1. Kalafior gotujemy w osolonym wrzątku na półtwardo, dzielimy na różyczki. 2. Umyte papryki kroimy w kosteczkę. 3. Cebulę siekamy. 4. Kukurydzę odsączamy z zalewy. 5. Wszystkie składniki mieszamy, dodajemy majonez, siekany koperek i doprawiamy do smaku. 6. Sałatkę chłodzimy przed podaniem.
Ten tort brzoskwiniowy powinien się pojawić kilka miesięcy temu, ponieważ piekłam go na 30-ste urodziny męża. Ale już jest, w końcu wklepałam recepturę na ten pyszny tort :)
Składniki: Biszkopt (na tortownicę 22-24cm): 6 jajek 3/4 szklanki cukru 3/4 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej szczypta soli 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżeczki octu Krem: 1 puszka brzoskwiń (odłożyć kilka połówek do dekoracji) 200 ml śmietanki 30% 500 g serka mascarpone 3 łyżki cukru pudru Dodatkowo: dżem morelowy poncz do nasączenia biszkoptów dowolne dekoracje Sposób przygotowania: 1. Zrobić biszkopt: Obie mąki przesiać przez sito. 2. Białka oddzielić od żółtek, białka ubić na sztywno z dodatkiem soli, następnie dodawać partiami cukier. Kiedy już białka z cukrem są ubite, do żółtek dodać proszek do pieczenia i ocet, wymieszać i wlać do piany, ubijać aż masa będzie jednolita. 3. Stopniowo wsypywać mąkę i mieszać na najmniejszych obrotach do połączenia. 4.
Ciasto wylać na przygotowaną tortownicę, wysmarowaną tłuszczem i
obsypaną bułką tartą (przepis nadaje się na tortownice wielkości od 22cm
do 24 cm średnicy). Piec w 180 st. C przez 40-50 minut. Całkowicie
wystudzić. (A najlepiej upiec biszkopt jeden dzień wcześniej). 5. Robimy krem - śmietankę ubijamy z cukrem pudrem, dodajemy serek mascarpone. 1/3 masy odkładamy do dekoracji, a do pozostałej części kremu dodajemy pokrojone w kostkę brzoskwinie. 6. Biszkopt przekrawamy na 3 blaty. 7. Przekładamy tort od dołu: biszkopt nasączony ponczem cienka warstwa dżemu morelowego 1/3 kremu brzoskwiniowego biszkopt nasączony ponczem cienka warstwa dżemu morelowego 1/3 kremu brzoskwiniowego biszkopt nasączony ponczem Odłożoną częścią kremu smarujemy tort. Na wierzch układamy pokrojone w plasterki brzoskwinie. Dodatkowo posmarowałam ułożone już owoce na torcie dżemem morelowym z odrobiną wody (za pomocą pędzelka). Dzięki temu owoce nie wyschną. Dookoła ułożyłam małe beziki. Smacznego!!!
Kiedyś były knedle na cieście ziemniaczanym, a dziś na serowym. Moim skromnym zdaniem te serowe są lepsze - delikatne, miękkie i po prostu pyszne. Przepis na ciasto do knedli znalazłam w Biblioteczce Poradnika Domowego pt.Specjały kuchni domowej. Jest dość oryginalne ponieważ ucieramy je mikserem. Może dzięki temu jest takie delikatne w smaku :)
Składniki:
Ciasto: 25 dag sera białego 15 dag masła 2 jajka 10-15 dag mąki (lub więcej, jeżeli ciasto jest klejące) sól do smaku +truskawki
Sposób przygotowania:
1. Masło utrzeć mikserem z serem, jajami, solą. Dodać tyle mąki, aby ciasto było miękkie. Następnie ciasto przełożyć na stolnicę, chwilę wyrabiać ręcznie, podsypując mąką, by ciasto nie było klejące. Gotowe ciasto zawinąć w ściereczkę i włożyć do lodówki na 30 minut. 2. Ciasto rozpłaszczyć lub rozwałkować na stolnicy, wycinać kółka, nałożyć truskawkę i dokładnie zlepić brzegi, uformować kulę. 3. Knedle gotować w osolonym wrzątku, po wypłynięciu gotować jeszcze chwilę. 4. Podawać wedle uznania, my najczęściej jadamy z roztopionym masłem i delikatnie posypane cukrem.
