Strony

30 stycznia 2024

Tort z truskawkami i kremem mascarpone

 Uwielbiam kremy na bazie serka mascarpone, a tortach sprawdzają się rewelacyjnie. Do tego jakieś świeże owoce i tort wychodzi przepyszny!

Składniki (tortownica o średnicy 24-25cm):

Biszkopt:

  • 7 jaj - osobno białka i żółtka
  • 1 szklanka mąki pszennej tortowej
  • 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej
  • niepełna szklanka cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Krem:

  • 500 g serka mascarpone
  • 350 śmietany 30%
  • cukier puder do smaku
  • sok z cytryny do smaku

Dodatkowo:

  • świeże truskawki 
  • napar z zimnej herbaty

Sposób wykonania:

1. Zrobić biszkopt. Przygotować tortownicę - spód wyłożyć papierem do pieczenia (ja wycinam koło z papieru wielkości spodu tortownicy). Boków niczym nie wykładać ani nie smarować! Piekarnik nagrzać d0 180 st.C.
2. Białka ubić na sztywno z dodatkiem szczypty soli. Następnie partiami dodawać cukier i po 1 żółtku.
3. Obie mąki przesiać z proszkiem do pieczenia, partiami dodawać do masy jajecznej i miksować na najmniejszych obrotach.
4. Ciasto przełożyć do wcześniej przygotowanej tortownicy. Piec w 180 st.C przez 35-40 minut. Po upieczeniu od razu wyjąć z piekarnika. Po 10 minutach odwrócić do góry nogami i pozostawić tak na 30 minut. Następnie obkroić boki przy poręczy i wyjąć biszkopt. Całkowicie wystudzić.
5. Przekroić na 3 blaty.

6. Zrobić krem - zimną śmietanę ubić z cukrem pudrem, dodać partiami ser i sok z cytryny.

7. Przełożyć tort (od dołu):

  • biszkopt nasączony zimną herbatą
  • 1/3 kremu
  • część pokrojonych truskawek
  • biszkopt nasączony zimną herbatą
  • 1/3 kremu
  • część pokrojonych truskawek
  • biszkopt nasączony zimną herbatą

Resztą kremu udekorować wierzch. Schłodzić przed podaniem.

Smacznego!!!


 

28 stycznia 2024

Schab duszony w cebuli

 Pyszny, aromatyczny, kruchutki schab duszony w cebuli. Powstały sos można zagęścić mąką, ale ja akurat tego sosu nie zagęszczam.

Składniki:

  • 6 plastrów schabu
  • 2-3 cebule
  • 1 szklanka wody lub dowolnego bulionu
  • ziele angielskie
  • liść laurowy
  • sól, pieprz
  • mąka do oprószenia mięsa
  • tłuszcz do smażenia 

Sposób przygotowania:

1. Mięso lekko rozpić, posolić, popieprzyć, oprószyć mąką i obsmażyć na tłuszczu z obu stron. 

2. W międzyczasie cebule obrać i pokroić w grubsze półplastry. Dodać do obsmażonego mięsa i smażyć, aż cebula się dobrze zrumieni, a nawet lekko przypali. Taka cebulka nada jeszcze lepszego smaku. 

3. Wlać wodę lub bulion, dodać ziele angielskie i liść laurowy i dusić, aż mięso będzie miękkie. Pod koniec doprawić do smaku. 

Smacznego!!!



25 stycznia 2024

Wilgotny sernik z dodatkiem ziemniaków

 Nietypowy dodatek jakim są ziemniaki w tym serniku dodaje mu wspaniałej wilgoci. Wypróbujcie sami, sernik wyszedł rewelacyjny. 

Składniki (blaszka 24x24cm):

  • 1 kg dobrego sera wiaderkowego dobrej jakości lub twarogu (zmielonego 2 razy)
  • 6 jajek
  • 200 g ugotowanych ziemniaków
  • 200 g masła (roztopionego i przestudzonego)
  • 250 g cukru
  • 1 budyń waniliowy
  • olejek waniliowy
  • rodzynki i skórka pomarańczowa (w sumie 100 g)

Sposób przygotowania:

1.  Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. 

