Strony

31 grudnia 2014

Jajka w kokilkach z parówką

Po świątecznym jedzeniu miło jest zjeść coś innego niż np. sałatkę :) Dlatego dziś propozycja na śniadanie z jajkiem w roli głównej.


Składniki:

1 parówka
1 duże jajko lub 2 małe
1 mały pomidor
1 łyżeczka śmietany
1 łyżka tartego żółtego sera
sól, pieprz

Sposób przygotowania:

1. Kokilkę wysmarować masłem, na dno wyłożyć pokrojoną w kawałki parówkę.
2. Na parówkę wykładamy pokrojonego w kostkę pomidora.
3. Na pomidora delikatnie wbijamy jajko, tak, aby żółtko się nie rozlało. Lekko solimy i pieprzymy.
4. Na jajko wykładamy śmietanę i posypujemy żółtym serem.
5. Całość pieczemy w piekarniku przez 15-20 minut.

Smacznego!!!


Przy okazji życzę Wam wszystkim szczęśliwego Nowego Roku 2015!!!

29 grudnia 2014

Sałatka śledziowa (warstwowa)

Bardzo lubię śledziowe sałatki. Ta, którą dziś prezentuję niekoniecznie musi być warstwowa. Można wszystkie jej składniki zamieszać i doprawić - robiłam już obie wersje i obie się sprawdziły. Polecam!


Składniki:

4 buraki
4 duże ziemniaki
4 marchewki
1 czerwona cebula
8-10 płatów śledziowych (po wiejsku lub słonych - należy je wtedy wymoczyć)
sól, pieprz
majonez

Sposób przygotowania:

1. Warzywa ugotować w łupinach (buraki osobno). Ostudzić, obrać.
2. Marchew i buraki zetrzeć na tarce jarzynowej, a ziemniaki pokroić w kostkę.
3. Śledzie pokroić dowolnie, cebulkę drobno posiekać.
4. W salaterce układamy warstwami: połowa śledzi, połowa cebuli, połowa marchewki, połowa ziemniaków (lekko solimy i pieprzymy), połowa buraków, warstwa majonezu i czynność powtarzamy jeszcze raz, czyli śledzie, cebula, marchewka, ziemniaki, pieprz, sól, buraki, majonez. Dowolnie dekorujemy.
5. Sałatkę schładzamy przez kilka godzin. Wierzch się zrobi ładny różowy :)
6. Jeśli nie chcemy sałatki układać warstwami, to po prostu mieszamy wszystkie pokrojone składniki, dodajemy majonez i przyprawy wedle uznania.

Smacznego!!!

Inne sałatki śledziowe na blogu:
...z zielonym groszkiem
... z jabłkiem
... z pieczarkami
... z buraczkami

28 grudnia 2014

Surówka z kiszonej kapusty z pomarańczą

Witajcie po świątecznej przerwie!

Zostało Wam trochę kiszonej kapusty? Macie może nadmiar pomarańczy? Pewnie niejedna osoba odpowiedziała twierdząco. A więc do roboty :) Zapraszam na super surówkę. Smak kiszonej kapusty został w tej surówce fajnie przełamany słodkimi pomarańczami. Polecam - bardzo nam smakowała! Przepis znalazłam u Danusi :)


Składniki:

1/2 kg kapusty
1 duża pomarańcza
1 mała cebulka
1 marchewka
kilka łyżek oleju
2 łyżeczki miodu
pieprz

Sposób wykonania:

1. Kapustę wypłukać, odcisnąć i drobno pokroić.
2. Cebulkę drobno posiekać.
3. Marchewkę obrać i zetrzeć na tarce.
4. Obraną pomarańczę pokroić w kostkę.
5. Wszystko wymieszać, dodać pozostałe składniki i doprawić do smaku.

Smacznego!!!

Źródło: Co mi w duszy gra

Na blogu możecie znaleźć surówkę z kiszonej w wersji tradycyjnej i z rodzynkami. Obie pyszne! Polecam!

Surówka z kiszonej kapusty
Surówka z kiszonej kapusty z kukurydzą i rodzynkami

19 grudnia 2014

Ciasteczka korzenne

Dziś coś, co możemy przygotować z dziećmi i dla dzieci :) Z córką zrobiłam takie fajne kruche korzenne ciasteczka.


