Strony

29 grudnia 2015

Sałatka z kapustą pekińską i fetą

Pyszna sałatka na stół karnawałowy i nie tylko :) Należy ją jednak przygotować niedługo przed podaniem, ponieważ po dłuższym odstaniu podchodzi wodą.


Składniki:

1 mała kapusta pekińska
1 opakowanie serka typu feta
1 puszka kukurydzy
1 czerwona papryka
1 żółta papryka
1 świeży ogórek
1 czerwona cebula
2 pomidory
posiekana świeża bazylia (lub suszona)
1 ząbek czosnku
pieprz
olej

Sposób wykonania:

1. Kapustę poszatkować, cebulkę obrać i drobno posiekać.
2. Pozostałe warzywa umyć i pokroić wedle uznania.
3. Ser pokroić w kostkę.
4. Wszystko wymieszać, dodać przyprawy, odrobinę oleju i zmiażdżony ząbek czosnku.

Smacznego!!!

Źródło: Agatka gotuje i smakuje

23 grudnia 2015

Wesołych Świąt


Drodzy Czytelnicy, życzę Wam zdrowych, wesołych i spokojnych Świat Bożego Narodzenia, wszelkiego błogosławieństwa od Bożej Dzieciny i spełnienia najskrytszych marzeń!
Ania

22 grudnia 2015

Kolorowe pierniki świąteczne

Po ostatnich pierniczkach pozostało tylko wspomnienie, więc w weekend zrobiłam kolejne. Tym razem zrobiłam według mojego najstarszego i najczęściej wykorzystywanego przepisu na pierniczki świąteczne. Te ciastka nie wymagają leżakowania, są miękkie już po upieczeniu, dlatego można je przyrządzić w ostatniej chwili. Przepis podaję jeszcze raz, tym razem wzbogacony o lukier królewski. Może daleko nam (tzn. mi i córce) do idealnie pomalowanych pierników, ale to była nasza pierwsza przygoda z lukrem królewskim i barwnikami spożywczymi.


Składniki:

2 szklanki mąki + odrobina do podsypania
2 jajka
2 łyżki miodu
2/3 szklanki cukru
1 łyżka masła
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 łyżeczka przyprawy do piernika

Lukier królewski:
1 białko
1 szklanka cukru pudru
ewentualnie barwniki spożywcze

Sposób wykonania:

1. Składniki na ciasto wyrabiamy.
2. Ciasto partiami wałkujemy i wykrawamy dowolne kształty.
3. Pierniki wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, pieczemy w 180 st.C przez ok 15 minut, aż będą lekko złote. Kolejne partie pieką się już szybciej.
4. Gotowe pierniki całkowicie ostudzić.
5. Przygotować lukier, białko ubijać z cukrem tak długo, aż nie będzie żadnych grudek cukru. Lukier powinien być dość gęsty, możliwe, że po dodaniu barwnika trzeba będzie do niego dodać jeszcze odrobinę cukru.
6. Udekorować według własnego pomysłu. Udekorowane pierniki pozostawić do całkowitego wysuszenia lukru. Gotowe pierniki przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku.

Smacznego!!!
 

13 grudnia 2015

Pierniczki

To już kolejny przepis na pierniki  na blogu. Pierniczki po upieczeniu są twardawe, ale po "zapuszkowaniu" w towarzystwie skórek z jabłek fantastycznie miękną. Oczywiście można je udekorować dowolnym lukrem i dodatkami. Ciasto jest bez dodatku tłuszczu, dlatego też wymaga cierpliwości podczas wyrabiania, ale naprawdę wychodzą pyszne pierniczki.

