Strony

29 sierpnia 2020

Gulasz z indyka z papryką i pieczarkami

 Pyszny gulasz, do tego ekspresowy w przygotowaniu. Podałam z kaszą gryczaną ugotowaną na sypko.

Składniki:

  • 700 g mięsa gulaszowego z indyka
  • 1 duża cebula
  • 1 czerwona papryka
  • 150 g pieczarek
  • sól, pieprz
  • słodka i ostra mielona papryka
  • ziele angielskie 
  • liść laurowy
  • 1 łyżka mąki
  • 1 łyżka śmietany 12% lub 18%
  • olej

Sposób wykonania:

1. Na patelni rozgrzać trochę oleju, dać mięso i obsmażyć z każdej strony. 

2. W międzyczasie posiekać cebulę, pieczarki pokroić w plasterki, a paprykę w kostkę. W rondlu rozgrzać troszkę oleju, dodać cebulę i zeszklić, po czym dać paprykę i pieczarki i całość chwilę poddusić. 

3. Mięso przełożyć do podduszonych warzyw, wlać gorącą wodę (ok 3 szklanek, tyle, by woda zakryła mięso). Dodać łyżeczkę słodkiej mielonej papryki, pół łyżeczki ostrej mielonej papryki, 1 listek laurowy i 3-4 kulki ziela angielskiego. Całość dusić ok 20-25 minut. 

4. W kubku połączyć mąkę i śmietanę, dodać trochę zimnej wody, zamieszać i całość włać do gulaszu. Doprawić solą i pieprzem, zagotować.

5. Podawać np. z kaszą gryczaną.


Smacznego!!!


28 sierpnia 2020

Sałatka szpinakowa z dressingiem malinowym

 To niezwykle pyszna i szybka sałatka. 

 
Składniki:
 
1 paczka świeżego szpinaku typu baby
kilka pomidorów suszonych z zalewy olejowej 
świeże pomidorki koktajlowe
suszona żurawina
ser mozzarella lub typu feta
prażony słonecznik

Dressing:
ok 100ml soku malinowego
1 łyżka musztardy francuskiej
pieprz, sól

Sposób wykonania:

1. W dużej misce umieścić szpinak, pokrojone w połówki pomidorki koktajlowe, fetę lub mozzarellę pokrojoną w kostkę, posiekane suszone pomidory i uprażony na suchej patelni słonecznik i żurawinę.
2. Osobno wymieszać wszystkie składniki dressingu. Polać nim sałatkę i delikatnie wymieszać. 
3. Przełożyć na półmisek i podawać.

Smacznego!!!


 

26 sierpnia 2020

Kanapka z awokado na ciepło

 Pyszna kanapka z pastą z awokado. 

Składniki (na jedną kanapkę):

  • 1/2 awokado
  • 2 kromki dowolnego pieczywa
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 plasterek szynki 
  • 2 plasterki sera żółtego
  • sok z cytryny
  • 2-3 plasterki pomidora 
  • oliwa z oliwek

Sposób wykonania:

1. Awokado przełożyć do miseczki, rozgnieść widelcem, dodać zmiażdżony ząbek czosnku i odrobinę soku z cytryny.

2. Na obie kromki wyłożyć po plasterku sera żółtego i po połowie pasty z awokado.  Następnie wykładamy po połowie plasterka szynki i na jedną kromkę plasterki pomidora. Całość składamy w jedną kanapkę.

3. Na patelni rozgrzewamy odrobinę oliwy z oliwek. Przekładamy ostrożnie kanapkę i rumienimy z obu stron. Podczas smażenia lekko dociskamy kanapkę do patelni, by ładnie się przyrumieniła. Po usmażeniu kroimy na pół i podajemy.

Smacznego!

23 sierpnia 2020

Sałatka kebabowa

 Sałatkę gyros znają chyba wszyscy, ta jest nieco do niej podobna, ale na bazie sałaty lodowej. Podane składniki wystarczą do przygotowania dwóch półmisków tej pysznej sałatki.

