Nie wiem czy zauważyliście jak ostatnio ryby drożeją, a cena łososia zupełnie wywindowała... Tą rybkę robiłam już bardzo dawno i wygrzebałam to zdjęcie z mojego archiwum. Możemy użyć różnych gatunków ryb, choć przyznam, że łosoś smakował super!
Składniki:
2 filety z łososia
2 gałązki świeżego rozmarynu
2-3 ząbki czosnku
sól, pieprz
olej
Sposób wykonania:
1. Łososia umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem, oprószyć solą i pieprzem.
2. Naczynie żaroodporne natrzeć olejem.
3. Czosnek obrać, drobno posiekać, ułożyć na łososiu. Na wierzch ułożyć gałązkę rozmarynu.
4. Piec w piekarniku w 180 st. C przez 20-30 minut.
Smacznego!!!
Źródło: To pestka
Strony
▼
27 lutego 2015
25 lutego 2015
Zakwas / Sok z buraków
W grudniu pokazałam Wam pierwszy sposób na domowy zakwas z buraków, a dziś drugi. Przepis znalazła moja mama w gazecie, chyba Tinie, nie jestem pewna. Ten zakwas nadaje się także do picia, szczególnie dla osób, które mają anemię. Taki zakwas działa krwiotwórczo i wzmacniająco, ponieważ zawiera dużo żelaza i kwasu foliowego. Doskonale nadaje się też do zrobienia barszczu czerwonego i świetnie się przechowuje.
Składniki:
buraki
sól
cukier
czosnek (1 główka na 1 kg buraków)
przegotowana letnia woda
Sposób wykonania:
1. Buraki myjemy i obieramy ze skórki. Kroimy w plastry.
2. Ząbki czosnku obrać ze skórki .
3. W dobrze umytym i wyparzonym słoju układamy na przemian warstwę buraków i czosnku posypując każdą szczyptą soli i łyżeczką cukru. Całość zalewamy przegotowaną letnią wodą.
4. Naczynie należy obwiązać gazą i odstawić na 1 do 6 tygodni. W razie potrzeby zdejmujemy utworzoną na powierzchni pianę.
5. Zakwas przecedzamy i zlewamy do butelek. Przechowujemy w chłodzie, a najlepiej w lodówce.
Jak przechowywać zakwas?
Zlewam zakwas do butelek po soczkach. Na wierch dodaję 1 łyżkę oleju, wtedy mam pewność, że zakwas nie będzie pleśniał ani się psuł. Przechowuję w lodówce przez kilka tygodni.
Składniki:
buraki
sól
cukier
czosnek (1 główka na 1 kg buraków)
przegotowana letnia woda
Sposób wykonania:
1. Buraki myjemy i obieramy ze skórki. Kroimy w plastry.
2. Ząbki czosnku obrać ze skórki .
3. W dobrze umytym i wyparzonym słoju układamy na przemian warstwę buraków i czosnku posypując każdą szczyptą soli i łyżeczką cukru. Całość zalewamy przegotowaną letnią wodą.
4. Naczynie należy obwiązać gazą i odstawić na 1 do 6 tygodni. W razie potrzeby zdejmujemy utworzoną na powierzchni pianę.
5. Zakwas przecedzamy i zlewamy do butelek. Przechowujemy w chłodzie, a najlepiej w lodówce.
Jak przechowywać zakwas?
Zlewam zakwas do butelek po soczkach. Na wierch dodaję 1 łyżkę oleju, wtedy mam pewność, że zakwas nie będzie pleśniał ani się psuł. Przechowuję w lodówce przez kilka tygodni.
Zupka jarzynowa z ryżem dla niemowlaka
Zamiast zagęszczać zupkę kleikiem ryżowym wolę dodać do warzyw ryżu podczas gotowania.W końcu kleik ryżowy to nic innego jak mąka ryżowa, czyli zmielony na gładko ryż.
Składniki:
1 marchewka
1/2 pietruszki
1 ziemniak
1 łyżka prawdziwego masła / oleju / oliwy
1-2 łyżki ryżu
woda
Sposób wykonania:
1. Umyte warzywa obrać, pokroić w kawałki, zalać wodą 2 cm powyżej warzyw. Gotować.
2. Kiedy będą miękkawe, dodać przepłukany ryż i masło/olej/oliwę. W razie potrzeby uzupełnić wodę - ryż trochę jej pochłonie.
3. Gdy wszystko będzie już miękkie, zmiksować zupkę.
Czasami zamrażam zupkę dla Młodego. Wkładam do słoiczka do 3/4 jego pojemności, zakręcam i przyklejam nalepkę z informacją o składnikach i dacie zamrażania. Zużywam taką zupkę w ciągu 2-3 tygodni. Super sprawa, szczególnie gdy coś nam wypadnie i nie mamy czasu ugotować takiej zupki, wyciągam rano słoiczek, a w południe już jest odmrożona, podgrzewam i podaję :)
Zamiast ryżu daję też kaszy manny (1 i 1/2 łyżki).
Składniki:
1 marchewka
1/2 pietruszki
1 ziemniak
1 łyżka prawdziwego masła / oleju / oliwy
1-2 łyżki ryżu
woda
Sposób wykonania:
1. Umyte warzywa obrać, pokroić w kawałki, zalać wodą 2 cm powyżej warzyw. Gotować.
2. Kiedy będą miękkawe, dodać przepłukany ryż i masło/olej/oliwę. W razie potrzeby uzupełnić wodę - ryż trochę jej pochłonie.
