Strony

30 października 2023

Kopytka dyniowe

 Ciekawy pomysł na urozmaicenie kopytek znalazłam na blogu po prostu pycha. Zrobiłam i powiem, że smakują bardzo fajnie. Moja córka zjadła je tradycyjnie z roztopionym masełkiem i cukrem, a reszta naszej rodzinki z pieczonym podudziem oraz surówką coleslaw z czerwonej kapusty. Takie kopytka nie tylko są pyszne, ale cieszą oko pięknym żółciutkim kolorem. Taka jesień na talerzu🙂

Składniki:

  • 300 g puree z dyni (u mnie z pieczonej dyni)
  • 300 g mąki pszennej (plus trochę do posypania, ale nie dodawaj cię za dużo, bo kopytka po ugotowaniu będą twarde)
  • 500 g obranych i ugotowanych ziemniaków
  • 1 jajko
  • 1/2 łyżki soli
  • trochę pieprzu
  • szczypta mielonej gałki muszkatołowej
  • 1/2 łyżeczki kurkumy lub carry (dałam kurkumę)

Sposób przygotowania:

1. Ugotowane i przestudzone ziemniaki przepuścić przez praskę. Dodać mąkę, puree z dyni, jajko i przyprawy. Ciasto wyrobić ręcznie, można trochę podsypać mąką. Ilość mąki będzie zależeć od rodzajów ziemniaków oraz wilgotności dyni. Ale należy uważać z dodatkową mąką, ponieważ po ugotowaniu kopytka mogą być twarde. 

2. Ciasto podzielić na 2 lub 3 części, uformować wałek, lekko go spłaszczyć i wyciąć ukośne kluseczki. Ja je dodatkowo lekko zrolowałam. 

3. Ugotować w lekko osolonym wrzątku, odcedzić i przelać zimną wodą. Podawać na słodko lub wytrawnie. 

Smacznego!!!

25 października 2023

Kurczak z czerwonym pesto i mozzarellą

 Przepyszny kurczak z piekarnika, który posmakuje nawet dzieciom. 

Składniki:

  • 3 piersi z kurczaka
  • czerwone pesto 
  • świeże oregano 
  • ser mozzarella twarda (nie w kulce)
  • sól, pieprz
  • olej lub oliwa do posmarowania

Sposób przygotowania:

1. Piersi umyć, poporcjować i lekko rozbić. 

2. mięso przełożyć do miski, dodać 2-3 łyżki pesto, ewentualnie trochę soli i pieprzu i wymieszać. 

3. Gotowe mięso ułożyć w naczyniu żaroodpornym posmarowanym oliwą lub olejem. Posypać świeżym oregano, a na wierzch wyłożyć tarty ser. 

4. Całość zapiekać 30-40 minut w 180*C do zrumienienia się sera. 

5. Podawać z ulubionymi dodatkami.

Smacznego!!!



21 października 2023

Jajecznica z cukinią i szpinakiem

 Lubię kombinować z prostymi daniami jak jajecznica. To był ostatni kawałek cukinii z własnej uprawy. W tym roku zjedliśmy jej wyjątkowo dużo, to leczo, to jajecznica, omlety, sałatki... Zapraszam po przepis na kolorowe zdrowe śniadanie.

Składniki: 

  • 2 jajka 
  • 1 mała czerwona papryka
  • kawałek cukinii
  • 2 plasterki szynki 
  • garść świeżego szpinaku
  • olej lub oliwa do smażenia 
  • sól

Sposób przygotowania: 

1. Warzywa i szynkę pokroić w kosteczkę. Na patelni rozgrzać trochę tłuszczu, wrzucić cukinię, chwilę podsmażyć i dodać paprykę, szpinak i szynkę. 

2. Jak się trochę podsmażą, wbić jajka, posolić, smażyć mieszając co chwilę do uzyskania pożądanej konstrukcji. 

Smacznego!!!