2. Rodzynki zalać wrzątkiem i odstawić na 5 minut. Następnie odsączyć.

3. W misce utrzeć żółtka z cukrem na puch. Dodać ser i zmiksować na gładko. Dodać rozdrobnione ziemniaki, potem masło, olejek i budyń. Wymieszać do połączenia składników. 

4. W osobnym naczyniu ubić białka ze szczyptą soli na sztywno. Ubite białka delikatnie wymieszać s masą serową. Na koniec dodać rodzynki i skórkę pomarańczową, lekko zamieszać. 

5. Ciasto przelać do blaszki, piec w nagrzanym do 180* C piekarniku przez 50-60 minut. Po upieczeniu lekko uchylić drzwiczki na 15 minut, potem całkiem je otworzyć na 30 minut i tak wystudzić sernik. Potem już można go wyjąć z piekarnika. 

Smacznego!!!

Źródło: kuchniamagdy.pl


22 stycznia 2024

Surówka z kapusty pekińskiej i świeżego ogórka

 Zimą najczęściej robię surówki na bazie kapusty pekińskiej.

Składniki:

  • 1/2 niedużej kapusty pekińskiej
  • 1 marchewka
  • 1 ogórek wężowy
  • siekany koperek
  • sól, pieprz
  • 2-3 łyżki oleju lub oliwy

Sposób przygotowania:

1. Kapustę posiekać.

2. Ogórka i marchewkę obrać. Marchew zetrzeć na tarce jarzynowej o dużych oczkach, a ogórka pokroić w grubsze półplasterki.

3. Wszystkie warzywa zamieszać, dodać oleju, soli, pieprzu i siekanego koperku. Całość zamieszać. 

Smacznego!!!

19 stycznia 2024

Sałatka śledziowa z marynowanymi pieczarkami II

 Bardzo lubię śledzie i od czasu do czasu robię z nich również sałatki. Ta to jedna z moich ulubionych. Polecam! 

Składniki: 

  • 4 płaty śledzia w oleju
  • 3 jajka ugotowane na twardo
  • 1 mały słoik marynowanych pieczarek 
  • 3-4 ogórki konserwowe
  • 1 mała czerwona cebula
  • 1 mała puszka groszku
  • 1 duża łyżka majonezu
  • 2 łyżki siekanego koperku
  • odrobina soli
  • świeżo mielony pieprz 

Sposób przygotowania: 

1. Śledzie pokroić, ugotowane jajka, cebulę, ogórki konserwowe pokroić w kostkę. 

2. Groszek odsączyć z zalewy. Wszystko połączyć, dodać pełną łyżkę majonezu, doprawić świeżo mielonym pieprzem i odrobiną soli. Dodać siekanego koperku i całość wymieszać. 

3. Przed podaniem schłodzić. 

Smacznego!!!

16 stycznia 2024

Zapiekanka ziemniaczana z kiełbasą i papryką

 Zapiekanka na bazie ziemniaków to świetny pomysł na obiad jednogarnkowy, do tego pyszny i syty. Na blogu jest inna zapiekanka z ziemniaków i kiełbasy, zachęcam do zajrzenia również tam, a tymczasem zapraszam na nowy przepis. 


