Strony
▼
30 marca 2014
Ryba w cieście francuskim
Składniki:
1 opakowanie ciasta francuskiego
2 filety ryby (u mnie dorsz)
1 cebula
1 łyżka masła
olej
1 mały por
30 dag pieczarek
sól, pieprz
majeranek
jajko do posmarowania
Sposób przygotowania:
1. Rybę odmrożoną osuszyć.
2. Cebulę posiekać, pora pokroić w talarki lub półtalarki, zrumienić na oleju i maśle, dodać majeranek.
3. Pieczarki obrać, pokroić w plasterki, obsmażyć na oleju, połączyć z cebulą i porem.
4. Ciasto i filety podzielić na 4 porcje. Na każdym płacie ciasta ułożyć rybę, oprószyć solą i pieprzem, wyłożyć porcje cebuli z pieczarkami i porem, złożyć i skleić brzegi. Wierzch posmarować jajkiem.
5. Piec w piekarniku w 180 st. C przez 20-30 minut - w zależności od grubości ryby. Jakby ryba była gruba to można ją chwilę usmażyć na patelni przed włożeniem jej do ciasta.
Smacznego!!!
29 marca 2014
Muffinki z bananami
Składniki:
250 g mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
1 opakowanie cukru waniliowego
125 g cukru
1 jajko 80 ml oleju
250 g jogurtu naturalnego
250 g bananów
2 łyżki soku z cytryny
Sposób przygotowania:
1. Przygotowanie muffinek zaczynamy od przygotowania dwóch naczyń, na suche i mokre skłądniki.
2. W jednym naczyniu mieszamy wszystkie suche składniki.
3. Banany pokroić w kostkę i skropić sokiem z cytryny.
4. W drugim naczyniu wymieszać składniki mokre, następnie dodać do nich suche, całość niedbale wymieszać i dodać banany.
5. Ciasto wyłożyć do foremek z papilotkami na muffinki do 2/3 wysokości.
6. Piec ok 30 minut w 180 st.C. Gotowe muffinki można ozdobić czekoladą i bananami.
Smacznego!!!
Źródło: Kulinarne spotkania
28 marca 2014
Sałatka z selera naciowego i jabłka
Składniki:
2 łodygi selera naciowego
1 jabłko
1 garść suszonej żurawiny
1 łyżka siemienia lnianego
1 łyżka jogurtu naturalnego
1 łyżka majonezu (można pominąć)
cynamon do smaku
szczypta soli
słonecznik
Sposób przygotowania:
1. Seler myjemy i kroimy.
2. Jabłka myjemy i kroimy w kostkę.
3. Wszystkie składniki mieszamy i doprawiamy do smaku. Słonecznik prażymy na suchej patelni i posypujemy sałatkę.
Smacznego!!!
27 marca 2014
Domowy ser feta
Jakiś czas temu zrobiłam taką fetę. Do zrobienia tego sera najlepszy jest tłusty i twardy ser - wtedy nie będzie się rozpadał. Akurat miałam półtłusty - wyszedł, ale trochę się kruszył, co mi w sumie nie przeszkadzało:) Użyłam go do sałatki z brokułem - była pyszna!
Składniki:
250 dag tłustego twarogu
2 płaskie łyżki soli morskiej
1 litr ostudzonej przegotowanej wody
Sposób wykonania:
1. Sól dokładnie rozpuszczamy w wodzie.
2. Do roztworu dodajemy ser na 5-7 dni.
3. Ser trzymamy w lodówce, codziennie obracamy go w solance.
4. Domowa feta świetnie smakuje w sałatce czy na kanapkach.
Polecam i życzę smacznego!!!
Źródło: Magiczne życie Marty
Składniki:
250 dag tłustego twarogu
2 płaskie łyżki soli morskiej
1 litr ostudzonej przegotowanej wody
Sposób wykonania:
1. Sól dokładnie rozpuszczamy w wodzie.
2. Do roztworu dodajemy ser na 5-7 dni.
3. Ser trzymamy w lodówce, codziennie obracamy go w solance.
4. Domowa feta świetnie smakuje w sałatce czy na kanapkach.
Polecam i życzę smacznego!!!
