Dla wszystkich miłośników szpinaku to z pewnością będzie niebo w gębie. Paszteciki wychodzą naprawdę świetnie! Przepis na ciasto mam od koleżanki z pracy, która akurat na tym cieście przygotowała kapuśniaczki. A ja Wam polecam nieco inny farsz niż kapusta. Mam nadzieję, że będzie smakować! Z ciastem pracuje się bardzo dobrze. Nie ma potrzeby wcześniejszego ogrzewania składników, wszystko wystarczy na bieżąco przed przygotowaniem wyjąć z lodówki. Nie wymaga też czasu na wyrastanie. Jest naprawdę szybkie i niezawodne.
Składniki:
Ciasto:
1/2 kg mąki
szczypta soli
1 całe jajko
2 żółtka
1 łyżka cukru
100 g drożdży
250 g margaryny
1/2 szklanki śmietany
Farsz:
450 g mrożonego szpinaku
1 duża cebula
3-4 ząbki czosnku
250 sera białego półtłustego
sól, pieprz
olej do smażenia
Sposób wykonania:
1. Zrobić farsz. Na patelni rozgrzać olej, dodać posiekaną cebulkę, chwilkę dusić po czym dorzucić szpinak i dusić i mieszać, aż woda w większości odparuje. Zmniejszyć ognień, dodać pokruszony biały ser i chwilkę jeszcze trzymać na ogniu. Doprawić solą, pieprzem i zmiażdżonymi ząbkami czosnku - ilość wedle uznania.
2. Zrobić ciasto, do śmietany wkruszyć drożdże, dodać cukier i całość wymieszać.
3. Na stolnicę przesypać mąkę, dodać margarynę, sól, troszkę posiekać, po czym dodać śmietanę z drożdżami, jajko, żółtka i zagnieść ciasto.
4. Ciasto rozwałkować na grubość 7-10 mm, na jeden brzeg wyłożyć farsz i odciąć ciasto. Skleić i łączeniem położyć do spodu. Ostrym nożem pociąć w dowolne porcje.
5. Paszteciki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem w odległościach od siebie, bo ładnie rosną. Posmarować wierzch pozostałym białkiem i posypać np. sezamem.
6. Piec w 180 st. C do zrumienienia się wierzchu (tak ok 15-20 minut). Podobnie postępujemy z pozostałym ciastem i farszem.
Smakuje i na ciepło i na zimno. Można je podgrzać w mikrofalówce przed podaniem.
Smacznego!!!
Strony
▼
28 grudnia 2018
26 grudnia 2018
Staropolski piernik dojrzewający
Tym razem już przepis kompletny, bo łatwiej jest czytać przepis w całości, niż szukać po blogu kolejnych etapów ;-)
Piernik staropolski mnie zauroczył i wchodzi na stałe do mojego menu świątecznego. Ciasto jest pyszne, aromatyczne, po prostu idealne. Nadaje się też na pierniczki wykrawane. Kto raz spróbuje, ten z pewnością się zakocha;-)
Etap I - przygotowanie ciasta należy zacząć 4-6 tygodni przed Świętami, ja przygotowałam je w dzień imienin Huberta (3.11), aby ciasto poleżakowało z dobrych 6 tygodni. Im dłużej leżakuje, tym lepiej.
Składniki:
500 g miodu
250 g margaryny
2 niepełne szklanki cukru
1 kg mąki
3 jajka
3 łyżeczki sody oczyszczonej
1/2 szklanki mleka
1/2 łyżeczki soli
2-3 opakowania przyprawy do piernika
Sposób przygotowania:
1. Miód, cukier i margarynę stopniowo rozpuścić w rondlu, aż do rozpuszczenia. Nie gotować. Odstawić do przestudzenia.
2. Sodę rozpuścić w mleku.
3. Do miski przełożyć wszystkie składniki łącznie z tymi wcześniej rozpuszczonymi i zagnieść ciasto. Ja to zrobiłam mikserem z hakami do ciasta drożdżowego. Należy zrobić to starannie, aby wszystkie składniki się połączyły. Ciasto wychodzi luźne, ale podczas leżakowania w chłodzie ma zgęstnieć (i zgęstniało).
4. Ciasto przełożyć do kamionkowego, emaliowanego lub szklanego naczynia. Przykryć lnianą ściereczką i pokrywką lub grubą folią i schować do lodówki lub w chłodne miejsce na 6 tygodni.
Etap II - Pieczenie:
Ciasto podzielić na 3 części. Ja podzieliłam na 4 i z jednej części upiekłam wykrawane pierniczki. Dużą blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Rozwałkować ciasto lekko podsypując je mąką. Piec 15-20 minut w 170 st.C. Ciasto bardzo rośnie, praktycznie podwaja swoją objętość. Podobnie postąpić z pozostałymi częściami ciasta. Po upieczeniu blaty wystudzić.
Etap III - Przełożenie:
Piernika można przełożyć od razu po przestudzeniu, lub pozostawić blaty na 3-4 dni. Ważne, aby 3-4 dni przed świętami piernik przełożyć, aby ciasto skruszało.
Blaty piernikowe przełożyć do wyboru: podgrzanymi powidłami śliwkowymi, masą marcepanową / orzechową/ na grysiku, dżemem z czarnej porzeczki. Wszystko wedle uznania. Ja przekładałam domowym dżemem z czarnej porzeczki. Zużyłam 3 słoiki.
Przełożone ciasto należy obciążyć i odstawić na 3-4 dni. Następnie piernika podzielić na 3-4 porcje (u mnie 4), każdą oblać polewą kakaową lub czekoladową, ewentualnie udekorować.
Moja polewa:
1 tabliczka (100g) gorzkiej czekolady
40 g masła
Masło rozpuścić w rondelku, zdjąć z ognia i wrzucić czekoladę, chwilkę poczekać, po czym wymieszać całość do rozpuszczenia się czekolady. Odstawić, aż trochę zgęstnieje. Gotową polewą posmarować pierniki. Proporcje na polewę należy zwiększyć w zależności ile jej nam potrzeba. Na 4 porcje piernika zużyłam potrójną porcję tej polewy. Wierzch można udekorować - u mnie były to siekane orzechy i posypka cukrowa.
Piernik długo zachowuje świeżość pod warunkiem, że jest przechowywany np. w lnianej ściereczce i w chłodnym miejscu.
Smacznego!!!
