Taki mini kanapeczki sprawdzą się nie tylko w karnawał :)
Składniki:
chleb tostowy
serek do smarowania (dowolny smak)
szynka w plasterkach
rzodkiewka
ogórki kiszone
pomidorki koktajlowe
zielone oliwki
tary żółty ser
keczup
sos lub majonez czosnkowy
siekana zielona cebulka
Sposób wykonania:
1. Kromki chleba cienko posmarować serkiem, kanapki przekroić na pół.
2. Plasterki szynki pokroić w szerokie paski, pomidorki, ogórki kiszone, rzodkiewkę i oliwki w plasterki. Warzywa ułożyć na kanapeczkach.
3. Na każdą kanapkę dodać odrobinę keczupu i majonezu lub sosu czosnkowego. Wierzch kanapek posypać tartym żółtym serem i zieloną cebulką.
Smacznego!!!
Strony
▼
30 stycznia 2016
27 stycznia 2016
Zupa gołąbkowa
Nie ma jak miska pożywnej ciepłej zupy. Taką robiłam pierwszy raz, mąż nie mógł się nachwalić :* Tak więc z pewnością zrobimy ją nie raz :)
Składniki:
1/2 lub 1/3 niedużej główki kapusty włoskiej
300-400 g mięsa mielonego (łopatka)
1 duża marchewka
1 cebula
1 mały seler
ziele angielskie
liść laurowy
1 łyżka słodkiej mielonej papryki
koncentrat pomidorowy
1/2 filiżanki ryżu
sól, pieprz,
1 łyżka sosu sojowego
siekany koperek
Sposób wykonania:
1. Cebulę posiekać, lekko zrumienić na patelni na oleju, dodać mięso i sos sojowy. Smażyć ok 10 minut.
2. W międzyczasie warzywa obrać, kapustę pokroić w grubą kostkę, marchew zetrzeć na tarce jarzynowej na dużych oczkach, selera pokroić w kosteczkę.
3. Marchew i seler zalać 2 litrami wody, zagotować, dodać ziele angielskie, liść laurowy, mięso i kapustę. Gotować ok 15 minut. Po tym czasie dodać suchy ryż, ewentualnie uzupełnić wodę. Gotować ok 15 minut.
4. Na koniec do zupy dodać słodką mieloną paprykę, koncentrat pomidorowy, sól, pieprz oraz siekany koperek. Zagotować.
Smacznego!!!
Źródło: Zjem to
Składniki:
1/2 lub 1/3 niedużej główki kapusty włoskiej
300-400 g mięsa mielonego (łopatka)
1 duża marchewka
1 cebula
1 mały seler
ziele angielskie
liść laurowy
1 łyżka słodkiej mielonej papryki
koncentrat pomidorowy
1/2 filiżanki ryżu
sól, pieprz,
1 łyżka sosu sojowego
siekany koperek
Sposób wykonania:
1. Cebulę posiekać, lekko zrumienić na patelni na oleju, dodać mięso i sos sojowy. Smażyć ok 10 minut.
2. W międzyczasie warzywa obrać, kapustę pokroić w grubą kostkę, marchew zetrzeć na tarce jarzynowej na dużych oczkach, selera pokroić w kosteczkę.
3. Marchew i seler zalać 2 litrami wody, zagotować, dodać ziele angielskie, liść laurowy, mięso i kapustę. Gotować ok 15 minut. Po tym czasie dodać suchy ryż, ewentualnie uzupełnić wodę. Gotować ok 15 minut.
4. Na koniec do zupy dodać słodką mieloną paprykę, koncentrat pomidorowy, sól, pieprz oraz siekany koperek. Zagotować.
Smacznego!!!
Źródło: Zjem to
24 stycznia 2016
Oponki serowe II
Składniki:
300 g mąki
1 kostka sera białego (250-280 g)
2 jajka
1/3 szklanki cukru
1 łyżka cukru waniliowego
1 łyżeczka sody
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
3-5 łyżek śmietany 18% lub jogurtu naturalnego ( w zależności od potrzeb)
olej do smażenia
Sposób przygotowania:
1. Ser rozdrobnić widelcem.
2. Wszystkie składniki wyłożyć na stolnicę i zagnieść ciasto.
3. Ciasto rozwałkować na posypanej mąką stolnicy na grubość 1-1,5 cm. Szklanką wykrawać koła, a dziurki zrobić kieliszkiem.