Źródło: Magiczne życie Marty
26 marca 2014
Biała kiełbasa zapiekana z warzywami
Przepis zaczerpnęłam z gazetki Moja Kuchnia nr 4 (2009). Polecam taki sposób na białą kiełbasę. Inną wersję można znaleźć tutaj: KLIK .
Składniki:
6-8 białych kiełbasek
6-8 cebul
2 czerwone papryki
4 kiszone ogórki
olej
sól, pieprz
ostra mielona papryka do smaku
Sposób przygotowania:
1. Cebulę pokroić w krążki, a ogórki zetrzeć na tarce jarzynowej.
2. Paprykę pokroić w cienkie paseczki.
3. Do warzyć dodać 2 łyżki oleju, doprawić solą, pieprzem i papryką.
4. Na dno żaroodpornego naczynia wyłożyć białą kiełbasę, przykryć warzywami.
5. Całość piec 1,5 godziny w 190-200 st C.
Smacznego!!!
Składniki:
6-8 białych kiełbasek
6-8 cebul
2 czerwone papryki
4 kiszone ogórki
olej
sól, pieprz
ostra mielona papryka do smaku
Sposób przygotowania:
1. Cebulę pokroić w krążki, a ogórki zetrzeć na tarce jarzynowej.
2. Paprykę pokroić w cienkie paseczki.
3. Do warzyć dodać 2 łyżki oleju, doprawić solą, pieprzem i papryką.
4. Na dno żaroodpornego naczynia wyłożyć białą kiełbasę, przykryć warzywami.
5. Całość piec 1,5 godziny w 190-200 st C.
Smacznego!!!
24 marca 2014
Szaszłyki z kurczakiem i suszonymi morelami
Składniki:
1 duża pierś z kurczaka
przyprawa gyros
1 czerwona papryka
1-2 cebule
suszone morele
olej
Sposób przygotowania:
1. Mięso pokroić w grubszą kostkę, obsypać gyrosem.
2. Paprykę i cebulę pokroić w grubą kostkę.
3. Na patyczki do szaszłyków nałożyć mięso i warzywa oraz suszone morele.
4. Smażyć na niewielkiej ilości oleju na patelni grillowej lub grillu.
5. Bardzo dobrze smakuje z surówkami. Podałam z surówką z kapusty pekińskiej z kaki.
Smacznego!!!
23 marca 2014
Surówka z kapusty pekińskiej z jabłkiem
Składniki:
1/2 kapusty pekińskiej
1 duża marchewka
1 ogórek
1 jabłko
1 pomidor
siekana natka pietruszki
sól, pieprz
przyprawa do sałatek
majonez
Sposób wykonania:
1. Kapustę drobno kroimy.
2. Obraną marchew ścieramy na tarce jarzynowej.
3. Pomidora oraz obrane jabłko, ogórek kroimy w kostkę.
4. Wszystko łączymy. Dodajemy majonez, natkę, sól, pieprz i przyprawę do sałatek i mieszamy.
Smacznego!!!
22 marca 2014
Ciasto z jabłkami
Jakiś czas temu był jabłecznik z różową pianką, a teraz tradycyjne ciasto kruche przekładane jabłkami. Do zrobienia warstwy jabłek można użyć prażonych jabłek lub świeżych owoców.
Składniki:
Ciasto:
600 g mąki pszennej
100 g masła lub margaryny
250 g cukru
3 jajka
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Jabłka:
2 litrowe słoiki prażonych jabłek (lub 1,5 kg świeżych)
2 galaretki pomarańczowe
cukier do smaku
Sposób wykonania:
1. Z podanych składników zagniatamy ciasto, dzielimy na 3 części i pieczemy osobno 3 placki na rumiano w 180 st.C. Studzimy.
2. Jabłka prażone podgrzewamy, wsypujemy suche galaretki i mieszamy do rozpuszczenia. (Jeśli używamy świeżych jabłek, należy je obrać, zetrzeć na tarce i usmażyć, dodając cukru do smaku).
3. Placki przekładamy ciepłą masą jabłkową. Ciasto odstawiamy, by masa stężała. Gotowe oprószamy cukrem pudrem.
Smacznego!!!