Z podanej porcji wyszło mi 45 niedużych knedli :) Smacznego!!!
W ubiegłym tygodniu na blogach królowały chłodniki. Też robiłam chłodnik, po raz pierwszy i bardzo mi smakował :) Powrócę do niego jak tylko znów zaleje nas fala upałów...
Składniki:
1 pęczek botwinki z buraczkami 2 ogórki gruntowe 1 pęczek rzodkiewki 0,5 l maślanki 4 czubate łyżki śmietany siekany szczypiorek siekany koperek sól, pieprz, cukier do smaku sok z cytryny jajka na twardo Sposób przygotowania: 1. Botwinkę myjemy, kroimy, buraczki kroimy na kawałki. Całość zalewamy niewielką ilością wody, delikatnie solimy, dodajemy trochę soku z cytryny i gotujemy do miękkości. Studzimy. 2. Ogórki obieramy i ścieramy na tarce jarzynowej o dużych oczkach. Umytą rzodkiewkę również ścieramy. 3. Do zimnej botwinki dodajemy ogórki, rzodkiewkę, maślankę i śmietanę. Dodajemy siekany szczypiorek i koperek. Mieszamy i doprawiamy do smaku solą, pieprzem i odrobiną cukru. Przed podaniem schładzamy. 4. Chłodnik serwujemy z jajkiem na twardo. Smacznego!!!
...czyli jak zrobić dżem z pozostałej pulpy owocowej po robieniu soku truskawkowego :)
Składniki:
pulpa z owoców truskawek cukier odrobina kwasku cytrynowego lub sok z cytryny
Sposób przygotowania:
1. Do truskawek dodajemy cukier wedle uznania. Smażymy na ogniu, mieszając. 2. Dodajemy kwasek cytrynowy lub sok z cytryny do smaku. Dzięki temu dodatkowi dżem zachowuje ładny kolor i ma bardziej wyrazisty smak. 3. Gorący dżem przekładamy do wyparzonych słoiczków, zakręcamy i odwracamy do góry dnem. 4. Słoiczki
można zapasteryzować, wtedy będziemy mieć większą pewność, że dżem się
nie popsuje. Choć ja nie pasteryzuję i dżem się dobrze trzyma:)
Na zimę, jeśli tylko jest taka możliwość, robię różne soki. W tamtym roku robiłam wiśniowy i winogronowy, a w tym sezonie zaczynam tydzień temu od soku truskawkowego. Do zrobienia soku użyłam sokownika, a z pozostałej pulpy owocowej zrobiłam dżem.
Składniki: 5 kg truskawek cukier Sposób wykonania: 1. Umyte i odszypułkowane truskawki przekładamy do kosza sokownika. 2. Całość podgrzewamy, pamiętając, by uzupełniać wodę w dolnym pojemniku. 3. Gotowy sok jest odprowadzany rurką do garnka. Pulpę owocową zachowujemy na dżem. 4. Do garnka z powstałym sokiem wsypujemy cukier (u mnie 75 dag cukru). Zagotowujemy, zdejmujemy pianę i przelewamy gorący sok do przygotowanych wcześniej słoików lub butelek. 5. Jeśli przelewamy sok do słoiczków, to wystarczy je nakryć np. ręcznikiem, by wieczka złapały. Jeśli zaś wlewamy sok do butelek (takich jak moje) to należy chwilkę pasteryzować, by mieć pewność, że te małe wieczka złapią. 6. Z podanych porcji zrobiłam 12 buteleczek soku (po 300 ml).
