Strony

4 listopada 2023

Torcik orzechowy z gruszkami

 To połączenie, które bardzo lubię - orzechy, gruszki i czekolada. Jeśli dobrze pamiętam, to piekłam tego torcika z okazji urodzin męża w marcu, ale świetnie sprawdzi się teraz, gdy orzechy i gruszki są na wyciągnięcie ręki.

Składniki (tortownica o średnicy 24-26cm):

Biszkopt orzechowy:

  • 3 duże jajka 
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
  • 50 g mielonych orzechów włoskich
  • 100 g mąki pszennej
  • 2 łyżki oleju

Gruszki:

  • ok. 500 g twardych gruszek
  • 2 szklanki wody
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego

Masa śmietanowa:

  • 150 ml śmietanki kremówki
  • 125 g serka mascarpone
  • 2 pełne łyżki cukru pudru

Masa czekoladowa:

  • 200 ml śmietanki kremówki
  • 125 g serka mascarpone
  • 2 pełne łyżki cukru pudru
  • 100 g gorzkiej czekolady (odłożyć 2 kostki czekolady do posypania tortu)

Dodatkowo:

  • syrop z gotowania gruszek do nasączenia

Sposób przygotowania:

1.  Zrobić biszkopt, białka ubić na sztywno z cukrem i proszkiem do pieczenia. Dodać olej i żółtka, zmiksować do połączenia składników. Wsypać mąkę i mielone orzechy, delikatnie wymieszać. Upiec w 180*C przez 30 minut - do suchego patyczka. Ostudzić i przekroić na dwa blaty. 

2. Przygotować gruszki, owoce obrać, wodę i oba cukry zagotować. Wrzucić pokrojone w kostkę gruszki, zagotować przez 1 minutkę, wyłączyć gaz i zostawić gruszki w tym syropie, aż całkowicie wystygną. Gruszki odsączyć, a syrop zostawić do nasączenia biszkoptu. 

3. Zrobić masę śmietanową, serek mascarpone ubijać z cukrem, dolewać śmietanki i miksować, aż krem będzie gęsty. 

4. Zrobić masę czekoladową. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Ostudzić. W misce ubić mascarpone z cukrem, wlewać śmietankę, ubić, a na końcu dodać płynną ostudzoną czekoladę i krótko zmiksować. Do masy dodać odsączone wcześniej gruszki i wymieszać łyżką. 

5. Złożyć torcik, biszkopt orzechowy lekko nasączyć syropem po gotujących się gruszkach, na to wyłożyć masę śmietanową, potem znów biszkopt i nasączenie. Na koniec wyłożyć masę czekoladową, wyrównać i całość posypać tartą gorzką czekoladą. Ciasto schłodzić przed podaniem. 

Smacznego!!!

Źródło: blog Daktyle w czekoladzie

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i komentarz.
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie, a umieszczę je w Galerii Czytelników!