Strony

29 listopada 2023

Ciasto orzechowo-kokosowe z masą kawową

 To jest ciasto, które piekła jeszcze moja mama. Często na różne okazje przygotowywała różnego rodzaju ciasta tortowe. Oto jedno z nich. 

Składniki (blaszka 32x20cm):

Biszkopt orzechowy:

  • 5 jajek
  • 1 i 1/3 szklanki mielonych orzechów włoskich
  • 5 łyżek cukru
  • 5 łyżek mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Biszkopt kokosowy:

  • 3 jajka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3/4 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 4 łyżki przegotowanej wody
  • 1/2 szklanki wiórek kokosowych
Masa kawowa:
  • 1 kostka masła
  • 1 budyń waniliowy
  • 2-3 łyżki cukru pudru
  • 2-3 łyżki kawy cappuccino + 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej (z zależności od intensywności smaku jaką chcemy uzyskać)
  • mleko na budyń ok. 230 ml
Sposób przygotowania:

1. Zrobić biszkopt orzechowy, oddzielić białka od żółtek, białka ubić, następnie dodać cukier, utrzeć i partiami dodawać po jednym żółtku. Partiami dodawać mąki i proszek do pieczenia, a na koniec wmieszać orzechy i masło. Piec w 180st.C przez 35 minut.
 
2. Zrobić biszkopt kokosowy, ubić białka ze szczyptą soli, następnie dodawać po jednym żółtku, po łyżce cukru, potem porcjami dodajemy mąkę i proszek do pieczenia. Na końcu dodać wiórki kokosowe i wymieszać. Piec w 180 st. C przez ok 30-40 minut.
 
3. Zrobić masę. Budyń ugotować według instrukcji na opakowaniu, ale zmniejszyć ilość mleka do 1 szklanki. Budyń całkowicie wystudzić. 
 
4. Kawę rozpuszczalną i cappuccino rozpuścić w dosłownie 1/5 szklanki gorącej wody. Całkowicie ostudzić. Utrzeć miękkie masło z cukrem pudrem, następnie dodawać po łyżce ostudzonego budyniu, a na koniec chłodny napar kawowy. Wymieszać.
 
5. Przełożyć ciasto: połowa biszkoptu orzechowego, połowa kremu kawowego, biszkopt kokosowy, połowa kremu kawowego i biszkopt orzechowy. Uwaga! Biszkopty można nasączyć zimnym mocnym naparem z herbaty. 
 
6. Na wierzch wyłożyć dowolną polewę. 

Smacznego!!!

28 listopada 2023

Makaron z gorgonzolą i szpinakiem

 Pyszny i łatwy w przygotowaniu makaron, a do tego szybki w przygotowaniu. Jeśli jesteście miłośnikami serów pleśniowych, to danie powinno wam przypaść do gustu.

Składniki: 

  • 200-250 g dowolnego makaronu
  • 100-150 g sera gorgonzola
  • 1-2 szklanki świeżego szpinaku
  • 1/2 niedużej cebuli (u mnie czerwona)
  • 1-3 ząbki czosnku
  • 1-2 łyżki śmietany 18%
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia
  • parmezan do posypania

Sposób przygotowania: 

1. Makaron ugotować w lekko osolonej wodzie. 

2. Drobno posiekaną cebulę oraz czosnek pokrojony w cienkie plasterki podsmażyć na niewielkiej ilości oleju. Dodać gorgonzolę, troszkę wody z gotującego się makaronu oraz śmietanę. Mieszać, aż ser się rozpuści. Dodać trochę soli i pieprzu. 

3. Do sosu dorzucić ugotowany makaron oraz szpinak. Chwilę jeszcze całość dusić, aż szpinak się podgrzeje. 

4. Podawać z startym parmezanem i ewentualnie listkami świeżej bazylii. 

Smacznego!!! 

 

Inspiracja: Nie tylko pasta

26 listopada 2023

Schab w sosie chrzanowym

Składniki:

  • 8 plastrów schabu
  • chrzan ze słoiczka (u mnie 3 łyżki, ale ilość będzie zleżeć od waszej preferencji)
  • smalec do obsmażenia
  • mąka do oprószenia
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • sól, pieprz
  • suszony majeranek
  • ziele angielskie i liść laurowy
  • smalec do obsmażenia
  • 2 łyżki śmietany 18% lub 1/4 szklanki 30%

Sposób przygotowania:

1. Mięso lekko rozbić tłuczkiem, oprószyć pieprzem i solą, a następnie mąką. Obsmażyć na smalcu z obu stron. 

2. Dodać posiekaną cebulę oraz czosnek, dodać do smażącego się mięsa, chwilkę podsmażyć. Dodać wodę - tyle, by przykryła mięso. Dorzucić liść laurowy i ziele angielskie. Gotować, aż mięso będzie miękkie.W razie potrzeby uzupełnić wodę.

