Strony

11 sierpnia 2020

Kanapka z awokado i jajkiem

Kanapka wcale nie musi być nudna ;-)


Składniki:

  • 2 kromki pieczywa razowego
  • 1 awokado
  • 1 mała szalotka
  • 2 małe jajka
  • sok z cytryny
  • sól, pieprz
  • szczypiorek

Sposób przygotowania:

1. Chleb można podpiec w opiekaczu, ale ja pomijam tę czynność.
2. Miąższ awokado wymieszać z drobno posiekaną szalotką i odrobiną soku z cytryny.
3. Na suchą patelnię wlać wodę na wysokość 1,5cm. Jak się zagotuje, to wbić jajko i zmniejszyć ognień. Gotowa na małym ogniu przez 2-3 minuty, polewać przy tym jajko gorącą wodą z patelni za pomocą łyżki. Jajko wyjąć łyżką cedzakową, podobnie postąpić z drugim jajkiem. Takie jajko przypomina jajko w koszulce.
4. Na kanapki wyłożyć pastę z awokado, na to jajka, lekko oprószyć pieprzem i posypać szczypiorkiem.

Smacznego!!!


Źródło: Kinga Paruzel

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i komentarz.
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie, a umieszczę je w Galerii Czytelników!