Strony

14 czerwca 2013

Ciasto z truskawkami i pianką jogurtową

Pyszne lekkie sezonowe ciasto. Zapraszam na kawałeczek :)


Składniki:

Biszkopt (na blaszkę 25x30cm):
4 jajka
3/4 szklanki mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
3/4 szklanki cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
3 łyżki kakao

Pianka:
200 g jogurtu naturalnego typu greckiego
2 galaretki truskawkowe + 0,5 szklanki wrzątku
4 łyżki cukru pudru
2 szklanki truskawek

Na wierzch:
kilka truskawek pokrojonych w plasterki
1 zielona galaretka + pół szklanki wrzątku

Sposób przygotowania:

1. Białka oddzielamy od żółtek, białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli, dodajemy partiami cukier, następnie po jednym żółtku, potem partiami mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia. Na koniec dodajemy kakao, mieszamy delikatnie, wylewamy ciasto na wcześniej przygotowaną blaszkę i pieczemy w 180 st. C przez ok 20-30 minut. Ostudzony biszkopt przekrawamy na pół.
2. W 0,5 szklanki gorącej wody rozpuszczamy 2 galaretki truskawkowe. Studzimy.
3. Truskawki miksujemy lub rozgniatamy widelcem, mieszamy z cukrem pudrem do smaku. Jogurt naturalny mieszamy z zimną galaretką, potem dodajemy truskawki i całość mieszamy. Tężącą masę wykładamy na biszkopt i przykrywamy drugim biszkoptem. Delikatnie dociskamy.
4. Zieloną galaretkę rozpuszczamy w 0,5 szklanki wrzątku. Na wierzch ciasta wykładamy plasterki truskawek i wylewamy tężącą galaretkę. Ciasto schładzamy w lodówce.

Smacznego!!!

Zapraszam też na inne wypieki z truskawkami:
Ciasto z truskawkami
Drożdżówki z rabarbarem i truskawkami
Ciasto truskawkowo-kawowe
Torcik serowo-truskawkowy 
Muffinki z truskawkami

8 komentarzy:

  1. Mmmmmm mniam! Wszystko, co truskawkowe jest piękne i pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Chętnie skorzystam z zaproszenia ^^

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda cudownie leciutko :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Trochę ta pianka z jogurtem chyba za rzadkąa wyszła bo truskawki zblendowalam i DAŁAM 200g jogurtu i boję się że się nie zsiadzie..A po drugie następnym razem biszkopt zrobię większy bo ten wyszedł mały i cienki...Kiedys zrobiłam i wyszedł Ok

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jak kiedyś zrobiłaś i wyszło ok, to dobrze :-) wielkość biszkoptu należy dostosować do wielkości blaszki. Podałam wymiary swojej blaszki i ta wielkość była idealna. Pozdrawiam

      Usuń

Dziękuję za odwiedziny i komentarz.
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie, a umieszczę je w Galerii Czytelników!