4. Oponki smażyć na dobrze rozgrzanym oleju z obu stron. Usmażone, ułożyć na papierze papierowym.
5. Jeśli zamierzamy je lukrować, należy to robić wtedy, gdy oponki są jeszcze ciepłe. Ja po wystudzeniu oprószyłam cukrem pudrem.
Smacznego!!!
Źródło: Kwestia smaku
23 stycznia 2016
Zapiekanka makaronowa z kurczakiem i oliwkami
Szybka i bardzo pyszna zapiekanka na bazie makaronu. Dzięki oliwkom, przyprawie gyros do mięsa i przyprawie do dań kuchni włoskiej ma fajny lekko pikantny smak.
Składniki:
1 szklanka suchego makaronu (u mnie były to kolanka)
1 pojedyncza pierś z kurczaka
1/2 papryki czerwonej (użyłam mrożonej)
garść pieczarek pokrojonych w plasterki (użyłam mrożonych)
przyprawa do drobiu (np. gyros)
1/2 szklanki śmietany 18%
odrobina gorącej wody
przyprawa do dań kuchni włoskiej
zielone oliwki pokrojone w plasterki - ilość wedle uznania
ser żółty - u mnie 100 g
olej do smażenia
Sposób wykonania:
1. Makaron ugotować w lekko osolonym wrzątku, po ugotowaniu przelać zimną wodą.
2. Mięso umyć, pokroić w kostkę, obficie posypać przyprawą do gyrosa i dodać trochę oleju. Całość wymieszać i włożyć do lodówki na 30 minut. Następnie mięso usmażyć na patelni. Kiedy mięso się podsmaży, dodać do niego pieczarki i paprykę pokrojone w kostkę. Dusić razem przez 5 minut.
3. Makaron, mięso z warzywami wymieszać i przełożyć do naczynia żaroodpornego.
4. Do śmietany dodać trochę gorącej wody, by ją zahartować. Następnie dodać połowę tartego żółtego sera i 1 łyżeczkę przyprawy do dań i całość wymieszać. Wyłożyć na makaron i mięso.
5. Oliwki pokrojone w plasterki posypać po wierzchu zapiekanki, a na koniec wyłożyć resztę tartego żółtego sera.
6. Całość zapiekać w 180 st.C przez ok 30 minut.
Smacznego!!!
Składniki:
1 szklanka suchego makaronu (u mnie były to kolanka)
1 pojedyncza pierś z kurczaka
1/2 papryki czerwonej (użyłam mrożonej)
garść pieczarek pokrojonych w plasterki (użyłam mrożonych)
przyprawa do drobiu (np. gyros)
1/2 szklanki śmietany 18%
odrobina gorącej wody
przyprawa do dań kuchni włoskiej
zielone oliwki pokrojone w plasterki - ilość wedle uznania
ser żółty - u mnie 100 g
olej do smażenia
Sposób wykonania:
1. Makaron ugotować w lekko osolonym wrzątku, po ugotowaniu przelać zimną wodą.
2. Mięso umyć, pokroić w kostkę, obficie posypać przyprawą do gyrosa i dodać trochę oleju. Całość wymieszać i włożyć do lodówki na 30 minut. Następnie mięso usmażyć na patelni. Kiedy mięso się podsmaży, dodać do niego pieczarki i paprykę pokrojone w kostkę. Dusić razem przez 5 minut.
3. Makaron, mięso z warzywami wymieszać i przełożyć do naczynia żaroodpornego.
4. Do śmietany dodać trochę gorącej wody, by ją zahartować. Następnie dodać połowę tartego żółtego sera i 1 łyżeczkę przyprawy do dań i całość wymieszać. Wyłożyć na makaron i mięso.
5. Oliwki pokrojone w plasterki posypać po wierzchu zapiekanki, a na koniec wyłożyć resztę tartego żółtego sera.
6. Całość zapiekać w 180 st.C przez ok 30 minut.
Smacznego!!!