Źródło: Moje wypieki
Piernik staropolski mnie zauroczył i wchodzi na stałe do mojego menu świątecznego. Ciasto jest pyszne, aromatyczne, po prostu idealne. Nadaje się też na pierniczki wykrawane. Kto raz spróbuje, ten z pewnością się zakocha;-)
Etap I - przygotowanie ciasta należy zacząć 4-6 tygodni przed Świętami, ja przygotowałam je w dzień imienin Huberta (3.11), aby ciasto poleżakowało z dobrych 6 tygodni. Im dłużej leżakuje, tym lepiej.
Składniki:
500 g miodu
250 g margaryny
2 niepełne szklanki cukru
1 kg mąki
3 jajka
3 łyżeczki sody oczyszczonej
1/2 szklanki mleka
1/2 łyżeczki soli
2-3 opakowania przyprawy do piernika
Sposób przygotowania:
1. Miód, cukier i margarynę stopniowo rozpuścić w rondlu, aż do rozpuszczenia. Nie gotować. Odstawić do przestudzenia.
2. Sodę rozpuścić w mleku.
3. Do miski przełożyć wszystkie składniki łącznie z tymi wcześniej rozpuszczonymi i zagnieść ciasto. Ja to zrobiłam mikserem z hakami do ciasta drożdżowego. Należy zrobić to starannie, aby wszystkie składniki się połączyły. Ciasto wychodzi luźne, ale podczas leżakowania w chłodzie ma zgęstnieć (i zgęstniało).
4. Ciasto przełożyć do kamionkowego, emaliowanego lub szklanego naczynia. Przykryć lnianą ściereczką i pokrywką lub grubą folią i schować do lodówki lub w chłodne miejsce na 6 tygodni.
Etap II - Pieczenie:
Ciasto podzielić na 3 części. Ja podzieliłam na 4 i z jednej części upiekłam wykrawane pierniczki. Dużą blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Rozwałkować ciasto lekko podsypując je mąką. Piec 15-20 minut w 170 st.C. Ciasto bardzo rośnie, praktycznie podwaja swoją objętość. Podobnie postąpić z pozostałymi częściami ciasta. Po upieczeniu blaty wystudzić.
Etap III - Przełożenie:
Piernika można przełożyć od razu po przestudzeniu, lub pozostawić blaty na 3-4 dni. Ważne, aby 3-4 dni przed świętami piernik przełożyć, aby ciasto skruszało.
Blaty piernikowe przełożyć do wyboru: podgrzanymi powidłami śliwkowymi, masą marcepanową / orzechową/ na grysiku, dżemem z czarnej porzeczki. Wszystko wedle uznania. Ja przekładałam domowym dżemem z czarnej porzeczki. Zużyłam 3 słoiki.
Przełożone ciasto należy obciążyć i odstawić na 3-4 dni. Następnie piernika podzielić na 3-4 porcje (u mnie 4), każdą oblać polewą kakaową lub czekoladową, ewentualnie udekorować.
Moja polewa:
1 tabliczka (100g) gorzkiej czekolady
40 g masła
Masło rozpuścić w rondelku, zdjąć z ognia i wrzucić czekoladę, chwilkę poczekać, po czym wymieszać całość do rozpuszczenia się czekolady. Odstawić, aż trochę zgęstnieje. Gotową polewą posmarować pierniki. Proporcje na polewę należy zwiększyć w zależności ile jej nam potrzeba. Na 4 porcje piernika zużyłam potrójną porcję tej polewy. Wierzch można udekorować - u mnie były to siekane orzechy i posypka cukrowa.
Piernik długo zachowuje świeżość pod warunkiem, że jest przechowywany np. w lnianej ściereczce i w chłodnym miejscu.
Smacznego!!!
Źródło: Moje wypieki
23 grudnia 2018
Życzenia świąteczne
Kochani. Z racji zbliżających się świąt Bożego Narodzenia składam Wam serdeczne życzenia. Przede wszystkim zdrowia, spokoju ducha i radości na każdy dzień, świąt spędzonych w miłej i rodzinnej atmosferze, błogosławieństwa od Bożej Dzieciny. Niech w każdym sercu narodzi się na nowo Bóg!
19 grudnia 2018
Pierniki
I na choinkę i do zjedzenia ;-) Pierniczków nigdy dość!
Składniki:
1/4 szklanki miodu
80 g masła
1/2 szklanki cukru pudru
2 i 1/4 szklanki mąki pszennej (można pół na pół z krupczatką)
1 jajko
1 łyżeczka sody oczyszczonej
2 łyżki dobrej przyprawy do pierników
Sposób przygotowania:
1. Masło, miód i cukier umieścić w garnuszku i rozpuścić. Odstawić do przestudzenia.
2. wszystkie składniki zagnieść. Jeśli ciasto jest za sypnie, należy dodać miodu, a jeśli zbyt klejące to podsypać mąką.
3. Wałkować na 2-3 mm i wycinać pierniczki. Piec8-10 minut w 180 st.C. Wystudzić na kratce.
4. Pierniki można polukrować. Moje akurat były wycinane foremkami ze wyżłobieniami, więc darowałam sobie dodatkowe dekoracje.
Smacznego!!!
Źródło: Moje wypieki
Składniki:
1/4 szklanki miodu
80 g masła
1/2 szklanki cukru pudru
2 i 1/4 szklanki mąki pszennej (można pół na pół z krupczatką)
1 jajko
1 łyżeczka sody oczyszczonej
2 łyżki dobrej przyprawy do pierników
Sposób przygotowania:
1. Masło, miód i cukier umieścić w garnuszku i rozpuścić. Odstawić do przestudzenia.
2. wszystkie składniki zagnieść. Jeśli ciasto jest za sypnie, należy dodać miodu, a jeśli zbyt klejące to podsypać mąką.
3. Wałkować na 2-3 mm i wycinać pierniczki. Piec8-10 minut w 180 st.C. Wystudzić na kratce.
4. Pierniki można polukrować. Moje akurat były wycinane foremkami ze wyżłobieniami, więc darowałam sobie dodatkowe dekoracje.
Smacznego!!!
