Strony
▼
29 marca 2014
Muffinki z bananami
Składniki:
250 g mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
1 opakowanie cukru waniliowego
125 g cukru
1 jajko 80 ml oleju
250 g jogurtu naturalnego
250 g bananów
2 łyżki soku z cytryny
Sposób przygotowania:
1. Przygotowanie muffinek zaczynamy od przygotowania dwóch naczyń, na suche i mokre skłądniki.
2. W jednym naczyniu mieszamy wszystkie suche składniki.
3. Banany pokroić w kostkę i skropić sokiem z cytryny.
4. W drugim naczyniu wymieszać składniki mokre, następnie dodać do nich suche, całość niedbale wymieszać i dodać banany.
5. Ciasto wyłożyć do foremek z papilotkami na muffinki do 2/3 wysokości.
6. Piec ok 30 minut w 180 st.C. Gotowe muffinki można ozdobić czekoladą i bananami.
Smacznego!!!
Źródło: Kulinarne spotkania
smaczny pomysł:)
OdpowiedzUsuńbardzo je lubię, wilgotne, pachnące i pyszne, pozdrawiam Aniu i życzę miłej soboty ! :)
OdpowiedzUsuńTen posmak bananów w cieście daje swój urok :)
OdpowiedzUsuń250 gram bananów?Ale ze skórką czy bez...?Ech,ciężkie życie człowieka,który nie posiada wagi kuchennej a ilość składników odmierza szklanką.
OdpowiedzUsuń1 średni banan w skórce to 200 g, bez to 120 g. Więc wystarczy użyć dwóch średniej wielkości bananów i po zdjęciu skórek będzie ok 250 g :)
UsuńWitaj Aniu. Dzisiaj zrobiłam muffinki według Twojego przepisu. W smaku wyszły suuuuuppper. Tylko nie wiem czemu papilotka nie odchodzi od ciasta, tylko z ciastem. Czy zrobiłam coś nie tak, czy moze papilotki nie takie?
OdpowiedzUsuńWitam! Cieszę się, że smakowały :)
UsuńNie wiem jaki mógł być problem z nieodlepianiem się od papilotek... U mnie też różnie z tym bywa. Zauważyłam, że najlepsze do pieczenia są sylikonowe foremki, gdzie papilotki nie są potrzebne. Muffinki same wyskakują :)
Pozdrawiam
Bardzo latwe do zrobienia i smaczne ,w migu znikly
OdpowiedzUsuńSuper. Pozdrawiam
Usuń