19 stycznia 2016
Kurczak z fasolką i pomidorami
Witajcie! Dziś na blogu przepis na szybkie danie z kurczaka. Do takiego a'la gulaszu wystarczy podać samo pieczywo lub ryż. Mam nadzieję, że i Wam będzie smakowało :)
Składniki:
1 podwójna pierś z kurczaka
1 puszka białej fasolki
1 puszka krojonych pomidorów
1 cebula
2 ząbki czosnku
sól, pieprz
zioła prowansalskie
odrobina cukru
1-2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
olej do smażenia
Sposób wykonania:
1. Kurczaka oczyścić, pokroić w kostkę, posolić i popieprzyć i usmażyć na oleju.
2. Cebulę i czosnek posiekać, dodać do mięsa. Na koniec dodać odsączoną fasolkę, pomidory i opcjonalnie koncentratu pomidorowego.
3. Całość dusić ok 15 minut. Doprawić do smaku ziołami, solą, pieprzem i cukrem.
4. Najlepiej smakuje z ugotowanym ryżem lub pieczywem.
Smacznego!!!
Źródło: Pokochaj gotowanie
Składniki:
1 podwójna pierś z kurczaka
1 puszka białej fasolki
1 puszka krojonych pomidorów
1 cebula
2 ząbki czosnku
sól, pieprz
zioła prowansalskie
odrobina cukru
1-2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
olej do smażenia
Sposób wykonania:
1. Kurczaka oczyścić, pokroić w kostkę, posolić i popieprzyć i usmażyć na oleju.
2. Cebulę i czosnek posiekać, dodać do mięsa. Na koniec dodać odsączoną fasolkę, pomidory i opcjonalnie koncentratu pomidorowego.
3. Całość dusić ok 15 minut. Doprawić do smaku ziołami, solą, pieprzem i cukrem.
4. Najlepiej smakuje z ugotowanym ryżem lub pieczywem.
Smacznego!!!
Źródło: Pokochaj gotowanie
16 stycznia 2016
Kremowy likier kawowy
Ten likier gościł w moim rodzinnym domu co Święta, potem poszedł w zapomnienie. Moja mama przypomniała nam o nim w minione Boże Narodzenie, wzięłam recepturę i zrobiłam. Pycha! W sam raz na wieczór karnawałowy w małym gronie.
Składniki:
2 puszki skondensowanego niesłodzonego mleka (400 ml każda)
1 szklanka spirytusu (u mnie 200 ml)
2 szklanki cukru
6 łyżeczek kawy rozpuszczalnej
Sposób przygotowania:
1. Mleko zagotować z cukrem, zdjąć z ognia, dodać kawę rozpuszczalną, dobrze wymieszać i ostudzić.
2. Do zimnego mleka z kawą wlać spirytus, wymieszać, przelać do butelek i odstawić przynajmniej na 24-48 godzin. Po tym czasie likier gotowy jest do spożycia.
Zdrówka!
Składniki:
2 puszki skondensowanego niesłodzonego mleka (400 ml każda)
1 szklanka spirytusu (u mnie 200 ml)
2 szklanki cukru
6 łyżeczek kawy rozpuszczalnej
Sposób przygotowania:
1. Mleko zagotować z cukrem, zdjąć z ognia, dodać kawę rozpuszczalną, dobrze wymieszać i ostudzić.
2. Do zimnego mleka z kawą wlać spirytus, wymieszać, przelać do butelek i odstawić przynajmniej na 24-48 godzin. Po tym czasie likier gotowy jest do spożycia.
Zdrówka!
13 stycznia 2016
Racuszki z jabłkami bez drożdży
Idealny przepis na racuszki bez dodatku drożdży, choć ja akurat lubię te na drożdżach.
Składniki:
1 jajko
ok 2 szklanki mąki pszennej
3 łyżki cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 szklanka mleka
1 duże jabłko
cukier puder
olej do smażenia
Sposób wykonania:
1. Jabłko obrać, pokroić w drobną kostkę.
2. Cukier zmiksować z jajkiem na puszystą masę. Dodać naprzemiennie mleko i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
3. Na koniec dodać pokrojone jabłko i wymieszać.
4. Na patelni rozgrzać olej, łyżką nakładać porcje i smażyć z obu stron na złoto.
5. Podawać oprószone cukrem pudrem.
Smacznego!!!