 

Składniki:

3 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki cukru pudru
1/2 szklanki miodu płynnego
1 jajko
1 opakowanie przyprawy do piernika
1 łyżeczka sody oczyszczonej
tłuszcz do blaszki

Sposób wykonania:

1. Mąkę przepisać z sodą, drobić dołek i wlać miód. Dodać przyprawę do piernika, cukier, jajko i wyrobić ciasto. Jeśli ciasto jest sypkie, należy dodać jeszcze miodu. Wyrobić ciasto.
2. Uformować kulę i małymi porcjami wałkować placki o grubości ok 1/2 cm. Za pomocą foremek wycinać pierniki.
3. Ciastka wyłożyć na blaszkę w odległościach od siebie, ponieważ podczas pieczenia pierniczki trochę podrosną.
4. Piec 10 minut w temperaturze 160 st.
5. Pierniki przechowywać w szczelnym opakowaniu. Jeśli chcemy, aby zmiękły, należy dodać do puszki skórki z jabłek. Udekorować wedle uznania.

Smacznego!!!

Źródło: Ciasta domowe, nr 207

11 grudnia 2015

Łazanki z kapustą kiszoną i pieczarkami


Składniki:

500 g kiszonej kapusty
200 g pieczarek
1 duża cebula
olej
pieprz, sól
makaron typu łazanki

Sposób wykonania:

1. Kapustę odcisnąć z nadmiaru soku, w razie potrzeby przepłukać wodą jeśli kapusta jest bardzo kwaśna. Kapustę pokroić.  Zalać niewielką ilością wody, gotować do miękkości.
2. Pieczarki obrać, pokroić w koteczkę.
3. Cebulę posiekać. Lekko zrumienić na patelni na oleju, po czym dodać pieczarki i dusić, aż woda odparuje.
4. Gdy kapusta jest miękka, dodać do niej cebulę z pieczarkami, wymieszać i  doprawić do smaku.
5. Gotową kapustę wymieszać z ugotowanym makaronem.

Smacznego!!!


5 grudnia 2015

Pierniki norymberskie

W ubiegłym roku piekłam te pierniki na Święta. W tym roku prawdopodobnie będzie powtórka, choć i mam ochotę na moje ulubione czeskie pierniczki :) W każdym razie jakieś pierniki z pewnością zrobię. Oryginalne norymberskie pierniki pieczone są na opłatkach - ja upiekłam bez. Okrągłe opłatki można np. zamówić na Allegro.


Składniki:

170g cukru
3 jajka
100g masła
300g mąki pszennej
3 łyżeczki proszku do pieczenia
4 łyżeczki przyprawy korzennej
2 łyżki kakao
150g zmielonych migdałów (lub orzechów)
50g kandyzowanej skórki pomarańczowej (następnym razem dodam odrobinę więcej)
50g kandyzowanej skórki cytrynowej
50g rodzynek (wcześniej namoczonych i odsączonych)
50g wiórków kokosowych
250ml mleka (temperatura pokojowa)
ewentualnie ok. 25 dużych okrągłych opłatków

Dodatkowo:
lukier
roztopiona czekolada
bakalie do posypania

Sposób przygotowania:

1. Miękkie masło, jajka i cukier utrzeć mikserem na puszystą masę.
2. W oddzielnym naczyniu wymieszać mąkę, kakao, zmielone migdały, kakao, proszek do pieczenia, skórki, rodzynki i wiórki kokosowe. Stopniowo dodawać do masy jajecznej, miksować, a na końcu partiami wlewać mleko.
3. Jeśli zamierzamy piec pierniki na opłatkach, układamy je na blaszce i nakładamy grube porcje ciasta.
4. Jeśli pierniczki pieczone będą bez opłatków, należy blachę wyłożyć papierem do pieczenia i narysować na nim w odstępach okręgi o średnicy 6-7 cm. (Wychodzą 3 blachy pierniczków, po 9 sztuk na jedną blachę, więc najlepiej narysować okręgi od razu na 3 arkuszach papieru). Na każdy okrąg nałożyć łyżką dość grubą warstwę ciasta i uformować okrągłe placuszki.
5. Piec pierniki w piekarniku nagrzanym do 180 st.C przez 15-20 minut.
6. Jeszcze ciepłe pierniki polukrować lub posmarować roztopioną czekoladą i posypać bakaliami, np. skórką pomarańczową lub cytrynową.
7. Pierniki są gotowe do spożycia. Ładnie się przechowują i nie twardnieją.