Składniki:

  • 1/2 główki sałaty lodowej
  • 2 małe pojedyncze piersi z kurczaka + przyprawa typu kebab-gyros
  • 1 mała czerwona papryka
  • 4 pomidory
  • 4 ogórki
  • 1 mała czerwona cebula
  • kilka łyżek kukurydzy
  • olej do smażenia

        Sos:

  • 4 łyżki majonezu
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • pieprz
  • 1-2 ząbki czosnku
  • szczypta cukru

Sposób wykonania:

1. Filety z kurczaka pokroić w kostkę, obsypać przyprawą kebab-gyros i usmażyć na niewielkiej ilości oleju na patelni. Przestudzić.

2. Składniki sosu wymieszać, odstawić do przegryzienia.

3. Sałatę lodową porwać na kawałki, pokroić paprykę, pomidory, ogórki i cebulę.

4. Na półmiskach układać: sałatę, paprykę, ogórki, pomidory, cebulę, kawałki kurczaka i kukurydzę. Przed podaniem polać sosem.

Smacznego!!!

Źródło: Kulinarne przeboje

 

 

21 sierpnia 2020

Półkruche ciasto ze śliwkami i jabłkami

Sezon śliwkowy mówi nam, że nieubłaganie lato ma się ku końcowi i zbliża się jesień... Zapraszam po fajny przepis na klasyczne ciasto z owocami...

Składniki (blaszka 24x28cm):

  • Ciasto
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka mąki krupczatki
  • 3 żółtka
  • 200 g masła
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka śmietany
  • Dodatkowo: śliwki
  • jabłka
  • 1 płaska łyżeczka cynamonu


Sposób wykonania:

1. Składniki na ciasto zagniatamy, dzielimy na dwa kawałki wielkości 40% i 60%. Większą część ciasta wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.

2. Jabłka obieramy, kroimy w kostkę. Śliwki wypestkowujemy, kroimy na mniejsze części. Owoce mieszamy z cynamonem, wykładamy na ciasto i przykrywamy resztą ciasta.

3. Ciasto pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez 35-45 minut.

4. Ostudzone ciasto można oprószyć cukrem pudrem.

Smacznego!


19 sierpnia 2020

Sałatka śledziowa z porem

Bardzo lubimy wszelkie sałatki śledziowe. Oto kolejna odsłona.


Składniki:
  • 3 filety typu matias
  • 4 średnie ziemniaki
  • 5 jajek ugotowanych na twardo
  • 2 kiszone ogórki
  • 1 jabłko
  • 1 por - biała część
  • 1 puszka kukurydzy
  • 1/2 pęczka natki pietruszki
  • majonez + jogurt naturalny
  • musztarda
  • 3-4 łyżki octu jabłkowego
  • pieprz, cukier do smaku

Sposób przygotowania:

1. Ziemniaki ugotować w łupinach, obrać. Pokroić w kostkę.
2. Filety namoczyć w wodzie przez 2 godziny. Pokroić w paski.
3. Por pokroić w talarki lub półtalarki i sparzyć wrzątkiem.
4. Jajka, jabłko, ogórki pokroić w kostkę.
5. Wszystkie składniki połączyć, dodać łyżeczkę musztardy, po jednej łyżce majonezu i jogurtu naturalnego, dodać pieprzu, odrobinę cukru, odsączoną kukurydzę, ocet jabłkowy i posiekaną natkę pietruszki. Wymieszać.
6. Sałatkę schłodzić przed podaniem.

Smacznego!

18 sierpnia 2020

Tinto de verano

Szybki sposób na pyszny hiszpański drink na bazie wina. Miałam okazję spróbować go po raz pierwszy w Hiszpanii, a teraz robię go w domu. W sam raz na upał, bo drink jest lekki i orzeźwiający.