Składniki:

3 i 1/2 szklanki mąki (+ do podsypania jeśli się ciasto będzie kleić)
1 kostka margaryny
2/3 szklanki cukru pudru
2-3 łyżki śmietany
1 łyżka przyprawy korzennej lub do piernika
1 płaska łyżka cynamonu
odrobina soli

Sposób wykonania:

1. Mąkę, cukier, sól, przyprawę do piernika i cynamon siekamy z margaryną. Dodajemy śmietanę i zagniatamy ciasto. Zawijamy w folię i odkładamy do lodówki na 1 godzinę.
2. Po tym czasie wałkujemy ciasto na grubość ok 5 mm i wykrawamy ciastka.
3. Pieczemy w 180 st. C przez 10-15 minut - do lekkiego zrumienienia.
4. Przed podaniem można oprószyć cukrem pudrem.
5. Z podanej porcji wychodzi ok 50-60 ciastek w zależności od foremek.

Smacznego!!!

17 grudnia 2014

Babka z makiem na białkach

Czasami zostają mi niewykorzystane białka z kruchego ciasta. Zazwyczaj je zamrażam, ale tym razem pokusiłam się o przygotowanie takiej piegowatej babki. Wierzch można udekorować polewą.


Składniki:

4 białka (ja miałam 3 duże białka z dużych wiejskich jaj)
3/4 szklanki cukru
1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
100 ml oleju
3-4 łyżki suchego maku
olejek arakowy lub rumowy

Sposób wykonania:

1. Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Dodajemy cukier i dalej ubijamy, aż cukier się rozpuści.
2. Następnie dodajemy olej i olejek arakowy lub rumowy i mieszamy na najmniejszych obrotach.
3. Na koniec partiami dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz suchy mak i delikatnie mieszamy.
4. Blaszkę ( na babkę lub keksówkę) smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą. Wylewamy ciasto. Pieczemy w 180 st. C przez 30-40 minut (do suchego patyczka).
5. Gotową wystudzaną babkę można polać polewą.

Smacznego!!!

15 grudnia 2014

Drożdżówki z budyniem i marmoladą różaną

Podobne drożdżówki pewnie nieraz widywaliście w sklepach czy piekarniach. Zrobiłam ich domową wersję - pyszności!


Składniki:

Ciasto:
250 g mąki + do podsypania
20g świeżych drożdży
1 jajko
1/2 szklanki mleka
50 g masła
sól

Budyń:
1 budyń waniliowy
1 i 1/2 szklanki mleka
cukier do smaku

+ marmolada różana (lub powidła śliwkowe wymieszane z dodatkiem konfitury z płatków róży)
+ jajko do smarowania bułeczek

Sposób wykonania:

1.  Ugotować gęsty budyń.
2. Zrobić rozczyn z drożdży, 2 łyżek cukru, połowy letniego mleka i łyżki mąki. Odstawić do wyrośnięcia.
3. Do miski przesiać mąkę, wbić jajko, dodać sól, cukier i rozpuszczone letnie masło. Dodać wyrośnięty rozczyn i zagnieść elastyczne gładkie ciasto. Podsypać mąką jeśli jest zbyt kleiste. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić, by podwoiło swoją objętość.
4. Ciasto podzielić na 8 części, uformować kule i wyłożyć na blachę pokrytą papierem do pieczenia. Odstawić na 20-30 minut.
5. Jak kule się napuszą, zrobić wgłębienie snem szklanki, do środka dodać najpierw budyń, na na budyń łyżeczkę marmolady. Boki posmarować jajkiem.
6. Piec 20 minut w 200 st.C.

Smacznego!!!

14 grudnia 2014

Babeczki kakaowe z kremem


Składniki:

2 żółtka
2 szklanki mąki pszennej
200 g zimnego masła
1/2 szklanki drobnego cukru
2 łyżki ciemnego kakao
szczypta soli
cukier waniliowy

Krem:
1/2 litra mleka
250 g margaryny / masła
3/4 szklanki cukru
2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
2 czubate łyżki mąki pszennej

+ posypka kolorowa

Sposób wykonania:

1. Masło siekamy z solą, mąką, kakao i cukrem. Dodać żółtka i zagnieść ciasto. Schłodzić w lodówce.
2. Ciastem wylepiamy foremki, pieczemy w 180 st. C przez  20 minut. Studzimy.
3. Robimy krem: połowę mleka zagotowujemy, a resztę mleka mieszamy z mąkami i cukrem. Mieszaninę wlewamy na gotujące się mleko, cały czas mieszamy, aż zrobi się gęsta masa. Studzimy.
4. Miękką margarynę miksujemy, dodajemy partiami ostudzony budyń, krem przekładamy do szprycy, dekorujemy babeczki i posypujemy kolorową posypką.