Przed podaniem sok rozcieńczamy z wodą. Smacznego :)
1. Ziemniaki szczotkujemy lub skrobiemy, myjemy i zalewamy wodą. Solimy i gotujemy. 2. Po ugotowaniu ziemniaki odcedzamy, dodajemy 1-2 łyżki masła oraz siekany koperek i całość mieszamy, aż koperek i masło oblepią ziemniaki. 3. Podajemy jako dodatek do obiadu.
Żaden kisiel z torebki nie może równać się z tym domowym. A ten truskawkowy jest przepyszny. Będzie smakować i małym i dużym :)
Składniki:
100 g truskawek 50 ml wody cukier do smaku (pomijamy przy niemowlętach) 1 łyżka mąki ziemniaczanej + odrobina zimnej wody
Sposób przygotowania:
1. Truskawki odszypułkować, dokładnie umyć, rozgnieść widelcem lub pokroić na kawałki. 2. Owoce przełożyć do garnuszka, zalać wodą, doprawić cukrem do smaku i zagotować. 3. Mąkę ziemniaczaną rozrobić w niewielkiej ilości zimnej wody, wlać do truskawek. Gotować, mieszając, aż kisiel zgęstnieje.
Smacznego!!!
Taki kisiel możemy zrobić niemowlakowi. Pomijamy wtedy cukier, a truskawki można zmiksować. Kisiel będzie odpowiedni dla dzieci powyżej 7-8 miesiąca życia o ile dziecko nie będzie mieć alergii na te owoce.
W ubiegłym roku zrobiłam taką botwinkę na zimę. To naprawdę świetna sprawa, szczególnie jeśli ktoś lubi barszcz czerwony z botwinką czy zupę z buraków. Polecam gorąco!
Składniki:
pęczki ładnej botwinki sól woda sok z cytryny lub odrobina octu
Sposób przygotowania:
1. Botwinkę oczyszczamy z brzydkich liści, tak aby zostały te najładniejsze i najzdrowsze. 2. Botwinkę i buraczki dokładnie płuczemy, liście kroimy w paski, a buraczki w kostkę lub plasterki. 3. Pokrojone buraczki i botwinkę wkładamy do garnka, zalewamy wrzątkiem w takiej ilości, by woda pokryła warzywa. Gotujemy bez przykrycia przez kwadrans. 4. Doprawiamy solą i sokiem z cytryny lub octem do smaku. Gorącą botwinkę przelewamy do słoików i pasteryzujemy ok 15-20 minut.
Zimą taką botwinkę przelewamy do wywaru warzywnego lub mięsnego, doprawiamy do smaku, dodajemy np. białą fasolkę z puszki czy inne warzywa i mamy naprawdę świetną zupkę z botwinką :) Polecam!
Namiastka lata :) Owoce i smak galaretki dowolny! Podaję moją wersję, którą ostatnio robiłam.
Składniki:
2 galaretki truskawkowe 750 ml wody 200 g truskawek 1 pomarańcza 1 duża garść czerwonego winogrona 1 banan 1 jabłko
Sposób przygotowania:
1. Rozpuszczamy galaretki w 750 ml gorącej wody. Studzimy. 2. Owoce myjemy, obieramy, wyciągamy szypułki itp. :) 3. Keksówkę (u mnie żaroodporna) polewamy wodą i wykładamy folią spożywczą. Wkładamy owoce w dowolniej kolejności. Zalewamy zimną lub tężącą galaretką. Pozostawiamy do całkowitego stężenia.