Składniki:

Proporcje:
1 część półwytrawnego czerwonego wina (lub innego)
1 część oranżady cytrynowej (typu Lemo/Sprite, może być też Fanta)
kostki lodu
opcjonalnie plasterek cytryny lub limonki

Sposób wykonania:

Do dowolnego szkła (kieliszki, szklanki) wrzucamy kostki lodu, wlewamy schłodzone czerwone wino i uzupełniamy całość schłodzoną oranżadą. Dodajemy lub dekorujemy plasterkiem cytryny lub limonki. I drink gotowy. Prawda, że szybko?

Na zdrowie!
A poniżej uczta dla oczu ;-) Piękna Alhambra w hiszpańskiej Grenadzie.


17 sierpnia 2020

Sok pomarańczowo-grejpfrutowy

Domowy wyciskany sok z owoców jest najlepszy na świecie! Sami spróbujcie.


Składniki:

3-4 soczyste słodkie pomarańcze
1 grejpfrut

Sposób wykonania:

Owoce bardzo dokładnie wycisnąć z soku, wymieszać.

Smacznego!

16 sierpnia 2020

Sałatka z fasolką szparagową i fetą

Taką sałatkę można zjeść na drugie śniadanie, kolację lub podać do mięsa do obiadu. Jest naprawdę smaczna. Pomysł zaczerpnęłam z youtube.

Składniki:

  • 2 garści fasolki szparagowej zielonej
  • 120 g sera sałatkowego typu feta
  • kilka pomidorków koktajlowych
  • 2 garści mieszanki sałat (u mnie masłowa i rukola)
  • 1/2 czerwonej cebuli

Dressing:

  • 3-4 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 płaska łyżeczka miodu
  • 1 łyżeczka ostrej musztardy
  • sól, pieprz
  • 1-2 łyżki soku z cytryny

Sposób wykonania:

1. Sałatę płuczemy i rwiemy na drobniejsze części. Pomidorki myjemy, kroimy na połówki.

2. Odcinamy końcówki fasolki, przekrawamy na pół i gotujemy w lekko osolonym wrzątku do miękkości. Po ugotowaniu i odcedzeniu wkładamy na chwilę do naczynia z zimną wodą.

3. Cebulę kroimy w piórka, fetę w kostkę.

4. Wszystkie składniki umieszczamy w misce, polewamy przygotowanym dressingiem i dokładnie mieszamy.

Smacznego!!!

Źródło: Tomasz Strzelczyk, Youtube

13 sierpnia 2020

Placuszki z kaszy manny

Robiłam ostatnio porządki w szafkach kuchennych i znalazłam aż 3 paczki kaszy manny. Trzeba ją wykorzystać i akurat natrafiłam na przepis na placuszki. Moje dzieci były zachwycone śniadaniem w takiej wersji.


Składniki (na 20 małych placuszków):
  • 1 szklanka ciepłego mleka
  • 1 szklanka kaszy manny błyskawicznej
  • 2 łyżki cukru
  • aromat waniliowy
  • 2 jajka (białka i żółtka osobno)
  • 50 g masła - roztopionego

Sposób wykonania:

1. W misce umieścić kaszę i ciepłe mleko, wymieszać, odstawić na 20 minut, by kasza wchłonęła płyn.
2. Do masy dodać żółtka, cukier, aromat waniliowy i roztopione masło, wymieszać.
3. Białka ubić ze szczyptą soli, dodać do masy i delikatnie całość wymieszać. Na suchej patelni nakładać łyżką porcje ciasta i smażyć nas małym ogniu na rumiano z obu stron. Nie potrzeba dodatkowego tłuszczu, ten w placuszkach wystarczy.
4. Podawać wedle uznania - u nas z domową galaretką z czerwonej porzeczki.

Smacznego!!!

Źródło: Kobieta wszechjedząca

12 sierpnia 2020

Deserowy skyr z owocami

Wystarczy jogurt typu islandzkiego lub zwykły gęsty jogurt naturalny, trochę miodu i świeżych owoców i pyszny deser gotowy! 