20 października 2023

Makaron ze szpinakiem i pieczarkami

 Mega pyszne spaghetti, które można przygotować dosłownie w kilka chwil.

Składniki (dla 4 osób): 

  • dowolny makaron - u nas spaghetti
  • 1 paczka świeżego szpinaku (200g) 
  • 8 większych pieczarek 
  • 1 cebula 
  • 2-3 ząbki czosnku
  • sól, pieprz
  • 250 g serka mascarpone
  • kilka łyżek wody z gotującego się makaronu

Sposób przygotowania: 

1. Nastawić wodę, lekko posolić i ugotować makaron. 

2. Cebulę posiekać, lekko poddusić na oleju. Dodać obrane i dowolnie pokrojone pieczarki. Pokroiłam w półplasterki, bo moje pieczarki były duże. 

3. Chwilę poddusić razem z cebulą, po czym dodać szpinak, zmiażdżone ząbki czosnku. Dusić, aż szpinak będzie miękki. 

4. Dodać serek mascarpone, troszkę wody z gotującego się makaronu, doprawić solą i pieprzem. 

5. Ugotowany makaron przełożyć na patelnię z sosem i wymieszać. 

6. Danie podawać posypane parmezanem. 

Smacznego!!!

18 października 2023

Kanapka z cebularza czyli cebularz na wypasie

 Jedliście kiedyś takiego wypasionego cebularza lubelskiego? Jeśli nie, to serdecznie polecam. 

Składniki:

  • cebularze lubelskie
  • masło
  • szynka serrano
  • sałata rzymska lub masłowa
  • awokado
  • papryka czerwona
  • jajka
  • majonez lub sos tysiąca wysp

Sposób przygotowania:

1. Cebularza przekroić wzdłuż. Spód cienko posmarować masłem, nałożyć sałatę, szynkę, awokado i paprykę czerwoną. 

2. Na patelni zrobić jajko sadzone, gotowe ułożyć na warzywach. Lekko posmarować majonezem lub dowolnym sosem. Przykryć wierzchnią częścią cebularza z cebulą. Przekroić na pół lub na ćwiartki. 

Smacznego!!!

14 października 2023

Tort czekoladowy z wkładką orzechową

 Przepyszny tort, który łączy ze sobą wszystkie lubiane przeze mnie składniki.

Składniki (tortownica 24-26cm):

Biszkopt: 

  • 4 jajka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2/3 szklanki mąki
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2-3 łyżeczki ciemnego kakao
  • 1 łyżeczka oleju

Wkładka orzechowa:

  • 3 białka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 łyżka miodu
  • 180 g posiekanych orzechów włoskich
  • 1 łyżeczka mąki pszennej
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej

Krem czekoladowy:

  • 3 żółtka
  • 4 łyżki cukru
  • 1 opakowanie cukru z wanilią (16g)
  • 3 czubate łyżki mąki pszennej
  • 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2-3 łyżeczki ciemnego kakao
  • 500 ml mleka
  • 200 g masła

Dodatkowo:

  • dżem malinowy lub z czarnej porzeczki
  • połówki orzechów i dowolna posypka do dekoracji
  • mocny ostudzony napar z herbaty do nasączenia

Sposób przygotowania:

1. Z podanych składników zrobić biszkopt i piec w 180*C przez 30 - 40 minut. Całkowicie ostudzić. 

2. Zrobić ciasto na wkładkę orzechową. Białka ubić ze szczyptą soli, potem partiami dodać cukier, a na końcu miód i zmiksować. Dodać przesiane mąki oraz posiekane orzechy i delikatnie zamieszać. Upiec w 180*C przez 30 - 40 minut. Ostudzić. 

3. Żółtka utrzeć z cukrami, dodawać partiami mąki, mleko i kakao, aż całość będzie dokładnie wymieszana. Masę postawić na małym ogniu, gotować ciągle mieszając, aż powstanie gęsty budyń. Należy mieszać dość energicznie, szczególnie jak już jest dobrze rozgrzane, by nie powstały grudki. Gotowy budyń przykryć woreczkiem i całkowicie ostudzić. 