Źródło: Moje wypieki
18 grudnia 2018
Rolada schabowa ze szpinakiem
W niedzielę na obiad robiłam roladę. Pierwszy raz robiłam mięso w takiej wersji. Nie wiedziałam, że to takie proste! Na ciepło można zjeść do obiadu, a na zimno do kanapki. Śmiało można przygotować roladę na święta - myślę, że miło Was zaskoczy ;-)
Składniki:
1 kg schabu bez kości
300 g mrożonego szpinaku
1 mała cebula
3 ząbki czosnku
sól, pieprz
1/2 łyżeczka tymianku
1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
olej do smażenia
majeranek
5 łyżek tartego żółtego sera
sos sojowy ciemny
Sposób wykonania:
1. Mięso wypłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem. Rozkroić na płat o grubości 1 cm. Rozbić delikatnie tłuczkiem. Natrzeć solą i świeżo mielonym pieprzem. Zwinąć i włożyć do lodówki.
2. Na patelni rozgrzać odrobinę oleju, dodać posiekaną cebulkę i chwilkę dusić. Dodać szpinak, chwilkę dusić, po czym dodać zmiażdżone ząbki czosnku, sól, pieprz, gałkę muszkatołową i tymianek. Dusić, aż woda odparuje. Zdjąć z gazu, chwilkę odstawić po czym dodać żółty ser i wymieszać.
3. Wyjąć mięso z lodówki, rozłożyć. Nałożyć farsz. Mięso zwinąć ciasno w rulon, obwiązać nicią kuchenną. Wierzch lekko natrzeć sosem sojowym i majerankiem.
4. Przełożyć do naczynia żaroodpornego, przykryć folią spożywczą. Piec w 180 st.C przez ok 70-80 minut. Pod koniec pieczenia można zdjąć folię, aby mięsko się zrumieniło.
5. Podawać na ciepło do obiadu lub na zimno do kanapki.
Smacznego!!!
Źródło: Kuchnia szeroko otwarta
Składniki:
1 kg schabu bez kości
300 g mrożonego szpinaku
1 mała cebula
3 ząbki czosnku
sól, pieprz
1/2 łyżeczka tymianku
1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
olej do smażenia
majeranek
5 łyżek tartego żółtego sera
sos sojowy ciemny
Sposób wykonania:
1. Mięso wypłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem. Rozkroić na płat o grubości 1 cm. Rozbić delikatnie tłuczkiem. Natrzeć solą i świeżo mielonym pieprzem. Zwinąć i włożyć do lodówki.
2. Na patelni rozgrzać odrobinę oleju, dodać posiekaną cebulkę i chwilkę dusić. Dodać szpinak, chwilkę dusić, po czym dodać zmiażdżone ząbki czosnku, sól, pieprz, gałkę muszkatołową i tymianek. Dusić, aż woda odparuje. Zdjąć z gazu, chwilkę odstawić po czym dodać żółty ser i wymieszać.
3. Wyjąć mięso z lodówki, rozłożyć. Nałożyć farsz. Mięso zwinąć ciasno w rulon, obwiązać nicią kuchenną. Wierzch lekko natrzeć sosem sojowym i majerankiem.
4. Przełożyć do naczynia żaroodpornego, przykryć folią spożywczą. Piec w 180 st.C przez ok 70-80 minut. Pod koniec pieczenia można zdjąć folię, aby mięsko się zrumieniło.
5. Podawać na ciepło do obiadu lub na zimno do kanapki.
Smacznego!!!
Źródło: Kuchnia szeroko otwarta
15 grudnia 2018
Staropolski piernik dojrzewający - etap II
Przyszła pora na wypiekanie piernika. Ciasto na piernik porządnie się wyleżakowało, dojrzało. Piernik pieczemy tak 5-7 dni przed świętami. Zagniecione ciasto świetnie nadaje się też na małe wykrawane pierniczki. Dlatego też ja swoją porcję podzieliłam na 4 części, z jednej upiekłam trochę pierniczków, a reszta przeznaczona jest na piernik. Poniżej podaję tradycyjny sposób podziału ciasta.
Pieczenie:
Ciasto podzielić na 3 części. Dużą blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Rozwałkować ciasto lekko podsypując je mąką. Piec 15-20 minut w 170 st.C. Ciasto bardzo rośnie, praktycznie podwaja swoją objętość. Podobnie postąpić z pozostałymi częściami ciasta. Po upieczeniu blaty wystudzić.
Przełożenie:
Piernika można przełożyć od razu po przestudzeniu, lub pozostawić blaty na 3-4 dni. Ważne, aby 3-4 dni przed świętami piernik przełożyć, aby ciasto skruszało.
Blaty piernikowe przekładamy podgrzanymi powidłami śliwkowymi, masą marcepanową, dżemem z czarnej porzeczki, masą orzechową lub na grysiku. Wszystko wedle uznania. Ja przekładałam domowym dżemem z czarnej porzeczki. Zużyłam 3 słoiki.
Przełożone ciasto należy obciążyć i odstawić na 3-4 dni. Następnie piernika dzielimy na 3-4 porcje, każdą oblewamy polewą kakaową lub czekoladową, ewentualnie dekorujemy.
Moja polewa:
1 tabliczka (100g) gorzkiej czekolady
40 g masła
Masło rozpuścić w rondelku, zdjąć z ognia i wrzucić czekoladę, chwilkę poczekać, po czym wymieszać do rozpuszczenia. Odstawić aż trochę zgęstnieje. Gotową polewą posmarować pierniki. Proporcje na polewę należy zwiększyć w zależności ile jej nam potrzeba. Na 4 porcje piernika zużyłam potrójną porcję tej polewy.
Piernik długo zachowuje świeżość pod warunkiem, że jest przechowywany np. w lnianej ściereczce i w chłodnym miejscu.
Smacznego!!!
Przypominam, że ja podzieliłam ciasto na 4 części, z jednej zrobiłam pierniczki, a z reszty piernik ;-)
Tuż przed posmarowaniem polewą... |
Po upieczeniu... |
Pieczenie:
Ciasto podzielić na 3 części. Dużą blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Rozwałkować ciasto lekko podsypując je mąką. Piec 15-20 minut w 170 st.C. Ciasto bardzo rośnie, praktycznie podwaja swoją objętość. Podobnie postąpić z pozostałymi częściami ciasta. Po upieczeniu blaty wystudzić.
Przełożenie:
Piernika można przełożyć od razu po przestudzeniu, lub pozostawić blaty na 3-4 dni. Ważne, aby 3-4 dni przed świętami piernik przełożyć, aby ciasto skruszało.
Blaty piernikowe przekładamy podgrzanymi powidłami śliwkowymi, masą marcepanową, dżemem z czarnej porzeczki, masą orzechową lub na grysiku. Wszystko wedle uznania. Ja przekładałam domowym dżemem z czarnej porzeczki. Zużyłam 3 słoiki.