3. Do sosu dodać śmietankę, a następnie chrzan. Ilość chrzanu wedle własnego smaku. Dodać majeranku, doprawić solą i pieprzem. 

4. Podawać z ulubionymi dodatkami. 

Smacznego!!!

23 listopada 2023

Zapiekanka makaronowa z kurczakiem i warzywami

 Zapiekanki mają to do siebie, że jak się je odgrzewa drugiego dnia, to zawsze smakują jeszcze lepiej. Nie inaczej jest i tym razem. To porządna porcja zapiekanki, której spokojnie wystarczy na dwa dni dla 4-5 osobowej rodziny.

Składniki:

  • 200 g makaronu (penne lub świderki)
  • 1 duża pierś z kurczaka 
  • 1 puszka pomidorów krojonych
  • 1 mała cebulka
  • 1 czerwona papryka (miałam resztki kolorowej)
  • 1/2 niedużej cukinii
  • 1 mała puszka kukurydzy
  • 200 g sera mozzarella z kostki
  • sól, pieprz, oregano
  • dowolna przyprawa do kurczaka (np. gyros)
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

1. Mięso umyć, osuszyć, pokroić w kostkę. Posypać przyprawą do kurczaka, wymieszać i odstawić na 10-15 minut. 

2. W międzyczasie makaron ugotować w lekko osolonym wrzątku. Lekko przestudzony przełożyć na dno naczynia żaroodpornego.

3. Pokroić warzywa - cebulę, paprykę i cukinię pokroić w kostkę. Kukurydzę odsączyć.

4. Mięso usmażyć na niewielkiej ilości oleju. Gotowe mięso wyłożyć na makaron. Na mięso zetrzeć połowę mozzarelli. Na tą samą patelnię, co smażyło się mięso dodać łyżkę oleju i wrzucić cebulę, cukinię i paprykę. Chwilę smażyć, dodać pieprzu i oregano. Na koniec wsypać odsączoną cukinię. 

5. Warzywa wyłożyć w naczyniu żaroodpornym. Na wierzch wyłożyć w miarę równomiernie pomidory z puszki, posypać resztą startego sera. 

6. Zapiekankę zapiec w piekarniku nagrzanym do 190*C przez 20 minut bez przykrycia. 

Smacznego!!!


Źródło: blog Ania gotuje

18 listopada 2023

Zupa pieczarkowa z suszonymi grzybami

 Nie wiem czy to bardziej zupa pieczarkowa czy z suszonych grzybów, bo jednak dominują suszone grzybki jeśli chodzi o aromat. Cała zupa bardzo mi posmakowała. To taki przedsmak Świąt, kiedy to suszone grzyby są wszechobecne.

Składniki:

  • 1/2 szklanki suszonych grzybów
  • 7-8 dużych pieczarek
  • 1 mała cebula
  • 3 ziemniaki
  • 3 małe marchewki
  • kawałek selera
  • ziele angielskie
  • liść laurowy
  • pieprz ziarnisty 
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • sól, pieprz mielony
  • śmietana 30% lub 18%
  • natka pietruszki lub koperku
  • olej

Sposób przygotowania: 

1. Suszone grzyby zalać wrzątkiem i odstawić na kilka godzin. Można to zrobić wieczorem. Grzyby odcedzić, drobniej pokroić, a wywar, w którym się moczyły zostawić do zupy. 

2. Cebulę posiekać, pieczarki obrać, pokroić w półplasterki. Obrane ziemniaki, marchewki i selera pokroić w kostkę. 

3. W garnku rozgrzać trochę oleju, zeszklić cebulę, po czym dodać pieczarki i całość poddusić. Następnie dodać marchewkę, selera i ziemniaki. Całość podsmażyć jeszcze chwilę. Dodać pokrojone wcześniej namoczone suszone grzyby, wywar, dolać też wody (tak 1,5 - 2 litry). 

4. Dodać ziele angielskie, liść laurowy, pieprz w ziarnach, trochę soli i pieprzu mielonego. Całość gotować, aż warzywa będą miękkie. Do miseczki ze śmietaną dodać trochę gorącej zupy, dokładnie połączyć i wlać do garnka z zupą. Zagotować, dodać natkę i ewentualnie doprawić do smaku. 

Smacznego!!!

