Strony

2 listopada 2013

Ciasto Gargamel

Przepis na ciasto znalazłam w zbiorach z przepisami siostry Anastazji. Troszkę go zmodyfikowałam. Zapraszam na moją wersję Gargamela :)


Składniki:

Ciasto miodowe:
6 jajek
1 szklanka cukru pudru (dałam trochę mniej)
20 dag płynnego miodu (dałam trochę mniej)
przyprawa do piernika
1 łyżeczka sody
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 szklanka mąki pszennej
1 szklanka mąki żytniej (można dodać po prostu pszennej - tak też zrobiłam)
1 kostka margaryny
20 dag bakalii (u mnie siekane orzechy włoskie i rodzynki)

Wkładka bakaliowa:
4 jajka
3/4 szklanki cukru
25 dag mąki pszennej
1 łyżeczka sody
4 jabłka
25 dag bakalii (u mnie siekane orzechy włoskie i ziemne oraz rodzynki)

Krem:
2 budynie śmietankowe
2,5 szklanki mleka
3 łyżki cukru
200 g masła

Polewa:
3 łyżki kakao
3 łyżki cukru
3 łyżki wody
1/4 kostki margaryny

Dodatkowo:
1 słoik dżemu z  czarnej porzeczki
płatki migdałów

Sposób przygotowania:

1. Margarynę ucieramy z cukrem, dodajemy po jednym żółtku. Następnie stopniowo dodajemy kolejne składniki. Na końcu dodajemy pianę ubitą z białek i bakalie. Ciasto wykładamy na blaszkę (u mnie 36x24 cm). Ciasto pieczemy ok 40 minut w 180 st. C. Po wystudzeniu kroimy na dwa blaty.
2. Jabłka obieramy, kroimy w kostkę, zasypujemy cukrem i odstawiamy na 30 minut. Następnie dodajemy bakalie, żółtka, mąkę wymieszaną z sodą, a na końcu pianę z białek. Ciasto pieczemy 1 180 st C do zrumienienia.
3. Z mleka, cukru i budyniów robimy budyń. Całkowicie studzimy. Masło w temperaturze pokojowej ucieramy, dodajemy stopniowo budyń.
4. Przekładamy ciasto:
ciasto miodowe
warstwa dżemu z czarnej porzeczki
połowa kremu budyniowego
wkładka bakaliowa
połowa kremu budyniowego
warstwa dżemu z czarnej porzeczki
ciasto miodowe
5. Robimy polewę - w garnuszku rozgrzewamy wodę, cukier i kakao, gotujemy do uzyskania gładkiej konsystencji. Zdejmujemy z ognia, dodajemy margarynę i mieszamy do rozpuszczenia. Polewę lekko studzimy, wykładamy na wierzch ciasta. Całość posypujemy płatkami migdałów.
6. Ciasto najlepiej smakuje na 2-3 dzień.

Smacznego!!!

12 komentarzy:

  1. to ciasto już samą nazwą mnie oczarowało! :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Super wygląda, rzeczywiście fajna nazwa :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Sama takich ciast nie robię, bo nie mam aż takich umiejętności i cierpliwości, dlatego podziwiam Cię Aniu, jesteś prawdziwą mistrzynią w kuchni :))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kasiu, bardzo dziękuję :)
      Ciasto robiłam z racji ślubu mojego brata więc musiałam się postarać :)

      Pozdrawiam!

      Usuń
  4. podoba mi się ciasto i nazwa ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo pracowite ciasto ale efekt powalający i zapewne w smaku rekompensuje wysiłek.
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Właściwie nie jest takie pracowite :) Jednego dnia upiekłam blaty, drugiego zrobiłam krek i przełożyłam :)

      Usuń
  6. Wow! Ale smakowite ciasto. Ja jutro mam szczery zamiar upiec tradycyjny miodownik, bo chodzi za mną od dawna. A czy coś z tego wyjdzie, to się jutro okaże. A Twojego gargamela od razu bym wcinała!:) Pozdrowienia

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i komentarz.
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie, a umieszczę je w Galerii Czytelników!