Strony

18 listopada 2023

Zupa pieczarkowa z suszonymi grzybami

 Nie wiem czy to bardziej zupa pieczarkowa czy z suszonych grzybów, bo jednak dominują suszone grzybki jeśli chodzi o aromat. Cała zupa bardzo mi posmakowała. To taki przedsmak Świąt, kiedy to suszone grzyby są wszechobecne.

Składniki:

  • 1/2 szklanki suszonych grzybów
  • 7-8 dużych pieczarek
  • 1 mała cebula
  • 3 ziemniaki
  • 3 małe marchewki
  • kawałek selera
  • ziele angielskie
  • liść laurowy
  • pieprz ziarnisty 
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • sól, pieprz mielony
  • śmietana 30% lub 18%
  • natka pietruszki lub koperku
  • olej

Sposób przygotowania: 

1. Suszone grzyby zalać wrzątkiem i odstawić na kilka godzin. Można to zrobić wieczorem. Grzyby odcedzić, drobniej pokroić, a wywar, w którym się moczyły zostawić do zupy. 

2. Cebulę posiekać, pieczarki obrać, pokroić w półplasterki. Obrane ziemniaki, marchewki i selera pokroić w kostkę. 

3. W garnku rozgrzać trochę oleju, zeszklić cebulę, po czym dodać pieczarki i całość poddusić. Następnie dodać marchewkę, selera i ziemniaki. Całość podsmażyć jeszcze chwilę. Dodać pokrojone wcześniej namoczone suszone grzyby, wywar, dolać też wody (tak 1,5 - 2 litry). 

4. Dodać ziele angielskie, liść laurowy, pieprz w ziarnach, trochę soli i pieprzu mielonego. Całość gotować, aż warzywa będą miękkie. Do miseczki ze śmietaną dodać trochę gorącej zupy, dokładnie połączyć i wlać do garnka z zupą. Zagotować, dodać natkę i ewentualnie doprawić do smaku. 

Smacznego!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i komentarz.
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie, a umieszczę je w Galerii Czytelników!