Źródło: Gotuj z Cukiereczkiem
Składniki:
1 jajko
ok 2 szklanki mąki pszennej
3 łyżki cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 szklanka mleka
1 duże jabłko
cukier puder
olej do smażenia
Sposób wykonania:
1. Jabłko obrać, pokroić w drobną kostkę.
2. Cukier zmiksować z jajkiem na puszystą masę. Dodać naprzemiennie mleko i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
3. Na koniec dodać pokrojone jabłko i wymieszać.
4. Na patelni rozgrzać olej, łyżką nakładać porcje i smażyć z obu stron na złoto.
5. Podawać oprószone cukrem pudrem.
Smacznego!!!
Źródło: Gotuj z Cukiereczkiem
10 stycznia 2016
Makowiec na biszkopcie
Od dzieciństwa lubię ciasta z makiem. To przygotowuje się dość szybko. Polecam!
Składniki:
Biszkopt (blaszka 24x28cm):
4 jajka
3/4 szklanki mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2/3 szklanki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki oleju
Masa makowa:
20 dag mielonego maku (użyłam gotowego suchego mielonego maku)
3 jajka
25 dag margaryny
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2/3 szklanki cukru
aromat rumowy lub arakowy
ewentualnie kandyzowana skórka z pomarańczy i rodzynki
Sposób wykonania:
1. Zrobić biszkopt: białka ubić ze szczyptą soli, stopniowo dodawać cukier, a potem żółtka. Dodać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, wymieszać, a na koniec dodać olej. Ciasto wyłożyć na blaszkę i piec ok 30-40 minut w 180 st. C. Po wystudzeniu podzielić na dwa blaty.
2. Zrobić masę makową: w rondelku margarynę rozpuścić z cukrem, w osobnym naczyniu wymieszać gotowy suchy mielony mak, jajka i mąkę ziemniaczaną. Gdy margaryna się rozpuści dodać masę makową, dodać olejek arakowy lub rumowy, rodzynki i skórkę pomarańczową i całość mieszać i gotować na najmniejszym ogniu do momentu, aż masa zgęstnieje (niecałe 5 minut).
3. Gorącą masą przełożyć biszkopt i lekko docisnąć. Ciasto pozostawić do wystudzenia.
4. Na wierzch wyłożyć polewę ( np. żelatyną) lub czekoladę rozpuszczoną w kąpieli wodnej. Posypać płatkami migdałowymi.
Smacznego!!!
Składniki:
Biszkopt (blaszka 24x28cm):
4 jajka
3/4 szklanki mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2/3 szklanki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki oleju
Masa makowa:
20 dag mielonego maku (użyłam gotowego suchego mielonego maku)
3 jajka
25 dag margaryny
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2/3 szklanki cukru
aromat rumowy lub arakowy
ewentualnie kandyzowana skórka z pomarańczy i rodzynki
Sposób wykonania:
1. Zrobić biszkopt: białka ubić ze szczyptą soli, stopniowo dodawać cukier, a potem żółtka. Dodać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, wymieszać, a na koniec dodać olej. Ciasto wyłożyć na blaszkę i piec ok 30-40 minut w 180 st. C. Po wystudzeniu podzielić na dwa blaty.
2. Zrobić masę makową: w rondelku margarynę rozpuścić z cukrem, w osobnym naczyniu wymieszać gotowy suchy mielony mak, jajka i mąkę ziemniaczaną. Gdy margaryna się rozpuści dodać masę makową, dodać olejek arakowy lub rumowy, rodzynki i skórkę pomarańczową i całość mieszać i gotować na najmniejszym ogniu do momentu, aż masa zgęstnieje (niecałe 5 minut).
3. Gorącą masą przełożyć biszkopt i lekko docisnąć. Ciasto pozostawić do wystudzenia.
4. Na wierzch wyłożyć polewę ( np. żelatyną) lub czekoladę rozpuszczoną w kąpieli wodnej. Posypać płatkami migdałowymi.
Smacznego!!!
