Strony

31 lipca 2017

Kurczak po kujawsku

Jakiś czas temu znajoma udostępniła na fb filmik jak przygotować kurczaka po kujawsku. Postanowiłam przygotować takie danie na obiad. Wyszło całkiem smacznie. Polecam!


Składniki:

4 udka - był dość duże więc przekroiłam je na pół
sól, pieprz
zioła prowansalskie
słodka mielona papryka
2-3 ząbki czosnku
2 łyżki majonezu
2 łyżki keczupu
bułka tarta

Sposób przygotowania:

1. Umyte i osuszone udka natrzeć zmiażdżonymi ząbkami czosnku. Następnie oprószyć ziołami prowansalskimi, solą, pieprzem i słodką mieloną papryką. Mięso schłodzić w lodówce przez 30-60 minut.
2. W małej misce połączyć ketchup i majonez.
3. Mięso przełożyć do naczynia żaroodpornego, na wierzch mięsa wyłożyć keczup i majonez. Całość oprószyć bułką tartą. Naczynie przykryć folią aluminiową, piec w 200 st.C przez nieco ponad 1 godzinę. Pod koniec pieczenia folię zdjąć, nadal piec, aby wierzch się zarumienił.

Smacznego!!!

28 lipca 2017

Biszkopt z borówkami, bitą śmietaną i galaretką


Składniki (blaszka 24x28cm):

Biszkopt:
4 jajka
5 łyżek mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
4 łyżki cukru

Śmietana:
330 ml śmietany 30%
2 płaskie łyżeczki żelatyny + woda do rozpuszczenia
3 łyżki cukru
olejek waniliowy do smaku
garść borówek - należy je zblenderować
trochę borówek w całości

Galaretka:
1 czerwona galaretka rozpuszczona w 300 ml wody
borówki

Sposób wykonania:

1. Przygotować blaszkę: białka ubić, dodać cukier, potem stopniowo żółtka, a na koniec delikatnie wmieszać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia.  Ciasto przełożyć na blachę wyłożoną papierem. Piec 30-40 minut w 180 st.C. Ostudzić.
2. W niewielkiej ilości ciepłej wody rozpuścić żelatynę. Odstawić do wystudzenia. Ubić śmietanę z cukrem. Dodać żelatynę, zblenderowane borówki  oraz olejek waniliowy. Dokładnie wymieszać. Na koniec dodać trochę całych borówek. Odstawić do lodówki, by masa lekko stężała.
3. Masę wyłożyć na biszkopt, wierzch posypać borówkami i wylać tężącą czerwoną galaretkę. Ciasto włożyć do lodówki na kilka godzin.

Smacznego!!!

26 lipca 2017

Krupnik z fasolką szparagową / Zupa warzywna z kaszą

Tak się zastanawiałam, czy ta zupa to bardziej krupnik z warzywami czy zupa warzywna z kaszą 😁 Tak czy owak, zupa wyszła pyszna. Mamy w sezonie dość dużo fasolki szparagowej, ładnie obrodziła, więc wykorzystuję ją na różne sposoby.


Składniki:

3 skrzydełka
4 ziemniaki
2 marchewki
1 cebula
1 szklanka pokrojowej fasolki szparagowej
2/3 szklanki kaszy jęczmiennej
3-4 suszone grzybki
ziele angielskie
liść laurowy
pieprz ziarnisty
sól
siekany świeży lubczyk i koperek

Sposób wykonania:

1. Skrzydełka wypłukać, zalać świeżą wodą, zagotować, zdjąć szumowiny. W międzyczasie obrać warzywa, marchew pokroić w plastry, cebulę w ćwiartki, ziemniaki w kostkę, a fasolkę na 1,5-2 cm długości kawałki.
2. Do oczyszczonego wywaru dodać warzywa,suszone grzyby, ziele angielskie, liść laurowy i pieprz ziarnisty. Gdy warzywa trochę zmiękną dodać opłukaną kaszę. Gotować do momentu, aż kasza zmięknie. W razie potrzeby uzupełniamy wodę. Na koniec doprawiamy solą, lubczykiem i koperkiem. Obieram również skrzydełka z mięsa i dodaję mięsko do zupy.

Smacznego!!!

