Smakuje i na ciepło i na zimno :) Polecam!
Składniki:
1 budyń waniliowy
400 ml mleka
cukier do smaku
1 banan
tarta czekolada mleczna
Sposób przygotowania:
1. Od 400 ml mleka odlewamy 3/4 szklanki, wsypujemy do niej bydyń i mieszamy. Resztę mleka zagotowujemy z cukrem do smaku (chyba, że używamy budyniu z cukrem, to już mleka nie musimy dosładzać).
2. Do gotującego mleka wlewamy budyń, gotujemy i mieszamy do momentu, aż budyń zgęstnieje. Lekko studzimy.
3. Banana kroimy na plasterki.
4. Do salaterek lub pucharków nakładamy troszkę budyniu, na to plasterki banana, posypujemy tartą czekoladą i przykładamy kolejną warstwą budyniu. Wierzch posypujemy tartą czekoladą.
5. Można zrobić kilka warstw. Z podanych ilości zrobiłam 4 niewielkie deserki.
6. Podajemy na ciepło bezpośrednio po przygotowaniu lub też po całkowitym wystudzeniu. Obie wersje pyszne :)
Smacznego!!!
Strony
▼
30 listopada 2013
28 listopada 2013
Schab w sosie rozmarynowym
Wariacja na temat schabu w sosie do obiadu. Przepis znalazłam u Margarytki, zmniejszyłam trochę porcje i od siebie dodałam jałowiec.
Składniki:
5 grubszych plastrów schabu bez kości
1 cebula
słodka mielona papryka
ostra mielona papryka
szczypta chilli
sól, pieprz, cukier
liść laurowy
ziele angielskie
kulki jałowca
2 gałązki świeżego rozmarynu
1 łyżka mąki ziemniaczanej
olej
Sposób przygotowania:
1. Mięso umyć, osuszyć. Na patelni rozgrzać olej i mocno zrumienić plastry mięsa. Obsypać papryką słodką i ostrą oraz chilli. Przełożyć do rondelka.
2. Posiekaną cebulę dorzucić na patelnię, zrumienić, lekko posolić. Zalać szklanką wody, chwilkę podgrzać i całość przelać do rondelka z mięsem.
3. Dodać gałązki rozmarynu, liść laurowy, ziele angielskie i jałowiec. Dodać tyle wody, by mięso było nią przykryte. Dusić aż mięso będzie miękkie (ok 50 minut).
4. Mąkę wymieszać z odrobiną zimnej wody, wlać do mięsa i wymieszać. Doprawić solą i cukrem do smaku.
5. Podawać z ulubionymi dodatkami.
Smacznego!!!
Źródło: Kulinarne szaleństwa Margarytki
Składniki:
5 grubszych plastrów schabu bez kości
1 cebula
słodka mielona papryka
ostra mielona papryka
szczypta chilli
sól, pieprz, cukier
liść laurowy
ziele angielskie
kulki jałowca
2 gałązki świeżego rozmarynu
1 łyżka mąki ziemniaczanej
olej
Sposób przygotowania:
1. Mięso umyć, osuszyć. Na patelni rozgrzać olej i mocno zrumienić plastry mięsa. Obsypać papryką słodką i ostrą oraz chilli. Przełożyć do rondelka.
2. Posiekaną cebulę dorzucić na patelnię, zrumienić, lekko posolić. Zalać szklanką wody, chwilkę podgrzać i całość przelać do rondelka z mięsem.
3. Dodać gałązki rozmarynu, liść laurowy, ziele angielskie i jałowiec. Dodać tyle wody, by mięso było nią przykryte. Dusić aż mięso będzie miękkie (ok 50 minut).
4. Mąkę wymieszać z odrobiną zimnej wody, wlać do mięsa i wymieszać. Doprawić solą i cukrem do smaku.
5. Podawać z ulubionymi dodatkami.
Smacznego!!!
Źródło: Kulinarne szaleństwa Margarytki
27 listopada 2013
Ciasteczka Klementynki (ciasteczka serowe z marmoladą)
Jedne z moich ulubionych ciasteczek, które nazywamy Klementynkami. Bazowałam na przepisie Margarytki, choć tak naprawdę moja mama już nie raz je robiła, ale "na oko". Ja jeszcze tak nie umiem :) Do ciasteczek użyłam dżemu truskawkowego i powidła śliwkowego, dodałam po 1 łyżce konfitury z płatków róży i dzięki temu ciasteczka uzyskały rewelacyjny aromat! Polecam!
Składniki:
250 g mąki tortowej
250 twarogu mielonego
1 małe jajko (lub 1 żółtko)
1 kostka masła
2 łyżki cukru
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
dowolne powidło lub twardy dżem (u mnie powidła śliwkowe, dżem truskawkowy i konfitura z płatków róży)
Sposób przygotowania:
1. Składniki na ciasto przekładamy do miski lub na stolnicę i zagniatamy jednolite ciasto. Ciasto schładzamy w lodówce przez 30 minut.
2. Powidło lub dżem mieszamy z niewielką ilością konfitury z płatków róży.
3. Ciasto wałkujemy i wykrawamy radełkiem kwadraty. Na środek nakładamy odrobinę dżemu i zlepiamy dwa rogi po przekątnej tak, aby się nie rozkleiły podczas pieczenia.
4. Ciasteczka pieczemy w 180 st. C do ładnego zrumienienia (ok 20 minut). Ostudzone oprószamy cukrem pudrem.
Smacznego!!!
Źródło: Kulinarne szaleństwa Margarytki
Składniki:
250 g mąki tortowej
250 twarogu mielonego
1 małe jajko (lub 1 żółtko)
1 kostka masła
2 łyżki cukru
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
dowolne powidło lub twardy dżem (u mnie powidła śliwkowe, dżem truskawkowy i konfitura z płatków róży)
Sposób przygotowania:
1. Składniki na ciasto przekładamy do miski lub na stolnicę i zagniatamy jednolite ciasto. Ciasto schładzamy w lodówce przez 30 minut.
2. Powidło lub dżem mieszamy z niewielką ilością konfitury z płatków róży.
3. Ciasto wałkujemy i wykrawamy radełkiem kwadraty. Na środek nakładamy odrobinę dżemu i zlepiamy dwa rogi po przekątnej tak, aby się nie rozkleiły podczas pieczenia.
