W internecie można znaleźć wiele przepisów na bogracz - każdy ma na niego swój sposób. Oto i mój :)
Składniki:
1 kg szynki (lub innego mięsa wieprzowego)
2 cebule
1 czerwona papryka
40 dag ziemniaków
25 dag pieczarek
1 duża marchewka
1 puszka pomidorów
czosnek (świeży lub granulowany)
przyprawa do wieprzowiny
2 liście laurowe
6 kulek ziela angielskiego
4 kulki jałowca
majeranek
cząber
sól
pieprz
słodka mielona papryka
ostra mielona papryka
kminek
pieprz cayenne
olej
woda
Kluseczki:
10 łyżek mąki pszennej
6 łyżek wody
2 łyżki oleju
Sposób wykonania:
1. Dzień wcześniej marynuję mięso, nie jest to konieczne, ale lubię zamarynować, ponieważ mięso jest wtedy bardziej aromatyczne. Szynkę myję, osuszam, kroję w kostkę, dodaję czosnku, przyprawy do wieprzowiny i troszkę oleju. Całość mieszam i wkładam do lodówki na noc.
2. Szynkę obsmażam na patelni, pod koniec dodaję pokrojoną w półtalarki cebulę i marchewkę. Duszę jeszcze chwilę. Mięso przekładam do większego garnka, zalewam gorącą wodą nieco ponad mięso i dodaję liście laurowe, ziele angielskie, jałowiec, puszkę pomidorów, 1 łyżeczkę mielonej słodkiej papryki i 1/2 łyżeczki ostrej papryki. Całość gotuję na wolnym w ogniu, w razie potrzeby uzupełniam wodę.
3. W międzyczasie ziemniaki kroję w kostkę, paprykę w krótkie paski, a obrane pieczarki w plasterki. dodatkowo pieczarki duszę chwilę na patelni, by pozbyć się wody.
4. Kiedy mięso już jest miękkawe, dodaję ziemniaki i pieczarki, a paprykę dopiero pod koniec gotowania, by się całkowicie nie rozpadła.
5. Kiedy już mięso i warzywa są miękkie, dodaję przyprawy - majeranek, kminek, cząber, pieprz czarny i cayenne i ewentualnie sól. Całość zagotowuję.
6. Do bograczu można dodać też kluseczek. Składniki zagniatam, formuję cienki wałeczek i kroję kluseczki o długości 1,5 cm. Gotuję w osolonym wrzątku i dodaję do bograczu przed końcowym doprawieniem do smaku.
Smacznego!!!
pyszna i rozgrzewająca zupa;
OdpowiedzUsuńBardzo smaczne danie :)
OdpowiedzUsuńBardzo smaczna potrawa. Akurat na rozgrzewkę przy takich przeziębieniach. Pysznie to zrobiłaś :) Mniam, mniam. Pożywny i pięknie wygląda :)
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawy przepis;) Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńAle mi ochotę zrobiłaś a jest 21.30 -))) fajnie ze pokazujesz normalne przepisy a nie jakieś udziwnione -)
OdpowiedzUsuńJak się szuka takich przepisów to nie ma się co dziwić :)
UsuńDziękuję za miły komentarz. Pozdrawiam!
Jest boska. Właśnie skończyłam. Boję się o garnek bo rodzinka może zjeść bogracza razem z nim :D
OdpowiedzUsuńZmodyfikowałam mięsko. Oprócz szynki dodałam jeszcze pół kg wołowiny gulaszowej.
Pyyyycha!!! Polecam!!!
Wspaniały przepis!!! Cudo po prostu! Dziękuję Aniu - jesteś boska :P
OdpowiedzUsuńPyszna zupa, nauczyłam się jej od teściowej.
OdpowiedzUsuńJa lubie jeszcze dodać ogóra kiszonego
OdpowiedzUsuńTeż czasem robię w takiej wersji jak tu http://kuchnia-domowa-ani.blogspot.com/2017/08/bogracz-z-kiszonym-ogorkiem-i.html
UsuńA ja właśnie robię 😉
OdpowiedzUsuńHmm smacznego 😋
UsuńIle litrów wody?
OdpowiedzUsuńPisze w przepisie - wody tyle, by było jej nieco ponad mięso. W trakcie gotowania wode troche uzupełniam.
UsuńNa ile mniej więcej proscji wychodzi z tego przepisu?
OdpowiedzUsuńZalezy ile wody nalejesz. W sumie kilka sporych porcji dla osób dorosłych.
UsuńA tutaj jest przepis z ilu wody ? Chce go zrobić na komunię ciepła kolacja ale z podwojonych porcji dla 15 osób
UsuńWody dodaje zawsze tyle, by przykryła mięso. Myślę, że będzie ok z podwojonej porcji.
UsuńGotuję podobnie, robie ciasto lane, nie dodaje cząbru ale ogólnie dużo się nasze przepisy nie różnią, ten wygląda smakowicie, bardzo smakowicie ☺️😉😄
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo :-)
UsuńTen bogracz to rarytas,różny gotowałam ale ten jest wyśmienity ,pozdrawiam
OdpowiedzUsuńBardzo mi miło, pozdrawiam.
UsuńPrzepyszna zupa, pierwsza klasa :)
OdpowiedzUsuńDziękuję
UsuńJest Boski. Nie dodałam tylko pieprzu cayenne bo wolę łagodniejsze smaki .Muszę zobaczyć inne pani przepisy .Dziękuję 😉
OdpowiedzUsuńDziękuję i zachęcam do skorzystania z innych sprawdzonych przepisów 😉 pozdrawiam
Usuń