Składniki:

  • 6-7 niedużych ziemniaków
  • 6 cienkich kiełbasek śląskich
  • 1/2 papryki czerwonej
  • 1/2 papryki żółtej
  • 1 duża cebula
  • słodka i ostra papryka w proszku
  • szczypta cayenne
  • olej
  • 300 g śmietany 18%
  • 1/2 łyżeczki soli
  • pieprz
  • suszony tymianek i bazylia
  • 1 jajko
  • 1/2 szklanki tartej mozzarelli

Sposób przygotowania:

1. Ziemniaki obrać, pokroić w średnie talarki, ugotować w osolonym wrzątku przez 7 minut od zagotowania. 

2. Cebulę pokroić w piórka, kiełbaski w plasterki, a paprykę w kostkę. Na patelni rozgrzać olej, lekko zrumienić kiełbasę, dodać cebulę, a potem paprykę oraz słodką i ostrą paprykę w proszku i pieprz cayenne. Całość dusić, aż warzywa zmiękną. 

3. Śmietanę wymieszać z solą, pieprzem, jajkiem, tymiankiem, bazylią i tartym serem. 

4. Naczynie żaroodporne posmarować masłem, dać połowę ziemniaków, na to kiełbasę z warzywami i znów ziemniaki. Całość równomiernie polać śmietaną z dodatkami. 

5. Piec 20-25 minut pod przykryciem, a potem jeszcze 15 minut bez przykrycia - do zrumienienia. 

Smacznego!!!

14 stycznia 2024

Smalcówki z marmoladą

 To są moje ulubione ciasteczka. Są idealne na karnawał i nie tylko. Ich sekretem jest baza ze smalcu, która nadaje im niesamowitej kruchości. Przyznam, że ich pieczenie przysporzyło mi trochę problemów. Pierwsza partia częściowo mi się rozkleiła podczas pieczenia. Dlatego ważne, by skleić je dokładnie, nie dawać pod sklejeniem za dużo marmolady oraz zostawić luz pomiędzy sklejeniem, a marmoladą. 

A podobne ciasteczka, tyle że w formie rogalików i z nieco innych proporcji można znaleźć TU

Natomiast są na blogu też ciasteczka wyglądające identyczne jak te, ale są robione na cieście z dodatkiem twarogu. To klementynki.

Składniki:

  • 20 dag smalcu
  • 400 g mąki pszennej
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 400 ml kwaśnej śmietany

Dodatkowo:

  • twarda marmolada 
  • cukier puder do posypania

Sposób przygotowania:

1. Z podanych składników zagnieść ciasto. Schłodzić. 

2. Ciasto podzielić na 4 części. Każdą rozwałkować, pokroić na kwadraty. Można to zrobić radełkiem lub nożem. 

3. Ma każdy kawałek ułożyć niewielką ilość marmolady i dokładnie skleić dwa przeciwległe rogi.

4. Ciasteczka ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 15 minut do zrumienienia w 180*C. Po przestudzeniu oprószyć cukrem pudrem.

Smacznego!!!

12 stycznia 2024

Placki ziemniaczane ze szpinakiem i jajkiem sadzonym

 Zapraszam po nową odsłonę placków ziemniaczanych. Rok temu jadłam takie w barze mlecznym* w Warszawie i bardzo mi smakowały. Odtworzyłam je po swojemu i wyszło pyszniutko!

Składniki:

Placki: 

  • 5-6 ziemniaków 
  • 1 jajko
  • 1 cebulka
  • 1-2 łyżki mąki 
  • sól, pieprz

Dodatkowo:

  • szpinak, może być mrożony
  • sól, pieprz
  • ząbki czosnku
  • 1 jajko na każdy placek
  • olej do smażenia 
  • koperek do posypania

Sposób przygotowania:

1. Szpinak przełożyć na patelnię, smażyć do uzyskania pożądanej konsystencji. dodać sól, pieprz i zmiażdżony czosnek (ilość wedle smaku).

2. Cebulę drobno posiekać. Obrane ziemniaki zetrzeć na tarce o małych oczkach. Cebulę i ziemniaki umieścić w jednej misce, dodać mąkę, jajko, sól, pieprz i wymieszać. 

3. Na oleju usmażyć placki na rumiano, a następnie zrobić jajka sadzone. 

4. Na talerzu umieścić placki, na to wyłożyć szpinak i jajko sadzone. Oprószyć koperkiem.

Smacznego!!!

