąki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1/2 szklanki cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli

Krem:
400 ml mleka
1 budyń waniliowy
1 cukier waniliowy
3-4 łyżki kawy cappuccino (proszek)
1 kostka masła
1 łyżka cukru
1/2 szklanki wiśni z syropu

Poncz do nasączenia biszkoptów:
400 ml wrzątku
1 łyżka kawy rozpuszczalnej
6-7 łyżek proszku cappuccino

Dodatkowo:
paczka okrągłych biszkoptów
tarta gorzka czekolada

Sposób wykonania:

1. Robimy biszkopt: białka ubijamy na sztywno, partiami dodajemy cukier, a potem żółtka. Następnie dodajemy mąki z proszkiem do pieczenia, mieszamy. Ciasto wykładamy na blaszkę (36x24cm) i pieczemy w 180 st. C przez 30-40 minut. Po całkowitym wystudzimy kroimy ciasto na dwa blaty.
2. Mleko (część zostawiamy do wymieszania z budyniem) zagotowujemy z cukrami, dodajemy budyń rozmieszany w pozostały mleku. Gotujemy i mieszamy, aż zgęstnieje. Studzimy. Masło w temperaturze pokojowej ucieramy, dodajemy stopniowo zimny budyń. Jak krem będzie gładki stopniowo dodajemy kawę cappuccino w proszku. Odkładamy 2 łyżki kremu na wierzch ciasta, a do pozostałej części dodajemy wiśnie i delikatnie mieszamy.
3. Kawę rozpuszczalną i cappuccino zalewamy wrzątkiem, studzimy.
4. Przekładamy ciasto: spód lekko nasączamy ponczem, wykładamy 1/2 kremu z wiśniami, na krem wykładamy okrągłe biszkopty namoczone w ponczu i resztę kremu z wiśniami. Całość przykrywamy biszkoptem, lekko go nasączamy i wykładamy cienko krem bez wiśni. Całość posypujemy tartą gorzką czekoladą.
5. Ciasto schładzamy w lodówce przez kilka godzin, a najlepiej przez całą noc.

Smacznego!!!

25 marca 2015

Szynka pieczona

Poszukujecie przepisu na domową wędlinę na kanapkę, a nawet na świąteczny stół? Już znaleźliście :) Z tym przepisem z pewnością Wam się uda!


Składniki:

1-1,5 kg surowej szynki
2-3 listki laurowe do wyłożenia na wierzch mięsa

Marynata:
4 łyżki oleju
2 łyżki octu balsamicznego
2 łyżki wody
3-4 zmiażdżone ząbki czosnku
1 łyżeczka kolendry (mielonej lub zmiażdżonej w moździerzu)
4 ziarenka jałowca (zmiażdżyć w moździerzu)
4 ziarenka ziela angielskiego (zmiażdżyć w moździerzu)
1 łyżeczka majeranku
1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki
1/2 łyżeczki ostrej mielonej papryki
1 łyżeczka soli (najlepiej morskiej)
1/1 łyżeczki pieprzu

Sposób wykonania:

1. Składniki marynaty dokładnie wymieszać.
2. Mięso umyć, osuszyć i natrzeć marynatą. Na wierzch ułożyć 2-3 liście laurowe. Mięso wstawić do lodówki przynajmniej na kilka godzin do lodówki, a najlepiej na całą noc.
3. Mięso nakłuć trzykrotnie widelcem, włożyć do rękawa i zawiązać lub włożyć do naczynia żaroodpornego i przykryć pokrywą (piekłam w naczyniu).
4. Piec ok. 2 godzin w 200 st. C w zależności od wielkości mięsa. Przed końcem pieczenia rozciąć rękaw lub zdjąć pokrywę, by mięso się zrumieniało.
5. Jeśli przeznaczamy mięso na wędlinę do pieczywa to przed krojeniem należy ją całkowicie ostudzić.

Smacznego!!!

Źródło: Domowe potrawy

23 marca 2015

Pyszny sernik

Nie wyobrażam sobie Świąt bez sernika. A ten jest rewelacyjny. To mój faworyt - tradycyjny z rodzynkami i na kruchym cienkim spodzie. Polecam!