4. Ciasteczka pieczemy w 180 st. C do ładnego zrumienienia (ok 20 minut). Ostudzone oprószamy cukrem pudrem.
Smacznego!!!
Źródło: Kulinarne szaleństwa Margarytki
26 listopada 2013
Pure z dyni
Nie miałam pomysłu na dynię, która mi zalegała... Więc padło na pure, z którego można wyczarować wiele fajnych rzeczy.
Składniki:
dynia w dowolnej ilości
Sposób przygotowania:
1. Dynię umyć, pokroić w kawałki i usunąć gniazda nasienne.
2. Dynię ułożyć na blaszce, piec w piekarniku nagrzanym do 180 st C do miękkości (sprawdzamy widelcem, czy dynia jest miękka).
3. Miękką dynię ostudzić, obrać, miąższ zmiksować blenderem lub przetrzeć przez sito.
4. Puree przełożyć do naczynia i zamrozić.
5. Przed użyciem należy rozmrozić.
Smacznego!!!
Źródło: Kulinarne szaleństwa Margarytki
Składniki:
dynia w dowolnej ilości
Sposób przygotowania:
1. Dynię umyć, pokroić w kawałki i usunąć gniazda nasienne.
2. Dynię ułożyć na blaszce, piec w piekarniku nagrzanym do 180 st C do miękkości (sprawdzamy widelcem, czy dynia jest miękka).
3. Miękką dynię ostudzić, obrać, miąższ zmiksować blenderem lub przetrzeć przez sito.
4. Puree przełożyć do naczynia i zamrozić.
5. Przed użyciem należy rozmrozić.
Smacznego!!!
Źródło: Kulinarne szaleństwa Margarytki
25 listopada 2013
Kotlet de volaille
Klasyk :) Nie trzeba przedstawiać.
Składniki:
4 piersi z kurczaka
olej
wykałaczki
Masło ziołowe:
60 g masła
2 ząbki czosnku, drobno posiekane
1 łyżka siekanej pietruszki
sok z cytryny
sól, pieprz
Panierka:
mąka
bułka tarta
roztrzepane jajko + odrobina mleka
Sposób przygotowania:
1. Składniki na masło ziołowe wymieszać i uformować 4 wałeczki.
2. Piersi z kurczaka delikatnie rozbić na kotlety.
3. Na każdą porcję mięsa nałożyć wałeczek masła ziołowego, zwinąć i spiąć wykałaczkami.
4. Panierować w mące, mleku wymieszanym z jajkiem i bułce tartej.
5. Smażyć na dobrze rozgrzanym oleju. Podawać z ulubionymi dodatkami.
Smacznego!!!
Źródło: Kwestia smaku
Składniki:
4 piersi z kurczaka
olej
wykałaczki
Masło ziołowe:
60 g masła
2 ząbki czosnku, drobno posiekane
1 łyżka siekanej pietruszki
sok z cytryny
sól, pieprz
Panierka:
mąka
bułka tarta
roztrzepane jajko + odrobina mleka
Sposób przygotowania:
1. Składniki na masło ziołowe wymieszać i uformować 4 wałeczki.
2. Piersi z kurczaka delikatnie rozbić na kotlety.
3. Na każdą porcję mięsa nałożyć wałeczek masła ziołowego, zwinąć i spiąć wykałaczkami.
4. Panierować w mące, mleku wymieszanym z jajkiem i bułce tartej.
5. Smażyć na dobrze rozgrzanym oleju. Podawać z ulubionymi dodatkami.
Smacznego!!!
Źródło: Kwestia smaku
24 listopada 2013
Zupa warzywna z czerwoną fasolą
Pyszna, kolorowa zupa, na którą przepis znalazłam u Agaty. Lekko zmodyfikowałam recepturę.
Składniki:
1 puszka czerwonej fasoli
1 puszka pomidorów siekanych
2 marchewki
2 pietruszki
1 mały seler (bulwa)
1 czerwona papryka
1 por
1 ząbek czosnku
2 listki laurowe
5 kulek ziela angielskiego
2-3 łyżki koncentratu pomidorowego
2-3 łyżki oleju
pół łyżeczki kminku
sól, pieprz, cukier do smaku
1 litr wody
mielona słodka papryka
odrobina chilli
Sposób przygotowania:
1. Marchewkę, pietruszkę, paprykę i selera pokroić w kostkę. Pora posiekać.
2. W garnku rozgrzać olej, dodać warzywa i smażyć chwilę.
3. Wlać wodę, dodać ziele angielskie, liście laurowe, kminek i gotować do miękkości. Pod koniec dodać pomidory z puszki i odsączoną z zalewy fasolę. Dodać koncentrat wedle uznania i przyprawić odrobiną cukru, a także solą, pieprzem, chilli i mieloną papryką.
Smacznego!!!
Źródło: Kuchnia Agaty
Składniki:
1 puszka czerwonej fasoli
1 puszka pomidorów siekanych
2 marchewki
2 pietruszki
1 mały seler (bulwa)
1 czerwona papryka
1 por
1 ząbek czosnku
2 listki laurowe
5 kulek ziela angielskiego
2-3 łyżki koncentratu pomidorowego
2-3 łyżki oleju
pół łyżeczki kminku
sól, pieprz, cukier do smaku
1 litr wody
mielona słodka papryka
odrobina chilli
Sposób przygotowania:
1. Marchewkę, pietruszkę, paprykę i selera pokroić w kostkę. Pora posiekać.
2. W garnku rozgrzać olej, dodać warzywa i smażyć chwilę.
3. Wlać wodę, dodać ziele angielskie, liście laurowe, kminek i gotować do miękkości. Pod koniec dodać pomidory z puszki i odsączoną z zalewy fasolę. Dodać koncentrat wedle uznania i przyprawić odrobiną cukru, a także solą, pieprzem, chilli i mieloną papryką.
Smacznego!!!