Smacznego!!!

12 grudnia 2014

Kapusta mieszana z fasolą

Nie jest to danie wigilijne. Robię taką kapustę jako dodatek do schabowego lub podaję taką kapustę z pieczywem i olejem lnianym.


Składniki:

1 kg kapusty kiszonej
1/2 główki małej kapusty białej
2 cebulki
2 marchewki
1 mały seler
1 pietruszka
2 szklanki drobnej suchej fasoli
100 g boczku
sól
majeranek
kminek w ziarenkach
liść laurowy
ziele angielskie

Sposób wykonania:

1. Zaczynamy od fasoli. Fasolę przepłukać, zalać wodą, zagotować i odstawić, by napęczniała (taka podgotowana fasolka potem szybciej zmięknie). Następnie dodać liść laurowy, ziele angielskie, marchew, selera i pietruszkę starte na tarce jarzynowej i gotować do miękkości.
2. Kapustę świeżą poszatkować, zalać wodą i gotować do miękkości.
3. W tym samym czasie kapustę kiszoną przelać wodą, odcisnąć lekko i drobniej pokroić. Zalać wodą i ugotować.
4. Kiedy obie kapusty będą miękkie, połączyć je ze sobą. Dodać fasolę z warzywami, pokrojoną w kostkę i obsmażoną na patelni cebulę i boczek. Dodać majeranku i kminku w ziarenkach. Gotować jeszcze chwilę. Doprawić do smaku wedle uznania.

Smacznego!!!

11 grudnia 2014

Sałatka z szynką i papryką konserwową II


Składniki:

25 dag szynki drobiowej
1 słoik papryki konserwowej
1 słoik selera krojonego w paski
1 puszka kukurydzy
1 por
sól, pieprz
majonez

Sposób wykonania:

1. Szynkę kroimy w kostkę.
2. Pora kroimy w plasterki, sparzamy wrzątkiem i odciskamy z nadmiaru soku.
3. Paprykę kroimy w kostkę.
4. Wszystko mieszamy, dodajemy majonez wedle uznania i doprawiamy solą i pieprzem.

Smacznego!!!

8 grudnia 2014

Sernik gotowany na miodowym cieście

Święta zbliżają się wielkimi krokami i pewnie sporo osób przegląda blogi w poszukiwaniu czegoś fajnego na świąteczny stół. Moja propozycja to ciasto miodowe przełożone gotowaną masą serową.


Składniki:

Ciasto (blaszka 24x36cm):
3 i 1/2 szklanki mąki + 2-3 łyżki jeśli się klei podczas wyrabiania
2 łyżeczki sody oczyszczonej
1 i 1/2 szklanki cukru pudru
3 jajka
3-4 łyżki miodu
1/2 kostki margaryny

Masa serowa:
1 kg białego sera trzykrotnie mielonego lub gęstego sera z wiaderka (używam firmy Włoszczowa)
3/4 szklanki cukru
10 dag masła (rozpuścić)
1 cukier waniliowy
4 jajka
1 budyń waniliowy
1 kopiasta łyżka mąki ziemniaczanej
1/2 szklanki mleka

Na wierzch: polewa kakaowa z żelatyną ( KLIK) i dowolna posypka

Sposób wykonania:

1. Z podanych składników zagniatamy ciasto. Dzielimy na 3 równe części , wykładamy jedną część na blaszkę wyłożoną papierem i pieczemy 10-15 minut w 180 st.C. Wyjmujemy i studzimy. Podobnie pieczemy pozostałe dwa placki.
2. Robimy masę serową: mleko mieszamy z proszkiem budyniowym i mąką ziemniaczaną.
3. Pozostałe składniki przekładamy do garnka z grubym dnem i powoli gotujemy, co chwilkę mieszamy. Jak masa zacznie bulgotać to wlewamy mleko z budyniem i mąką. Gotujemy na wolnym ogniu, aż masa będzie miała konsystencję gęstego budyniu.
4. Gorącą masą przekładamy miodowe placki. Całość dociskamy. Polewamy polewą i posypujemy posypką.
5. Ciasto wkładamy do lodówki na 24 godziny, by masa stężała, a placki zmiękły.
6. Najlepiej smakuje na drugi, a nawet trzeci dzień.

