Strony

29 stycznia 2021

Racuszki na kefirze

 To jedne z najlepszych racuszków, jakie udało mi się zrobić. Są bardzo delikatne i puszyste. Myślę, że sekretem tych racuszków jest ubita piana z białek, która nadaje im tej delikatności. Będą w sam raz na zbliżający się Tłusty Czwartek.


Składniki:

  • 300 g mąki pszennej
  • 400 ml kefiru
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cukru pudru
  • 2 jabłka

Sposób wykonania:

1. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem.

2. Do mąki dodać żółtka, , wymieszać. 

3. Dodać jabłka pokrojone w kostkę.

4. Ubić białka, delikatnie wymieszać z ciastem.

5. Racuszki nakładać łyżką na patelnię na średnio rozgrzanym oleju z obu stron. Odsączyć na ręczniku papierowym, przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.

Smacznego!!!


 Źródło: ilovebake.pl

 

 

26 stycznia 2021

Kasza gryczana z pieczarkami

 Wspaniała kasza, którą można podać do obiadu zamiast ziemniaków lub zjeść solo. 

 

Składniki:

  • 1/2 szklanki kaszy gryczanej
  • 1 szklanka wody
  • 5-6 pieczarek
  • 1/2 cebuli
  • sól, pieprz
  • olej

Sposób wykonania:

1. Kaszę i wodę umieścić w garnku. Lekko posolić. Gotować do miękkości na małym ogniu pod przykryciem. 

2. Cebulkę posiekać, pieczarki oczyścić, pokroić w plasterki. Na patelni rozgrzać niewielką ilość oleju, wrzucić pieczarki, chwilkę poddusić, po czym dodać cebulkę. 

3. Jak już z pieczarek odparuje woda, na patelnię dać ugotowaną kaszę, wymieszać, doprawić solą i pieprzem do smaku i jeszcze 1-2 minutki dusić całość na patelni.

Smacznego!!!




22 stycznia 2021

Condimento - włoski sos do sałatek i nie tylko

 Na ten przepis wpadłam zupełnie przypadkiem. Okazał się świetnym dressingiem do sałat zielonych, a także do dań z kasz i makaronów na zimno. Zrobiłam na próbę z połowy porcji, ale szybko się kończy więc następnym razem zrobię więcej.

Składniki:

  • 1/2 litra oliwy z oliwek
  • 2 łyżeczki soli himalajskiej (dałam zwykłą)
  • 2-3 łyżeczki suszonego oregano
  • sok z 1 cytryny
  • 1 główka czosnku
  • 1 płaska łyżeczka cukru

Sposób wykonania:

1. Czosnek obrać, ząbki przepuścić przez praskę lub drobno posiekać. 

2. Wszystkie składniki umieścić w słoiku, zakręcić wieczko i chwilę całość potrząsać, by wszystko dobrze się połączyło. 

3. Przechowywać w lodówce. Podawać do sałatek i innych dań.

Smacznego! 

Źródło: kulinarne-fantazje.pl

20 stycznia 2021

Zapiekanka gołąbkowa

 Lubimy gołąbki, ale wymagają trochę czasu aby je przygotować. Tym razem wpadła mi w oko taka zapiekanka. Układa się ją warstwami z tych samych składników co do gołąbków łącznie z sosem. Całość zapiekamy i gotowe ;-) Zrobiłam swój tradycyjny farsz i sos pomidorowy - zapiekanka autentycznie smakuje jak gołąbki, a moja córka powiedziała, że ten dodatkowy żółty ser na wierzchu smakuje jej najbardziej :-)

Składniki na duże naczynie do zapiekania (u mnie okrągły garnek kamienny o średnicy 28cm):

  • kilka liści kapusty 
  • tarty żółty ser

Farsz:

  • 1 szklanka ryżu
  • 500 g mięsa mielonego (u mnie szynka)
  • 1 duża cebula
  • 5-6 pieczarek
  • 1-2 suszone grzybki
  • sól, pieprz
  • majeranek
  • 1-2 ząbki czosnku

Sos:

  • 1-2 łyżki masła klarowanego lub oleju
  • 1 łyżka mąki
  • 1/2 słoiczka koncentratu pomidorowego
  • 1,5 szklanki wrzątku
  • sól, pieprz

Sposób wykonania:

1. Zrobić farsz: ryż zalać 2 szklankami wody, dodać troszkę soli i ugotować. Cebulę posiekać, pieczarki pokroić w półplasterki, razem poddusić na patelni. Wrzucić do miski z ugotowanym ryżem, a na patelni usmażyć mięso. Mięso, ryż, pieczarki, pokruszone suszone grzybki i cebulę, zmiażdżone ząbki czosnku dokładnie wymieszać, doprawić solą, pieprzem i majerankiem.

2. Z liści z kapusty odkroić twardą część, gotować liście we wrzątku przez około 10 minut. Wyjąć i przestudzić.

3. Zrobić sos: z masła i mąki zrobić zasmażkę, następnie zalać ją wrzątkiem (1,5 szklanki) energicznie mieszając, dodać koncentrat pomidorowy, troszkę soli i pieprzu. Chwilkę podgotować.

4. Naczynie do zapiekania posmarować od spodu kilkoma łyżkami sosu, wyłożyć 1/3 liści kapusty, potem 1/2 farszu, znów smarujemy sosem, ponownie 1/3 liści, 1/2 farszu. Pozostałą część liści pokroić na paski, posypać nimi wierzch zapiekanki i polać pozostałym sosem. Na koniec dodać tary żółty ser wedle uznania.

5. Całość piec w 180 st.C. Przez 30 minut z przykryciem, a przez kolejne 30 minut bez przykrycia.

6. Po upieczeniu chwilę odczekać, a dopiero potem kroić i podawać. Świetnie smakuje i kroi się na 2-3 dzień. Odgrzewam ją wtedy w mikrofalówce. 

Smacznego!!!



18 stycznia 2021

Surówka z kiszonych ogórków i jabłka

Surówka rodem ze szkolnej stołówki. To ciekawa alternatywa dla zwykłego kiszonego ogórka do obiadu.

Składniki:

  • kilka ogórków kiszonych
  • 1 jabłko
  • 1/2 cebuli
  • pieprz
  • 1 łyżka oleju

Sposób wykonania:

1. Ogórki pokroić w plasterki. Jabłko obrać i również pokroić w plasterki. Można po prostu poszatkować na szatkownicy i ogórki i jabłko.

2. Cebulę obrać, pokroić dowolnie.

3. Wszystko wymieszać, dodać łyżkę oleju i pieprz. 

Smacznego!!!


 

16 stycznia 2021

Seromak Doris

 To najpyszniejsze połączenie serownika i makowca jakie znam ;-) Przepis rok temu znalazła moja siostra w internecie, wzięłam od niej przepis - ...przepadłam ;-) Naprawdę rewelacyjne ciasto. Robiłam w Święta, ale jeszcze nie raz go upiekę.

Składniki (blaszka 35x24cm):

  • Ser:
    1 kg sera ( u mnie wiaderkowy Piątnica)
  • 5 jajek
  • 1 budyń śmietankowy (proszek)
  • 15 dag masła / margaryny
  • 15 dag cukru pudru
  • Masa makowa:
  • 1 puszka masy makowej (850g) - użyłam gotowej, bo nie mam możliwości zmielenia maku
  • 6 łyżek mąki
  • 5 jajek
  • 1/4 szklanki cukru pudru
  • 15 dag masła / margaryny
  • + herbatniki na spód

Sposób przygotowania:

1. Masa serowa: Masło w temperaturze pokojowej zmiksować z cukrem, stale ucierając dodawać po jednym żółtku, potem po łyżce sera, a na końcu proszek budyniowy. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, delikatnie połączyć z masą serową.

2. Masa makowa: Żółtka utrzeć z cukrem pudrem, dodać rozpuszczone i wystudzone masło, porcjami dodawać masę makową i mąkę. Na koniec dodać ubite na sztywno białka. Delikatnie wymieszać.