4. Zrobić krem, masło w temperaturze pokojowej utrzeć, dodawać po łyżce budyniu i dokładnie miksować. 

5. Przełożyć tort: 1 blat biszkoptu + lekkie nasączenie mocnym naparem herbaty, cienką warstwa dżemu malinowego, 1/3 kremu czekoladowego, wkładka orzechowa, 1/3 kremu czekoladowego, biszkopt nasączony lekko herbatą. Pozostałym kremem podarować boki i wierzch tortu. Udekorować połówkami orzechów i posypką lub wg własnego pomysłu. Torta schłodzić przed podaniem. 

Smacznego!!!



12 października 2023

Gruszki zapiekane z serem pleśniowym

 Pyszna propozycja na przekąskę z piekarnika. Robiłam pierwszy raz, ale z pewnością nie ostatni. 

Składniki: 

  • gruszki, najlepiej twarde lub lekko twarde 
  • ser z niebieską pleśnią lub camembert
  • miód
  • tymianek 
  • rozmaryn 
  • oliwa z oliwek
  • orzechy włoskie

Sposób przygotowania: 

1. Gruszki umyć, przekroić na pół. Wydrążyć gniazda nasienne. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym.

2. Na gruszkę wyłożyć pokrojony ser, posypać ziołami, polać trochę miodem i skropić oliwą z oliwek. Zapiec w piekarniku w temperaturze 160*C przez 30 minut. 

3. Przed podaniem posypać posiekanymi orzechami włoskimi. 

Smacznego!!!

Źródło: Instagram, zjedzpieknie

10 października 2023

Ryba pod warzywną pierzynką

 Nieco odmieniony przepis, który można znaleźć na blogu. Taka rybka jest pyszna, delikatna i całkiem szybka w przygotowaniu. 

Składniki: 

  • 300 g świeżej ryby (u mnie dorsz) 
  • 1 mała cebula 
  • 1 mały por 
  • 1 marchewka
  • kawałek cukinii 
  • sól, pieprz
  • zioła prowansalskie
  • olej 
  • parmezan
  • 2 łyżki śmietany (kwaśnej)

Sposób przygotowania: 

1. Rybę poporcjować, oprószyć solą i pieprzem, obsmażyć na oleju na rozgrzanej patelni z obu stron. 

2. W międzyczasie pokroić cebulę i pora, a marchew i cukinię zetrzeć na tarce jarzynowej. 

3. Jak ryba będzie gotowa, to wyłożyć ją do naczynia żaroodpornego. Na tej samej patelni rozgrzać jeszcze trochę oleju, zeszklić cebulę i pora. Następnie dodać marchewkę i cukinię i smażyć jeszcze chwilę. Na koniec dodać śmietanę, sól, pieprz, zioła prowansalskie i dusić, aż śmietana się zagotuje. 

4. Warzywa wyłożyć na rybę, posypać tartym parmezanem i zapiec w piekarniku w 180*C przez 30 minut. 

Smacznego!!!

5 października 2023

Rogaliki drożdżowe z marmoladą lub powidłami

Uwielbiam wypieki drożdżowe. Dziś zapraszam Was po przepis na rogaliki. Robiłam na bazie przepisu na rogale z makiem, ale ciasto podzieliłam na więcej części, by rogaliki wyszły małe i było ich więcej. Przepyszne!!!

Składniki:

Ciasto:

  • 500 g mąki pszennej (typ 480 lub 500)
  • 200 ml ciepłego mleka 
  • 25 g świeżych drożdży lub 7 g suszonych
  • 3 łyżki cukru
  • 80 g roztopionego masła 
  • 2 jajka
  • szczypta soli
  • olejek cytrynowy

Dodatkowo:

  • dowolne powidło lub marmolada (u mnie powidło śliwkowe i marmolada różana)
  • 1 jajko do posmarowania rogali

Sposób przygotowania:

1. Składniki powinny mieć temperaturę pokojową, tylko mleko należy podgrzać, by było ciepłe, ale nie gorące. 

2. W misce robimy rozczyn, drożdże rozetrzeć z 1 łyżką cukru, potem dolać mleko i dodać 2 pełne łyżki mąki. Wymieszać, przykryć i odstawić do podrośnięcia na 10-15 minut. 

