Strony

5 października 2023

Rogaliki drożdżowe z marmoladą lub powidłami

Uwielbiam wypieki drożdżowe. Dziś zapraszam Was po przepis na rogaliki. Robiłam na bazie przepisu na rogale z makiem, ale ciasto podzieliłam na więcej części, by rogaliki wyszły małe i było ich więcej. Przepyszne!!!

Składniki:

Ciasto:

  • 500 g mąki pszennej (typ 480 lub 500)
  • 200 ml ciepłego mleka 
  • 25 g świeżych drożdży lub 7 g suszonych
  • 3 łyżki cukru
  • 80 g roztopionego masła 
  • 2 jajka
  • szczypta soli
  • olejek cytrynowy

Dodatkowo:

  • dowolne powidło lub marmolada (u mnie powidło śliwkowe i marmolada różana)
  • 1 jajko do posmarowania rogali

Sposób przygotowania:

1. Składniki powinny mieć temperaturę pokojową, tylko mleko należy podgrzać, by było ciepłe, ale nie gorące. 

2. W misce robimy rozczyn, drożdże rozetrzeć z 1 łyżką cukru, potem dolać mleko i dodać 2 pełne łyżki mąki. Wymieszać, przykryć i odstawić do podrośnięcia na 10-15 minut. 

3. W międzyczasie jajka z pozostałym cukrem utrzeć na puch. 

4. Do jajek przesiać pozostałą mąkę, dodać sól, roztopione masło, olejek, wyrośnięty rozczyn. Ciasto miksować mikserem z hakami przez 8-10 minut. Uformować kulę, włożyć z powrotem do miski, przykryć i odstawić do podwojenia objętości (ok 1-1,5h). 

5. Wyrośnięte ciasto wyłożyć na blat, podzielić na cztery części. Każdą rozwałkować na koło o grubości około 5mm, nałożyć nadzienie (1 łyżeczkę powideł lub marmolady), zwinąć i uformować rogale. Przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, przykryć i odstawić na 15 minut do napuszenia. Rozgrzać piekarnik do 180*C. 

6. Przed włożeniem rogali do piekarnika posmarować je rozmąconym jajkiem. 

7. Piec przez 15 - 17 minut do zrumienienia. 

8. Gotowe rogale można polukrować lub oprószyć cukrem pudrem. 

Smacznego!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i komentarz.
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie, a umieszczę je w Galerii Czytelników!