Przełożone ciasto należy obciążyć i odstawić na 3-4 dni. Następnie piernika dzielimy na 3-4 porcje, każdą oblewamy polewą kakaową lub czekoladową, ewentualnie dekorujemy.
Moja polewa:
1 tabliczka (100g) gorzkiej czekolady
40 g masła
Masło rozpuścić w rondelku, zdjąć z ognia i wrzucić czekoladę, chwilkę poczekać, po czym wymieszać do rozpuszczenia. Odstawić aż trochę zgęstnieje. Gotową polewą posmarować pierniki. Proporcje na polewę należy zwiększyć w zależności ile jej nam potrzeba. Na 4 porcje piernika zużyłam potrójną porcję tej polewy.
Piernik długo zachowuje świeżość pod warunkiem, że jest przechowywany np. w lnianej ściereczce i w chłodnym miejscu.
Smacznego!!!
Przypominam, że ja podzieliłam ciasto na 4 części, z jednej zrobiłam pierniczki, a z reszty piernik ;-)
Piernik przełożony dżemem z czarnej porzeczki |
Pierniczki |
10 grudnia 2018
Śmietanowiec / Sernik bez sera
Przepis na to ciasto mam już od bardzo dawna. Zdjęcie też już nie nowe. Ale przepis dobry, więc polecam!
Składniki (blaszka 25x35cm):
Ciasto:
3 szklanki mąki
1/2 szklanka cukru
250 g masła
6 żółtek
cukier waniliowy
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masa śmietanowa:
4 kubki śmietany 18% (każdy po 330ml)
2 budynie śmietankowe w proszku
6 białek
1 szklanka cukru
1 opakowanie cukru waniliowego
Dodatkowo: rodzynki lub puszka brzoskwiń
Przygotowanie:
1. Jeśli mamy zamiar dodać brzoskwinie, to należy je pokroić w kostkę i wymieszać z łyżką mąki. Rodzynki też należy lekko obtoczyć w mące.
2. Ciasto zagnieść, podzielić na 2 części (1/3 i 2/3) i schłodzić. Jedną większą część ciasta wyłożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, zapiec chwilę w piekarniku (tak 10-15 minut).
3. Śmietanę zmiksować z cukrami, i budyniami. Białka ubić i dodać do masy śmietanowej.
4. Na podpieczony spód wyłożyć brzoskwinie lub rodzynki. Masę wylać na wierzch. Na masę zetrzeć pozostałą część ciasta. Piec w 200 st.C przez 70-75 minut. Jak wierzch się podpiecze, to przykryć folią aluminiową.
5. Ciasto ostudzić w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami.
Smacznego!!!
Składniki (blaszka 25x35cm):
Ciasto:
3 szklanki mąki
1/2 szklanka cukru
250 g masła
6 żółtek
cukier waniliowy
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masa śmietanowa:
4 kubki śmietany 18% (każdy po 330ml)
2 budynie śmietankowe w proszku
6 białek
1 szklanka cukru
1 opakowanie cukru waniliowego
Dodatkowo: rodzynki lub puszka brzoskwiń
Przygotowanie:
1. Jeśli mamy zamiar dodać brzoskwinie, to należy je pokroić w kostkę i wymieszać z łyżką mąki. Rodzynki też należy lekko obtoczyć w mące.
2. Ciasto zagnieść, podzielić na 2 części (1/3 i 2/3) i schłodzić. Jedną większą część ciasta wyłożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, zapiec chwilę w piekarniku (tak 10-15 minut).
3. Śmietanę zmiksować z cukrami, i budyniami. Białka ubić i dodać do masy śmietanowej.
4. Na podpieczony spód wyłożyć brzoskwinie lub rodzynki. Masę wylać na wierzch. Na masę zetrzeć pozostałą część ciasta. Piec w 200 st.C przez 70-75 minut. Jak wierzch się podpiecze, to przykryć folią aluminiową.
5. Ciasto ostudzić w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami.
Smacznego!!!
7 grudnia 2018
Sałatka na krakersach z tuńczykiem
Niedawno przygotowałam tę sałatkę. Już od dawna jest na wielu blogach, ale jakoś nie byłam przekonana do krakersów w sałatce. A tu taka miła niespodzianka! Sałatka jest naprawdę świetna! Proporcje są na małą porcję, więc jeśli macie zamiar przygotować ją na święta, to spokojnie można podwoić składniki.
Składniki:
18 krakersów
3 jajka
1 puszka tuńczyka w sosie własnym + oliwa z oliwek
80-100g sera żółtego
ok 6 łyżek majonezu
biały pieprz
sól
szczypiorek
Sposób wykonania:
1. Jajka ugotować na twardo. Ostudzone jajka podzielić na białka i żółtka.
2. Ser żółty zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Dodać 3 łyżki majonezu i wymieszać.
3. Białka zetrzeć na tarce jarzynowej. Wymieszać z 3 łyżkami majonezu i szczyptą soli (naprawdę odrobinkę lub można i sól pominąć, bo krakersy są słone).
4. Tuńczyka odsączyć z wody, dodać 4 łyżki oliwy z oliwek i wymieszać.
5. Na płaskim naczyniu ułożyć warstwowo: 6 krakersów, ser z majonezem, 6 krakersów, tuńczyka, 6 krakersów, białka z majonezem. Wierzch przykryć tartym żółtkiem i posypać siekanym szczypiorkiem.
6. Włożyć do lodówki na minimum 4 godzinki, by krakersy zmiękły.
Smacznego!!!
Źródło: Przyślij przepis
Składniki:
18 krakersów
3 jajka
1 puszka tuńczyka w sosie własnym + oliwa z oliwek
80-100g sera żółtego
ok 6 łyżek majonezu
biały pieprz
sól
szczypiorek
Sposób wykonania:
1. Jajka ugotować na twardo. Ostudzone jajka podzielić na białka i żółtka.
2. Ser żółty zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Dodać 3 łyżki majonezu i wymieszać.
3. Białka zetrzeć na tarce jarzynowej. Wymieszać z 3 łyżkami majonezu i szczyptą soli (naprawdę odrobinkę lub można i sól pominąć, bo krakersy są słone).
4. Tuńczyka odsączyć z wody, dodać 4 łyżki oliwy z oliwek i wymieszać.
5. Na płaskim naczyniu ułożyć warstwowo: 6 krakersów, ser z majonezem, 6 krakersów, tuńczyka, 6 krakersów, białka z majonezem. Wierzch przykryć tartym żółtkiem i posypać siekanym szczypiorkiem.