Składniki:

  • skyr naturalny
  • garść malin
  • garść borówek amerykańskich
  • 1 łyżeczka miodu

 

Sposób wykonania:

1. Owoce opłukać pod bieżącą wodą.

2. W pucharkach naprzemiennie układać trochę skyru, odrobinę miodu i owoce. 


Smacznego!!!


11 sierpnia 2020

Kanapka z awokado i jajkiem

Kanapka wcale nie musi być nudna ;-)


Składniki:

  • 2 kromki pieczywa razowego
  • 1 awokado
  • 1 mała szalotka
  • 2 małe jajka
  • sok z cytryny
  • sól, pieprz
  • szczypiorek

Sposób przygotowania:

1. Chleb można podpiec w opiekaczu, ale ja pomijam tę czynność.
2. Miąższ awokado wymieszać z drobno posiekaną szalotką i odrobiną soku z cytryny.
3. Na suchą patelnię wlać wodę na wysokość 1,5cm. Jak się zagotuje, to wbić jajko i zmniejszyć ognień. Gotowa na małym ogniu przez 2-3 minuty, polewać przy tym jajko gorącą wodą z patelni za pomocą łyżki. Jajko wyjąć łyżką cedzakową, podobnie postąpić z drugim jajkiem. Takie jajko przypomina jajko w koszulce.
4. Na kanapki wyłożyć pastę z awokado, na to jajka, lekko oprószyć pieprzem i posypać szczypiorkiem.

Smacznego!!!


Źródło: Kinga Paruzel

10 sierpnia 2020

Szakszuka z cukinią

Kolejna odsłona cukinii. Szakszuka na tym warzywku jest nawet lepsza niż na samych pomidorach. Przepis znaleziony w internecie zmodyfikowałam pod składniki jakimi akurat dysponowałam. Bardzo polecam!


Składniki:

  • kawałek cukinii (moja po wydrążeniu gniazd nasiennych miała około 150g)
  • 1 pomidor lima
  • 1/2 niedużej zielonej papryki
  • 2 plasterki szynki z filetu z kurczaka
  • kawałek pora
  • 1 ząbek czosnku
  • płaska łyżeczka słodkiej mielonej papryki
  • 2 jajka
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia

Sposób wykonania:

1. Z cukinii wydrążyć gniazda nasienne, cukinię umyć i pokroić w kostkę.
2. Pomidora sparzyć, obrać ze skórki, pokroić w kostkę.
3. Por i czosnek posiekać, szynkę i paprykę pokroić w kostkę.
4. Na patelni rozgrzać łyżkę oleju, dorzucić pora i czosnek, chwilkę poddusić, po czym dodać cukinię. Dusić, aż cukinia zmięknie, ale nie może się rozpaść. Dodać paprykę, szynkę, pomidora, mieloną paprykę, soli i pieprzu do smaku, chwilkę poddusić.
5. W składnikach na patelni zrobić 2 wgłębienia, wbić jajka, przykryć pokrywką i smażyć, aż się zetną.

Smacznego!!!

Źródło:Pinterest

5 sierpnia 2020

Fasolka szparagowa po bretońsku

Zostałam obdarowana fasolką szparagową. Wpadłam na pomysł, by zrobić z niej coś konkretnego na obiad, a nie tylko jako dodatek. W wersji po bretońsku wyszła naprawdę super. Do tego szybko się ją przygotowuje. Polecam!



