Strony

28 listopada 2023

Makaron z gorgonzolą i szpinakiem

 Pyszny i łatwy w przygotowaniu makaron, a do tego szybki w przygotowaniu. Jeśli jesteście miłośnikami serów pleśniowych, to danie powinno wam przypaść do gustu.

Składniki: 

  • 200-250 g dowolnego makaronu
  • 100-150 g sera gorgonzola
  • 1-2 szklanki świeżego szpinaku
  • 1/2 niedużej cebuli (u mnie czerwona)
  • 1-3 ząbki czosnku
  • 1-2 łyżki śmietany 18%
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia
  • parmezan do posypania

Sposób przygotowania: 

1. Makaron ugotować w lekko osolonej wodzie. 

2. Drobno posiekaną cebulę oraz czosnek pokrojony w cienkie plasterki podsmażyć na niewielkiej ilości oleju. Dodać gorgonzolę, troszkę wody z gotującego się makaronu oraz śmietanę. Mieszać, aż ser się rozpuści. Dodać trochę soli i pieprzu. 

3. Do sosu dorzucić ugotowany makaron oraz szpinak. Chwilę jeszcze całość dusić, aż szpinak się podgrzeje. 

4. Podawać z startym parmezanem i ewentualnie listkami świeżej bazylii. 

Smacznego!!! 

 

Inspiracja: Nie tylko pasta

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i komentarz.
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie, a umieszczę je w Galerii Czytelników!