6. Włożyć do lodówki na minimum 4 godzinki, by krakersy zmiękły.
Smacznego!!!
Źródło: Przyślij przepis
5 grudnia 2018
Sękaczek
Orzechy i jabłka to niewątpliwie wspaniałe połączenie. W ubiegłym roku piekłam właśnie to ciasto. Robi się dość szybko, można go spokojnie zrobić 2 dni wcześniej, by kruche placki zmiękły.
Składniki:
Ciasto:
35 dag mąki
25 dag masła / margaryny
12 dag cukru
2 łyżki kwaśniej śmietany
2 jajka
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Jabłka:
2 kg jabłek
2 żółte galaretki
Masa orzechowa:
18 dag posiekanych orzechów
18 dag cukru
3 łyżki mleka
3 łyżki miodu
15 dag masła
Sposób wykonania:
1. Z podanych składników zagnieść ciasto. Podzielić na 3 części i upiec osobno 3 blaty w 200 st.C do zrumienienia. Ostudzić.
2. Jabłka obrać. Zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Smażyć pod przykryciem ok 10 minut - można dodać odrobinkę wody. Zdjąć z ognia, wsypać galaretki i dokładnie wymieszać.
3. Zrobić masę orzechową - wszystkie składniki wymieszać i trochę podgrzać.
4. Przełożyć ciasto (od dołu): placek - 1/2 jabłek - placek - 1/2 jabłek - placek - masa orzechowa.
5. Pozostawić do stężenia wszystkich warstw.
Smacznego!!!
Źródło: 103 ciasta siostry Anastazji
Składniki:
Ciasto:
35 dag mąki
25 dag masła / margaryny
12 dag cukru
2 łyżki kwaśniej śmietany
2 jajka
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Jabłka:
2 kg jabłek
2 żółte galaretki
Masa orzechowa:
18 dag posiekanych orzechów
18 dag cukru
3 łyżki mleka
3 łyżki miodu
15 dag masła
Sposób wykonania:
1. Z podanych składników zagnieść ciasto. Podzielić na 3 części i upiec osobno 3 blaty w 200 st.C do zrumienienia. Ostudzić.
2. Jabłka obrać. Zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Smażyć pod przykryciem ok 10 minut - można dodać odrobinkę wody. Zdjąć z ognia, wsypać galaretki i dokładnie wymieszać.
3. Zrobić masę orzechową - wszystkie składniki wymieszać i trochę podgrzać.
4. Przełożyć ciasto (od dołu): placek - 1/2 jabłek - placek - 1/2 jabłek - placek - masa orzechowa.
5. Pozostawić do stężenia wszystkich warstw.
Smacznego!!!
Źródło: 103 ciasta siostry Anastazji
2 grudnia 2018
Tort makowy z kremem kawowym
Zapraszam Was po przepis na fajny tort makowy z dodatkiem jabłek oraz kremem kawowym. Piekłam go rok temu na Święta.
Składniki (tortownica 26):
Ciasto:
350 g suchego maku
8 jajek
1 szklanka cukru pudru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
200 masła
2 szklanki posiekanych lub mielonych bakalii (u mnie mielone i siekane orzechy włoskie, posiekane migdały, rodzynki i skórka pomarańczowa)
4 jabłka starte na tarce jarzynowej
8 łyżek suchej kaszy manny
aromat do wyboru rumowy / arakowy / migdałowy
Krem:
250 g miękkiego masła
1 budyń waniliowy
300 ml mleka
2-3 łyżki cukru pudru
kilka łyżek mocnego naparu z kawy rozpuszczalnej
Sposób przygotowania:
1. Ciasto: Mak przełożyć na drobniutkie sitko, porządnie przepłukać wodą. Przełożyć do garnka, zalać wrzątkiem lub gorącym mlekiem i pozostawić na całą noc.
2. Po tym czasie mak dokładnie odsączyć i trzykrotnie zmielić w maszynce do mielenia.
3. Do zmielonego maku dodać roztopione masło. Wymieszać.
4. Utrzeć na puch żółtka z cukrem pudrem.
5. Do masy makowej dodać utarte jabłka, bakalie, kaszę manną i aromat. Dodać ubite żółtka z cukrem i wymieszać. Na koniec dodać ubite na sztywno białka i delikatnie wymieszać całość.
6. Ciasto przełożyć do tortownicy wysmarowanej masłem, piec w 180-190 st. C przez ok 60 minut. Zimne ciasto przekroić na dwa blaty.
7. Krem: Na mleku ugotować budyń, całkowicie wystudzić w temperaturze pokojowej. Miękkie masło utrzeć z cukrem pudrem, po czym dodawać partiami przestudzony budyń. Na koniec dodać kilka łyżek zimnego naparu z kawy - ilość dowolna w zależności jaki smak masy chcemy uzyskać.
7. Połową masy przełożyć makowiec, resztą posmarować wierzch i boki tortu. Wierzch i boki dodatkowo posypać zmielonymi orzechami włoskimi.
Smacznego!!!
Składniki (tortownica 26):
Ciasto:
350 g suchego maku
8 jajek
1 szklanka cukru pudru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
200 masła
2 szklanki posiekanych lub mielonych bakalii (u mnie mielone i siekane orzechy włoskie, posiekane migdały, rodzynki i skórka pomarańczowa)
4 jabłka starte na tarce jarzynowej
8 łyżek suchej kaszy manny
aromat do wyboru rumowy / arakowy / migdałowy
Krem:
250 g miękkiego masła
1 budyń waniliowy
300 ml mleka
2-3 łyżki cukru pudru
kilka łyżek mocnego naparu z kawy rozpuszczalnej
Sposób przygotowania:
1. Ciasto: Mak przełożyć na drobniutkie sitko, porządnie przepłukać wodą. Przełożyć do garnka, zalać wrzątkiem lub gorącym mlekiem i pozostawić na całą noc.
2. Po tym czasie mak dokładnie odsączyć i trzykrotnie zmielić w maszynce do mielenia.
3. Do zmielonego maku dodać roztopione masło. Wymieszać.
4. Utrzeć na puch żółtka z cukrem pudrem.
5. Do masy makowej dodać utarte jabłka, bakalie, kaszę manną i aromat. Dodać ubite żółtka z cukrem i wymieszać. Na koniec dodać ubite na sztywno białka i delikatnie wymieszać całość.