3. Spód blaszki wyłożyć najpierw papierem, a potem herbatnikami. Na herbatniki partiami nakładać naprzemiennie masę makową i serową. Masy są półpłynne, takie powinny być ;-)

4. Piec w 180st.C przez 1h. Wystudzić w piekarniku, po przestudzeniu polać polewą.

Smacznego!!!



15 stycznia 2021

Ryż zapiekany z jabłkami

U mnie w domu rodzinnym robiło się ryż z jabłkami na inny sposób (KLIK). Niedawno zrobiłam w wersji zapiekanej w piekarniku i bardzo mi ta opcja posmakowała.

Składniki:

  • 1 pełna szklanka ryżu
  • 1 szklanka mleka
  • 1 szklanka wody
  • 1 łyżka masła
  • 2-3 łyżki cukru
  • 1 kg jabłek (użyłam 1 słoiczka prażonych jabłek i dodałam jeszcze 2 surowe jabłka starte na tarce jarzynowej)
  • cynamon

Sposób wykonania:

1. Ryż wsypać do garnka, zalać wodą i mlekiem, dodać cukru i masła, gotować do miękkości. W razie potrzeby uzupełnić płyn.

2. Jeśli używamy surowych jabłek, należy je obrać, zetrzeć na tarce i uprażyć. Ja miałam słoik prażonych jabłek (350ml) i dodałam do nich dwa duże jabłka starte na tarce jarzynowej. Należy dodać też cynamonu i cukru, jeśli jabłka są bardzo kwaśne.

3. Naczynie żaroodporne posmarować masłem, wyłożyć większość część ryżu, na to większa część jabłek. Potem znów wykładamy ryż i pozostałe jabłka. Przykryć pokrywką. Piec w piekarniku nagrzanym do 180st.C przez 25 minut. Podawać na ciepło, choć na zimno też smakuje dobrze.

Smacznego!!! 


13 stycznia 2021

Ciasto mojego dzieciństwa - biszkoptowe z galaretkami

 Takie ciasto pojawiało się na świątecznym stole praktycznie w każde święta w moim rodzinnym domu. Moje dzieci również je uwielbiają, dlatego sama też robię je swoim dzieciom. Jest pyszne, lekkie z kremem budyniowym. Wilgotności i lekkości w smaku nadają mu galaretki. Raz spróbujecie i się zakochacie ;-) A tu nieco inna wersja tego ciasta z biszkoptem orzechowym KLIK.

Składniki (blaszka 34x23cm):

Biszkopt kakaowy:
5 jajek
3/4 szklanki cukru
2/3 szklanki mąki
2-3 łyżeczki ciemnego kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Biszkopt jasny:
2 jajka
3 łyżki cukru
2 łyżki mąki pszennej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Masa budyniowa:
1 i 2/3 szklanki mleka
1 budyń waniliowy / śmietankowy
2 łyżki cukru
1 cukier waniliowy
1 kostka miękkiego masła

Dodatki:
2 kolorowe galaretki, każda rozpuszczona w niepełnej szklance wody

Sposób wykonania:

1. Zrobić biszkopt kakaowy: ubić białka ze szczypta soli, partiami dodawać cukier, potem żółtka. Na koniec wmieszać mąkę przesianą z kakao i proszkiem do pieczenia i delikatnie połączyć. Piec w 180 st.C przez ok 25-30 minut - do suchego patyczka.
2. Podobnie zrobić biszkopt jasny. Ubić białka, potem dodać cukier i żółtka. Na koniec dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Piec w 180 st.C przez ok 15 minut - do suchego patyczka. Po wystudzeniu pokroić wzdłuż na paski. 1-2 paski można zjeść ;-) a resztę zostawić do ciasta.
3. Krem: Szklankę mleka zagotować z cukrami, a resztę mleka wymieszać z budyniem. Na gotujące się mleko wlać budyń. Po zagotowaniu ostudzić. Masło utrzeć na puch, stopniowo dodawać zimny budyń.
4. Galaretki powinny być lekko tężejące.
Przełożyć ciasto (od dołu):
biszkopt kakaowy
połowa masy budyniowej
rzędy pasków biszkoptowych - zrobić odstępy na galaretkę
tężejąca galaretka między biszkopty, kolorystycznie na przemian
Posmarować biszkopt kakaowy od spodu pozostałą masą budyniową i ułożyć na cieście masą do dołu.
Na wierzch można zrobić polewę.