Składniki:
Ciasto:
600 g mąki pszennej
100 g masła lub margaryny
250 g cukru
3 jajka
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Jabłka:
2 litrowe słoiki prażonych jabłek (lub 1,5 kg świeżych)
2 galaretki pomarańczowe
cukier do smaku
Sposób wykonania:
1. Z podanych składników zagniatamy ciasto, dzielimy na 3 części i pieczemy osobno 3 placki na rumiano w 180 st.C. Studzimy.
2. Jabłka prażone podgrzewamy, wsypujemy suche galaretki i mieszamy do rozpuszczenia. (Jeśli używamy świeżych jabłek, należy je obrać, zetrzeć na tarce i usmażyć, dodając cukru do smaku).
3. Placki przekładamy ciepłą masą jabłkową. Ciasto odstawiamy, by masa stężała. Gotowe oprószamy cukrem pudrem.
Smacznego!!!
19 marca 2014
Kapuśniak
Dziś zapraszam na kapuśniak - nie jadłam go już tak dawno, a ostatnio naszła mnie ochota i zrobiłam :)
Składniki:
1 żeberko wędzone
500 g kiszonej kapusty
4-5 ziemniaków
1 marchewka
1 duża cebula
1 mały seler
1 duża laska kiełbasy
liść laurowy
ziele angielskie
sól, pieprz
2 ząbki czosnku
1/2 łyżeczki kminku
Sposób przygotowania:
1. Kapustę dobrze odcisnąć, drobno pokroić.
2. Warzywa obrać, ziemniaki, marchewkę i selera pokroić w kostkę, cebulę posiekać.
3. Kiełbasę pokroić w półplasterki.
4. Żeberko zalać wodą, gotować, dorzucić pokrojone w kostkę warzywa, liść laurowy, kminek i ziele angielskie. Gotować, aż warzywa będą miękkie.
5. W międzyczasie cebulę posiekać i zeszklić na niewielkiej ilości oleju.
6. Do zupy dodać kapustę i zeszkloną cebulę oraz pokrojony drobno czosnek. Gotować, aż kapusta zmięknie. Na koniec dodać zrumienioną na patelni kiełbasę i jeszcze chwilkę gotować.
7. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Smacznego!!!
Składniki:
1 żeberko wędzone
500 g kiszonej kapusty
4-5 ziemniaków
1 marchewka
1 duża cebula
1 mały seler
1 duża laska kiełbasy
liść laurowy
ziele angielskie
sól, pieprz
2 ząbki czosnku
1/2 łyżeczki kminku
Sposób przygotowania:
1. Kapustę dobrze odcisnąć, drobno pokroić.
2. Warzywa obrać, ziemniaki, marchewkę i selera pokroić w kostkę, cebulę posiekać.
3. Kiełbasę pokroić w półplasterki.
4. Żeberko zalać wodą, gotować, dorzucić pokrojone w kostkę warzywa, liść laurowy, kminek i ziele angielskie. Gotować, aż warzywa będą miękkie.
5. W międzyczasie cebulę posiekać i zeszklić na niewielkiej ilości oleju.
6. Do zupy dodać kapustę i zeszkloną cebulę oraz pokrojony drobno czosnek. Gotować, aż kapusta zmięknie. Na koniec dodać zrumienioną na patelni kiełbasę i jeszcze chwilkę gotować.
7. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Smacznego!!!
17 marca 2014
Jajecznica z oliwkami
Składniki:
2 jajka
1/2 małej cebulki
3-4 łyżki zielonych oliwek (u mnie z papryką)
sól
olej
Sposób przygotowania:
1. Cebulę drobno siekamy, oliwki kroimy w plasterki.
2. Cebulkę podsmażamy delikatnie na oleju, dodajemy jajka, chwilkę smażymy i dorzucamy oliwki. Doprawiamy do smaku.
3. Podajemy zaraz po przygotowaniu.
Smacznego!!!
15 marca 2014
Piersi z kurczaka w cieście naleśnikowym
Zapraszam dziś na trochę inną odmianę drobiowych kotletów. Pomysł zaczerpnęłam z jednej z książek siostry Anastazji.