8 stycznia 2016
Sernik królewski
Przed Świętami przewertowałam mój stary zeszyt z przepisami i znalazłam w nim taki przepis na sernik. Wyszedł świetny! Jego konsystencja bardzo mi odpowiadała więc z pewnością jeszcze do niego powrócę.
Składniki (na dużą blachę 36x24cm):
Ciasto kakaowe:
500 g mąki
20 dag masła
20 dag cukru pudru
1 jajko
3 łyżki kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3-4 łyżki kwaśnej śmietany 18%
Masa serowa:
1 kg półtłustego twarogu (dwukrotnie zmielonego lub dobrej jakości wiaderkowego - u mnie był to ser z wiaderka firmy Piątnica - polecam)
5 jajek
20 dag masła
1 szklanka cukru
1 cukier waniliowy (użyłam domowego cukru waniliowego)
1/2 opakowania budyniu waniliowego
aromat waniliowy
rodzynki i kandyzowana skórka z pomarańczy
Sposób przygotowania:
1. Składniki na kakaowe ciasto zagnieść, podzielić na dwie części, owinąć folią i zamrozić przynajmniej na 1h.
2. Składniki na masę serową powinny mieć temperaturę pokojową. Masło utrzeć z cukrem, stopniowo dodawać żółtka, a potem ser. Dodać budyń w proszku, a na koniec ubitą pianę z białek. Delikatnie, ale dokładnie wymieszać z masą serową. Dodać rodzynki i skórkę pomarańczową wedle uznania.
3. Na blachę wyłożoną papierem zetrzeć jedną część ciasta kakaowego. Lekko ugnieść, wylać masę serową. Na wierzch zetrzeć pozostałe ciasto kakaowe.
4. Całość piec w 180 st. C przez około 1 godzinę. Po upieczeniu jeszcze chwilę pozostawić w wyłączonym piekarniku (ok 10 minut).
5. Gotowy sernik można oprószyć cukrem pudrem.
Smacznego!!!
Składniki (na dużą blachę 36x24cm):
Ciasto kakaowe:
500 g mąki
20 dag masła
20 dag cukru pudru
1 jajko
3 łyżki kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3-4 łyżki kwaśnej śmietany 18%
Masa serowa:
1 kg półtłustego twarogu (dwukrotnie zmielonego lub dobrej jakości wiaderkowego - u mnie był to ser z wiaderka firmy Piątnica - polecam)
5 jajek
20 dag masła
1 szklanka cukru
1 cukier waniliowy (użyłam domowego cukru waniliowego)
1/2 opakowania budyniu waniliowego
aromat waniliowy
rodzynki i kandyzowana skórka z pomarańczy
Sposób przygotowania:
1. Składniki na kakaowe ciasto zagnieść, podzielić na dwie części, owinąć folią i zamrozić przynajmniej na 1h.
2. Składniki na masę serową powinny mieć temperaturę pokojową. Masło utrzeć z cukrem, stopniowo dodawać żółtka, a potem ser. Dodać budyń w proszku, a na koniec ubitą pianę z białek. Delikatnie, ale dokładnie wymieszać z masą serową. Dodać rodzynki i skórkę pomarańczową wedle uznania.
3. Na blachę wyłożoną papierem zetrzeć jedną część ciasta kakaowego. Lekko ugnieść, wylać masę serową. Na wierzch zetrzeć pozostałe ciasto kakaowe.
4. Całość piec w 180 st. C przez około 1 godzinę. Po upieczeniu jeszcze chwilę pozostawić w wyłączonym piekarniku (ok 10 minut).
5. Gotowy sernik można oprószyć cukrem pudrem.
Smacznego!!!
4 stycznia 2016
Zapiekanka ryżowa gyros
Dziś znów propozycja obiadowa z ryżem. Oto pyszna i syta zapiekanka na bazie ryżu i kurczaka. Przepis podaję z moimi zmianami.
