Składniki:
Ciasto:
3 szklanki mąki pszennej
250 g margaryny
5 żółtek
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
Jabłka:
1 litrowy słoik prażonych jabłek + 1/2 łyżeczki cynamonu
lub
1 kg jabłek + 3-4 łyżki cukru + 1/2 łyżeczki cynamonu
Pianka:
5 białek
1 kisiel truskawkowy
3/4 - 1 szklanka cukru
Sposób wykonania:
1. Margarynę i mąkę posiekać nożem. Dodać żółtka i proszek, zagnieść ciasto. Podzielić na dwie części.
2. Jabłka prażone wymieszać z cynamonem. Jeśli ktoś robi ze świeżych jabłek to należy je obrać, zetrzeć na tarce i wymieszać z cukrem i cynamonem.
3. Białka ubić na sztywno, partiami dodawać cukier, a potem kisiel i dokładnie wymieszać.
4. Na blaszkę (24x28cm) wyłożyć jedną część ciasta. Jeśli używamy prażonych jabłek to warstwę ciasta należy posypać bułką tartą. Jeśli nie, to wykładamy jabłka, na to pianę i resztę ciasta startego na tarce jarzynowej.
5. Piec 50-60 minut w 180 st.C.
Smacznego!
Aniu, u Ciebie jak zawsze pysznie :)
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo!
UsuńAniu, piękny jabłecznik :))
OdpowiedzUsuńPozdrawiam :)
Dziękuję - zachęcam do skorzystania z przepisu!
UsuńPozdrawiam!
uwielbiam go, ciekawy pomysł z ciastem bez cukru, trzeba będzie wypróbować :)), pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńTak, to bardzo fajne ciasto. Pamiętam, że jak pierwszy raz robiłam ,to dodałam cukru, bo wydawało mi się, że jest błąd w druku. I wyszło za słodkie. Potem już robiłam według receptury bez cukru i jest idealne!
UsuńPolecam i pozdrawiam wieczorową porą!
wygląda bardzo smacznie:)
OdpowiedzUsuńAleż dawno nie piekłam tego ciacha... jako jedno z niewielu wisi mi jeszcze ze starego bloga i jakoś ciągle nie mogę się za nie zabrać. Ale chyba nadrobię, bo od samego patrzenia mam na nie ochotę.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam ciepło.
Joasiu, dziękuję!
UsuńPozdrawiam gorąco!