Składniki:
6 kawałków piersi z kurczaka
sól, pieprz
Ciasto:
100 g mąki
1/2 szklanki wody
1/2 szklanki mleka
1 jajko
sól
odrobina cukru
Sposób przygotowania:
1. Piersi myjemy, osuszamy, rozbijamy na kotlety.
2. Mięso obsypujemy solą i pieprzem.
3. Składniki na ciasto naleśnikowe miksujemy. Jeśli jest za rzadkie, to należy dodać mąki. Odstawiamy na 10-15 minut.
4. Mięso zanurzamy w cieście, wyciągamy. Smażymy na rozgrzanym oleju na małym ogniu z obu stron do zrumienienia.
5. Podajemy z ulubionymi dodatki (np. sałatką).
Smacznego!!!
Składniki:
6 kawałków piersi z kurczaka
sól, pieprz
Ciasto:
100 g mąki
1/2 szklanki wody
1/2 szklanki mleka
1 jajko
sól
odrobina cukru
Sposób przygotowania:
1. Piersi myjemy, osuszamy, rozbijamy na kotlety.
2. Mięso obsypujemy solą i pieprzem.
3. Składniki na ciasto naleśnikowe miksujemy. Jeśli jest za rzadkie, to należy dodać mąki. Odstawiamy na 10-15 minut.
4. Mięso zanurzamy w cieście, wyciągamy. Smażymy na rozgrzanym oleju na małym ogniu z obu stron do zrumienienia.
5. Podajemy z ulubionymi dodatki (np. sałatką).
Smacznego!!!
13 marca 2014
Jabłecznik z różową pianką
To jedno z moich ulubionych ciast z jabłkami. Przepis pochodzi z gazetki Moja kuchnia. Jabłeczniki nr 9 (2008). Robiłam je wielokrotnie. Uwaga! W cieście kruchym nie ma cukru, ale słodycz pianki i jabłek to wynagradzają. Polecam!
Składniki:
Ciasto:
3 szklanki mąki pszennej
250 g margaryny
5 żółtek
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
Jabłka:
1 litrowy słoik prażonych jabłek + 1/2 łyżeczki cynamonu
lub
1 kg jabłek + 3-4 łyżki cukru + 1/2 łyżeczki cynamonu
Pianka:
5 białek
1 kisiel truskawkowy
3/4 - 1 szklanka cukru
Sposób wykonania:
1. Margarynę i mąkę posiekać nożem. Dodać żółtka i proszek, zagnieść ciasto. Podzielić na dwie części.
2. Jabłka prażone wymieszać z cynamonem. Jeśli ktoś robi ze świeżych jabłek to należy je obrać, zetrzeć na tarce i wymieszać z cukrem i cynamonem.
3. Białka ubić na sztywno, partiami dodawać cukier, a potem kisiel i dokładnie wymieszać.
4. Na blaszkę (24x28cm) wyłożyć jedną część ciasta. Jeśli używamy prażonych jabłek to warstwę ciasta należy posypać bułką tartą. Jeśli nie, to wykładamy jabłka, na to pianę i resztę ciasta startego na tarce jarzynowej.
5. Piec 50-60 minut w 180 st.C.
Smacznego!
Składniki:
Ciasto:
3 szklanki mąki pszennej
250 g margaryny
5 żółtek
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
Jabłka:
1 litrowy słoik prażonych jabłek + 1/2 łyżeczki cynamonu
lub
1 kg jabłek + 3-4 łyżki cukru + 1/2 łyżeczki cynamonu
Pianka:
5 białek
1 kisiel truskawkowy
3/4 - 1 szklanka cukru
Sposób wykonania:
1. Margarynę i mąkę posiekać nożem. Dodać żółtka i proszek, zagnieść ciasto. Podzielić na dwie części.
2. Jabłka prażone wymieszać z cynamonem. Jeśli ktoś robi ze świeżych jabłek to należy je obrać, zetrzeć na tarce i wymieszać z cukrem i cynamonem.
3. Białka ubić na sztywno, partiami dodawać cukier, a potem kisiel i dokładnie wymieszać.
4. Na blaszkę (24x28cm) wyłożyć jedną część ciasta. Jeśli używamy prażonych jabłek to warstwę ciasta należy posypać bułką tartą. Jeśli nie, to wykładamy jabłka, na to pianę i resztę ciasta startego na tarce jarzynowej.