6. Ciasto przełożyć do tortownicy wysmarowanej masłem, piec w 180-190 st. C przez ok 60 minut. Zimne ciasto przekroić na dwa blaty.
7. Krem: Na mleku ugotować budyń, całkowicie wystudzić w temperaturze pokojowej. Miękkie masło utrzeć z cukrem pudrem, po czym dodawać partiami przestudzony budyń. Na koniec dodać kilka łyżek zimnego naparu z kawy - ilość dowolna w zależności jaki smak masy chcemy uzyskać.
7. Połową masy przełożyć makowiec, resztą posmarować wierzch i boki tortu. Wierzch i boki dodatkowo posypać zmielonymi orzechami włoskimi.
Smacznego!!!
29 listopada 2018
Barszcz z suszonych grzybów
Ten barszczyk zdecydowanie przenosi mnie myślami do dziecięcych lat, gdy to na stole wigilijnym był serwowany przez moją babcię Melanię. Do niego zawsze były ziemniaki gotowane na kuchni kaflowej - żadne ugotowane teraz ziemniaki nie są w stanie smakować tak jak wtedy... Barszcz można przygotować postny - czyli typowo wigilijny. Można też ugotować na rosole, udkach, wędzonce itp. U mnie na zdjęciach właśnie w bogatszej wersji ;-) Wtedy świetnie smakuje z paluszkami z kminkiem, pasztecikami z mięsem czy kapuśniaczkami.
Składniki:
duża garść suszonych grzybów - najlepsze borowiki
1,5 litra wody
zakwas na żurek
liść laurowy
ziele angielskie
sól, pieprz
w wersji bogatszej - rosół lub wywar na wędzonce
Sposób wykonania:
1. Grzyby zalać wodą, odstawić na całą noc, aby porządnie namokły.
2. Następnego dnia dolać jeszcze 1,5 litra wody, dodać liść laurowy, ziele angielskie i odrobinę soli i grzyby gotować ok 1-1,5h do miękkości. W razie potrzeby uzupełniać wodę. W bogatszej wersji zamiast wody do grzybów dodajemy wywar na wędzonce lub rosół czy inny bulion.
3. Grzyby wyjąć - przeznaczyć na farsz na uszka lub jako dodatek np. do farszu na paszteciki. Do gotującego się wywaru dodać zakwas na żurek - ilość wedle uznania - zależy, czy zupa ma być mniej czy bardziej kwaśna. Doprawić do smaku pieprzem.
4. Podawać z gotowanymi ziemniakami lub do kapuśniaczków, pasztecików czy paluszków.
Smacznego!!!
Składniki:
duża garść suszonych grzybów - najlepsze borowiki
1,5 litra wody
zakwas na żurek
liść laurowy
ziele angielskie
sól, pieprz
w wersji bogatszej - rosół lub wywar na wędzonce
Sposób wykonania:
1. Grzyby zalać wodą, odstawić na całą noc, aby porządnie namokły.
2. Następnego dnia dolać jeszcze 1,5 litra wody, dodać liść laurowy, ziele angielskie i odrobinę soli i grzyby gotować ok 1-1,5h do miękkości. W razie potrzeby uzupełniać wodę. W bogatszej wersji zamiast wody do grzybów dodajemy wywar na wędzonce lub rosół czy inny bulion.
3. Grzyby wyjąć - przeznaczyć na farsz na uszka lub jako dodatek np. do farszu na paszteciki. Do gotującego się wywaru dodać zakwas na żurek - ilość wedle uznania - zależy, czy zupa ma być mniej czy bardziej kwaśna. Doprawić do smaku pieprzem.
4. Podawać z gotowanymi ziemniakami lub do kapuśniaczków, pasztecików czy paluszków.
Smacznego!!!
24 listopada 2018
Ciasto z orzechami, jabłkami i żurawiną
Ciasto to zrobiłam na bazie znanej wiewiórki (KLIK). Dodałam więcej jabłek, orzechów i rodzynki zamieniłam na żurawinę. I upiekłam w keksówce.
Składniki na 1 keksówkę:
4 jajka
1 szklanka cukru
1/2 kostki margaryny
2 szklanki mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
3/4 szklanki grubo siekanych orzechów
1/2 szklanki żurawiny
3 jabłka odmiany szara reneta
Sposób wykonania:
1. Margarynę roztopić, przestudzić.
2. Jajka ubić na puch z cukrem.
3. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i sodą. Dodawać do ciasto na przemian z margaryną. Na koniec dodać orzechy, pokrojone w kostkę jabłka i żurawinę i wymieszać łyżką.
4. Ciasto przełożyć do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 180 st.C przez 50-60 minut - do suchego patyczka.
Smacznego!!!
Składniki na 1 keksówkę:
4 jajka
1 szklanka cukru
1/2 kostki margaryny
2 szklanki mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
3/4 szklanki grubo siekanych orzechów
1/2 szklanki żurawiny
3 jabłka odmiany szara reneta
Sposób wykonania:
1. Margarynę roztopić, przestudzić.
2. Jajka ubić na puch z cukrem.
3. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i sodą. Dodawać do ciasto na przemian z margaryną. Na koniec dodać orzechy, pokrojone w kostkę jabłka i żurawinę i wymieszać łyżką.
4. Ciasto przełożyć do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 180 st.C przez 50-60 minut - do suchego patyczka.
Smacznego!!!
20 listopada 2018
Pierniczki na drożdżach
Lubię korzystać z nowych przepisów. Tym razem w ruch poszły pierniczki z dodatkiem drożdży. Wyszły bardzo dobre. U mnie na zdjęciach bez dekoracji, ale można je oczywiście polukrować. Wychodzą miękkie i nie wymagają leżakowania. Polecam!
Składniki:
2 szklanki mąki
1/2 szklanki cukru pudru - nie miałam więc użyłam kryształu - puder jednak będzie lepszy
25 g drożdży
2 łyżeczki przyprawy do pierników
1 łyżeczka sody
1 jajko
40 g masła
1 łyżka miodu
Sposób wykonania:
1. Masło i miód podgrzać do rozpuszczenia, następnie dodać pokruszone drożdże i całość wymieszać. Masę lekko ostudzić.
2. Suche produkty wymieszać ze sobą - czyli mąkę, sodę, cukier puder i przyprawę do pierników.
3. Do suchych składników dodać jajko i przestudzoną masę - całość zagnieść.
4. Ciasto rozwałkować na grubość 5-7mm i wycinać foremkami pierniczki. Przed upieczeniem pierniczki można posmarować rozbełtanym jajkiem - pominęłam ten krok.