Na wierzch: kilka truskawek pokrojonych w plasterki 1 zielona galaretka + pół szklanki wrzątku
Sposób przygotowania:
1. Białka oddzielamy od żółtek, białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli, dodajemy partiami cukier, następnie po jednym żółtku, potem partiami mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia. Na koniec dodajemy kakao, mieszamy delikatnie, wylewamy ciasto na wcześniej przygotowaną blaszkę i pieczemy w 180 st. C przez ok 20-30 minut. Ostudzony biszkopt przekrawamy na pół. 2. W 0,5 szklanki gorącej wody rozpuszczamy 2 galaretki truskawkowe. Studzimy. 3. Truskawki miksujemy lub rozgniatamy widelcem, mieszamy z cukrem pudrem do smaku. Jogurt naturalny mieszamy z zimną galaretką, potem dodajemy truskawki i całość mieszamy. Tężącą masę wykładamy na biszkopt i przykrywamy drugim biszkoptem. Delikatnie dociskamy. 4. Zieloną galaretkę rozpuszczamy w 0,5 szklanki wrzątku. Na wierzch ciasta wykładamy plasterki truskawek i wylewamy tężącą galaretkę. Ciasto schładzamy w lodówce.
Ostatnio taka surówka króluje u nas na stole. Jest nie tylko pyszna, ale szybka do przygotowania. Polecam!
Składniki:
0,5 główki młodej kapusty 1 marchewka 2-3 łyżki siekanego koperku sól pieprz 2 łyżki oleju sok z cytryny
Sposób przygotowania:
1. Kapustę szatkujemy, obraną marchewkę ścieramy na tarce jarzynowej o dużych oczkach. 2. Warzywa mieszamy, solimy i pieprzymy do smaku. Dodajemy olej i sok z cytryny. Całość mieszamy. Dodajemy koperek i wszystko mieszamy.
Bardzo aromatyczna konfitura...ponadczasowa...Od cioci dostałam trochę róży i dodatkowo słoik gotowych konfitur :) A z płatków róży zrobiłam swoją konfiturę, zamiast ucierać drewnianą pałką użyłam blendera. Poszło migusiem :)
Składniki (proporcje na 100 g płatków róży):
100 g płatków róży (dzikiej lub pomarszczonej) 200 g cukru kwasek cytrynowy lub sok z cytryny do smaku
Sposób przygotowania:
1. Płatki róży obieramy z białych ogonków. 2. Płatki ucieramy z cukrem drewnianą pałką (lub jak ja - blenderem), aż utworzy się gęsta różana masa. Dodajemy sok z cytryny lub kwasek cytrynowy do smaku. 3. Konfiturę przekładamy do słoika, przechowujemy w lodówce. 4. Taka konfitura idealnie nadaje się do mieszania z innymi konfiturami jako nadzienie do rogalików, pączków czy ciast.
2 pojedyncze małe piersi z kurczaka dowolne przyprawy: u mnie słodka i ostra papryka, przyprawa do drobiu 2 ząbki czosnku
Sposób przygotowania:
1. Piersi myjemy i osuszamy. Możemy je dodatkowo poporcjować. 2. Ząbki czosnku miażdżymy, nacieramy nim mięso, nacieramy również przyprawami. Jeśli nie zamierzamy od razu smażyć mięsa, toodstawiamydo lodówki. 3. Smażymy na patelni grillowej po obu stronach. 4. Najlepiej smakuje z surówkami.
Fajna propozycja na lekki obiad lub kolację. Przepis znalazłam na stronie rondelek.
Składniki:
1 sałata karbowana 1 opakowanie sera typu feta 1 puszka tuńczyka (najlepiej w sosie własnym) oliwki zielone lub czarne 1 mała cebula szczypta cukru szczypta soli odrobina soku z cytryny 2 łyżki oleju lub oliwy (jeśli używamy tuńczyka w oleju może być olej z puszki)
Sposób przygotowania:
1. Sałatę bardzo (!) dokładnie płuczemy i rwiemy na mniejsze kawałki. 2. Tuńczyka odsączamy z zalewy i dodajemy do sałąty. 3. Cebulkę drobno siekamy. 4. Ser feta kroimy w kostkę. 5. Wszystkie składniki delikatnie mieszamy ze sobą, dodajemy oliwki i doprawiamy do smaku solą, sokiem z cytryny, cukrem i olejem. Mieszamy.