Wcześniej wspomniany Bar Mleczny znajduje się w Warszawie przy ulicy Lindleya 14. Jedzenie mają tam przepyszne i polecam Wam serdecznie!



11 stycznia 2024

Sałatka włoska z pesto

 Okazuje się, że pesto może być fajnym zastępnikiem dressingu czy majonezu. W tej sałatce sprawdza się idealnie. To szybciutka sałatka idealna na śniadanie, kolację czy do pracy. 

Składniki: 

  • 1 awokado
  • 1 kulka mozzarelli
  • 1/2 czerwonej cebuli 
  • pomidorki koktajlowe
  • 1 zielony ogórek
  • 1 łyżka bazyliowego pesto
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania: 

1. Warzywa umyć, pomidorki przekroić na połówki, ogórka w półplasterki lub grubą kostkę. Cebulę pokroić w piórka.

2. Mozzarellę odsączyć z zalewy, pokroić w kostkę. Awokado również pokroić w kostkę. 

3. Wszystkie składniki umieścić w misce, dodać pesto, oliwę i doprawić do smaku. 

4. Podawać z pieczywem np. czosnkowym.

Smacznego!!!


Źródło: Instagram. annascooking

10 stycznia 2024

Podkarpackie hreczanyki, czyli kotlety mielone z kaszą gryczaną

 Całe życie mieszkam na Podkarpaciu, ale te kotlety robiłam pierwszy raz. Żałuję, że tak pozno. Uwielbiamy kaszę gryczaną, a te kotlety to po prostu sztosik. 

Hreczanyki są charakterystyczne dla kuchni południowego Podkarpacia, dla Bieszczad. 

Miałam akurat ugotowaną kaszę z dnia poprzedniego, której nie zjedliśmy, dlatego wykorzystałam ją do obiadu. Naprawdę nam smakowały. W ogóle kaszę gryczaną jadamy dość często i jak już pisałam, to nasza ulubiona kasza. A takie mielone to doskonała okazja, by wykorzystać pozostałą po obiedzie kaszę lub by przemycić ją do diety niejadków. 

Pamiętajcie, by dobrze je doprawić, by były wyraziste w smaku.


Składniki: 

  • 500 g mięsa mielonego (szynka, łopatka)
  • 1 niepełna szklanka ugotowanej kaszy gryczanej
  • 1 cebula 
  • 3 ząbki czosnku 
  • 2 jajka 
  • sól, pieprz 
  • opcjonalnie majeranek 
  • bułka tarta do obtoczenia kotletów
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania: 

1. Mięso, ugotowaną kaszę, jajka, sól i pieprz umieścić w misce. 

2. Cebulę posiekać, zarumienić na oleju, dodać do reszty składników. Dodać również zmiażdżone ząbki czosnku. 

3. Wszystko dokładnie połączyć, uformować kotlety (u mnie 10 sztuk z tych propozycji), obtoczyć w bułce tartej i smażyć na oleju z obu stron na rumiano. 

4. Podawać wedle uznania. 

Smacznego!!!

9 stycznia 2024

Swojski omlet z boczkiem i pieczarkami

 Wracam do moich ulubionych śniadań i dziś zapraszam po przepis na pyszny swojski omlet.

Składniki:

  • 2 jajka
  • 2 pieczarki
  • 2 plasterki boczku
  • kawałek cebuli
  • odrobina mleka
  • sól, pieprz
  • ser żółty
  • olej do smażenia

Sposób wykonania:

1. W garnuszku rozmieszać jajka z odrobiną mleka, solą i pieprzem. 

2. Pieczarki pokroić w plasterki, cebulkę i boczek w kostkę. Wszystko wymieszać z jajkami.

3. Na patelni rozgrzać odrobinę oleju. Wlać mieszankę jajek z boczkiem i warzywami. Smażyć chwilę na jednej stronie, po czym odwrócić (można pomóc sobie talerzem), a na podsmażonej części rozłożyć kawałki sera żółtego. Patelnię przykryć pokrywką. Smażyć chwilkę, aż ser się rozpuści.

