Dziś zapraszam na kapuśniak - nie jadłam go już tak dawno, a ostatnio naszła mnie ochota i zrobiłam :)
Składniki:
1 żeberko wędzone
500 g kiszonej kapusty
4-5 ziemniaków
1 marchewka
1 duża cebula
1 mały seler
1 duża laska kiełbasy
liść laurowy
ziele angielskie
sól, pieprz
2 ząbki czosnku
1/2 łyżeczki kminku
Sposób przygotowania:
1. Kapustę dobrze odcisnąć, drobno pokroić.
2. Warzywa obrać, ziemniaki, marchewkę i selera pokroić w kostkę, cebulę posiekać.
3. Kiełbasę pokroić w półplasterki.
4. Żeberko zalać wodą, gotować, dorzucić pokrojone w kostkę warzywa, liść laurowy, kminek i ziele angielskie. Gotować, aż warzywa będą miękkie.
5. W międzyczasie cebulę posiekać i zeszklić na niewielkiej ilości oleju.
6. Do zupy dodać kapustę i zeszkloną cebulę oraz pokrojony drobno czosnek. Gotować, aż kapusta zmięknie. Na koniec dodać zrumienioną na patelni kiełbasę i jeszcze chwilkę gotować.
7. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Smacznego!!!
Uwielbiam kapuśniak :)
OdpowiedzUsuńbardzo lubię:)
OdpowiedzUsuńAle mi smaka narobiłaś tym kapuśniakiem :-)
OdpowiedzUsuńdziś robimy kapusniaczek, mniaaammmm , juz zabieram sie do roboty i standardowo musiałam podpatrzec :) Pozdrawiamy cieplutko /Ola i Pawel
OdpowiedzUsuńŻyczę smacznego!
UsuńPozdrowienia!