Smacznego!!!

5 grudnia 2014

Polewa kakaowa z żelatyną

Niedawno miałam swoje pierwsze podejście do polewy z dodatkiem żelatyny. Przepis znalazłam w zbiorach siostry Anastazji. Polewa jest idealna - gładka, błyszcząca nawet po zastygnięciu, idealnie się kroi, nie łamie się ani nie kruszy. Polecam!


Składniki:

1/2 kostki margaryny (13 dag)
5 łyżek cukru pudru
3 łyżki kakao
2 łyżki wody
1 łyżka żelatyny
5 łyżek kwaśnej gęstej śmietany

Sposób wykonania:

1. W gorącej wodzie rozpuszczamy żelatynę.
2. W rondelku rozpuszczamy margarynę, cukier i kakao. Dodajemy żelatynę i podgrzewamy na małym ogniu, mieszamy cały czas, aż wszystko się ładnie połączy. Odstawiamy do lekkiego ostudzenia.
3. Do lekko ciepłej polewy dodajemy stopniowo po 1 łyżce śmietany i mieszamy.
4. Wykładamy na ciasto. Schładzamy.

Smacznego!!!

3 grudnia 2014

Barszcz czerwony na domowym zakwasie

Przepis na zakwas już jest to teraz pora na barszczyk czerwony - czysty, idealny do uszek, paluszków lub kapuśniaczków.


Składniki:

1 marchewka
1 pietruszka
kawałek selera
2 litry wody
sól
pieprz
1-2 szklanki domowego zakwasu z buraków
1/3 szklanki koncentratu buraczanego (używam Krakusa) 
ziele angielskie
liść laurowy
kminek mielony
majeranek
1 ząbek czosnku
sok z cytryny lub ocet

Sposób wykonania:

1. Warzywa obieramy, zalewamy wodą, dodajemy liść laurowy, ziele angielskie i gotujemy.
2. Miękkie warzywa wyciągamy, a do wywaru warzywnego dodajemy zakwas buraczany i koncentrat buraczany. Doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy kminek i ząbek czosnku pokrojony w plasterki, w razie potrzeby zwiększamy ilość zakwasu lub koncentratu. Jeśli barszcz wyszedł mało kwaśny to dokwaszamy go sokiem z cytryny lub octem.
3. Na koniec dodajemy majeranek.

Smacznego!!!

1 grudnia 2014

Domowy zakwas z buraków

Rok temu robiłam swój pierwszy zakwas z buraków. Barszcz czerwony z takim zakwasem jest nieporównywalnie lepszy niż z kupnym. Polecam! Zakwas musi stać ok 6 dni, aby był gotowy.


Składniki:

1 kg buraków
5 ząbków czosnku
ok 1,5 litra letniej przegotowanej wody

Sposób wykonania:

1. Buraki obrać, pokroić w cienkie plastry.
2. Czosnek obrać, pokroić w plasterki.
3. Buraki przełożyć do dużego słoika, dodać czosnek.
4. Całość zalać wodą, Woda powinna zakryć buraki całkowicie, ale nie powinno być jej za dużo. Słoik zakryć gazą i obwiązać. Odstawić na 6-7 dni.
5. Jeśli na powierzchni zbierze się piana, należy ją zdjąć, przecedzić przez sitko (dodatkowo rozkładam na sitku gazę). Zakwas zlać do wyparzonych suchych słoiczków lub butelek, przechowywać w lodówce. Do butelek lub słoiczków można dodać oleju lub oliwy, by z wierzchu nie zaczął się psuć.

Smacznego!!!

Uwaga! Naczynie, w którym przygotowujemy zakwas powinno być idealnie czyste! Najlepiej porządnie wyparzyć słój i dokładnie umyć buraki, aby nie pojawiła się pleśń.

Źródło: Domowa kuchnia Aniki