Ciasto schłodzić w lodówce. Najlepiej smakuje na 2, a nawet 3 dzień.

Smacznego!!!



12 stycznia 2021

Kopytka z kiełbasą i cebulką

 Kopytka to bardzo wdzięczny temat. Można je robić na wiele sposobów i nigdy się nie nudzą. Dziś wersja z kiełbasą i cebulą.

Składniki:

Kopytka:

  • 1200 g ziemniaków (waga po obraniu)
  • ok 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 1 jajko
  • sól

Dodatkowo:

  • 1-2 laski kiełbasy
  • 1 cebula
  • olej do smażenia


Sposób przygotowania:

1. Ziemniaki obrać, umyć, ugotować w osolonej wodzie do miękkości. Po odcedzeniu gorące ziemniaki rozgnieść w prasce.

2. Ziemniaki ostudzić, przełożyć na stolnice. Dodać mąkę, jajko i sól, zagnieść gładkie ciasto. W razie potrzeby delikatnie podsypać mąką.

3. Z ciasta uformować wałek, oprószyć mąką, ostrym nożem odcinać kopytka. Gotować w osolonym wrzątku do momentu aż wypłyną na wierzch - ok 3-4 minut, delikatnie mieszać drewnianą łyżką. Wyjąć kluski łyżką cedzakową, podawać od razu lub przelać zimną wodą i przełożyć na tackę posmarowaną olejem, by się nie posklejały.

4. Kiełbasę pokroić w kosteczkę. Cebulę posiekać. Razem zrumienić na oleju na patelni. Na talerz wyłożyć porcję kopytek i kiełbasy z cebulą.

Smacznego!!!



11 stycznia 2021

Omlet w tortilli z łososiem

Jakie to było dobre! Zdecydowanie do powtórzenia. Tortilla z omletem czy omlet w tortilli poleca się na śniadanie ☺️


Składniki:
2 jajka
1 tortilla (u mnie wieloziarnista)
odrobina mleka
sól, pieprz
garść rukoli
3 cienkie plasterki mozzarelli
25g łososia wędzonego na zimno

Sposób wykonania:


1. Jajka wbić do kubeczka, posolić, popieprzyć, dodać odrobinę mleka i wymieszać dokładnie widelcem. Patelnię rozgrzać, wlać jajka. Po chwili na wierzch przyłożyć placek tortilli i lekko docisnąć. Smażyć, aż jajka się zetną.
2. Przekręcić na drugą stronę i podsmażyć chwilkę tortillę, na jajka wyłożyć mozzarellę, by się roztopiła.
3. Zdjąć tortille z patelni, nałożyć na wierzch rukolę i łososia. Złożyć na pół i pokroić na pół lub w trójkąty.

Smacznego!

9 stycznia 2021

Zupa gulaszowa z szynką i kluseczkami

  Pyszna pożywna zupa na wzór strogonova, bograczu i tego typu dań ;-) 

Składniki:

  • 800 g szynki bez kości
  • 1 duża cebula
  • 20 dag pieczarek
  • 2 marchewki
  • 1 mała czerwona papryka
  • sól, pieprz
  • liść laurowy, ziele angielskie
  • majeranek
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 2 ząbki czosnku
  • słodka i ostra mielona papryka
  • 1 łyżka adżiki
  •  kluseczki:
  • 10 łyżek mąki
  • 6 łyżek wody
  • 2 łyżki oleju

Sposób przygotowania:

1. Mięso pokroić w kostkę, wrzucić na patelnię z niewielką ilością oleju. Szynkę odsmażyć, a po czasie dodać posiekaną cebulę i dowolnie pokrojoną marchewkę. Dusić jeszcze chwilę. Mięso przełożyć do większego garnka, zalać gorącą wodą nieco ponad mięso i dodaję liście laurowe, ziele angielskie, koncentrat pomidorowy, adżikę, 1 łyżeczkę mielonej słodkiej papryki i 1/2 łyżeczki ostrej papryki. Całość gotować na wolnym w ogniu, w razie potrzeby uzupełnić wodę.