15 listopada 2023

Sernik kropka z ciastem biszkoptowym

 Całkiem fajny sernik według receptury siostry Anastazji. Sernik i ciasta biszkoptowe to bardzo dobre połączenie. Jednak samo ciasto wymaga naprawdę sporo pracy i nie wiem, czy jeszcze pokuszę się o jego przygotowanie. Zwłaszcza, że naprawdę jak dla mnie było zbyt czasochłonne. Poza smakiem dodatkowym plusem będzie to, że wychodzi duże, podzielne i piecze się w całości. Pozostawiam Wam przepis. 

Składniki (34x26cm):

Biszkopt orzechowy:

  • 3 jajka
  • 3 łyżki cukru
  • 3 łyżki mąki
  • 1/2 szklanki mielonych orzechów
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

Biszkopt jasny:

  • 3 jajka
  • 3 łyżki cukru
  • 3 łyżki mąki
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

Biszkopt z kisielem:

  • 3 jajka
  • 3 łyżki cukru
  • 1 opakowanie czerwonego kisielu
  • 1 pełna łyżka mąki
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

Masa serowa:

  • 1 kg zmielonego twarogu
  • 200 g masła 
  • 8 jaj
  • 1 opakowanie budyniu śmietankowego
  • 1,5 szklanki cukru

Sposób przygotowania:

1. Masło w temp. pokojowej utrzeć z cukrem, dodawać po jednym żółtku,potem ser i proszek budyniowy.Na koniec delikatnie wmieszać ubitą osobno pianę. 

2. Ubić ciasta na biszkopty. 

3. W dużej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia naprzemiennie układać łyżką wszystkie rodzaje ciasta oraz masę serową. Piec w całości w 180*C przez około godziny. Po wystudzeniu oprószyć cukrem pudrem. 

Smacznego!!!

Inspiracja: 100 nowych ciast, przepisy siostry Anastazji

12 listopada 2023

Udka w sosie własnym

 Całkiem szybkie do przygotowania mięsko do obiadu. Robi się znacznie szybciej niż takie pieczone w piekarniku. Polecam.

 

Składniki:

  • 4 udka 
  • 1 cebula 
  • 2 ząbki czosnku
  • liść laurowy
  • ziele angielskie
  • pieprz ziarnisty 
  • ulubione przyprawy do kurczaka
  • kilka kawałków suszonych pomidorów z zalewy
  • olej
  • sól, pieprz 
  • woda 
  • 1 łyżka mąki + zimną woda

Sposób przygotowania:

1. Mięso umyć, podzielić udka na dwie części. Obsypać ulubionymi przyprawami. Na patelni rozgrzać olej. Mocno zarumienić mięso z obu stron. 

2. Do mięsa dodać posiekaną w grubą kostkę cebulę. Chwilę podsmażyć, po czym dodać wody do 3/4 wysokości mięsa. Dodać pieprz, liście laurowe, ziele angielskie, pokrojone suszone pomidory, ziarna pieprzu. Gotować do miękkości (30-50 minut w zależności od wielkości mięsa). 

3. Mąkę wymieszać z odrobiną zimnej wody. Wlać do gotującego się sosu i zagotować do zgęstnienia. Dodać przepuszczony przez praskę czosnek. Ewentualnie doprawić solą i pieprzem, można też dodać natkę pietruszki lub koperku. 

Smacznego!!!

9 listopada 2023

Jajka sadzone na boczku i warzywach

 Pomysł na jajka, tym razem sadzone na boczku i warzywach. 


Składniki:

  • 2 jajka
  • 2 łyżki pokrojonego w kostkę boczku
  • kawałek czerwonej papryki
  • kawałek cukinii
  • sól, pieprz
  • ewentualnie olej do smażenia
  • szczypiorek lub zielona cebulka

Sposób przygotowania:

1. Warzywa pokroić w kostkę. 

2. Na patelni lekko zrumienić boczek, po czym dodać warzywa i całość chwilę dusić. 

3. Na warzywa wbić jajka, posolić, popieprzyć. Przykryć pokrywką i smażyć do momentu pożądanej konsystencji jajek. 

4. Przełożyć na talerz, posypać szczypiorkiem. 

Smacznego!!!


6 listopada 2023

Sałatka ze szpinakiem do obiadu i nie tylko

 Bardzo szybka do przygotowania sałatka, która idealna będzie jako dodatek do obiadu. Jeśli chcecie taką sałatkę zjeść solo, to polecam dodać jeszcze cząstki gotowanego jajka, mozzarellę, ser halloumi lub parmezan. Będzie równie pysznie i pożywnie.