Składniki:

  • 2 laski kiełbasy podwawelskiej / toruńskiej
  • 300-400 g fasolki szparagowej
  • 1 duża cebula
  • masło klarowane
  • olej
  • sól, pieprz
  • 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki
  • 1/2 łyżeczki ostrej mielonej papryki
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 1 łyżka mąki krupczatki
  • 1/2 słoiczka koncentratu pomidorowego
  • liść laurowy
  • ziele angielskie
  • 1 płaska łyżeczka cukru

Sposób wykonania:

1. Cebulę pokroić w grubą kostkę, a kiełbasę w półplasterki.
2. Odciąć końce fasolki, przepłukać i pokroić na kawałki długości 2cm.
3. W garnku rozgrzać olej, dodać cebulę, chwilkę podsmażyć po czym dodać kiełbasę. Całość chwilę smażyć mieszając co jakiś czas. Dorzucić pokrojoną fasolkę, wlać wodę tak, aby była 1-2 cm ponad fasolę i kiełbasę, dodać liść laurowy i 2-3 kulki ziela angielskiego. Gotować, aż fasolka będzie miękka - ok 20 minut.
4. Jak już fasolka jest miękka, dodać koncentrat pomidorowy, słodką i ostrą mieloną paprykę, majeranek. Z mąki i masła klarowanego zrobić zasmażkę, dodać do potrawy, zagotować i doprawić solą, pieprzem i cukrem.
5. Podawać z pieczywem.

Smacznego!!!



4 sierpnia 2020

Podsmażane ziemniaczki na dwa sposoby

Znane i lubiane ziemniaczki.

Podaję dwa sposoby na takie ziemniaki, jedne przygotowane bezpośrednio z surowych ziemniaków, a drugie z gotowanych z poprzedniego dnia. Oto pierwszy:


Składniki:

  • surowe ziemniaki
  • masło klarowane
  • kurkuma - odrobinka
  • słodka mielona papryka
  • tymianek suszony lub świeży
  • koperek suszony lub świeży
  • sól

Sposób wykonania:

1. Ziemniaki obrać, gotować w lekko osolonym wrzątku przez 5 minut od zagotowania się wody. Następnie odcedzić, chwilkę odparować. Pokroić ziemniaki w ćwiartki lub grubą kostkę.
2. Na patelni rozgrzać łyżkę masła klarowanego, wrzucić ziemniaki i oprószyć kurkumą i słodką mieloną papryką oraz odrobiną soli. Smażyć, co jakiś czas mieszając ok 10-15 minut na wolnym ogniu. Pod koniec dodać świeże lub suszone zioła. 


A jeśli ugotowaliście za dużo ziemniaków, to nawet następnego dnia śmiało można je odsmażyć. Do tego szklanka kefiru... Niebo w gębie. U mnie druga wersja bez dodatku ziół, ale oczywiście można dodać wedle uznania.


Składniki:

  • ugotowane ziemniaki
  • masło klarowane
  • można dodać różne zioła np. prowansalskie, oregano, rozmaryn, pieprz, mielona papryka

Sposób wykonania:

1. Ziemniaki z dnia poprzedniego pokroić w plastry. Na patelni rozgrzać masło klarowane. Dodać ziemniaki i smażyć, co jakiś czas należy obrócić ziemniaczki. Smażyć tak długo jak lubicie - niektórzy lubią mniej, inni bardziej spieczone.
2. Pod koniec smażenia można dodać zioła i całość dusić jeszcze ok. minuty.

Smacznego!!!

1 sierpnia 2020

Pasta jajeczna z wędzonym łososiem

Moje wakacyjne odkrycie ;-) Przepyszna pasta na bazie jajek i łososia wędzonego, która nigdy mi się nie znudzi...


Składniki:

  • 4 jajka
  • 150g wędzonego łososia (na zimno)
  • 2-3 łyżki majonezu
  • sól, pieprz
  • 1 łyżka siekanego koperku

Sposób przygotowania:

1. Jajka ugotować, obrać, białka oddzielić od żółtek.
2. Żółtka rozetrzeć widelcem, dodać majonez i wymieszać. Białka zetrzeć na tarce jarzynowej o dużych oczkach, dodać do masy żółtkowej.
3. Łososia drobno posiekać i dodać do pasty. Wsypać koperek, wszystko wymieszać, doprawić pieprzem i solą (ostrożnie z solą, bo łosoś już jest dość słony).

Smacznego!!!