2. Kiedy mięso już jest miękkawe, dodać pokrojone pieczarki, a paprykę dopiero pod koniec gotowania, by się całkowicie nie rozpadła.

3. Zrobić kluseczki. Składniki zagnieść, uformować cienki wałeczek i pociąć kluseczki o długości 1-1,5 cm. Ugotować w osolonym wrzątku i dodać przed końcowym doprawieniem do smaku. 

4. Kiedy już mięso i warzywa są miękkie, doprawić do smaku majerankiem, zmiażdżonymi ząbkami czosnku, ewentualnie solą i pieprzem.

Smacznego!!!



8 stycznia 2021

Chrupiące gofry

 Bardzo dawno nie robiłam gofrów, więc w Święto Trzech Króli po południu usmażyłam trochę dla rodzinki. Zniknęły jeden po drugim - nawet porządnego zdjęcia nie udało mi się zrobić. Gofry wychodzą chrupiące z zewnątrz i miękkie w środku. Mam dwie gofrownice, jedna na kształt serduszek ma moc 1400W, a druga w tradycyjne prostokąty - 1000W. Piekłam w tej drugiej i mimo, że ma słabszą moc, to gofry wyszły super. Zazwyczaj dłużej piekę i wychodzą dobrze ;-) Dodatkowo polecam studzić na kratce - wtedy równomiernie ostygną i pozostaną chrupiące. 

Składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 2 szklanki mleka
  • 2 jajka - białka i żółtka osobno
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • szczypta soli
  • 1/2 szklanki roztopionego masła / oleju

Sposób przygotowania:

1. W jednej misce umieścić wszystkie składniki poza białkami i dokładnie wymieszać rózgą kuchenną, aż masa będzie gładka.

2. W osobnym naczyniu ubić na sztywno białka, dodać do masy i delikatnie całość wymieszać. Na rozgrzaną gofrownicę nakładać po chochelce ciasta, piec 3-4 minuty w zależności od gofrownicy. Gotowe gofry ostudzić na metalowej kratce. 

3. Podawać z ulubionymi dodatkami. 

Smacznego!!!


Źródło: Pinterest

7 stycznia 2021

Pieczeń wieprzowa z kaszą gryczaną

 Dziś kasza z mięsem dwa w jednym ;-) Do takiego dania świetnie pasuje sos pieczarkowy lub grzybowy.

Składniki:

  • 700 g mięsa wieprzowego mielonego (u mnie łopatka)
  • 1 cebula
  • 100 g kaszy gryczanej palonej
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 2-3 suszone grzybki (wcześniej namoczone w wodzie)
  • 2 jajka
  • sól, pieprz
  • niepełna szklanki wody z moczenia się grzybów lub czystej wody 
  • majeranek

Sposób wykonania:

1. Grzyby zalać wrzątkiem, odstawić na 30 minut.

2. Cebulkę drobno posiekać, czosnek zmiażdżyć. 

3. Mięso połączyć z cebulą, czosnkiem, jajkami, suchą kaszą gryczaną, dodać drobno posiekane grzybki. Wlać wodę i wymieszać. Doprawić majerankiem, solą i pieprzem i dokładnie wymieszać. Masę przełożyć do dowolnej formy lub keksówki. Piec w piekarniku nagrzanym do 180st.C przez 60-70 minut. 

4. Podawać z ziemniakami, surówką z kiszonej kapusty, ewentualnie z sosem pieczarkowym lub grzybowym (bardzo polecam).

Smacznego!!!

Źródło: magazyn Kobieta i życie 2014


5 stycznia 2021

Koktajl z kaki i ananasa

 Prawdziwie egzotyczny koktajl na mleku. W sam raz na drugie śniadanie.

Składniki (na 2 porcje):

  • 1/2 owocu kaki
  • 1/2 ananasa
  • 1 szklanka mleka

Sposób wykonania:

Pokrojone owoce wraz z mlekiem zmiksować blenderem na gładko. Od razu podawać. Koktajl jest pyszny - nie za słodki. 

