Strony

2 grudnia 2018

Tort makowy z kremem kawowym

Zapraszam Was po przepis na fajny tort makowy z dodatkiem jabłek oraz kremem kawowym. Piekłam go rok temu na Święta.


Składniki (tortownica 26):

Ciasto:
350 g suchego maku
8 jajek
1 szklanka cukru pudru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
200 masła
2 szklanki posiekanych lub mielonych bakalii (u mnie mielone i siekane orzechy włoskie, posiekane migdały, rodzynki i skórka pomarańczowa)
4 jabłka starte na tarce jarzynowej
8 łyżek suchej kaszy manny
aromat do wyboru rumowy / arakowy / migdałowy

Krem:
250 g miękkiego masła
1 budyń waniliowy
300 ml mleka
2-3 łyżki cukru pudru
kilka łyżek mocnego naparu z kawy rozpuszczalnej

Sposób przygotowania:

1. Ciasto: Mak przełożyć na drobniutkie sitko, porządnie przepłukać wodą. Przełożyć do garnka, zalać wrzątkiem lub gorącym mlekiem i pozostawić na całą noc.
2. Po tym czasie mak dokładnie odsączyć i trzykrotnie zmielić w maszynce do mielenia.
3. Do zmielonego maku dodać roztopione masło. Wymieszać.
4. Utrzeć na puch żółtka z cukrem pudrem.
5. Do masy makowej dodać utarte jabłka, bakalie, kaszę manną i aromat. Dodać ubite żółtka z cukrem i wymieszać. Na koniec dodać ubite na sztywno białka i delikatnie wymieszać całość.
6. Ciasto przełożyć do tortownicy wysmarowanej masłem, piec w 180-190 st. C przez ok 60 minut. Zimne ciasto przekroić na dwa blaty.
7. Krem: Na mleku ugotować budyń, całkowicie wystudzić w temperaturze pokojowej. Miękkie masło utrzeć z cukrem pudrem, po czym dodawać partiami przestudzony budyń. Na koniec dodać kilka łyżek zimnego naparu z kawy - ilość dowolna w zależności jaki smak masy chcemy uzyskać.
7. Połową masy przełożyć makowiec, resztą posmarować wierzch i boki tortu. Wierzch i boki dodatkowo posypać zmielonymi orzechami włoskimi.

Smacznego!!!

5 komentarzy:

  1. Podoba mi się przepis. Postaram się zrobić na święta. Dziękuję.
    Podobny, też bez mąki, piekę z orzechami.
    Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciekawy pomysł na makowca, kusisz, żeby wykorzystać go na tegoroczne święta. Myślę, że warto spróbować. Krem też mi się bardzo podoba, bedzie smacznie i nie za słodko, co lubię :) Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  3. Właśnie go robię .Ciekawy przepis . Chyba będzie dobry 😀 Pozdrawiam serdecznie 😀

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i komentarz.
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie, a umieszczę je w Galerii Czytelników!