Polecam i życzę smacznego!!!


Źródło: Domowe wypieki

4 grudnia 2015

Pasta serowa z rybą w pomidorach


Składniki:

250 g białego sera w kostce
1 puszka ryby w sosie pomidorowym (np. makreli)
zielona cebulka
ewentualnie sól, pieprz

Sposób wykonania:

1. Ser rozdrobnić widelcem.
2. Do sera dodać rybę z puszki i posiekaną zieloną cebulkę. Ewentualnie doprawić solą i pieprzem do smaku.

Smacznego!!!

27 listopada 2015

Kapusta biała zasmażana

Świetny dodatek do mięs, szczególnie do kotletów schabowych :) Taka kapustka super smakuje też z jajkiem sadzonym.


Składniki:

1 mała główka kapusty
1 duża cebula
woda
sól, pieprz
odrobina cukru
kminek
siekany zielony koperek
2 łyżki mąki
olej

Sposób wykonania:

1. Kapustę poszatkować, przełożyć do garnka i zalać niecałą szklanką wody. Dusić ok 20 minut. W razie potrzeby uzupełnić wodę.
2. W międzyczasie cebulę obrać, pokroić w kosteczkę i zeszklić na oleju.
3. Do kapusty dodać zrumienioną cebulę, kminek, sól, pieprz i odrobinkę cukru.
4. Na patelni zrobić zasmażkę: rozgrzać olej, dodać 2 łyżki mąki i zrobić jasną zasmażkę. Zasmażkę dodać do kapusty, zamieszać, dusić jeszcze chwilę. Na koniec dodać siekany koperek i ewentualnie doprawić do smaku.
5. Kapusta najlepiej smakuje na ciepło.

Smacznego!!!

24 listopada 2015

Pieczony schab peklowany

To moja pierwsze spotkanie z solą peklową. Ale jakież udane! Nie sądziłam, że taki domowy schab marynowany w soli peklowej jest tak pyszny. Część zjedliśmy na obiad, a pozostały kawałek przeznaczyliśmy jako wędlinę do kanapki. Kolejnym razem muszę spróbować szynki peklowanej.


Składniki:

70 dag schabu
ok 15 g soli peklowej
zioła prowansalskie
słodka mielona papryka
smalec

Sposób wykonania:

1. Mięso umyć, osuszyć. Natrzeć solą peklową, ziołami prowansalskimi i słodką mieloną papryką. Nie należy użyć więcej niż 20 g soli na 1 kg mięsa.
2. Mięso obłożyć folią aluminiową i schować do lodówki na 2 dni.
3. Po tym czasie do naczynia żaroodpornego dodać troszkę smalcu, wyłożyć mięso wyjęte z folii, przykryć pokrywę i piec całość ponad 1 godzinę w temperaturze 180-200 st.

Smacznego!!!


Źródło: Z miłości do żywności

22 listopada 2015

Karpatka

Przepis na ciasto mam od mamy. Karpatkę uwielbiam! Myślę, że i wśród czytelników bloga sporo jest wielbicieli tego przepysznego ciasta! 



Składniki (blaszka 20x36 cm): 


Ciasto:
1/2 kostki margaryny
1 szklanka mąki
1 szklanka wody
5-6 jajek

Krem karpatkowy:
0,5 litra mleka
2 łyżki mąki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
2 łyżeczki cukru waniliowego
1 kostka masła
3/4 szklanki cukru pudru

Sposób przygotowania:

1. Margarynę zagotować z 1 szklanką wody, kiedy się zagotuje woda, dosypać szklankę mąki i dokładnie wymieszać. Całość odstawić do całkowitego wystygnięcia. 
2. Następnie do ciasta dodawać po jednym jajku i miksować do uzyskania gładkiej masy o konsystencji gęstej śmietany.
3. Ciasto podzielić na dwie części, wyłożyć nimi jednakowe blaszki i piec w 180 st. C do momentu, aż z ciasta znikną kropelki wody. Uwaga! Aby karpatka nie opadła, placki należy piec i studzić w piekarniku. Nie otwierać drzwiczek piekarnika podczas pieczenia! 
4. Robimy krem: Odlać trochę mleka i w nim wymieszać obie mąki. Pozostałe mleko zagotować z cukrem waniliowym, jak się zacznie gotować, to należy wlać mleko z mąkami i energicznie wymieszać, by nie zrobiły się grudki. Pozostawić do całkowitego wystudzenia.
5. Masło utrzeć z cukrem pudrem, dodawać stopniowo zimny budyń. Zimne ciasta przełożyć kremem i wierzch posypać cukrem pudrem.

Smacznego!!!

19 listopada 2015

Surówka z kapusty i marchewki

To moja ulubiona wersja surówki z białej kapusty - niewiele składników, ale smak rewelacyjny!


Składniki:

1/2 niedużej główki białej kapusty
2 marchewki
2-3 łyżki siekanej natki pietruszki
sól
kilka łyżek oleju
odrobina cukru

Sposób wykonania:

1. Kapustę poszatkować, posolić i odstawić na 15 minut. Po tym czasie kapustę odcisnąć z nadmiaru soków.
2. Marchew obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
3. Warzywa połączyć, dodać olej, odrobinę cukru i natkę pietruszki. Starannie zamieszać. Ewentualnie doprawić do smaku.

Smacznego!!!

14 listopada 2015

Kotlety mielone z kaszą jęczmienną

Znowu kotlety, tym razem z mięsa mielonego z dodatkiem kaszy. Pyszne! Polecam!


Składniki:

400 g mięsa mielonego (najlepiej chudego od szynki)
100 g kaszy jęczmiennej (użyłam w woreczku)
1 cebula
1 ząbek czosnku
3 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki
2 łyżki majeranku
1 jajko
2-4 łyżki suchej kaszy manny lub bułki tartej
kilka łyżek zimnej wody
sól, pieprz
szczypta mielonej papryki
olej do smażenia

Sposób wykonania:

1. Kaszę ugotować w lekko osolonym wrzątku.
2. Cebulę drobno posiekać. Czosnek zmiażdżyć.
3. Do mięsa dodać kaszę, cebulę, czosnek, jajko, natkę pietruszki. Dodać przyprawy, wyrobić masę i dodać kaszy manny / bułki tartej i kilka łyżek zimnej wody tyle, aby masa zwarta i się nie rozsypywała.
4. Z mięsa uformować dowolnej wielkości kotleciki, smażyć na dobrze rozgrzanym oleju z obu stron. Na patelnię dodać kilka łyżek zimnej wody i dusić kotlety pod przykryciem ok 10 minut. Nie ma potrzeby panierowania kotletów w bułce tartej przed smażeniem.

Smacznego!!!

Źródło: Kulinarne szaleństwa Margarytki

11 listopada 2015

Marynowane kotlety schabowe

Kotlety schabowe w marynacie to świetny obiad na kilka dni. Można je zamarynować parę dni wcześniej (3-5) i smażyć dopiero przed podaniem. Przepis znalazłam u Danusi i gorąco Wam polecam!


Składniki:

1 kg schabu bez kości
sól, pieprz
olej do smażenia

Marynata:
3 jajka
3 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej
3 łyżki keczupu
4 ząbki czosnku
1 płaska łyżka musztardy
5 łyżek oleju

Sposób wykonania:

1. Schab kroimy na kotlety grubości 1,5-2 cm. Lekko rozbić tłuczkiem. Kotlety posolić i popieprzyć wedle uznania.
2. Składniki marynaty dobrze połączyć, dodać do niej mięso i starannie obtoczyć. Mięso pozostawić w marynacie przynajmniej na 2, a najlepiej na 3 dni. Po tym czasie mięso wyjąć z marynaty (nie otrzepywać) i smażyć na dobrze rozgrzanym oleju. Kiedy już je usmażymy, należy przykryć patelnię pokrywką i trzymać kotlety jeszcze ok 10-15 minut na najmniejszym ogniu.
3. Kotlety wychodzą soczyste i smaczne. Polecam!