Składniki (na blaszkę 24x36 cm):

ciasto:
1 czubata szklanka mąki (może być trochę więcej)
85 g masła / margaryny
3 żółtka
2 łyżeczki proszku do pieczenia
3/4 szklanki cukru pudru
cukier waniliowy

ser:
1,25 kg sera białego (zmielić 3 razy)
7 jajek
85 g masła / margaryny
1 szklanka cukru pudru
cukier waniliowy
olejek waniliowy
1 budyń śmietankowy / waniliowy
bakalie (u mnie rodzynki i skórka pomarańczowa)

Sposób wykonania:

1. Zrobić kruche ciasto: sypkie produkty przesiać, posiekać z zimnym tłuszczem, dodać żółtka i zagnieść ciasto. Schłodzić przez 1 godzinę w lodówce.
2. Rodzynki zalać wrzątkiem, po 10 minutach odcedzić.
3. Zrobić masę serową: żółtka utrzeć z cukrem pudrem i waniliowym do białości, stopniowo dodawać zmielony 3-krotnie ser i miękkie masło lub margarynę. Następnie dodać olejek i budyń w proszku, miksować tak długo, aż masa będzie gładka. Dodać bakalie i lekko wymieszać.
4. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywno, dodać do sera i wymieszać łyżką do momentu połączenia się składników.
5. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. 3/4 ciasta kruchego wyłożyć na blaszkę i cieniutko wylepić. Wylać ser. Na wierzch zetrzeć pozostałe kruche ciasto lub lepić cieniutkie łatki i wyłożyć je na ser.
6. Piec ok 1 godziny w 180 st.C.
7. Po całkowitym wystudzeniu można posypać cukrem pudrem.

Smacznego!!!

Źródło: in my kitchen

21 marca 2015

Mazurek z masą mleczną i bakaliami

Święta zbliżają się wielkimi krokami, a na blogu spory ruch w poszukiwaniu świątecznych wypieków, sałatek itp.
W ubiegłe Święta Wielkanocne zrobiłam swój pierwszy mazurek - z masą mleczną i bakaliami. Był pyszny, a jego słodycz była przełamana kwaśnym dżemem. W tym roku też coś z pewnością wykombinuję :)


Składniki (24x28 cm):

Ciasto:
1 żółtko
100 g mąki pszennej tortowej
100 g mąki krupczatki
100 g masła
50 g cukru pudru
1 łyżka kwaśnej śmietany (12% lub 18%)
cukier waniliowy
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli

Masa:
100 - 120 g mleka w proszku
150 g cukru kryształu
100 g masła
50 ml wody
1 łyżka cukru waniliowego

dżem z czarnej / czerwonej porzeczki
bakalie / czekolada do dekoracji

Sposób wykonania:

1. Zimne masło posiekać z mąkami, dodać pozostałe składniki i szybko zagnieść ciasto. Gotowe ciasto owinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na 2 godziny. Gotowe ciasto wyłożyć  na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, lekko wylepić też brzegi. Ciasto nakłuć widelcem i piec w 190 st. C przez 20 minut.
2. Po wystudzeniu ciasto cienko posmarować kwaśnym dżemem - u mnie z czarnej porzeczki.
3. Zrobić masę: masło rozpuścić, mleko w proszku zmiksować z cukrami na sucho po czym dodać rozpuszczone masło i gorącą wodę. Całość dokładnie zmiksować. Gotową masę od razu wyłożyć na upieczony spód posmarowany dżemem. Gdy masa przestygnie, udekorować mazurek według uznania.

Smacznego!!!

Źródło: Mania wypiekania

19 marca 2015

Cukier waniliowy

Cukier waniliowy domowy jest bardzo prosty do zrobienia. Będzie w sam raz do wypieków i deserów.


Składniki:

1-2 laski wanilii (w zależności od ich długości)
2 szklanki drobnego cukru

Sposób wykonania:

1. Cukier przesypać do szczelnego pojemnika.
2. Laski wanilii przeciąć wzdłuż, wydłubać ziarenka, a laskę pokroić w 1-2 centymetrowe paski. Ziarna i laskę dodać do cukru. Zakręcić pojemnik, wstrząsnąć porządnie i odstawić. Po 1-2 tygodniach cukier jest gotowy.