5. Piec 50-60 minut w 180 st.C.
Smacznego!
12 marca 2014
Sałata lodowa z kurczakiem
Zapraszam dziś na lekki obiad - w sam raz na dzisiejszy słoneczny dzień :)
Składniki:
1 mała główka sałaty lodowej
1 ogórek
2-3 pomidory
siekany koperek
siekany szczypiorek
przyprawa do sałatek
1-2 łyżki oleju
1 duża pierś z kurczaka
przyprawa do kurczaka
Sposób przygotowania:
1. Umyte i osuszone mięso posypać przyprawą do kurczaka i usmażyć na oleju.
2. Sałatę lodową drobniej pokroić, ogórka pokroić w półplasterki, a pomidora w kostkę.
3. Warzywa wymieszać, dodać posiekaną zieleninę, olej i przyprawę do sałatek. Wszystko wymieszać. Wyłożyć na talerze.
4. Usmażoną pierś z kurczaka pokroić w kostkę i posypać kawałkami mięsa porcje sałatki.
Smacznego!!!
Składniki:
1 mała główka sałaty lodowej
1 ogórek
2-3 pomidory
siekany koperek
siekany szczypiorek
przyprawa do sałatek
1-2 łyżki oleju
1 duża pierś z kurczaka
przyprawa do kurczaka
Sposób przygotowania:
1. Umyte i osuszone mięso posypać przyprawą do kurczaka i usmażyć na oleju.
2. Sałatę lodową drobniej pokroić, ogórka pokroić w półplasterki, a pomidora w kostkę.
3. Warzywa wymieszać, dodać posiekaną zieleninę, olej i przyprawę do sałatek. Wszystko wymieszać. Wyłożyć na talerze.
4. Usmażoną pierś z kurczaka pokroić w kostkę i posypać kawałkami mięsa porcje sałatki.
Smacznego!!!
10 marca 2014
Tort kajmakowy
Jak co roku o tej porze roku pojawia się na blogu tort dla mojej córeczki. Tym razem zrobiłam tort kajmakowy. Biszkopt zrobiłam według sprawdzonego przepisu, a krem przygotowałam na bazie serka mascarpone. Polecam!
Składniki:
Biszkopt (na tortownicę 23-26 cm):
6 jajek
12 łyżek cukru
6 łyżek mąki ziemniaczanej
6 łyżek mąki pszennej
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
2-3 łyżki kakao
Krem:
500 g serka mascarpone
400 ml śmietanki 30%
350-450 g masy krówkowej (według smaku)
Dodatkowo:
dżem z czarnej porzeczki
mocny napar herbaty
tarta gorzka czekolada do ozdoby
kandyzowane czereśnie
Sposób przygotowania:
1. Robimy biszkopt. Białka ubić na sztywno, dodać porcjami cukier, potem po jednym żółtku cały czas ucierając. Dodawać partiami obie mąki z proszkiem do pieczenia i kakao. Ciasto przełożyć do tortownicy i piec w 180 st. C przez 35-40 minut. Dobrze ostudzić, przekroić na 3 blaty.
2. Ser mascarpone wymieszać dokładnie z masą krówkową. Ubić śmietanę i delikatnie wymieszać z kremem. Podzielić na 3 części.
3. Spód tortu nasączyć zimnym naparem herbaty, posmarować dżemem z czarnej porzeczki i wyłożyć pierwszą część kremu. Położyć drugi blat, nasączyć, posmarować dżemem i znów wyłożyć krem. Przykryć ostatnim blatem, nasączyć herbatą.
4. Pozostałym kremem udekorować tort. Schłodzić w lodówce, najlepiej przez całą noc. Przed podaniem posypać tartą gorzką czekoladą i wyłożyć kandyzowane czereśnie.
Smacznego!!!