Składniki:

  • 100 g szpinaku
  • 100-150 g pomidorków koktajlowych
  • 1 pełna łyżka ziaren słonecznika
  • 1/2 niedużej czerwonej cebuli
  • kawałek świeżej papryki
  • 3 kawałki suszonych pomidorów (z oleju)
  • sól, pieprz
  • opcjonalnie płatki chilli
  • 2 łyżki oleju ze słoika z pomidorami
  • 1 łyżeczka soku z cytryny

Sposób przygotowania:

1. Umyty i osuszony szpinak umieścić w misce. Dodać pokrojone w połówki pomidorki koktajlowe. Cebulę pokroić w piórka, pomidory z zalewy w kosteczkę, a paprykę w cienkie paseczki. 

2. Do warzyw dodać olej, sól, pieprz, sok z cytryny i słonecznik. Opcjonalnie można dodać płatki chilli. Całość zamieszać i podawać jako dodatek do obiadów. 

Smacznego!!!

4 listopada 2023

Torcik orzechowy z gruszkami

 To połączenie, które bardzo lubię - orzechy, gruszki i czekolada. Jeśli dobrze pamiętam, to piekłam tego torcika z okazji urodzin męża w marcu, ale świetnie sprawdzi się teraz, gdy orzechy i gruszki są na wyciągnięcie ręki.

Składniki (tortownica o średnicy 24-26cm):

Biszkopt orzechowy:

  • 3 duże jajka 
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
  • 50 g mielonych orzechów włoskich
  • 100 g mąki pszennej
  • 2 łyżki oleju

Gruszki:

  • ok. 500 g twardych gruszek
  • 2 szklanki wody
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego

Masa śmietanowa:

  • 150 ml śmietanki kremówki
  • 125 g serka mascarpone
  • 2 pełne łyżki cukru pudru

Masa czekoladowa:

  • 200 ml śmietanki kremówki
  • 125 g serka mascarpone
  • 2 pełne łyżki cukru pudru
  • 100 g gorzkiej czekolady (odłożyć 2 kostki czekolady do posypania tortu)

Dodatkowo:

  • syrop z gotowania gruszek do nasączenia

Sposób przygotowania:

1.  Zrobić biszkopt, białka ubić na sztywno z cukrem i proszkiem do pieczenia. Dodać olej i żółtka, zmiksować do połączenia składników. Wsypać mąkę i mielone orzechy, delikatnie wymieszać. Upiec w 180*C przez 30 minut - do suchego patyczka. Ostudzić i przekroić na dwa blaty. 

2. Przygotować gruszki, owoce obrać, wodę i oba cukry zagotować. Wrzucić pokrojone w kostkę gruszki, zagotować przez 1 minutkę, wyłączyć gaz i zostawić gruszki w tym syropie, aż całkowicie wystygną. Gruszki odsączyć, a syrop zostawić do nasączenia biszkoptu. 

3. Zrobić masę śmietanową, serek mascarpone ubijać z cukrem, dolewać śmietanki i miksować, aż krem będzie gęsty. 

4. Zrobić masę czekoladową. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Ostudzić. W misce ubić mascarpone z cukrem, wlewać śmietankę, ubić, a na końcu dodać płynną ostudzoną czekoladę i krótko zmiksować. Do masy dodać odsączone wcześniej gruszki i wymieszać łyżką. 

5. Złożyć torcik, biszkopt orzechowy lekko nasączyć syropem po gotujących się gruszkach, na to wyłożyć masę śmietanową, potem znów biszkopt i nasączenie. Na koniec wyłożyć masę czekoladową, wyrównać i całość posypać tartą gorzką czekoladą. Ciasto schłodzić przed podaniem. 

Smacznego!!!

Źródło: blog Daktyle w czekoladzie

2 listopada 2023

Grzanki z burratą i pomidorami

 Burrata to dla mnie nowość w kuchni, a już ją uwielbiam. W smaku jest trochę podobna do kulki mozzarelli, ale jest znacznie delikatniejsza i miększa. Zrobiłam z nią najprostsze grzanki. Do ich przygotowania można użyć również pomidorków koktajlowych wcześniej upieczonych w piekarniku, ale ja chcę się jeszcze cieszyć smakiem pysznych świeżych pomidorów póki jeszcze są :-)

Składniki: 

  • 1 opakowanie serka burrata
  • 1 bułka (może być ciabatta lub inna)
  • pomidor malinowy
  • płatki chilli
  • sos balsamico
  • świeże listki bazylii
  • oliwa z oliwek

Sposób przygotowania:

1. Bułkę przekroić na pół, skropić od wewnątrz oliwą z oliwek. Zrumienić na suchej patelni. 

2. Na podpieczoną bułkę nałożyć burratę, rozsmarować za pomocą widelca, posypać trochę płatkami chilli. Ułożyć plastry pomidora, całość polać sosem balsamico i udekorować listkiem bazylii.

Smacznego!!!