Smacznego!!!

5 stycznia 2024

Drożdżowa gwiazda makowa

 Jestem wielką fanką wypieków drożdżowych. Gwiazda makowa bardzo kojarzy się z wypiekiem bożonarodzeniowym, ale świetnie sprawdzi się na spotkaniach rodzinnych i innych towarzyskich imprezach. Piekę ją kilka godzin przed przyjściem gości, żeby była mięciutka, pachnąca i świeża. 

Składniki: 

  • 500 g mąki pszennej
  • 1 jajko
  • szczypta soli 
  • 40-45 g świeżych drożdży
  • 70 g masła 
  • 80 g cukru 
  • 220 g mleka 

Dodatkowo: 

  • 2/3 puszki z masą makową
  • kilka kropel olejku migdałowego 
  • 1 jajko do posmarowania gwiazdy
  • lukier do posmarowania upieczonej gwiazdy

Sposób przygotowania: 

1. Mleko lekko podgrzać i rozpuścić w nim drożdże i mleko. Pozostałe składniki umieścić w misce, dodać mleko z drożdżami i cukrem. Wyrobić gładkie ciasto. 

2. Gotowe ciasto przykryć ściereczką i odstawić na 30 minut do podrośnięcia. 

3. W międzyczasie masę makową wymieszać z olejkiem migdałowym.

4. Po tym czasie ciasto podzielić na 3 równe części. Rozwałkować na placek wielkości mniej więcej 30 cm. Przełożyć ciasto, mak, ciasto, mak, ciasto. Na środku ustawić szklankę, a ciasto naciąć na 4 części i każdą podzielić jeszcze na 4 części. 

5. Każde dwa kawałki ciasta zawinąć do środka dwukrotnie i zlepić ze sobą. Zaplecioną gwiazdę posmarować rozmąconym jajkiem, piec w 180*C przez około 30 minut. 

6. Ostudzone ciasto polukrować. Można dodatkowo posypać kandyzowaną skórką pomarańczową. 

Smacznego!!!

Źródło: Instagram

3 stycznia 2024

Schab w sosie pieczarkowym

 Pyszne mięsko w sosie to zawsze udany obiad. Takie w sosie z pieczarkami robię rzadko, bo mąż nie lubi ani grzybów ani pieczarek, ale robię na obiad też to, na co ja mam ochotę 😁

Składniki: 

  • 1 kg schabu
  • 1 duża cebula
  • 200 g pieczarek
  • 3-4 suszone grzyby 
  • ziele angielskie
  • liść laurowy
  • pieprz ziarnisty
  • woda
  • sól, pieprz
  • mąka do oprószenia
  • smalec lub olej do smażenia
  • przyprawa do gyrosa
  • śmietanka 30%
  • ewentualnie koperek

Sposób przygotowania:

1. Mięso przygotować dzień wcześniej. Umyć, pokroić w plastry, obsypać przyprawą do gyrosa. Miskę z mięsem przykryć i schłodzić w lodówce przez całą noc. 

2. Następnego dnia każdy kawałek mięsa oprószyć mąką, zarumienić na rozgrzanym tłuszczu z obu stron. Pod koniec smażenia dodać posiekaną cebulę oraz pokrojone w plasterki pieczarki. Smażyć jeszcze chwilę, po czym dodać wody tyle, by przykryła mięso. Dodać ziele angielskie, liść laurowy, pieprz ziarnisty, suszone grzyby i gotować na małym ogniu. 

3. Pod koniec duszenia wlać 1/4 szklanki śmietanki 30%. Doprawić solą i pieprzem, dodać posiekany koperek. 

4. Podawać z ulubionymi dodatkami. 

Smacznego!