To klasyczne ciasto sezonowe, które można wykonać z różnymi owocami. Moja mama najczęściej robiła takie z truskawkami, a tutaj jest akurat z malinami. Można użyć także mrożonych owoców. Kiedyś robiłam podobne ciasto, ale był to tort z kremem z mascarpone (KLIK). Tutaj jest tradycyjny krem budyniowy. Polecam wszystkim!
Składniki (blacha 36x24cm):
Biszkopt:
- 6 jajek
- 1 szklanka cukru
- 1 szklanka mąki pszennej
-
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Krem budyniowy:
- 1 budyń waniliowy (40g)
- 1,5 szklanki mleka
- 2 łyżki cukru
- 1 kostka masła
Dodatkowo:
-
0,5 kg malin lub truskawek (truskawki można przepołowić jeśli są za duże)
-
2 galaretki malinowe lub truskawkowe rozpuszczone w 650 ml gorącej wody
Sposób wykonania:
1. Zrobić biszkopt: białka ubić ze szczyptą soli, porcjami dodawać
cukier, następnie po jednym żółtku. Na koniec dodać mąkę wymieszaną z
proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać. Wyłożyć na blachę i piec w
180 st. C ok 30-40 minut do suchego patyczka. Wystudzić i przekroić
wzdłuż na dwa blaty.
2. Z mleka, budyniu i cukru ugotować budyń. Całkowicie wystudzić. Masło w temperaturze pokojowej utrzeć, porcjami dodawać
przestudzony budyń. Galaretki rozpuścić w gorącej wodzie, odstawić do lekkiego stężenia. Do lekko tężącej galaretki dodać truskawki lub maliny i delikatnie wymieszać.
3. Złożyć ciasto. Na dolny blat wyłożyć 1/2 kremu budyniowego, wyłożyć tężącą galaretkę z owocami. Włożyć do lodówki, by galaretka stężała. Na dobrze stężonej galaretce wyłożyć pozostały krem, przykryć drugim ciastem. Lekko docisnąć. Schłodzić w lodówce. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.
Smacznego!!!