25 lipca 2017

Gulasz wieprzowy z cukinią

Dzisiaj sezonowa cukinia w towarzystwie mięsa wieprzowego i papryki.


Składniki:

500 g mięsa na gulasz (u mnie szynka pokrojona w kostkę)
1 cukinia
1 papryka
1 duża cebula
2 ząbki czosnku
sól, pieprz
pieprz cayenne
słodka mielona papryka
majeranek
listek laurowy
ziele angielskie
koncentrat pomidorowy
olej do smażenia
woda do uzupełnienia

Sposób przygotowania:

1. Mięso obsmażyć na oleju z każdej strony.
2. W rondelku poddusić cebulę na niewielkiej ilości oleju. Dodać do miej mięso, podlać wodą w takiej ilości, by przykrywała ona mięso. Dorzucić listek laurowy i ziele angielskie, odrobinkę pieprzu cayenne i słodką paprykę, całość dusić uzupełniając wodę w razie potrzeby.
3. Kiedy mięso już mięknie, dodać paprykę pokrojoną w kostkę.
4. Gdy mięso już całkowicie zmięknie dodać pokrojoną w grubą kostkę cukinię, a także koncentrat i przyprawy. Całość dusić jeszcze 10 minut.
5. Podawać wedle uznania - z ryżem, kaszą, ziemniakami czy też pieczywem.

Smacznego!!!


23 lipca 2017

Surówka z kapusty włoskiej z kukurydzą


Składniki:

1/2 główki kapusty włoskiej (ok 500 g)
1 mała puszka kukurydzy
2 nieduże marchewki
1 czerwona cebula
natka posiekanej pietruszki
sól, cukier, pieprz do smaku
kilka łyżek oleju rzepakowego

Sposób przygotowania:

1. Kapustę drobno poszatkować. Włożyć do miski, lekko posolić i odstawić na 5 minut.
2. Obraną marchew zetrzeć na tarce jarzynowej.
3. Cebulę drobno posiekać.
4. Warzywa wymieszać, dodać kukurydzę, olej, pietruszkę i przyprawy do smaku.

Smacznego!!!


21 lipca 2017

Bułki musli

Nie ma jak domowa bułeczka :) Myślę, że większość z Was spokojnie znajdzie w domu składniki do przygotowania takich bułek.


Składniki:

2-2,5 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki dowolnego musli
1 łyżeczka soli
2 łyżeczki suszonych drożdży
1 łyżeczka miodu
1 szklanka ciepłej wody

Sposób przygotowania:

1. Do miski wsypać mąkę, sól, płatki, drożdże i miód. Wymieszać. Powoli wlewać ciepłą wodę i cały czas mieszać do połączenia się składników.
2. ciasto wyłożyć na stolnicę, zagnieść elastyczne i gładkie ciasto.
3. Ciasto przełożyć do miski oprószonej mąką, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na około 1 godzinę.
4. Po tym czasie ciasto jeszcze raz zagnieść, podzielić na równe porcje i uformować bułeczki. Odstawić na 30 minut do wyrośnięcia. Przed włożeniem do piekarnika można je naciąć od góry.
5. Piec w 190 st.C aż do zrumienienia.

Smacznego!!!

Źródło: Pieczywa Siostry Marii, wyd. Martel

18 lipca 2017

Deser lodowy caffe latte z czereśniami

Bardzo lubię desery lodowe w połączeniu z owocami. Ostatnio zakupiłam pudełko lodów czekoladowo-śmietankowo-caffe latte firmy Koral i przygotowałam pyszny deser. Polecam również pyszne lody Caffe Latte z serii Lody Jak Dawniej Braci Koral. Do lodów wybrałam czereśnie - owoce iście letnie :) A do tego biszkopty, bita śmietana i pucharek gotowy :)


Składniki:

lody czekoladowo-śmietankowo-caffe latte firmy Koral z serii Kolorowe lato lub lody Caffe Latte Braci Koral
kilka czereśni
kilka małych okrągłych biszkoptów
bita śmietana
czereśnia z ogonkiem, biszkopt i kakao lub tatra gorzka czekolada do dekoracji

Sposób wykonania:

1. Owoce umyć. Przekroić na pół, wyjąć pestki. Wrzucić na dno wysokiej szklanki.
2. Na owoce wyłożyć pokruszone 3 okrągłe biszkopty.
3. Na biszkopty wyłożyć porcje lodów.
4. Na lody wycisnąć bitą śmietanę. Wierzch oprószyć kakao lub gorzką czekoladą. Udekorować czereśnią z ogonkiem i biszkoptem. Podawać.