Składniki:
Biszkopt (na tortownicę 23-26 cm):
6 jajek
12 łyżek cukru
6 łyżek mąki ziemniaczanej
6 łyżek mąki pszennej
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
2-3 łyżki kakao
Krem:
500 g serka mascarpone
400 ml śmietanki 30%
350-450 g masy krówkowej (według smaku)
Dodatkowo:
dżem z czarnej porzeczki
mocny napar herbaty
tarta gorzka czekolada do ozdoby
kandyzowane czereśnie
Sposób przygotowania:
1. Robimy biszkopt. Białka ubić na sztywno, dodać porcjami cukier, potem po jednym żółtku cały czas ucierając. Dodawać partiami obie mąki z proszkiem do pieczenia i kakao. Ciasto przełożyć do tortownicy i piec w 180 st. C przez 35-40 minut. Dobrze ostudzić, przekroić na 3 blaty.
2. Ser mascarpone wymieszać dokładnie z masą krówkową. Ubić śmietanę i delikatnie wymieszać z kremem. Podzielić na 3 części.
3. Spód tortu nasączyć zimnym naparem herbaty, posmarować dżemem z czarnej porzeczki i wyłożyć pierwszą część kremu. Położyć drugi blat, nasączyć, posmarować dżemem i znów wyłożyć krem. Przykryć ostatnim blatem, nasączyć herbatą.
4. Pozostałym kremem udekorować tort. Schłodzić w lodówce, najlepiej przez całą noc. Przed podaniem posypać tartą gorzką czekoladą i wyłożyć kandyzowane czereśnie.
Smacznego!!!
9 marca 2014
Klops z papryką i ziołami
Klops można podawać na ciepło z sosem lub na zimno do kanapki. Przepis znalazłam w gazetce Przyślij przepis. Mięso na obiad nr 54 (11/2013). Polecam!
Składniki:
1 kg mielonego mięsa (łopatka/karkówka)
3 jajka
2 cebule
3 czerstwe kajzerki
woda lub mleko do namoczenia bułek
1/2 czerwonej papryki
1-2 ogórki konserwowe
sól, pieprz
suszony lub świeży koperek
majeranek
olej
świeży rozmaryn
Sposób przygotowania:
1. Bułki namoczyć w wodzie lub mleku, a potem odcisnąć.
2. Cebulę posiekać, podsmażyć na oleju.
3. Ogórki i paprykę pokroić w kostkę. Do mięsa dodać warzywa, jajka, bułkę, koperek, majeranek, doprawić solą i pieprzem.
4. Mięso wyłożyć do posmarowanych olejem dwóch aluminiowych keksówek (10x24 cm każda).
5. Na wierzch ułożyć igiełki świeżego rozmarynu.
6. Pieczemy w 180 st. C przez godzinę (do ładnego zrumienienia się wierzchu).
Smacznego!!!
Składniki:
1 kg mielonego mięsa (łopatka/karkówka)
3 jajka
2 cebule
3 czerstwe kajzerki
woda lub mleko do namoczenia bułek
1/2 czerwonej papryki
1-2 ogórki konserwowe
sól, pieprz
suszony lub świeży koperek
majeranek
olej
świeży rozmaryn
Sposób przygotowania:
1. Bułki namoczyć w wodzie lub mleku, a potem odcisnąć.
2. Cebulę posiekać, podsmażyć na oleju.
3. Ogórki i paprykę pokroić w kostkę. Do mięsa dodać warzywa, jajka, bułkę, koperek, majeranek, doprawić solą i pieprzem.
4. Mięso wyłożyć do posmarowanych olejem dwóch aluminiowych keksówek (10x24 cm każda).
5. Na wierzch ułożyć igiełki świeżego rozmarynu.
6. Pieczemy w 180 st. C przez godzinę (do ładnego zrumienienia się wierzchu).
Smacznego!!!
8 marca 2014
Pieczarki faszerowane
Składniki:
10 dużych pieczarek
1 mała cebulka
4 plasterki szynki
4 plasterki żółtego sera
1 jajko
siekana natka pietruszki
sól, pieprz
1 łyżka bułki tartej
olej
Sposób przygotowania:
1. Umyć pieczarki, wydrążyć nóżki. Kapelusze lekko posolić i odłożyć na bok.
2. Szynkę i ser żółty pokroić w drobną kosteczkę.
3. Nóżki z pieczarek i cebulkę drobno posiekać, podsmażyć na niewielkiej ilości oleju. Doprawić solą i pieprzem.
4.Wszystkie składniki wymieszać, dodać jajko, bułkę tartą, siekaną natkę pietruszki, doprawić do smaku.