Źródło: Kuchnia Agaty
23 listopada 2013
Jajko sadzone w parówce
Propozycja nie tylko dla zakochanych :) Takie śniadanie w kształcie serca na pewno nastroi nas w dobry nastrój :)
Składniki:
1-2 jajka
1 parówka
przyprawa do dań z jajek
olej
Sposób przygotowania:
1. Parówkę nacinamy wzdłuż, pamiętając, by nie przecinać jednego końca. Parówkę odwijamy, tak aby zewnętrzna strona parówki była w środku. Spinamy wykałaczką.
2. Na patelni rozgrzewamy olej, kładziemy parówkę-serce, w środek ostrożnie wbijamy jajko. Wierzch posypujemy przyprawą do dań z jajek. Smażymy na małym ogniu, aż białko się zetnie.
Smacznego!!!
Składniki:
1-2 jajka
1 parówka
przyprawa do dań z jajek
olej
Sposób przygotowania:
1. Parówkę nacinamy wzdłuż, pamiętając, by nie przecinać jednego końca. Parówkę odwijamy, tak aby zewnętrzna strona parówki była w środku. Spinamy wykałaczką.
2. Na patelni rozgrzewamy olej, kładziemy parówkę-serce, w środek ostrożnie wbijamy jajko. Wierzch posypujemy przyprawą do dań z jajek. Smażymy na małym ogniu, aż białko się zetnie.
Smacznego!!!
22 listopada 2013
Pasta z makreli z ogórkiem korniszonym
Uwielbiam różne ciekawe pasty do pieczywa. Na tą natrafiłam u Basi. Zapraszam!
Składniki:
1 wędzona makrela
1 cebulka
2 ogórki korniszone
1-2 łyżki pikantnego keczupu
Sposób przygotowania:
1. Makrelę dokładnie oczyszczamy z ości.
2. Cebulkę drobno siekamy.
3. Ogórki kroimy w kosteczkę.
4. Dodajemy keczup i wszystko mieszamy.
I gotowa pasta może wylądować na kanapce!
Smacznego!!!
Źródło: Matka, żona i kucharka...
Składniki:
1 wędzona makrela
1 cebulka
2 ogórki korniszone
1-2 łyżki pikantnego keczupu
Sposób przygotowania:
1. Makrelę dokładnie oczyszczamy z ości.
2. Cebulkę drobno siekamy.
3. Ogórki kroimy w kosteczkę.
4. Dodajemy keczup i wszystko mieszamy.
I gotowa pasta może wylądować na kanapce!
Smacznego!!!
Źródło: Matka, żona i kucharka...
21 listopada 2013
Placuszki z dynią
Kolejne poznawanie dyni :) Tym razem w placuszkach.
Składniki:
1/2 szklanki mąki pełnoziarnistej (lub zwykłej tortowej)
1 łyżka cukru
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki cynamonu
szczypta soli
1/2 szklanki startej na tarce dyni (dałam trochę więcej)
1 jajko
1/2 szklanki mleka
Sposób przygotowania:
1. W jednej misce mieszamy suche składniki: mąkę, proszek, cynamon, sól i cukier.
2. Mleko, jajko i dynię połączyć i zmiksować blenderem.
3. Suche i mokre składniki połączyć, odstawić na kilka minut.
4. Placuszki smażyć na suchej patelni. Podawać z ulubionymi dodatkami - u mnie z dżemem truskawkowym.
Smacznego!!!
Źródło: Nasze życie od kuchni
Składniki:
1/2 szklanki mąki pełnoziarnistej (lub zwykłej tortowej)
1 łyżka cukru
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki cynamonu
szczypta soli
1/2 szklanki startej na tarce dyni (dałam trochę więcej)
1 jajko
1/2 szklanki mleka
Sposób przygotowania:
1. W jednej misce mieszamy suche składniki: mąkę, proszek, cynamon, sól i cukier.
2. Mleko, jajko i dynię połączyć i zmiksować blenderem.
3. Suche i mokre składniki połączyć, odstawić na kilka minut.
4. Placuszki smażyć na suchej patelni. Podawać z ulubionymi dodatkami - u mnie z dżemem truskawkowym.
Smacznego!!!
Źródło: Nasze życie od kuchni
20 listopada 2013
Duszona kapusta ze śmietaną
Jeśli lubicie od czasu do czasu podać do drugiego dania ciepłą jarzynkę, to ta kapusta z pewnością powinna Wam posmakować.
Składniki:
1/2 niedużej główki kapusty białej
1 duża cebula
2 łyżki masła
odrobina oleju
2 liście laurowe
5 kulek czarnego pieprzu
50 ml bulionu (dowolnego)
ok 100 ml śmietany (u mnie 18% do zup)
sok z cytryny
siekany koperek
sól, pieprz
Sposób przygotowania:
1. Kapustę poszatkować.
2. Cebulę obrać i pokroić w kostkę.
3. W rondlu rozgrzać masło i olej, dodać cebulę, chwilkę podsmażyć, posolić.
4. Dodać kapustę, liście laurowe i pieprz w kulkach, poddusić. Gdy cała kapusta pokryje się tłuszczem dolać bulion wymieszany ze śmietaną. Całość dusić 30 minut bez przykrycia. Na koniec doprawić sokiem z cytryny, solą i pieprzem do smaku. Posypać siekanym koperkiem.
Smacznego!!!
Źródło: Eksplozja smaku
Składniki:
1/2 niedużej główki kapusty białej
1 duża cebula
2 łyżki masła
odrobina oleju
2 liście laurowe
5 kulek czarnego pieprzu
50 ml bulionu (dowolnego)
ok 100 ml śmietany (u mnie 18% do zup)
sok z cytryny
siekany koperek
sól, pieprz
Sposób przygotowania:
1. Kapustę poszatkować.
2. Cebulę obrać i pokroić w kostkę.
3. W rondlu rozgrzać masło i olej, dodać cebulę, chwilkę podsmażyć, posolić.
4. Dodać kapustę, liście laurowe i pieprz w kulkach, poddusić. Gdy cała kapusta pokryje się tłuszczem dolać bulion wymieszany ze śmietaną. Całość dusić 30 minut bez przykrycia. Na koniec doprawić sokiem z cytryny, solą i pieprzem do smaku. Posypać siekanym koperkiem.
Smacznego!!!
