Lubimy gołąbki, ale wymagają trochę czasu aby je przygotować. Tym razem wpadła mi w oko taka zapiekanka. Układa się ją warstwami z tych samych składników co do gołąbków łącznie z sosem. Całość zapiekamy i gotowe ;-) Zrobiłam swój tradycyjny farsz i sos pomidorowy - zapiekanka autentycznie smakuje jak gołąbki, a moja córka powiedziała, że ten dodatkowy żółty ser na wierzchu smakuje jej najbardziej :-)
Składniki na duże naczynie do zapiekania (u mnie okrągły garnek kamienny o średnicy 28cm):
- kilka liści kapusty
- tarty żółty ser
Farsz:
- 1 szklanka ryżu
- 500 g mięsa mielonego (u mnie szynka)
- 1 duża cebula
- 5-6 pieczarek
- 1-2 suszone grzybki
- sól, pieprz
- majeranek
- 1-2 ząbki czosnku
Sos:
- 1-2 łyżki masła klarowanego lub oleju
- 1 łyżka mąki
- 1/2 słoiczka koncentratu pomidorowego
- 1,5 szklanki wrzątku
- sól, pieprz
Sposób wykonania:
1. Zrobić farsz: ryż zalać 2 szklankami wody, dodać troszkę soli i ugotować. Cebulę posiekać, pieczarki pokroić w półplasterki, razem poddusić na patelni. Wrzucić do miski z ugotowanym ryżem, a na patelni usmażyć mięso. Mięso, ryż, pieczarki, pokruszone suszone grzybki i cebulę, zmiażdżone ząbki czosnku dokładnie wymieszać, doprawić solą, pieprzem i majerankiem.
2. Z liści z kapusty odkroić twardą część, gotować liście we wrzątku przez około 10 minut. Wyjąć i przestudzić.
3. Zrobić sos: z masła i mąki zrobić zasmażkę, następnie zalać ją wrzątkiem (1,5 szklanki) energicznie mieszając, dodać koncentrat pomidorowy, troszkę soli i pieprzu. Chwilkę podgotować.
4. Naczynie do zapiekania posmarować od spodu kilkoma łyżkami sosu, wyłożyć 1/3 liści kapusty, potem 1/2 farszu, znów smarujemy sosem, ponownie 1/3 liści, 1/2 farszu. Pozostałą część liści pokroić na paski, posypać nimi wierzch zapiekanki i polać pozostałym sosem. Na koniec dodać tary żółty ser wedle uznania.
5. Całość piec w 180 st.C. Przez 30 minut z przykryciem, a przez kolejne 30 minut bez przykrycia.
6. Po upieczeniu chwilę odczekać, a dopiero potem kroić i podawać. Świetnie smakuje i kroi się na 2-3 dzień. Odgrzewam ją wtedy w mikrofalówce.
Smacznego!!!