5. Farszem nadziać kapelusze pieczarek, na wierzch można dodatkowo wyłożyć tarty żółty ser (pominęłam).
6. Pieczarki zapiekamy w 180 st. C przez 25-30 minut.
Smacznego!!!
4 marca 2014
Domowy paprykarz szczeciński
Teraz kupny paprykarz smakuje zupełnie inaczej niż kilka lat temu. Dlatego spróbowałam zrobić taki własnej domowej roboty - polecam! Nie będziecie zawiedzeni :)
Składniki:
1 wędzona makrela
50 g ryżu
1 marchewka
1 cebula
koncentrat pomidorowy - ilość do smaku
słodka papryka - ilość do smaku
1 liść laurowy
2 ziela angielskie
sól, pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
1. Ryż gotujemy do miękkości w lekko osolonym wrzątku. Studzimy.
2. Dokładnie oczyszczamy rybę z ości.
3. Cebulę drobno siekamy.
4. Obraną marchewkę ścieramy na tarce jarzynowej.
5. Cebulę dusimy na niewielkiej ilości oleju, dodajemy marchewkę, liść laurowy i ziele angielskie. Dusimy.
6. Dodajemy przyprawy i koncentrat pomidorowy.
7. Do lekko przestudzonych warzyw dodajemy ryż i rybę. Dokładnie mieszamy i w razie potrzeby doprawiamy do smaku.
Smacznego!!!
Źródło: Gotowanie z pasją
Składniki:
1 wędzona makrela
50 g ryżu
1 marchewka
1 cebula
koncentrat pomidorowy - ilość do smaku
słodka papryka - ilość do smaku
1 liść laurowy
2 ziela angielskie
sól, pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
1. Ryż gotujemy do miękkości w lekko osolonym wrzątku. Studzimy.
2. Dokładnie oczyszczamy rybę z ości.
3. Cebulę drobno siekamy.
4. Obraną marchewkę ścieramy na tarce jarzynowej.
5. Cebulę dusimy na niewielkiej ilości oleju, dodajemy marchewkę, liść laurowy i ziele angielskie. Dusimy.
6. Dodajemy przyprawy i koncentrat pomidorowy.
7. Do lekko przestudzonych warzyw dodajemy ryż i rybę. Dokładnie mieszamy i w razie potrzeby doprawiamy do smaku.
Smacznego!!!
Źródło: Gotowanie z pasją
2 marca 2014
Kruche ciasto z budyniową pianką, wiśniami i borówkami
Czyli takie czyszczenie zapasów - użyłam wisienek z zalewy i mrożonych borówek.
Składniki:
Ciasto kruche:
250 g mąki
250 g zimnego masła
2 łyżeczki proszku do pieczenia
5 żółtek
3 łyżki cukru pudru
Pianka:
5 białek
1 niepełna szklanka cukru
2 opakowania budyniu śmietankowego lub waniliowego (po 40g każdy)
1 opakowanie cukru waniliowego
1/2 szklanki oleju
Owoce:
1 szklanka wydrylowanych wiśni z zalewy, np. takich - klik
1 szklanka mrożonych borówek
Sposób przygotowania:
1. Z podanych składników na ciasto, zagniatamy kruche ciasto, dzielimy na dwie części wielkości 60% i 40 %. Ciasto mrozimy w zamrażalniku.
2. Większą część ciasta ścieramy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Lekko przyklepujemy i pieczemy na złoto w 180 st C przez 15 minut. Po upieczeniu odstawiamy do całkowitego wystudzenia.
3. Białka ubijamy na sztywno, dodajemy cukier i cukier waniliowy, cały czas ubijamy, dodajemy proszek budyniowy, miksujemy do całkowitego rozpuszczenia się składników, a na koniec cienką strużką wlewamy olej. Pianę wykładamy na wystudzone ciasto.
4. Na piankę wykładamy odsączone z syropu wiśnie i mrożone borówki. Na wierzch ścieramy na tarce jarzynowej pozostałą część zamrożonego ciasta.