Źródło: Eksplozja smaku
17 listopada 2013
Makowiec drożdżowy
Na moim blogu brakowało jeszcze przepisu na makowiec. I oto jest - mój ulubiony z przepisu mojej mamy, która piecze go dość często, nie tylko od święta :) Ponieważ ciasto musi trochę poleżakować, polecam najpierw przygotować mak, sparzyć i zemleć, po południu lub wieczorem przygotować ciasto, a rano go upiec.
Składniki:
Ciasto:
1/2 kg mąki
1 kostka margaryny
12 dag cukru pudru
5 dag drożdży
2 jajka
2 żółtka
2 łyżki gęstej śmietany
szczypta soli
Masa makowa:
1/2 kg maku
12 dag margaryny
30 dag cukru
2 jajka
2 żółtka
zapach migdałowy
+piana ze wszystkich białek, jakie zostały z przygotowania ciasta i masy makowej (czyli 4)
Sposób przygotowania:
1. Mak sparzyć i zemleć dwukrotnie.
2. Mąkę posiekać z tłuszczem i cukrem, dodać jajka i śmietanę wymieszaną z drożdżami i żółtkami. Zagnieść ciasto i podzielić na trzy części.
3. Margarynę utrzeć z cukrem, dodawać po jednym jajku i żółtku. Potem dodać zmielony mak. Na koniec dodać pianę ubitą ze wszystkich pozostałych białek i aromat migdałowy.
4. W blaszce układamy warstwami: ciasto - połowa maku - ciasto - połowa maku - ciasto.
5. Ciasto odstawiamy na 12 godzin (najlepiej na noc) w chłodne miejsce.
6. Blaszkę w ciastem wkładamy do piekarnika i pieczemy przez 50 minut w 170-175 st. C. Pieczemy do mocnego zrumienienia się wierzchu. Ostudzony makowiec można polać dowolną polewą i udekorować.
Smacznego!!!
P.S.
Jeśli lubicie ciasta drożdżowe, to polecam mazurka drożdżowego, który jest już na blogu. Wystarczy kliknąć na poniższą fotkę. Jest to świetne ciasto świąteczne, które łączy same najlepsze smaki bożonarodzeniowe - orzechy, wiśnie i pomarańcze :)
Składniki:
Ciasto:
1/2 kg mąki
1 kostka margaryny
12 dag cukru pudru
5 dag drożdży
2 jajka
2 żółtka
2 łyżki gęstej śmietany
szczypta soli
Masa makowa:
1/2 kg maku
12 dag margaryny
30 dag cukru
2 jajka
2 żółtka
zapach migdałowy
+piana ze wszystkich białek, jakie zostały z przygotowania ciasta i masy makowej (czyli 4)
Sposób przygotowania:
1. Mak sparzyć i zemleć dwukrotnie.
2. Mąkę posiekać z tłuszczem i cukrem, dodać jajka i śmietanę wymieszaną z drożdżami i żółtkami. Zagnieść ciasto i podzielić na trzy części.
3. Margarynę utrzeć z cukrem, dodawać po jednym jajku i żółtku. Potem dodać zmielony mak. Na koniec dodać pianę ubitą ze wszystkich pozostałych białek i aromat migdałowy.
4. W blaszce układamy warstwami: ciasto - połowa maku - ciasto - połowa maku - ciasto.
5. Ciasto odstawiamy na 12 godzin (najlepiej na noc) w chłodne miejsce.
6. Blaszkę w ciastem wkładamy do piekarnika i pieczemy przez 50 minut w 170-175 st. C. Pieczemy do mocnego zrumienienia się wierzchu. Ostudzony makowiec można polać dowolną polewą i udekorować.
Smacznego!!!
P.S.
Jeśli lubicie ciasta drożdżowe, to polecam mazurka drożdżowego, który jest już na blogu. Wystarczy kliknąć na poniższą fotkę. Jest to świetne ciasto świąteczne, które łączy same najlepsze smaki bożonarodzeniowe - orzechy, wiśnie i pomarańcze :)
16 listopada 2013
Piwo grzane z mandarynkami
W chłodny wieczór można się uraczyć się takim piwnym grzańcem!
Składniki:
piwo jasne
2-3 mandarynki
kilka goździków
miód wedle uznania
odrobina imbiru i cynamonu
Sposób przygotowania:
1. Mandarynki sparzyć wrzątkiem, pokroić w plastry.
2. Do garnka przelać piwo, dodać połowę mandarynek, miód, goździki, cynamon i imbir. Podgrzewamy, aż będzie bardzo gorące, ale nie możemy doprowadzić do wrzenia.
3. Do szklanek przekładamy pozostałe mandarynki i zalewamy gorącym piwem.
Smacznego i na zdrówko!
Składniki:
piwo jasne
2-3 mandarynki
kilka goździków
miód wedle uznania
odrobina imbiru i cynamonu
Sposób przygotowania:
1. Mandarynki sparzyć wrzątkiem, pokroić w plastry.
2. Do garnka przelać piwo, dodać połowę mandarynek, miód, goździki, cynamon i imbir. Podgrzewamy, aż będzie bardzo gorące, ale nie możemy doprowadzić do wrzenia.
3. Do szklanek przekładamy pozostałe mandarynki i zalewamy gorącym piwem.
Smacznego i na zdrówko!
15 listopada 2013
Śledzie z pieczarkami i papryką konserwową
Kolejna propozycja śledziowa, a może akurat ktoś się skusi zrobić je w Święta?:) Polecam!
Składniki:
500 g śledzi typu matias
woda lub mleko do wymoczenia śledzi
3 cebule
30 dag pieczarek
kilka kawałków papryki konserwowej (u mnie z zalewy miodowej)
koncentrat pomidorowy
1 łyżeczka mielonej papryki
sól, pieprz
odrobina cukru
olej do smażenia
1 łyżka octu (pominęłam)
Sposób przygotowania:
1. Śledzie odsączamy z zalewy, przekładamy do miski i zalewamy wodą lub mlekiem. Odstawiamy na 1,5-2 godziny. Po tym czasie śledzie kroimy na mniejsze kawałki.