5. Piec w 180st.C przez ok 8-10 minut.
6. Po upieczeniu i wystudzeniu można dowolnie udekorować.
Smacznego!!!
Źródło: Gotuj z cukiereczkiem
Składniki:
2 szklanki mąki
1/2 szklanki cukru pudru - nie miałam więc użyłam kryształu - puder jednak będzie lepszy
25 g drożdży
2 łyżeczki przyprawy do pierników
1 łyżeczka sody
1 jajko
40 g masła
1 łyżka miodu
Sposób wykonania:
1. Masło i miód podgrzać do rozpuszczenia, następnie dodać pokruszone drożdże i całość wymieszać. Masę lekko ostudzić.
2. Suche produkty wymieszać ze sobą - czyli mąkę, sodę, cukier puder i przyprawę do pierników.
3. Do suchych składników dodać jajko i przestudzoną masę - całość zagnieść.
4. Ciasto rozwałkować na grubość 5-7mm i wycinać foremkami pierniczki. Przed upieczeniem pierniczki można posmarować rozbełtanym jajkiem - pominęłam ten krok.
5. Piec w 180st.C przez ok 8-10 minut.
6. Po upieczeniu i wystudzeniu można dowolnie udekorować.
Smacznego!!!
Źródło: Gotuj z cukiereczkiem
17 listopada 2018
Super ciasto na pizzę
Myślałam, że mam bardzo dobre ciasto na pizzę. Owszem, bo jest bardzo dobre, ale ten przepis to po prostu R-E-W-E-L-A-C-J-A!!!
Składniki:
25 g świeżych drożdży
150 ml ciepłej wody
1/2 łyżeczki cukru
250 g mąki pszennej
1 płaska łyżeczka soli
1 łyżka oleju
Sposób wykonania:
1. Drożdże rozrobić z cukrem, dodać trochę ciepłej wod y i łyżkę mąki. Wymieszać i odstawić do wyrośnięcia.
2. Mąkę przesiać, dodać rozczyn, resztę wody, olej i sól. Wyrobić ciasto. Można odstawić chwilę do podrośnięcia, ale nie ma takiej potrzeby.
3. Ciasto wyłożyć na blaszkę i palcami uformować kształt koła lub kwadratu. Posmarować sosem lub koncentratem pomidorowym, posypać ziołami i odstawić na 5-10 mniut. Po tym czasie nałożyć ulubione składniki i piec w 220 st.C przez 10-15 minut.
Smacznego!!!
Składniki:
25 g świeżych drożdży
150 ml ciepłej wody
1/2 łyżeczki cukru
250 g mąki pszennej
1 płaska łyżeczka soli
1 łyżka oleju
Sposób wykonania:
1. Drożdże rozrobić z cukrem, dodać trochę ciepłej wod y i łyżkę mąki. Wymieszać i odstawić do wyrośnięcia.
2. Mąkę przesiać, dodać rozczyn, resztę wody, olej i sól. Wyrobić ciasto. Można odstawić chwilę do podrośnięcia, ale nie ma takiej potrzeby.
3. Ciasto wyłożyć na blaszkę i palcami uformować kształt koła lub kwadratu. Posmarować sosem lub koncentratem pomidorowym, posypać ziołami i odstawić na 5-10 mniut. Po tym czasie nałożyć ulubione składniki i piec w 220 st.C przez 10-15 minut.
Smacznego!!!
15 listopada 2018
Sałatka z ryżem i oliwkami
Taką sałatką spokojnie można zastąpić ziemniaki do obiadu. Jest lekka, a dzięki ryżowi, jest całkiem syta. Do tego jeszcze jakieś mięso czy ryba i obiad gotowy.
Składniki:
1/2 główki sałaty lodowej
2 woreczki ugotowanego ryżu
kawałek czerwonej papryki
1 pomidor
3-4 łyżki zielonych oliwek
mały kubeczek jogurtu naturalnego
1 ząbek czosnku
przyprawa do sałatek
Sposób wykonania:
1. Warzywa umyć, pokroić w kostkę. Oliwki przekroić na 3-4 plasterki. Sałatę lodową pokroić w grubą kostkę.
2. Warzywa wymieszać z ugotowanym na sypko ryżem.
3. Jogurt wymieszać ze zmiażdżonym czosnkiem i przyprawą do sałatek. Dodać do sałatki i całość wymieszać.
Smacznego!!!
Składniki:
1/2 główki sałaty lodowej
2 woreczki ugotowanego ryżu
kawałek czerwonej papryki
1 pomidor
3-4 łyżki zielonych oliwek
mały kubeczek jogurtu naturalnego
1 ząbek czosnku
przyprawa do sałatek
Sposób wykonania:
1. Warzywa umyć, pokroić w kostkę. Oliwki przekroić na 3-4 plasterki. Sałatę lodową pokroić w grubą kostkę.
2. Warzywa wymieszać z ugotowanym na sypko ryżem.
3. Jogurt wymieszać ze zmiażdżonym czosnkiem i przyprawą do sałatek. Dodać do sałatki i całość wymieszać.
Smacznego!!!
12 listopada 2018
Kurczak w sosie z czerwonym pesto
Witajcie! Dostałam dwa słoiczki pesto. Zazwyczaj go nie jadam to i nie miałam pomysłu na jego wykorzystanie. Przypadkowo natrafiłam na pomysł na sos z dodatkiem pesto. Wyszło naprawdę super! Szybko się robi, świetnie smakuje - normalnie rewelacja! Zdjęcie mogłoby być lepsze, ale akurat bateria w aparacie mi padła i została mi tylko komórka...
Składniki:
1 podwójna pierś z kurczaka
1 słoiczek czerwonego pesto z suszonych pomidorów (190g)
olej do smażenia
sól, pieprz
4 łyżki śmietany 18%
świeże lub suszone oregano
1/4 szklanki wody
Sposób przygotowania:
1. Mięso umyć, osuszyć, pokroić w kostkę. Oprószyć solą, pieprzem i oregano. Odstawić na 30 mniut do zamarynowania.
2. Na patelni rozgrzać odrobinę oleju, dorzucić mięso i dusić, aż nie będzie surowe.
3. Do mięsa dodać pesto, chwilkę razem poddusić. Dodać też 1/4 szklanki wody.
4. W misce śmietanę wymieszać z kilkoma łyżkami gorącego sosu z patelni. Śmietanę przelać na patelnię z mięsem. Gotować maksymalnie do 5 minut.
