Strony

12 listopada 2018

Kurczak w sosie z czerwonym pesto

Witajcie! Dostałam dwa słoiczki pesto. Zazwyczaj go nie jadam to i nie miałam pomysłu na jego wykorzystanie. Przypadkowo natrafiłam na pomysł na sos z dodatkiem pesto. Wyszło naprawdę super! Szybko się robi, świetnie smakuje - normalnie rewelacja! Zdjęcie mogłoby być lepsze, ale akurat bateria w aparacie mi padła i została mi tylko komórka...


Składniki:

1 podwójna pierś z kurczaka
1 słoiczek czerwonego pesto z suszonych pomidorów (190g)
olej do smażenia
sól, pieprz
4 łyżki śmietany 18%
świeże lub suszone oregano
1/4 szklanki wody

Sposób przygotowania:

1. Mięso umyć, osuszyć, pokroić w kostkę. Oprószyć solą, pieprzem i oregano. Odstawić na 30 mniut do zamarynowania.
2. Na patelni rozgrzać odrobinę oleju, dorzucić mięso i dusić, aż nie będzie surowe.
3. Do mięsa dodać pesto, chwilkę razem poddusić. Dodać też 1/4 szklanki wody.
4. W misce śmietanę wymieszać z kilkoma łyżkami gorącego sosu z patelni. Śmietanę przelać na patelnię z mięsem. Gotować maksymalnie do 5 minut.
5. Podawać z dowolnym makaronem lub kaszą czy ryżem.

Smacznego!!!

Inspiracja: Cool&Minty

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i komentarz.
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie, a umieszczę je w Galerii Czytelników!