2. Cebulę obieramy, kroimy w talarki. Pieczarki obieramy i kroimy w plasterki. Na patelni rozgrzewamy olej, dodajemy cebulę, chwilę dusimy, po czym dodajemy pieczarki i dusimy do miękkości. Na koniec dodajemy przecier pomidorowy i doprawiamy pieprzem i papryką mieloną.
3. Odstawiamy do wystudzenia.
4. Paprykę konserwową kroimy na mniejsze kawałki.
5. Mieszamy rybę, paprykę oraz pieczarki z cebulą. Ewentualnie doprawiamy do smaku.
6. Całość odstawiamy do lodówki na noc lub 24 godziny do przegryzienia się smaków.
Smacznego!!!
Źródło: Bon Appetit Małgorzaty
Składniki:
500 g śledzi typu matias
woda lub mleko do wymoczenia śledzi
3 cebule
30 dag pieczarek
kilka kawałków papryki konserwowej (u mnie z zalewy miodowej)
koncentrat pomidorowy
1 łyżeczka mielonej papryki
sól, pieprz
odrobina cukru
olej do smażenia
1 łyżka octu (pominęłam)
Sposób przygotowania:
1. Śledzie odsączamy z zalewy, przekładamy do miski i zalewamy wodą lub mlekiem. Odstawiamy na 1,5-2 godziny. Po tym czasie śledzie kroimy na mniejsze kawałki.
2. Cebulę obieramy, kroimy w talarki. Pieczarki obieramy i kroimy w plasterki. Na patelni rozgrzewamy olej, dodajemy cebulę, chwilę dusimy, po czym dodajemy pieczarki i dusimy do miękkości. Na koniec dodajemy przecier pomidorowy i doprawiamy pieprzem i papryką mieloną.
3. Odstawiamy do wystudzenia.
4. Paprykę konserwową kroimy na mniejsze kawałki.
5. Mieszamy rybę, paprykę oraz pieczarki z cebulą. Ewentualnie doprawiamy do smaku.
6. Całość odstawiamy do lodówki na noc lub 24 godziny do przegryzienia się smaków.
Smacznego!!!
Źródło: Bon Appetit Małgorzaty
14 listopada 2013
Piernik
Przepis pochodzi ze zbiorów receptur siostry Anastazji. Moja jedyna modyfikacja to zmniejszenie o odrobinę ilości cukru i miodu. Polecam serdecznie! Ciasto pięknie rośnie, wyszło pulchne i mięciutkie!
Składniki:
200 g margaryny
1 i 1/3 szklanki cukru
3 jajka (żółtka i białka osobno)
1 szklanka kwaśnej śmietany
3 łyżki zimnej wody
ok 200 g płynnego miodu (użyłam troszkę mniej)
1 łyżeczka sody oczyszczonej
2 łyżki przyprawy do piernika
1 łyżka kakao
3 szklanki mąki
Sposób przygotowania:
1. Miękką margarynę utrzeć z cukrem na puch. Stopniowo dodawać po 1 żółtku, a potem śmietanę, miód i wodę, całość miksować.
2. Dodać przesianą mąkę z sodą i kakao, dokładnie zmiksować.
3. Ubić pianę z białek, delikatnie, ale dokładnie wymieszać z ciastem.
4. Całość wyłożyć do blaszki (25x36cm) wyłożonej papierem. Piec w nagrzanym do 160 st C piekarniku przez ok 50 minut (do suchego patyczka).
5. Wierzch posypujemy cukrem pudrem lub polewamy polewą.
Smacznego!!!
Składniki:
200 g margaryny
1 i 1/3 szklanki cukru
3 jajka (żółtka i białka osobno)
1 szklanka kwaśnej śmietany
3 łyżki zimnej wody
ok 200 g płynnego miodu (użyłam troszkę mniej)
1 łyżeczka sody oczyszczonej
2 łyżki przyprawy do piernika
1 łyżka kakao
3 szklanki mąki
Sposób przygotowania:
1. Miękką margarynę utrzeć z cukrem na puch. Stopniowo dodawać po 1 żółtku, a potem śmietanę, miód i wodę, całość miksować.
2. Dodać przesianą mąkę z sodą i kakao, dokładnie zmiksować.
3. Ubić pianę z białek, delikatnie, ale dokładnie wymieszać z ciastem.
4. Całość wyłożyć do blaszki (25x36cm) wyłożonej papierem. Piec w nagrzanym do 160 st C piekarniku przez ok 50 minut (do suchego patyczka).
5. Wierzch posypujemy cukrem pudrem lub polewamy polewą.
Smacznego!!!
13 listopada 2013
Surówka z kapusty pekińskiej i marchewki
W sezonie jesienno-zimowym często goszczą u mnie surówki na bazie kapusty pekińskiej.
Składniki:
1 mała kapusta pekińska
4 marchewki
1 cebula
sól, pieprz
2 łyżki oleju
Sposób przygotowania:
1. Kapustę szatkujemy.
2. Cebulkę drobno siekamy.
3. Marchewkę obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach.
4. Wszystko mieszamy, dodajemy soli i pieprzu do smaku, dodajemy olej i jeszcze raz mieszamy.
Smacznego!!!
Składniki:
1 mała kapusta pekińska
4 marchewki
1 cebula
sól, pieprz
2 łyżki oleju
Sposób przygotowania:
1. Kapustę szatkujemy.
2. Cebulkę drobno siekamy.
3. Marchewkę obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach.
4. Wszystko mieszamy, dodajemy soli i pieprzu do smaku, dodajemy olej i jeszcze raz mieszamy.
Smacznego!!!
11 listopada 2013
Fale Dunaju z galaretką
Fale Dunaju to jedno z moich ulubionych ciast. U koleżanki jadłam z galaretką, co akurat było dla mnie nowością :) Wersja z galaretką bardzo mi smakuje!
Tymczasem świętujmy Dzień Niepodległości - wielkie święto, którym powinniśmy się cieszyć! A tej radości nam brakuje... Szkoda, że nasze obchody są zawsze pełne powagi, przecież powinno być inaczej...