Smacznego!!!

Źródło: Co mi w duszy gra

 

8 listopada 2015

Drożdżówki z budyniem

Domowe drożdżówki są najlepsze! Polecam wersję z budyniem :)


Składniki:

Ciasto:
250 g mąki + do podsypania
20 g świeżych drożdży
1 jajko
125 ml mleka
50 g masła
1/4 szklanki cukru
szczypta soli

Nadzienie:
gęsty budyń przygotowany na nieco mniejszej ilości mleka niż pisze na opakowaniu

Sposób wykonania:

1. Zrobić rozczyn: drożdże rozetrzeć z 2 łyżkami cukru, wlać połowę letniego mleka i dodać 1 łyżkę mąki, wymieszać, odstawić do wyrośnięcia.
2. Do miski przesiać mąkę, wbić jajko, dodać sól, cukier i rozpuszczone letnie masło. Dodać rozczyn, wyrobić ciasto. Podsypać mąką, jeśli ciasto jest zbyt kleiste.
3. Gładkie ciasto przykryć ściereczką, by podwoiło swoją objętość.
4. Ciasto rozwałkować na prostokąt, posmarować wystudzonym gęstym budyniem, złożyć i pokroić w równe paski, każdy pasek skręcić coś na wzór muszki przed wyłożeniem na blaszkę. Przykryć, by podrosły. Boki posmarować jajkiem.
5. Drożdżówki piec przez 20 minut w 200 st.C. Po upieczeniu można je polukrować.

Smacznego!!!

3 listopada 2015

Jajecznica na parze dla małego dziecka


Składniki:

1 jajko wiejskie
łyżeczka masła
łyżeczka mleka
ewentualnie szczypta soli (u niemowląt sól pominąć)
ewentualnie drobno posiekany koperek lub inna zieleninka

Sposób wykonania:

1. Jajko umyć.
2. Potrzebne będą dwa garnuszki, w tym jeden większy. Do większego garnka dolewamy wody, gotujemy. Na większym garnku stawiamy mniejszy i dodajemy do niego masło, by się roztopiło.
3. Wbijamy jajko i dodajemy łyżeczkę mleka. W miarę ścinania się jajka, całość mieszamy do momentu, aż żółtko i białko będą ścięte. Na koniec ewentualnie dodajemy siekany koperek.

Smacznego!

1 listopada 2015

Sałatka ryżowa z tuńczykiem

Ostatnio u nas z racji różnych okazji pojawiała się właśnie ta sałatka. W końcu przemówiło do mnie połączenie tuńczyka i ryżu i bardzo mi ta sałatka smakuje. Polecam serdecznie!


Składniki:

200 g ryżu (2 woreczki)
1 czerwona papryka
2 puszki tuńczyka w kawałkach (w sosie własnym lub oleju)
4 jaja ugotowane na twardo
1 puszka kukurydzy
3-4 ogórki kiszone lub korniszony
majonez
sól, pieprz

Sposób wykonania:

1. Ryż ugotować w osolonym wrzątku. Przestudzić.
2. Jajka, paprykę i ogórki pokroić w kostkę.
3. Tuńczyka i kukurydzę odsączyć z zalewy.
4. Wszystkie składniki wymieszać, dodać majonezu, doprawić solą i pieprzem.

Smacznego!!!

31 października 2015

Kruche ciasto ze śliwkami i pianką

Jesienią na stole nie może zabraknąć zwykłego, ale jakże pysznego ciasta kruchego z węgierkami.