Smacznego!!!

4 stycznia 2021

Płatki ryżowe z pomarańczą

 Niby nic specjalnego - zwykłe połączenie smaku płatków i owoców, ale smak to naprawdę efekt wow. Jestem nimi pozytywnie zaskoczona. Warto teraz jadać takie śniadania, tym bardziej, że jest sezon na pomarańcze i teraz są najpyszniejsze!

Płatki na mleku

Płatki na wodzie

Składniki:

  • Ok 1/2 szklanki płatków ryżowych błyskawicznych
  • 1 pomarańcza
  • odrobina cynamonu
  • 1 łyżeczka miodu
  • 125 ml wody /  mleka

Sposób wykonania:

1. Płatki zalać wodą / mlekiem i zagotować. Gotować ok. 2 minut. Odstawić pod przykryciem na 3 minutki. Potem dodać miód.

2. Pomarańczę obrać, pokroić w kostkę, dodać do ugotowanych płatków, dodać odrobinę cynamonu i zamieszać. 

Smacznego!!!


3 stycznia 2021

Niedzielne ciasto mamy

Jak byłam dzieckiem, moja mama często na niedzielę przygotowywała ciasto przełożone kremem budyniowym. Zapraszam dziś na proste mocno kakaowe ciasto przełożone kremem.

Składniki (blaszka 36x24cm):

  • 6 jajek
  • 6 łyżek cukru
  • 5 łyżek mąki
  • 3 łyżki ciemnego kakao
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • Krem:
  • 1 i 2/3 szklanki mleka
  • 1 budyń waniliowy / śmietankowy
  • 2 łyżki cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 kostka miękkiego masła


Dodatki: posypka cukrowa lub tarta gorzka czekolada, mocny napar z herbaty

Sposób wykonania:

1. Z podanych składników na ciasto zrobić biszkopt, upiec, po upieczeniu wystudzić i przekroić na dwa blaty.

2. Krem: Szklankę mleka zagotować z cukrami, a resztę mleka wymieszać z budyniem. Na gotujące się mleko wlać budyń. Po zagotowaniu ostudzić. Masło utrzeć na puch, stopniowo dodawać zimny budyń.

3. Spodnią część biszkoptu nasączyć herbatą, nałożyć 2/3 kremu, równomiernie rozsmarować. Przyłożyć drugim blatem biszkoptowym, lekko nasączyć go herbatą i posmarować resztą kremu. Wierzch posypać posypką cukrową lub tartą gorzką czekoladą. Schłodzić przed podaniem.

 Smacznego!!!



2 stycznia 2021

Kotlety mielone z prażoną cebulką

Na szczęście, na zdrowie, na ten Nowy Rok! Oby nie opuszczały nas zdrowie i szczęście! W tym Nowym Roku witam się z Wami pomysłem na kotlety mielone.

 Zwykłe mielone wzbogacone o dodatek prażonej cebulki. Powiem, że zjadłam ze smakiem chociaż za mielonymi nie przepadam. 


Składniki:

  • 700 g mięsa mielonego (u mnie łopatka)
  • 1 czerstwa kajzerka +mleko do namoczenia
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 jajko
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • 6 łyżek prażonej cebulki
  • 1 łyżeczka majeranku
  • bułka tarta do panierowania
  • olej do smażenia

Sposób wykonania:

1. Bułkę rozdrobnić, zalać mlekiem. Jak dobrze nasiąknie, to wycisnąć z nadmiaru płynu.

2. W misce umieścić mięso, jajko, cebulkę zmiażdżony ząbek czosnku, odciśniętą bułkę, sól, pieprz i majeranek. Wyrobić dokładnie masę najlepiej ręcznie. Formować niewielkie kotlety. Lekko spłaszczać, panierować w bułce tartej i smażyć na rozgrzanym oleju na patelni na niewielkim ogniu. Smażymy z obu stron do zrumienienia. Kotlety można też upiec (piekarnik 180 st. przez 50-60 minut. Należy pamiętać, by w połowie pieczenia przewrócić je na drugą stronę).

3. Podawać wedle uznania.

Smacznego!!!