Składniki:
Ciasto (blaszka 25x36 cm):
2 szklanki mąki pszennej
1 szklanka cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
6 jajek
1 kostka margaryny
2 łyżki kakao
2 łyżki mleka
aromat śmietankowy
+ dowolne owoce (u mnie jabłka)
Galaretka:
2 galaretki wiśniowe
750 ml wody
Krem:
2 budynie śmietankowe
750 ml mleka
4 łyżki cukru
1 kostka masła / margaryny
Wierzch:
tarta czekolada lub polewa - wedle uznania
Sposób przygotowania:
1. Robimy ciasto: miękką margarynę ucieramy z cukrem na puch, dodajemy stopniowo po 1 żółtku, następnie dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i aromat śmietankowy. Ubijamy pianę z białek i mieszamy z ciastem. Połowę ciasta wykładamy do blaszki. Do drugiej połowy dodajemy kakao i mleko, mieszamy i wykładamy na jasne ciasto. Na wierzch układamy pokrojone na cząstki owoce. Całość pieczemy w 180 st. C przez 40 minut (do suchego patyczka). Studzimy.
2. Galaretkę rozpuszczamy w 750 ml wrzącej wody. Odstawiamy do lekkiego stężenia.
3. Z 750ml mleka odlewamy 1 szklankę i mieszamy z budyniami. Pozostałe mleko zagotowujemy z cukrem, zalewamy mlekiem z budyniem i chwilkę gotujemy do zgęstnienia. Odstawiamy do wystudzenia. Masło w temperaturze pokojowej ucieramy, dodajemy po łyżce zimnego budyniu i miksujemy na małych obrotach.
4. Na ciasto wylewamy tężącą galaretkę, wstawiamy do lodówki, aby mocno stężała. Na galaretkę wykładamy krem i wierzch posypujemy tartą czekoladą. Ciasto odstawiamy w chłodne miejsce.
Smacznego!!!
Tymczasem świętujmy Dzień Niepodległości - wielkie święto, którym powinniśmy się cieszyć! A tej radości nam brakuje... Szkoda, że nasze obchody są zawsze pełne powagi, przecież powinno być inaczej...
Składniki:
Ciasto (blaszka 25x36 cm):
2 szklanki mąki pszennej
1 szklanka cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
6 jajek
1 kostka margaryny
2 łyżki kakao
2 łyżki mleka
aromat śmietankowy
+ dowolne owoce (u mnie jabłka)
Galaretka:
2 galaretki wiśniowe
750 ml wody
Krem:
2 budynie śmietankowe
750 ml mleka
4 łyżki cukru
1 kostka masła / margaryny
Wierzch:
tarta czekolada lub polewa - wedle uznania
Sposób przygotowania:
1. Robimy ciasto: miękką margarynę ucieramy z cukrem na puch, dodajemy stopniowo po 1 żółtku, następnie dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i aromat śmietankowy. Ubijamy pianę z białek i mieszamy z ciastem. Połowę ciasta wykładamy do blaszki. Do drugiej połowy dodajemy kakao i mleko, mieszamy i wykładamy na jasne ciasto. Na wierzch układamy pokrojone na cząstki owoce. Całość pieczemy w 180 st. C przez 40 minut (do suchego patyczka). Studzimy.
2. Galaretkę rozpuszczamy w 750 ml wrzącej wody. Odstawiamy do lekkiego stężenia.
3. Z 750ml mleka odlewamy 1 szklankę i mieszamy z budyniami. Pozostałe mleko zagotowujemy z cukrem, zalewamy mlekiem z budyniem i chwilkę gotujemy do zgęstnienia. Odstawiamy do wystudzenia. Masło w temperaturze pokojowej ucieramy, dodajemy po łyżce zimnego budyniu i miksujemy na małych obrotach.
4. Na ciasto wylewamy tężącą galaretkę, wstawiamy do lodówki, aby mocno stężała. Na galaretkę wykładamy krem i wierzch posypujemy tartą czekoladą. Ciasto odstawiamy w chłodne miejsce.
Smacznego!!!
10 listopada 2013
Sałatka ryżowa z kurczakiem
Dotychczas nie byłam fanką sałatek z ryżem, ale odkąd wypróbowałam tej, wszystko się zmieniło. Sałatka jest rewelacyjna! Bardzo mi posmakowała i z pewnością zagości u nas na stałe :) Przepis mam od koleżanki Jadzi. Sałatka w sam raz na jutrzejsze świętowanie Dnia Niepodległości.
Składniki:
2-3 woreczki ryżu
1 podwójna pierś z kurczaka
kilka ogórków korniszonych
1 czerwona papryka
1 por
1 puszka kukurydzy
4-5 jajek
majonez
musztarda
sól, pieprz
przyprawa do drobiu / gyros
olej
Sposób przyrządzenia:
1. Ryż ugotować w osolonym wrzątku.
2. Umytą pierś z kurczaka pokroić w kostkę, obsypać przyprawą do drobiu lub gyrosem. Na patelni rozgrzać odrobinę oleju, usmażyć mięso, a potem odsączyć z nadmiaru tłuszczu.
3. Paprykę, ogórki korniszone drobno posiekać.
4. Ugotowane na twardo jajka pokroić w kostkę.
5. Kukurydzę odsączyć z zalewy.
6. Pora drobno pokroić i sparzyć wrzątkiem.
7. Wszystko wymieszać, dodać majonez, odrobinę musztardy, sól i pieprz.
8. Przed podaniem schłodzić.
Smacznego!!!
Składniki:
2-3 woreczki ryżu
1 podwójna pierś z kurczaka
kilka ogórków korniszonych
1 czerwona papryka
1 por
1 puszka kukurydzy
4-5 jajek
majonez
musztarda
sól, pieprz
przyprawa do drobiu / gyros
olej
Sposób przyrządzenia:
1. Ryż ugotować w osolonym wrzątku.
2. Umytą pierś z kurczaka pokroić w kostkę, obsypać przyprawą do drobiu lub gyrosem. Na patelni rozgrzać odrobinę oleju, usmażyć mięso, a potem odsączyć z nadmiaru tłuszczu.
3. Paprykę, ogórki korniszone drobno posiekać.
4. Ugotowane na twardo jajka pokroić w kostkę.
5. Kukurydzę odsączyć z zalewy.
6. Pora drobno pokroić i sparzyć wrzątkiem.
7. Wszystko wymieszać, dodać majonez, odrobinę musztardy, sól i pieprz.
8. Przed podaniem schłodzić.
Smacznego!!!