Smacznego!!!

17 lipca 2017

Czereśnie w syropie

Czereśnie z syropu to fajny dodatek do przeróżnych deserów. Warto mieć w spiżarce kilka małych słoiczków.


Składniki:

wydrylowane czereśnie
woda
cukier
ekstrakt migdałowy lub olejek migdałowy

Sposób przygotowania:

1. Wodę zagotować z cukrem (na 1 litr wody dałam niepełną szklankę cukru). Jak się zagotuje, gotować jeszcze 2 minutki.
2. Do przygotowanych wcześniej słoików włożyć wydrylowane czereśnie. Zalać gorącym syropem cukrowym. Do każdego słoiczka dodać odrobinę olejku migdałowego. Słoiki zakręcić i zapasteryzować - ok 20 minut po zagotowaniu.

Smacznego!!!

15 lipca 2017

Ciasto maślankowe z borówkami, agrestem i kruszonką

Na jednej blaszce upiekłam ciasto o dwóch smakach, na jedną połowę wyłożyłam borówki, a na drugą agrest.


Składniki (blaszka 34x26cm):

2,5 szklanki mąki
1/2 szklanki cukru
1 szklanka maślanki w temp. pokojowej
3 jajka
1/2 szklanki oleju
1 tabliczka białej czekolady (100g)
3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
borówki i agrest

Kruszonka:
50 g masła
30 g mąki
20 g cukru
1 łyżka cukru waniliowego

Sposób przygotowania:

1. Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.
2. W jednej misce wymieszać mąkę, proszek do pieczenia, cukier, czekoladę startą na tarce jarzynowej o dużych oczkach. W innym naczyniu połączyć jajka, maślankę i olej.
3. Łączymy suche i mokre składniki, mieszamy łyżką do momentu, aż ciasto będzie gładkie.
4. Ciasto wyłożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzch ułożyć owoce, całość posypać kruszonką.
5. Piec w 180 st.C przez ok 50-60 minut (do suchego patyczka).

Smacznego!!!

13 lipca 2017

Czekoladowe lizaki

Dzisiaj coś dla naszych dzieciaczków. Córka ostatnio znalazła w kuchni dawno zapomniane foremki sylikonowe i poprosiła o lizaki. No i powstały - takie najszybsze z czekolady :)


Składniki (na 6 sztuk):

100 g mlecznej czekolady (1 tabliczka)
6 cukierków typu lentilki

Sposób wykonania:

1. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce (topiłam w mikrofalówce - połamałam czekoladę na kostki, przełożyłam do miseczki, nastawiłam na 1 minutę, czekoladę przemieszałam i ponownie włożyłam do mikrofalówki na 1 minutę. Czas topienia w mikrofalówce będzie zależny od mocy sprzętu.)
2. Do foremek włożyć po 1 cukierku, a następnie przełożyć roztopioną czekoladę. Włożyć patyczki. Formę włożyć do lodówki do całkowitego stężenia czekolady.

Smacznego!!!

8 lipca 2017

Kotlety mielone z pieczarkami

Rzadko robię mielone, ale jak już się za nie zabiorę to lubię coś dodać, np. jak tu pieczarki.


Składniki:

  • 500 g mięsa mielonego od szynki lub łopatki
  • 1 cebula
  • kilka pieczarek
  • 1 jajko
  • majeranek
  • sól, pieprz
  • 2 ząbki czosnku
  • kasza manna do zagęszczenia masy mięsnej
  • kilka łyżek zimnej wody
  • olej do smażenia
  • bułka tarta do panierowania


Sposób wykonania:

1. Cebulę i pieczarki obrać, cebulkę drobno posiekać, a pieczarki pokroić w kosteczkę lub zetrzeć na tarce jarzynowej o dużych oczkach. Na patelni rozgrzać olej, poddusić cebulkę z pieczarkami.
2. Do mięsa wbić jajko, dodać majeranek, sól, pieprz, 2 zmiażdżone ząbki czosnku, dorzucić pieczarki z cebulą, całość zamieszać i dodać tyle suchej kaszy manny i dodać tyle łyżek zimnej wody, aż masa będzie zwarta i nie będzie się rozpadać.
3. Z masy formować małe kotlety, każdy obtoczyć w bułce tartej. Smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron do zrumienienia.

