Składniki:
Ciasto:
600 g mąki pszennej
100 g masła lub margaryny
250 g cukru
3 jajka
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Jabłka:
2 litrowe słoiki prażonych jabłek (lub 1,5 kg świeżych)
2 galaretki pomarańczowe
cukier do smaku
Sposób wykonania:
1. Z podanych składników zagniatamy ciasto, dzielimy na 3 części i pieczemy osobno 3 placki na rumiano w 180 st.C. Studzimy.
2. Jabłka prażone podgrzewamy, wsypujemy suche galaretki i mieszamy do rozpuszczenia. (Jeśli używamy świeżych jabłek, należy je obrać, zetrzeć na tarce i usmażyć, dodając cukru do smaku).
3. Placki przekładamy ciepłą masą jabłkową. Ciasto odstawiamy, by masa stężała. Gotowe oprószamy cukrem pudrem.
Smacznego!!!
Dziękuje za udział w akcji. Ciasto wygląda bardzo apetycznie.
OdpowiedzUsuńwygląda świetnie:)
OdpowiedzUsuńPiękny jabłecznik Aniu:)
OdpowiedzUsuńDziękuję!
Usuń