Strony

20 października 2023

Makaron ze szpinakiem i pieczarkami

 Mega pyszne spaghetti, które można przygotować dosłownie w kilka chwil.

Składniki (dla 4 osób): 

  • dowolny makaron - u nas spaghetti
  • 1 paczka świeżego szpinaku (200g) 
  • 8 większych pieczarek 
  • 1 cebula 
  • 2-3 ząbki czosnku
  • sól, pieprz
  • 250 g serka mascarpone
  • kilka łyżek wody z gotującego się makaronu

Sposób przygotowania: 

1. Nastawić wodę, lekko posolić i ugotować makaron. 

2. Cebulę posiekać, lekko poddusić na oleju. Dodać obrane i dowolnie pokrojone pieczarki. Pokroiłam w półplasterki, bo moje pieczarki były duże. 

3. Chwilę poddusić razem z cebulą, po czym dodać szpinak, zmiażdżone ząbki czosnku. Dusić, aż szpinak będzie miękki. 

4. Dodać serek mascarpone, troszkę wody z gotującego się makaronu, doprawić solą i pieprzem. 

5. Ugotowany makaron przełożyć na patelnię z sosem i wymieszać. 

6. Danie podawać posypane parmezanem. 

Smacznego!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i komentarz.
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie, a umieszczę je w Galerii Czytelników!