Smacznego!!!


6 lipca 2017

Sałatka z fasolki szparagowej z jajkiem

Uwielbiam fasolkę szparagową. Rośnie ładnie w moim ogórku, ale jeszcze nie jest na tyle duża, by ją zbierać. Tymczasem zapraszam po przepis na sałatkę, którą robiłam w ubiegłym roku.


Składniki (na jedną porcję):

garść fasolki szparagowej
1 jajko
kilka pomidorów koktajlowych
1 ogórek gruntowy
sól, pieprz
odrobina majonezu

Sposób wykonania:

1. Fasolce odciąć końcówki, ugotować al dente w osolonym wrzątku.
2. Jajko ugotować na twardo, pokroić na ćwiartki.
3. Pomidorki przepołowić, a ogórka pokroić w plasterki.
4. Wszystkie warzywa połączyć ze sobą, nałożyć na talerz, posypać odrobiną soli i świeżo mielonym pieprzem. Zrobić kleksy z majonezu.

Smacznego!!!

3 lipca 2017

Młoda kapusta duszona z marchewką

Każda wariacja na temat młodej kapusty jest u nas mile widziana. Tym razem zrobiłam ją z marchewką.


Składniki:

1 nieduża główka młodej kapusty
1 marchewka
1 cebula
olej
woda
1 łyżeczka kminku
ziele angielskie
liść laurowy
1 łyżka soku z cytryny
sól, pieprz
odrobina cukru
mąka do zagęszczenia

Sposób przygotowania:

1. Cebulę pokroić w kostkę, kapustę poszatkować, a marchew zetrzeć na tarce jarzynowej o dużych oczkach.
2. W rondlu rozgrzać trochę oleju, zrumienić cebulkę, po czym dodać kapustę. Dodać 1-1,5 szklanki wody, liść laurowy, 2-3 kulki ziela angielskiego, trochę posolić i całość dusić, mieszając od czasu do czasu. W razie potrzeby uzupełnić wodę.
3. Gdy kapusta jest już prawie miękka, dodać marchewkę oraz kminek.
4. Na patelni zrobić zasmażkę, odrobinę oleju rozgrzać, dodać łyżkę mąki, wymieszać, lekko przyrumienić i dodać do kapusty. Dokładnie wymieszać.
5. Na koniec doprawić solą, pieprzem, sokiem z cytryny i odrobinką cukru (podkręci on smak kapusty). Można też dodać siekanego młodego koperku.

Smacznego!!!

2 lipca 2017

Pixelowy kubek od Tarka i Miarka

Ostatnio miałam okazję współpracować ze sklepem internetowym Tarka i Miarka. Dostałam od nich fajny porcelanowy kubek z sylikonową nakładką. Kubek w sam raz dla mnie,szczególnie kiedy pracuję na komputerze. Lubię mieć wtedy pod ręką coś do picia. Zazwyczaj kawa w filiżance szybko stygła. Na szczęście nie w tym kubku :) Za sprawą podwójnych ścianek z porcelany rozgrzewający napój przez długi czas zachowuje właściwą temperaturę :) Dodatkowo wieczko wykonane z wysokiej jakości silikonu posiada charakterystyczny otwór, który umożliwia korzystanie z kubka bez podnoszenia pokrywki. Z powodzeniem taki kubek można ze sobą gdzieś zabrać, np. na taras lub do ogrodu - można dłużej delektować się ciepłym napojem podczas czytania książki lub wykonywania drobnych prac. 

Zapraszam do internetowego sklepu po inne dodatki. Z pewnością znajdziecie coś dla siebie lub dla bliskiej osoby. Jeśli poszukujecie solidnego prezentu wykonanego z dobrych materiałów, z pewnością znajdziecie. Serdecznie Wam polecam.