17 marca 2015

Piersi z kurczaka w pikantnej marynacie

Ta marynata do mięsa jest po prostu genialna! Znalazłam ją w książce Bądź fit (wydawnictwo Olesiejuk) i jestem nią zachwycona. Nadaje się nie tylko do piersi, ale też sprawdziłam ją przy marynowaniu pałek z kurczaka. Obie wersje super! Marynata jest wprawdzie pikantna, ale po upieczeniu mięso wcale nie jest pikantne - wychodzi idealnie doprawione,mięciutkie i soczyste. Polecam!


Składniki:

60 dag piersi z kurczaka

Marynata:
1 ząbek czosnku
4 łyżki oleju rzepakowego lub oliwy z oliwek
2 łyżki octu balsamicznego
1 łyżka sosu sojowego
1 łyżeczka ostrej musztardy (użyłam dijon)
1 łyżeczka ostrej mielonej papryki
1 łyżeczka soli (dałam 1/2 łyżeczki)
1/2 łyżeczki rozmarynu
1/2 łyżeczki tymianku

Sposób wykonania:

1. Przygotować marynatę, czosnek obrać i zmiażdżyć, połączyć z pozostałymi składnikami.
2. Piersi opłukać, umieścić w naczyniu i zalać marynatą. Naczynie przykryć folią spożywczą i odstawić do lodówki na 2 godziny, po 1 godzinie mięso przewrócić na drugą stronę.
3. Piersi odsączyć z marynaty, zawinąć osobno w folię aluminiową i piec 25-30 minut w 180-200 st. C.

Smacznego!!!

Przy okazji dziękuję wszystkim za 4 miliony odsłon na blogu!

16 marca 2015

Shrek Shake czyli koktajl bananowy ze szpinakiem

Shrek Shake :)
Szpinak w takim koktajlu jest prawie niewyczuwalny, dlatego też jest świetnym pomysłem na koktajl witaminowy dla dzieci. Smakuje bardzo dobrze, ma przyjemny zielony kolor i można przemycić parę witamin dla dzieciaków i wszelkich niejadków :) Wszak szpinak to samo zdrowie!


Składniki:

1 banan
1 garść szpinaku
mleko do uzupełnienia

Sposób wykonania:

1. Liście szpinaku myjemy, przy dużych listkach pozbywamy się łodyżek.
2. Banana obieramy, wrzucamy do wysokiego naczynia, dodajemy szpinak i zalewamy mlekiem wedle uznania. Całość miksujemy.
3. Podajemy po przygotowaniu.

Smacznego!!!

15 marca 2015

Surówka z kapusty pekińskiej z rodzynkami


Składniki:

1 kapusta pekińska
3 marchewki
1 kwaśne jabłko
1 mała cebula
1/2 szklanki rodzynek
sól, pieprz
3-4 łyżki majonezu

Sposób wykonania:

1. Liście kapusty opłukać i osuszyć, drobno poszatkować.
2. Obrane marchewki i jabłko zetrzeć na tarce jarzynowej o dużych oczkach.
3. Cebulkę drobno posiekać.
4. Wszystkie warzywa połączyć z rodzynkami, doprawić solą, pieprzem i majonezem.

Smacznego!!!

Źródło: Wypieki z pasją

13 marca 2015

Torcik z truskawkami

W tym roku córcia zażyczyła sobie na swoje urodziny tort z truskawkami. No i zrobiłam. Początkowo miał wyglądać trochę inaczej, ale że biszkopt kakaowy całkiem ładnie urósł, to już nie piekłam kolejnego. Inspiracją do tego tortu było jedno z ciast siostry Anastazji, które pewnie kiedyś upiekę :) Ta uproszczona wersja w formie tortu była bardzo udana.


Składniki (na tortownicę o średnicy 23 cm):

Biszkopt:
3 jajka
3 łyżki mąki pszennej
3 łyżki mąki ziemniaczanej
2-3 łyżeczki kakao
6 łyżek cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Krem budyniowy:
1,5 szklanki mleka
2 łyżki cukru
1 łyżeczka cukru waniliowego
1 budyń waniliowy
1/2 kostki masła

Truskawki:
350 g truskawek (mogą być mrożone)
2 galaretki truskawkowe
400 ml wrzątku

Dodatkowo:
okrągłe biszkopty
dowolne dekoracje
mocny wystudzony napar herbaty do nasączenia biszkoptów

Sposób wykonania:

1. Biszkopt: żółtka oddzielić od białek, białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, dodać cukier, ubić, dodawać kolejno żółtka, przesianą mąkę i proszek. Ciasto wylać do tortownicy i piec w 180 st.C przez 30-40 minut. Całkowicie wystudzić. Przekroić na dwa blaty.
2. Krem: Szklankę mleka zagotować z cukrami, w pozostałej części mleka rozpuścić proszek budyniowy. Wlać na gotujące się mleko i gotować mieszając jednocześnie do momentu, aż zgęstnieje. Pozostawić budyń do wystudzenia. Masło w temperaturze pokojowej utrzeć, stopniowo dodawać wystudzony budyń.
3. Truskawki: truskawki odmrozić, zmiksować. Galaretki rozpuścić w gorącej wodzie, przestudzić i dodać do truskawek. Całość odstawić do lekkiego stężenia.
4. Składamy ciasto (odłożyć trochę kremu budyniowego i truskawek do dekoracji): biszkopt nasączony herbatą, część kremu budyniowego, część truskawek, okrągłe biszkopty, część truskawek. Kiedy truskawki stężeją wyłożyć krem budyniowy i przykryć biszkoptem. Lekko nasączyć. Ciasto udekorować wedle uznania: u mnie truskawkowa warstwa na wierzchu, krem budyniowy po bokach obsypany kolorową posypką.
5. Tort schłodzić.

Smacznego!!!

10 marca 2015

Zupka ziemniaczana ze szpinakiem dla niemowlaka

Kolejną zupą przegotowaną dla Młodego jest zupka szpinakowa. Bardzo mu taka smakuje.


Składniki:

1 średni ziemniak
kawałek korzenia pietruszki
1 kostka mrożonego szpinaku (brykiet)
1 łyżka masła / oleju / oliwy
kasza manna (opcjonalnie)
woda

Sposób wykonania:

1. Warzywa myjemy, obieramy, kroimy na mniejsze kawałki. Zalewamy wodą i gotujemy do miękkości.
2. Kiedy pietruszka i ziemniak są miękkie, to dorzucamy 1 brykiet szpinaku. Zagotowujemy. Dodajemy tłuszcz.
3. Do zupy można pod koniec dodać kaszy manny.
4. Gotową zupkę miksujemy.


9 marca 2015

Bogracz

W internecie można znaleźć wiele przepisów na bogracz - każdy ma na niego swój sposób. Oto i mój :)



Składniki:

1 kg szynki (lub innego mięsa wieprzowego)
2 cebule
1 czerwona papryka
40 dag ziemniaków
25 dag pieczarek
1 duża marchewka
1 puszka pomidorów
czosnek (świeży lub granulowany)
przyprawa do wieprzowiny
2 liście laurowe
6 kulek ziela angielskiego
4 kulki jałowca
majeranek
cząber
sól
pieprz
słodka mielona papryka
ostra mielona papryka
kminek
pieprz cayenne
olej
woda

Kluseczki:
10 łyżek mąki pszennej
6 łyżek wody
2 łyżki oleju

Sposób wykonania:

1. Dzień wcześniej marynuję mięso, nie jest to konieczne, ale lubię zamarynować, ponieważ mięso jest wtedy bardziej aromatyczne. Szynkę myję, osuszam, kroję w kostkę, dodaję czosnku, przyprawy do wieprzowiny i troszkę oleju. Całość mieszam i wkładam do lodówki na noc.
2. Szynkę obsmażam na patelni, pod koniec dodaję pokrojoną w półtalarki cebulę i marchewkę. Duszę jeszcze chwilę. Mięso przekładam do większego garnka, zalewam gorącą wodą nieco ponad mięso i dodaję liście laurowe, ziele angielskie, jałowiec, puszkę pomidorów, 1 łyżeczkę mielonej słodkiej papryki i 1/2 łyżeczki ostrej papryki. Całość gotuję na wolnym w ogniu, w razie potrzeby uzupełniam wodę.
3. W międzyczasie ziemniaki kroję w kostkę, paprykę w krótkie paski, a obrane pieczarki w plasterki. dodatkowo pieczarki duszę chwilę na patelni, by pozbyć się wody.
4. Kiedy mięso już jest miękkawe, dodaję ziemniaki i pieczarki, a paprykę dopiero pod koniec gotowania, by się całkowicie nie rozpadła.
5. Kiedy już mięso i warzywa są miękkie, dodaję przyprawy - majeranek, kminek, cząber, pieprz czarny i cayenne i ewentualnie sól. Całość zagotowuję.
6. Do bograczu można dodać też kluseczek. Składniki zagniatam, formuję cienki wałeczek i kroję kluseczki o długości 1,5 cm. Gotuję w osolonym wrzątku i dodaję do bograczu przed końcowym doprawieniem do smaku.