9 listopada 2013
Śledzie ze śliwkami
Składniki:
200 g suszonych śliwek kalifornijskich
400 g śledzi typu matias
2 nieduże cebule
pieprz ziołowy
olej
Sposób przygotowania:
1. Śledzie namoczyć w wodzie lub mleku przez 1 godzinę. Wyjąć, odsączyć i pokroić w szerokie paski.
2. Śliwki pokroić w paski lub ćwiartki.
3. Cebulę pokroić w talarki lub półtalarki.
4. W słoiku układamy warstwami: cebula - śledzie - śliwki - pieprz i tak do wyczerpania składników.
5. Całość polewamy olejem (tak do 1/3 wysokości naczynia). Zamykamy i odstawiamy przynajmniej na 24 godziny (im dłużej tym lepiej). Od czasu do czasu możemy potrząsnąć słoikiem.
5. Przed podaniem wyłożyć na półmisek.
Smacznego!!!
7 listopada 2013
Kotlety schabowe duszone w kapuście kiszonej
Kotlety w kiszonej kapuście to danie dwa w jednym - mamy mięso i ciepłą jarzynkę za jednym zamachem :) Mięso wychodzi pyszne, soczyste i miękkie.
Składniki:
200 g kiszonej kapusty
4 kotlety schabowe
100 g boczku (pominęłam)
50 g suszonych śliwek
2 jabłka
1 cebula
2 ząbki czosnku
sól, pieprz
majeranek
olej do smażenia
Sposób przygotowania:
1. Kapustę przelewamy zimną wodą, odciskamy i drobno siekamy.
2. Posiekaną cebulę (i ewentualnie boczek) podsmażamy na tłuszczu. Kapustę przekładamy do garnka, dodajemy usmażoną cebulę (i boczek), podlewamy odrobiną wody i dusimy na małym ogniu pod przykryciem.
3. Śliwki kroimy w paseczki, obrane jabłka w cząstki i dodajemy do gotującej się kapusty.
4. Kotlety lekko rozbijamy i nacieramy zmiażdżonymi ząbkami czosnku oraz oprószamy solą i pieprzem. Odstawiamy na 15 minut. Obsmażamy na rumiano na patelni z obu stron.
5. Obsmażone kotlety przekładamy do kapusty. Całość doprawiamy pieprzem i majerankiem. Dusimy do miękkości.
Smacznego!!!
Składniki:
200 g kiszonej kapusty
4 kotlety schabowe
100 g boczku (pominęłam)
50 g suszonych śliwek
2 jabłka
1 cebula
2 ząbki czosnku
sól, pieprz
majeranek
olej do smażenia
Sposób przygotowania:
1. Kapustę przelewamy zimną wodą, odciskamy i drobno siekamy.
2. Posiekaną cebulę (i ewentualnie boczek) podsmażamy na tłuszczu. Kapustę przekładamy do garnka, dodajemy usmażoną cebulę (i boczek), podlewamy odrobiną wody i dusimy na małym ogniu pod przykryciem.
3. Śliwki kroimy w paseczki, obrane jabłka w cząstki i dodajemy do gotującej się kapusty.
4. Kotlety lekko rozbijamy i nacieramy zmiażdżonymi ząbkami czosnku oraz oprószamy solą i pieprzem. Odstawiamy na 15 minut. Obsmażamy na rumiano na patelni z obu stron.
5. Obsmażone kotlety przekładamy do kapusty. Całość doprawiamy pieprzem i majerankiem. Dusimy do miękkości.
Smacznego!!!
5 listopada 2013
Surówka z czerwonej kapusty z chrzanem
Dzisiaj coś dla miłośników modrej kapusty. Przepis pochodzi ze zbiorów siostry Anastazji. Zapraszam!
Składniki:
1 nieduża główka czerwonej kapusty
1 cebula
1 pęczek szczypiorku (pominęłam - nie miałam)
2 jabłka
tarty chrzan ze słoiczka
jogurt naturalny
majonez
sól, pieprz
sok z cytryny
Sposób przygotowania:
1. Kapustę zetrzeć na tarce o dużych oczkach, skropić sokiem z cytryny.
2. Obrane jabłka również zetrzeć na tarce.
3. Cebulę drobno posiekać.
4. Wymieszać kapustę z jabłkami i cebulą, dodać posiekany szczypiorek.
5. Dodać majonez, jogurt naturalny i chrzan wedle uznania i smaku. Doprawić solą i pieprzem.
Smacznego!!!
Składniki:
1 nieduża główka czerwonej kapusty
1 cebula
1 pęczek szczypiorku (pominęłam - nie miałam)
2 jabłka
tarty chrzan ze słoiczka
jogurt naturalny
majonez
sól, pieprz
sok z cytryny
Sposób przygotowania:
1. Kapustę zetrzeć na tarce o dużych oczkach, skropić sokiem z cytryny.
2. Obrane jabłka również zetrzeć na tarce.
3. Cebulę drobno posiekać.
4. Wymieszać kapustę z jabłkami i cebulą, dodać posiekany szczypiorek.
5. Dodać majonez, jogurt naturalny i chrzan wedle uznania i smaku. Doprawić solą i pieprzem.
Smacznego!!!
4 listopada 2013
Risotto z cebulą
Świetny dodatek do obiadu zamiast ziemniaków. Bazowałam na tym przepisie (KLIK), ale pominęłam inne warzywa. Podana porcja to dwie porcje jako dodatek do obiadu.
Składniki:
4 łyżki sypkiego ryżu
2 duże cebule
ok 1,5 szklanki osolonej wody
1 łyżka masła
pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
1. Cebule obieramy i kroimy w kosteczkę.
2. Na patelni rozgrzewamy masło, dodajemy cebulę i chwilę dusimy (nie można przypalić cebuli!).
3. Dodajemy ryż, chwilkę smażymy, aż ryż zrobi się szklisty. Następnie partiami wlewamy wodę z solą, tak aby ryż stopniowo wchłaniał płyn. Dusimy do miękkości.
4. Gotowy ryż podawać wedle uznania, np. z sosem, mięsem, potrawką czy warzywami.
Smacznego!!!