5. Całość pieczemy w 180 st C przez 30-40 minut. Wierzch można oprószyć cukrem pudrem.
Smacznego!!!
Polecam również wersję z rabarbarem :) Wystarczy kliknąć na zdjęcie :)
Składniki:
Ciasto kruche:
250 g mąki
250 g zimnego masła
2 łyżeczki proszku do pieczenia
5 żółtek
3 łyżki cukru pudru
Pianka:
5 białek
1 niepełna szklanka cukru
2 opakowania budyniu śmietankowego lub waniliowego (po 40g każdy)
1 opakowanie cukru waniliowego
1/2 szklanki oleju
Owoce:
1 szklanka wydrylowanych wiśni z zalewy, np. takich - klik
1 szklanka mrożonych borówek
Sposób przygotowania:
1. Z podanych składników na ciasto, zagniatamy kruche ciasto, dzielimy na dwie części wielkości 60% i 40 %. Ciasto mrozimy w zamrażalniku.
2. Większą część ciasta ścieramy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Lekko przyklepujemy i pieczemy na złoto w 180 st C przez 15 minut. Po upieczeniu odstawiamy do całkowitego wystudzenia.
3. Białka ubijamy na sztywno, dodajemy cukier i cukier waniliowy, cały czas ubijamy, dodajemy proszek budyniowy, miksujemy do całkowitego rozpuszczenia się składników, a na koniec cienką strużką wlewamy olej. Pianę wykładamy na wystudzone ciasto.
4. Na piankę wykładamy odsączone z syropu wiśnie i mrożone borówki. Na wierzch ścieramy na tarce jarzynowej pozostałą część zamrożonego ciasta.
5. Całość pieczemy w 180 st C przez 30-40 minut. Wierzch można oprószyć cukrem pudrem.
Smacznego!!!
Polecam również wersję z rabarbarem :) Wystarczy kliknąć na zdjęcie :)
1 marca 2014
Żeberka na ostro z miodem
Dziś wpadam tylko na chwilkę i zapraszam Was na żeberka!
Już kiedyś wspominałam, że lubię marynaty miodowo-musztardowe do mięsa. Tym razem dodałam jeszcze sos sojowy i czosnek więc wyszły pysznie pikantne żeberka :) Polecam!
Składniki:
1 kg żeberek
Marynata:
2 liście laurowe
1 łyżka miodu
2 łyżki sosu sojowego
2 łyżki pikantnego ketchupu
2 łyżki musztardy ostrej
sól, pieprz
3 zmiażdżone ząbki czosnku
Sposób przygotowania:
1. Mięso myjemy i osuszamy. Mięso porcjujemy.
2. Wszystkie składniki marynaty dokładnie mieszamy.
3. Mięso nacieramy marynatą, schładzamy w lodówce przez kilka godzin, a najlepiej przez całą noc.
4. Mięso razem z marynatą przekładamy do woreczka foliowego. Pieczemy w piekarniku ok 1 godziny i 40-50 minut w 180 st. C. Pod koniec pieczenia można rozerwać rękaw foliowy - mięsko się powinno ładnie zrumienić :)
Smacznego!!!
Już kiedyś wspominałam, że lubię marynaty miodowo-musztardowe do mięsa. Tym razem dodałam jeszcze sos sojowy i czosnek więc wyszły pysznie pikantne żeberka :) Polecam!
Składniki:
1 kg żeberek
Marynata:
2 liście laurowe
1 łyżka miodu
2 łyżki sosu sojowego
2 łyżki pikantnego ketchupu
2 łyżki musztardy ostrej
sól, pieprz
3 zmiażdżone ząbki czosnku
Sposób przygotowania:
1. Mięso myjemy i osuszamy. Mięso porcjujemy.
2. Wszystkie składniki marynaty dokładnie mieszamy.
3. Mięso nacieramy marynatą, schładzamy w lodówce przez kilka godzin, a najlepiej przez całą noc.
4. Mięso razem z marynatą przekładamy do woreczka foliowego. Pieczemy w piekarniku ok 1 godziny i 40-50 minut w 180 st. C. Pod koniec pieczenia można rozerwać rękaw foliowy - mięsko się powinno ładnie zrumienić :)
Smacznego!!!