5. Podawać z dowolnym makaronem lub kaszą czy ryżem.
Smacznego!!!
Inspiracja: Cool&Minty
Składniki:
1 podwójna pierś z kurczaka
1 słoiczek czerwonego pesto z suszonych pomidorów (190g)
olej do smażenia
sól, pieprz
4 łyżki śmietany 18%
świeże lub suszone oregano
1/4 szklanki wody
Sposób przygotowania:
1. Mięso umyć, osuszyć, pokroić w kostkę. Oprószyć solą, pieprzem i oregano. Odstawić na 30 mniut do zamarynowania.
2. Na patelni rozgrzać odrobinę oleju, dorzucić mięso i dusić, aż nie będzie surowe.
3. Do mięsa dodać pesto, chwilkę razem poddusić. Dodać też 1/4 szklanki wody.
4. W misce śmietanę wymieszać z kilkoma łyżkami gorącego sosu z patelni. Śmietanę przelać na patelnię z mięsem. Gotować maksymalnie do 5 minut.
5. Podawać z dowolnym makaronem lub kaszą czy ryżem.
Smacznego!!!
Inspiracja: Cool&Minty
11 listopada 2018
Szybkie ciasto na oleju z owocami
Witajcie! Dziś proponuję Wam bardzo szybkie ciasto na oleju z dodatkiem jabłek. Można również użyć innych owoców ;-)
Składniki (blaszka 24x28cm):
4 jajka
3/4 szklanki cukru
1 i 3/4 mąki
1 szklanka oleju
2 łyżeczki proszku do pieczenia
owoce (u mnie 2 jabłka)
cynamon do smaku
olejek waniliowy (opcjonalnie)
Sposób wykonania:
1. Jajka ubić z cukrem na puszystą masę.
2. Do masy wlać olej i olejek waniliowy i zmiksować. Dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i dokładnie połączyć.
3. Ciasto przełożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzch ułożyć owoce - plasterki jabłek i lekko oprószyć cynamonem.
4. Piec w 180 st.C przez ok 50 minut - do suchego patyczka. Ostudzone można posypać cukrem pudrem.
Smacznego!!!
Źródło: Przyślij przepis
Składniki (blaszka 24x28cm):
4 jajka
3/4 szklanki cukru
1 i 3/4 mąki
1 szklanka oleju
2 łyżeczki proszku do pieczenia
owoce (u mnie 2 jabłka)
cynamon do smaku
olejek waniliowy (opcjonalnie)
Sposób wykonania:
1. Jajka ubić z cukrem na puszystą masę.
2. Do masy wlać olej i olejek waniliowy i zmiksować. Dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i dokładnie połączyć.
3. Ciasto przełożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzch ułożyć owoce - plasterki jabłek i lekko oprószyć cynamonem.
4. Piec w 180 st.C przez ok 50 minut - do suchego patyczka. Ostudzone można posypać cukrem pudrem.
Smacznego!!!
Źródło: Przyślij przepis
6 listopada 2018
Staropolski piernik dojrzewający - etap I
W końcu się zmobilizowałam i zabrałam się za pierwszy w życiu dojrzewający piernik. Pierwszy raz relacjonuje przygotowania ciasto na bieżąco ;-) Ktoś chętny dołączyć? Najlepiej ciasto przygotować do końca tego tygodnia, tak więc spieszcie się. Pracy dużo nie ma. A końcowego efektu jestem baaaardzo ciekawa!
Etap I - przygotowanie ciasta należy zacząć 4-6 tygodni przed Świętami, ja przygotowałam je w dzień imienin Huberta (3.11), aby ciasto poleżakowało z dobrych 6 tygodni. Im dłużej leżakuje, tym lepiej.
Składniki:
500 g miodu
250 g margaryny
2 niepełne szklanki cukru
1 kg mąki
3 jajka
3 łyżeczki sody oczyszczonej
1/2 szklanki mleka
1/2 łyżeczki soli
2-3 opakowania przyprawy do piernika
Sposób przygotowania:
1. Miód, cukier i margarynę stopniowo rozpuścić w rondlu, aż do rozpuszczenia. Nie gotować. Odstawić do przestudzenia.
2. Sodę rozpuścić w mleku.
3. Do miski przełożyć wszystkie składniki łącznie z tymi wcześniej rozpuszczonymi i zagnieść ciasto. Ja to zrobiłam mikserem z hakami do ciasta drożdżowego. Należy zrobić to starannie, aby wszystkie składniki się połączyły. Ciasto wychodzi luźne, ale podczas leżakowania w chłodzie ma zgęstnieć (i zgęstniało).
4. Ciasto przełożyć do kamionkowego, emaliowanego lub szklanego naczynia. Przykryć lnianą ściereczką i pokrywką lub grubą folią i schować do lodówki lub w chłodne miejsce na 6 tygodni.
Ciąg dalszy nastąpi . . .
Źródło: Moje wypieki
Etap I - przygotowanie ciasta należy zacząć 4-6 tygodni przed Świętami, ja przygotowałam je w dzień imienin Huberta (3.11), aby ciasto poleżakowało z dobrych 6 tygodni. Im dłużej leżakuje, tym lepiej.
Składniki:
500 g miodu
250 g margaryny
2 niepełne szklanki cukru
1 kg mąki
3 jajka
3 łyżeczki sody oczyszczonej
1/2 szklanki mleka
1/2 łyżeczki soli
2-3 opakowania przyprawy do piernika
Sposób przygotowania:
1. Miód, cukier i margarynę stopniowo rozpuścić w rondlu, aż do rozpuszczenia. Nie gotować. Odstawić do przestudzenia.
2. Sodę rozpuścić w mleku.
3. Do miski przełożyć wszystkie składniki łącznie z tymi wcześniej rozpuszczonymi i zagnieść ciasto. Ja to zrobiłam mikserem z hakami do ciasta drożdżowego. Należy zrobić to starannie, aby wszystkie składniki się połączyły. Ciasto wychodzi luźne, ale podczas leżakowania w chłodzie ma zgęstnieć (i zgęstniało).
4. Ciasto przełożyć do kamionkowego, emaliowanego lub szklanego naczynia. Przykryć lnianą ściereczką i pokrywką lub grubą folią i schować do lodówki lub w chłodne miejsce na 6 tygodni.
Ciąg dalszy nastąpi . . .
Źródło: Moje wypieki