Rabarbar nadal króluje :) Dziś zapraszam na muffinki rabarbarowe, na które przepis znalazłam na blogu Kulinarne spotkania. Polecam!
Składniki: 2 szklanki mąki pszennej 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia 5-6 łyżek cukru 1 jajko 1/4 łyżki soli 250 ml jogurtu naturalnego 100 ml oleju 300 g rabarbaru
Sposób przygotowania:
1. Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. 2. Rabarbar obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. 3. W jednej misce mieszamy suche składniki (mąka, cukier, sól, proszek do pieczenia), w w drugiej mokre (jogurt, jajko, olej). Składniki mieszamy ze sobą krótko. dodajemy rabarbar i mieszamy. 4. Ciasto przekładamy do wcześniej przygotowanych foremek na wysokość 2/3 naczynek. 5. Muffinki pieczemy w 200 st. C przez ok 30 minut. Smacznego!!!
Pewnie zdecydowana większość uwielbia pierogi ruskie, a czy ktoś jadł je z farszem pikantnym? Jeśli jeszcze nie, to nie ma się co zastanawiać, tylko zakasać rękawy i do roboty. Pierogi są pyszne. Przepis znalazłam u Peggi.
Składniki:
Ciasto: 500 g mąki 1 szklanka ciepłej wody sól do smaku
Farsz: 500 g sera białego 500 g ugotowanych i przeciśniętych przez praskę ziemniaków 1 duża cebula sól do smaku ostra i słodka papryka w proszku do smaku pieprz
Sposób przygotowania:
1. Z podanych składników zagniatamy ciasto. 2. Ser rozdrabniamy widelcem, mieszamy z ziemniakami. 3. Cebulę siekamy i szklimy na oleju. Dodajemy do sera i ziemniaków. Doprawiamy solą, pieprzem, papryką słodką i papryką ostrą do smaku. 4. Na krążki ciasta nakładamy farsz i dokładnie zlepiamy pierogi. Gotujemy w osolonej wodzie i wyjmujemy po wypłynięciu pierogów na wierzch. 5. Pierogi podajemy wedle uznania z ulubionymi dodatkami jak topione masło, skwarki, zeszklona cebulka itp.
Do zrobienia tego kompotu zachęcił mnie jego kolor :) Jest przepyszny, już kilka razy go przyrządzałam i pewnie jeszcze zrobię, bo mam jeszcze mały woreczek mrożonych malin w zamrażalce.
Składniki:
kilka łodyg rabarbaru 1 szklanka malin (u mnie mrożone) mięta (u mnie suszona) 1,5 litra wody cukier do smaku
Sposób przygotowania:
1. Rabarbar myjemy. Kroimy na mniejsze kawałki. 2. Zalewamy wodą, zagotowujemy i wrzucamy maliny. Dodajemy też trochę mięty. Gotujemy ok. 5 minut. 3. Kompot zestawiamy z gazu, słodzimy, przykrywamy pokrywką i studzimy ( w międzyczasie kompot nabierze aromatu i ładnego koloru).
Tej włoskiej sałatki specjalnie nie trzeba przedstawiać. Więc nie pozostaje mi nic innego jak zaprosić Was na stołu!
Składniki:
1 kulka mozzarelli 1 duży pomidor oliwa z oliwek pieprz (kolorowy lub czarny) listki bazylii
Sposób przygotowania:
1. Pomidora myjemy i kroimy w plastry. 2. Mozzarellę kroimy w plastry. 3. Na talerzy układamy naprzemiennie plastry sera i pomidora. Całość posypujemy pieprzem i skrapiamy oliwą. Na koniec układamy umyte listki bazylii.