Strony

10 października 2023

Ryba pod warzywną pierzynką

 Nieco odmieniony przepis, który można znaleźć na blogu. Taka rybka jest pyszna, delikatna i całkiem szybka w przygotowaniu. 

Składniki: 

  • 300 g świeżej ryby (u mnie dorsz) 
  • 1 mała cebula 
  • 1 mały por 
  • 1 marchewka
  • kawałek cukinii 
  • sól, pieprz
  • zioła prowansalskie
  • olej 
  • parmezan
  • 2 łyżki śmietany (kwaśnej)

Sposób przygotowania: 

1. Rybę poporcjować, oprószyć solą i pieprzem, obsmażyć na oleju na rozgrzanej patelni z obu stron. 

2. W międzyczasie pokroić cebulę i pora, a marchew i cukinię zetrzeć na tarce jarzynowej. 

3. Jak ryba będzie gotowa, to wyłożyć ją do naczynia żaroodpornego. Na tej samej patelni rozgrzać jeszcze trochę oleju, zeszklić cebulę i pora. Następnie dodać marchewkę i cukinię i smażyć jeszcze chwilę. Na koniec dodać śmietanę, sól, pieprz, zioła prowansalskie i dusić, aż śmietana się zagotuje. 

4. Warzywa wyłożyć na rybę, posypać tartym parmezanem i zapiec w piekarniku w 180*C przez 30 minut. 

Smacznego!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i komentarz.
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie, a umieszczę je w Galerii Czytelników!