Strony

5 sierpnia 2020

Fasolka szparagowa po bretońsku

Zostałam obdarowana fasolką szparagową. Wpadłam na pomysł, by zrobić z niej coś konkretnego na obiad, a nie tylko jako dodatek. W wersji po bretońsku wyszła naprawdę super. Do tego szybko się ją przygotowuje. Polecam!



Składniki:

  • 2 laski kiełbasy podwawelskiej / toruńskiej
  • 300-400 g fasolki szparagowej
  • 1 duża cebula
  • masło klarowane
  • olej
  • sól, pieprz
  • 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki
  • 1/2 łyżeczki ostrej mielonej papryki
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 1 łyżka mąki krupczatki
  • 1/2 słoiczka koncentratu pomidorowego
  • liść laurowy
  • ziele angielskie
  • 1 płaska łyżeczka cukru

Sposób wykonania:

1. Cebulę pokroić w grubą kostkę, a kiełbasę w półplasterki.
2. Odciąć końce fasolki, przepłukać i pokroić na kawałki długości 2cm.
3. W garnku rozgrzać olej, dodać cebulę, chwilkę podsmażyć po czym dodać kiełbasę. Całość chwilę smażyć mieszając co jakiś czas. Dorzucić pokrojoną fasolkę, wlać wodę tak, aby była 1-2 cm ponad fasolę i kiełbasę, dodać liść laurowy i 2-3 kulki ziela angielskiego. Gotować, aż fasolka będzie miękka - ok 20 minut.
4. Jak już fasolka jest miękka, dodać koncentrat pomidorowy, słodką i ostrą mieloną paprykę, majeranek. Z mąki i masła klarowanego zrobić zasmażkę, dodać do potrawy, zagotować i doprawić solą, pieprzem i cukrem.
5. Podawać z pieczywem.

Smacznego!!!



2 komentarze:

Dziękuję za odwiedziny i komentarz.
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie, a umieszczę je w Galerii Czytelników!