Składniki (blaszka 24x36cm):

3 szklanki mąki
cukier waniliowy (domowy)
1/2 szklanki cukru
250 g masła
1-2 łyżki śmietany
6 jajek
1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
1/2 szklanki cukru do białek
1 kisiel cytrynowy (lub wedle uznania)
ok 1 kg wypestkowanych śliwek węgierek

Sposób wykonania:

1. Na stolnicę dajemy mąkę, masło, całość siekamy, następnie dodajemy żółtka, cukier, proszek do pieczenia i śmietanę. Zagniatamy ciasto, dzielimy na 2/3 i 1/3, zawijamy w folię. Mniejszą część wkładamy do zamrażalnika, a większą do lodówki na 30 minut.
2. Większą część ciasta  wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem i nakłuwamy widelcem.
3. Na cieście układamy śliwki wydrylowane śliwki skórką do dołu.
4. Białka ubijamy na sztywno z cukrem, a na koniec dodajemy kisiel i dokładnie mieszamy.
5. Pianę wykładamy na śliwki, a na wierzch ścieramy ciasto z zamrażarki. Ciasto pieczemy w 180 st. C przez ok 50 minut (do zrumienienia).

Smacznego!!!


Źródło: Garnek

24 października 2015

Tort ananasowy z kremem straciatella

Byłam bardzo zadowolona z tego tortu, nie tylko dlatego, że był smaczny, ale że udało mi się go zrobić z produktów, które akurat miałam w domu i nie musiałam wychodzić na zakupy. Miałam niewiele czasu na jego przygotowanie i wymyśliłam sobie taki, który nie jest zbyt pracochłonny. Jednego wieczoru upiekłam biszkopt i zrobiłam budyń do kremu, a następnego dnia zrobiłam krem, galaretkę i złożyłam tort w całość. Efekt bardzo zadowalający. Polecam serdecznie!


Składniki (tortownica 23-26cm):

Biszkopt:
6 jajek
10 łyżek cukru
6 łyżek mąki pszennej
6 łyżek mąki ziemniaczanej
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

Krem:
1 i 2/3 szklanki mleka
1 budyń waniliowy / śmietankowy
2 łyżki cukru
1 cukier waniliowy
250 g miękkiej margaryny lub masła
ananas z puszki pokrojony w kosteczkę
tarta gorzka czekolada

Dodatkowo:
galaretka zrobiona wg przepisu na opakowaniu (smak dowolny - u mnie pomarańczowy)
plastry ananasa z puszki
tarta gorzka czekolada do dekoracji

Sposób wykonania:

1. Zrobić biszkopt, białka ubić ze szczyptą soli na sztywno, dodać cukier i dobrze ubić, następnie stopniowo dodawać żółtka, cały czas ubijać. Na koniec dodać przesiane mąki z proszkiem do pieczenia i wymieszać delikatnie na najmniejszych obrotach. Biszkopt przelać do tortownicy, piec w 180 st. C przez 30-40 minut. Całkowicie wystudzić. Pokroić na 3 blaty.
2. Z mleka, cukru i budyniu ugotować budyń i całkowicie wystudzić. Miękką margarynę lub masło utrzeć, stopniowo dodawać budyń i miksować do uzyskania puszystej masy. Dodać 3-4 łyżki syropu z puszki z ananasów. Odłożyć 3-4 łyżki masy budyniowej do dekoracji. Do reszty dodać ananasy pokrojone w kosteczkę i tartą gorzką czekoladę (ilość wedle uznania) i wymieszać łyżką.
3. Galaretkę przygotować według przepisu na opakowaniu (zwykle zmniejszam ilość wody do 350-400 ml). Odstawić do lekkiego stężenia.
4. Przełożyć torta: każdy blat należy nasączyć syropem z ananasów, przełożyć kremem straciatella z ananasami. Wierzch i boki posmarować pozostałą masą budyniową bez dodatków. Na wierzchu ułożyć krążki ananasa, zalać tężącą galaretką. Po stężeniu boki tortu obsypać tartą gorzką czekoladą. Tort schłodzić w lodówce najlepiej przez całą noc.

Smacznego!!!