Składniki:
200 g ryżu
2 pojedyncze filety z kurczaka
1 czerwona papryka
3-4 ogórki konserwowe
ser żółty
olej
przyprawa gyros
majonez
keczup
Sposób przygotowania:
1. Mięso pokroić w kostkę, oprószyć przyprawą do gyrosa i obsmażyć na oleju.
2. Paprykę pokroić w kostkę, a ogórki w plasterki lub grubszą kostkę.
3. Ryż ugotować w lekko osolonym wrzątku.
4. Dno naczynia żaroodpornego wyłożyć ryżem, posmarować cieniutką warstwą majonezu i keczupu. Wyłożyć cienkie plastry żółtego sera (można też ser zetrzeć na tarce o dużych oczkach). Wyłożyć usmażone mięso, pokrojone ogórki i paprykę. Znowu wykładamy cienką warstwę majonezu i keczupu, na wierzch wykładamy plastry sera żółtego.
5. Całość zapiec w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez 30 minut. Piec bez przykrycia.
6. Zapiekanka również świetnie smakuje następnego dnia po odgrzaniu.
Smacznego!!!
Źródło: Gotuj z Cukiereczkiem
Składniki:
200 g ryżu
2 pojedyncze filety z kurczaka
1 czerwona papryka
3-4 ogórki konserwowe
ser żółty
olej
przyprawa gyros
majonez
keczup
Sposób przygotowania:
1. Mięso pokroić w kostkę, oprószyć przyprawą do gyrosa i obsmażyć na oleju.
2. Paprykę pokroić w kostkę, a ogórki w plasterki lub grubszą kostkę.
3. Ryż ugotować w lekko osolonym wrzątku.
4. Dno naczynia żaroodpornego wyłożyć ryżem, posmarować cieniutką warstwą majonezu i keczupu. Wyłożyć cienkie plastry żółtego sera (można też ser zetrzeć na tarce o dużych oczkach). Wyłożyć usmażone mięso, pokrojone ogórki i paprykę. Znowu wykładamy cienką warstwę majonezu i keczupu, na wierzch wykładamy plastry sera żółtego.
5. Całość zapiec w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez 30 minut. Piec bez przykrycia.
6. Zapiekanka również świetnie smakuje następnego dnia po odgrzaniu.
Smacznego!!!
Źródło: Gotuj z Cukiereczkiem
3 stycznia 2016
Risotto z warzywami
Lubię od czasu do czasu zjeść ryż do obiadu. Oto nieskomplikowany sposób na risotto z warzywami. Robi się szybko, dobrze smakuje i ładnie prezentuje się na talerzu.
Składniki:
4 łyżki ryżu do risotto
ok 1,5 szklanki dowolnego bulionu
1 łyżka masła klarowanego
1 mała cebulka
pieprz
marchewka z groszkiem (z mrożonki) - ilość wedle uznania
kilka łyżeczek kukurydzy z puszki - wedle uznania
Sposób wykonania:
1. Cebulę obrać, drobno posiekać, podsmażyć na maśle klarowanym, ale jej nie rumienić!
2. Do cebuli dodać suchy ryż, chwilę smażyć aż ryż zrobi się szklisty. Następnie dodać część bulionu oraz marchewkę z groszkiem. Całość dusimy i stopniowo dodajemy bulion, aż ryż go wchłonie i będzie miękki.
3. Na koniec dodać kukurydzę i doprawić pieprzem do smaku.
Smacznego!!!
Składniki:
4 łyżki ryżu do risotto
ok 1,5 szklanki dowolnego bulionu
1 łyżka masła klarowanego
1 mała cebulka
pieprz
marchewka z groszkiem (z mrożonki) - ilość wedle uznania
kilka łyżeczek kukurydzy z puszki - wedle uznania
Sposób wykonania:
1. Cebulę obrać, drobno posiekać, podsmażyć na maśle klarowanym, ale jej nie rumienić!
2. Do cebuli dodać suchy ryż, chwilę smażyć aż ryż zrobi się szklisty. Następnie dodać część bulionu oraz marchewkę z groszkiem. Całość dusimy i stopniowo dodajemy bulion, aż ryż go wchłonie i będzie miękki.
3. Na koniec dodać kukurydzę i doprawić pieprzem do smaku.
Smacznego!!!