Smacznego!!!

5 marca 2015

Barszcz czerwony czysty (na zakwasie)

Barszcz czerwony gości u nas bardzo często w różnych postaciach, a to czysty, a to zabielany, innym razem z botwinką lub na zakwasie. Możliwości jest wiele - można kilka znaleźć na blogu. Tym razem wersja czysta na domowym zakwasie i  świeżych burakach, mocno buraczany, czyli ulubiony barszcz czerwony mojego męża. Najchętniej podajemy z gotowanymi ziemniakami, ale można śmiało podać do krokietów, paluszków lub pasztecików z kapustą.


Składniki:

2 litry dowolnego bulionu lub wywaru (u nas na skrzydełkach)
2 średnie buraki
200-250 ml zakwasu z buraków ( wersja 1 lub wersja 2)
1 marchewka
1 cebula
1 ząbek czosnku
liść laurowy
ziele angielskie
kminek mielony
1 łyżka octu
majeranek suszony
sól

Sposób wykonania:

1. Buraki obieramy, myjemy, ścieramy na tarce jarzynowej. Zalewamy wrzątkiem 1 cm powyżej buraków.
2. Do wywaru dodajemy liść laurowy, ziele angielskie, obrane i pokrojone warzywa: cebulę i marchewkę. Gotujemy, aż marchewka będzie prawie miękka. Następnie dodajemy wywar z zaparzonych buraków i połowę tartych buraków i zakwas. Zagotowujemy.
3. Barszcz doprawiamy mielonym kminkiem, octem, solą i suszonym majerankiem. Dodajemy też ząbek czosnku pokrojony w plasterki.
4. Barszcz podajemy z ugotowanymi ziemniakami oprószonymi siekanym świeżym koperkiem.

Smacznego!!!

3 marca 2015

Krem bananowy z kaszy kuskus z frużeliną truskawkową

Dziś propozycja na bardzo smaczny deser lub śniadanie na bazie kaszy kuskus. Robi się go bardzo szybko i smakuje naprawdę fajnie.


Składniki:

1 szklanka wody
5 łyżek kaszy kuskus
1 banan
kilka łyżek frużeliny truskawkowej

Sposób przygotowania:

1. Wodę podgrzać, wsypać kaszę kuskus, zagotować i zdjąć z ognia. Odstawić do wystudzenia.
2. Obrać banana. Owoc zmiksować na gładko z kaszą kuskus.
3. Krem nałożyć do szklaneczek i na wierzch dodać 2-3 łyżki frużeliny truskawkowej.

Smacznego!!!

2 marca 2015

Spaghetti ze szpinakiem i kurczakiem

Dziś coś dla miłośników szpinaku. Sos do spaghetti zrobiłam ze świeżego szpinaku. Myślę, że mrożony nie dałby takiego samego rezultatu. Polecam!


Składniki:

makaron spaghetti, u mnie pełnoziarnisty (porcja dla 3 osób)
ok 300 g świeżego szpinaku
3 ząbki czosnku
1/2 cebuli
150-160 g serka mascarpone
1 pojedyncza pierś z kurczaka
sól, pieprz
szczypta gałki muszkatołowej
szczypta pieprzu cayenne

Sposób wykonania:

1. Pierś z kurczaka myjemy, osuszamy, kroimy w kostkę, doprawiamy solą i smażymy na niewielkiej ilości oleju.
2. Szpinak płuczemy. Cebulę drobno siekamy, lekko rumienimy na patelni, dodajemy szpinak i dusimy. Dodajemy zmiażdżone ząbki czosnku.
3. Do szpinaku dodajemy usmażone mięso i serek mascarpone. Chwilę dusimy. Na koniec doprawiamy według smaku solą, pieprzem, gałką muszkatołową i pieprzem cayenne.
4. Podajemy ze spaghetti lub dowolnym innym makaronem.

Smacznego!!!