Składniki:
4 łyżki sypkiego ryżu
2 duże cebule
ok 1,5 szklanki osolonej wody
1 łyżka masła
pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
1. Cebule obieramy i kroimy w kosteczkę.
2. Na patelni rozgrzewamy masło, dodajemy cebulę i chwilę dusimy (nie można przypalić cebuli!).
3. Dodajemy ryż, chwilkę smażymy, aż ryż zrobi się szklisty. Następnie partiami wlewamy wodę z solą, tak aby ryż stopniowo wchłaniał płyn. Dusimy do miękkości.
4. Gotowy ryż podawać wedle uznania, np. z sosem, mięsem, potrawką czy warzywami.
Smacznego!!!
2 listopada 2013
Ciasto Gargamel
Przepis na ciasto znalazłam w zbiorach z przepisami siostry Anastazji. Troszkę go zmodyfikowałam. Zapraszam na moją wersję Gargamela :)
Składniki:
Ciasto miodowe:
6 jajek
1 szklanka cukru pudru (dałam trochę mniej)
20 dag płynnego miodu (dałam trochę mniej)
przyprawa do piernika
1 łyżeczka sody
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 szklanka mąki pszennej
1 szklanka mąki żytniej (można dodać po prostu pszennej - tak też zrobiłam)
1 kostka margaryny
20 dag bakalii (u mnie siekane orzechy włoskie i rodzynki)
Wkładka bakaliowa:
4 jajka
3/4 szklanki cukru
25 dag mąki pszennej
1 łyżeczka sody
4 jabłka
25 dag bakalii (u mnie siekane orzechy włoskie i ziemne oraz rodzynki)
Krem:
2 budynie śmietankowe
2,5 szklanki mleka
3 łyżki cukru
200 g masła
Polewa:
3 łyżki kakao
3 łyżki cukru
3 łyżki wody
1/4 kostki margaryny
Dodatkowo:
1 słoik dżemu z czarnej porzeczki
płatki migdałów
Sposób przygotowania:
1. Margarynę ucieramy z cukrem, dodajemy po jednym żółtku. Następnie stopniowo dodajemy kolejne składniki. Na końcu dodajemy pianę ubitą z białek i bakalie. Ciasto wykładamy na blaszkę (u mnie 36x24 cm). Ciasto pieczemy ok 40 minut w 180 st. C. Po wystudzeniu kroimy na dwa blaty.
2. Jabłka obieramy, kroimy w kostkę, zasypujemy cukrem i odstawiamy na 30 minut. Następnie dodajemy bakalie, żółtka, mąkę wymieszaną z sodą, a na końcu pianę z białek. Ciasto pieczemy 1 180 st C do zrumienienia.
3. Z mleka, cukru i budyniów robimy budyń. Całkowicie studzimy. Masło w temperaturze pokojowej ucieramy, dodajemy stopniowo budyń.
4. Przekładamy ciasto:
ciasto miodowe
warstwa dżemu z czarnej porzeczki
połowa kremu budyniowego
wkładka bakaliowa
połowa kremu budyniowego
warstwa dżemu z czarnej porzeczki
ciasto miodowe
5. Robimy polewę - w garnuszku rozgrzewamy wodę, cukier i kakao, gotujemy do uzyskania gładkiej konsystencji. Zdejmujemy z ognia, dodajemy margarynę i mieszamy do rozpuszczenia. Polewę lekko studzimy, wykładamy na wierzch ciasta. Całość posypujemy płatkami migdałów.
6. Ciasto najlepiej smakuje na 2-3 dzień.
Smacznego!!!
Składniki:
Ciasto miodowe:
6 jajek
1 szklanka cukru pudru (dałam trochę mniej)
20 dag płynnego miodu (dałam trochę mniej)
przyprawa do piernika
1 łyżeczka sody
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 szklanka mąki pszennej
1 szklanka mąki żytniej (można dodać po prostu pszennej - tak też zrobiłam)
1 kostka margaryny
20 dag bakalii (u mnie siekane orzechy włoskie i rodzynki)
Wkładka bakaliowa:
4 jajka
3/4 szklanki cukru
25 dag mąki pszennej
1 łyżeczka sody
4 jabłka
25 dag bakalii (u mnie siekane orzechy włoskie i ziemne oraz rodzynki)
Krem:
2 budynie śmietankowe
2,5 szklanki mleka
3 łyżki cukru
200 g masła
Polewa:
3 łyżki kakao
3 łyżki cukru
3 łyżki wody
1/4 kostki margaryny
Dodatkowo:
1 słoik dżemu z czarnej porzeczki
płatki migdałów
Sposób przygotowania:
1. Margarynę ucieramy z cukrem, dodajemy po jednym żółtku. Następnie stopniowo dodajemy kolejne składniki. Na końcu dodajemy pianę ubitą z białek i bakalie. Ciasto wykładamy na blaszkę (u mnie 36x24 cm). Ciasto pieczemy ok 40 minut w 180 st. C. Po wystudzeniu kroimy na dwa blaty.
2. Jabłka obieramy, kroimy w kostkę, zasypujemy cukrem i odstawiamy na 30 minut. Następnie dodajemy bakalie, żółtka, mąkę wymieszaną z sodą, a na końcu pianę z białek. Ciasto pieczemy 1 180 st C do zrumienienia.
3. Z mleka, cukru i budyniów robimy budyń. Całkowicie studzimy. Masło w temperaturze pokojowej ucieramy, dodajemy stopniowo budyń.
4. Przekładamy ciasto:
ciasto miodowe
warstwa dżemu z czarnej porzeczki
połowa kremu budyniowego
wkładka bakaliowa
połowa kremu budyniowego
warstwa dżemu z czarnej porzeczki
ciasto miodowe
5. Robimy polewę - w garnuszku rozgrzewamy wodę, cukier i kakao, gotujemy do uzyskania gładkiej konsystencji. Zdejmujemy z ognia, dodajemy margarynę i mieszamy do rozpuszczenia. Polewę lekko studzimy, wykładamy na wierzch ciasta. Całość posypujemy płatkami migdałów.
6. Ciasto najlepiej smakuje na 2-3 dzień.
Smacznego!!!