3. W międzyczasie jajka z pozostałym cukrem utrzeć na puch. 

4. Do jajek przesiać pozostałą mąkę, dodać sól, roztopione masło, olejek, wyrośnięty rozczyn. Ciasto miksować mikserem z hakami przez 8-10 minut. Uformować kulę, włożyć z powrotem do miski, przykryć i odstawić do podwojenia objętości (ok 1-1,5h). 

5. Wyrośnięte ciasto wyłożyć na blat, podzielić na cztery części. Każdą rozwałkować na koło o grubości około 5mm, nałożyć nadzienie (1 łyżeczkę powideł lub marmolady), zwinąć i uformować rogale. Przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, przykryć i odstawić na 15 minut do napuszenia. Rozgrzać piekarnik do 180*C. 

6. Przed włożeniem rogali do piekarnika posmarować je rozmąconym jajkiem. 

7. Piec przez 15 - 17 minut do zrumienienia. 

8. Gotowe rogale można polukrować lub oprószyć cukrem pudrem. 

Smacznego!!!

4 października 2023

Pizza bianca z figami i serem pleśniowym

 Pizza inna niż wszystkie, przynajmniej dla mnie. Fajna alternatywa dla klasycznej pizzy, tym bardziej teraz kiedy jest sezon na figi. Dodatkowo, nie ma w niej pomidorów, więc będzie idealna dla osób, które mają alergię na te warzywo, a lubią pizzę.

Składniki: 

  • ulubione ciasto do pizzy lub gotowy spód 

Sos biały:

  • 1/2 małego kubka śmietany 18% 
  • 1 łyżeczka mąki + trochę wody
  • sól, pieprz

Dodatki: 

  • 1/2 kulki mozzarelli
  • 1 figa 
  • 2-3 plasterki szynki parmeńskiej 
  • 50 g sera pleśniowego 
  • tymianek lub inne zioła 
  • orzechy włoskie 
  • + rukola

Sposób przygotowania: 

1. Śmietanę podgrzać, dodać mąkę wymieszaną z odrobiną wody, gotować i mieszać do lekkiego zgęstnienia. Sos lekko ostudzić. 

2. Wcześniej przygotowane ciasto lub gotowy spód posmarować białym sosem. Ułożyć pokrojoną w pasterki mozzarellę, szynkę, figi. Ser pleśniowy pokroić w kostkę lub pokruszyć i posypać pizzę. Dodać też drobno posiekane orzechy. Posypać świeżymi ziołami. 

3. Pizzę piec w 220*C przez 10-15 minut. Przed podaniem posypać rukolą. 

Smacznego!!!

Źródło: Wypieki Beaty 

2 października 2023

Pieczony kalafior

 Niezwykle pyszny kalafior, który może być alternatywą dla takiego tradycyjnego z bułką tartą.

Składniki: 

  • 1 kalafior

Marynata: 

  • 1/3 szklanki oliwy lub oleju
  • 1 łyżka suszonych pomidorów z bazylią i czosnkiem
  • 1 łyżka natki pietruszki - świeżej lub suszonej
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki pieprzu 
  • 1 łyżeczka płynnego miodu
  • odrobina chilli w płatkach

Sposób przygotowania:

1. Kalafior podzielić na mniejsze różyczki, ugotować na półtwardo w lekko osolonym wrzątku. 

2. Wszystkie składniki marynaty połączyć. Odcedzony kalafior dokładnie wymieszać z marynatą. Przełożyć na blaszkę lub papier do pieczenia i piec w 180*C przez 20-30 minut. Pod koniec można włączyć termoobieg. 

Smacznego!!!