3. Gdy wszystko będzie już miękkie, zmiksować zupkę.
Czasami zamrażam zupkę dla Młodego. Wkładam do słoiczka do 3/4 jego pojemności, zakręcam i przyklejam nalepkę z informacją o składnikach i dacie zamrażania. Zużywam taką zupkę w ciągu 2-3 tygodni. Super sprawa, szczególnie gdy coś nam wypadnie i nie mamy czasu ugotować takiej zupki, wyciągam rano słoiczek, a w południe już jest odmrożona, podgrzewam i podaję :)
Zamiast ryżu daję też kaszy manny (1 i 1/2 łyżki).
23 lutego 2015
Zapiekanka z kaszy jaglanej z kurczakiem
Lubicie królową kasz? Jeśli tak to zapraszam na super zapiekankę.
Składniki:
0,5 szklanki kaszy jaglanej
1,5 szklanki bulionu
1 pierś z kurczaka
1 papryka
1 jajko
150 g sera żółtego gouda
1 łyżka masła
2 łyżki bułki tartej
pieprz, sól
siekana pietruszka
Sposób wykonania:
1. Opłukaną kaszę zalewamy bulionem i gotujemy do miękkości. Lekko studzimy.
2. Pierś z kurczaka doprawiamy ulubioną przyprawą, kroimy w kostkę i obsmażamy na patelni.
3. Paprykę kroimy w drobną kostkę.
4. Kaszę mieszamy z usmażoną piersią z kurczaka, papryką, połową tartego żółtego sera i żółtkiem. Doprawiamy do smaku. Na koniec dodajemy ubite białko, delikatnie mieszamy.
5. Naczynie żaroodporne smarujemy masłem i obsypujemy tartą bułką, wykładamy kaszę z dodatkami. Na wierzch wykładamy pozostały żółty ser. Całość zapiekamy przez ok 20 minut w 180 at. C.
6. Gotową zapiekankę posypujemy siekaną pietruszką.
Smacznego!!!
19 lutego 2015
Surówka z jabłek i selera
Pomysł na tą surówkę znalazłam w cotygodniowych inspiracjach Biedronki, a autorką przepisu jest Agata Jędraszczak.
Składniki:
1/2 dużego selera korzeniowego
2 jabłka
1 kopiasta łyżka rodzynek
2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego - może być grecki
sok z cytryny
szczypta cukru
sól, pieprz
Sposób wykonania:
1. Umyte i oczyszczone z gniazd nasiennych jabłka i obrany seler ścieramy na tarce jarzynowej.
2. Skrapiamy sokiem z cytryny, łączymy z jogurtem, przyprawiamy cukrem, solą i pieprzem do smaku.
3. Dodajemy rodzynki i mieszamy. Przed podaniem schładzamy.
Smacznego!!!
Składniki:
1/2 dużego selera korzeniowego
2 jabłka
1 kopiasta łyżka rodzynek
2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego - może być grecki
sok z cytryny
szczypta cukru
sól, pieprz
Sposób wykonania:
1. Umyte i oczyszczone z gniazd nasiennych jabłka i obrany seler ścieramy na tarce jarzynowej.
2. Skrapiamy sokiem z cytryny, łączymy z jogurtem, przyprawiamy cukrem, solą i pieprzem do smaku.
3. Dodajemy rodzynki i mieszamy. Przed podaniem schładzamy.
Smacznego!!!
17 lutego 2015
Wafle z masą orzechowo - kakaową
Koniec karnawału, a więc musi być coś słodkiego. Od jutra gro osób nie będzie jeść słodyczy ani piec ciast. U nas będzie podobnie, tylko w marcu zrobimy wyjątek dla naszej córci, kiedy to upieczemy torta na kolejne urodzinki :)
A tymczasem polecam wafle z pyszną masą - przygotowanie ich zajmie nam kilka chwil.
Składniki:
1 opakowanie kwadratowych wafli (5 listków)
1 kostka margaryny
1 szklanka cukru
1/3 szklanki mleka
1 i 1/2 szklanki mleka w proszku
1 łyżka gorzkiego kakao
3 - 4 łyżki mielonych orzechów włoskich
Sposób wykonania:
1. Zwykłe mleko, margarynę i cukier rozpuszczamy w rondelku. Studzimy.
2. Do masy dodajemy mleko w proszku, kakao i orzechy, mieszamy dokładnie. Masą przekładamy wafle.
3. Wafel zawijamy w papier, obciążamy deską i schładzamy w lodówce.
4. gotowy kroimy wedle uznania.
Smacznego!
A tymczasem polecam wafle z pyszną masą - przygotowanie ich zajmie nam kilka chwil.
Składniki:
1 opakowanie kwadratowych wafli (5 listków)
1 kostka margaryny
1 szklanka cukru
1/3 szklanki mleka
1 i 1/2 szklanki mleka w proszku
1 łyżka gorzkiego kakao
3 - 4 łyżki mielonych orzechów włoskich
Sposób wykonania:
1. Zwykłe mleko, margarynę i cukier rozpuszczamy w rondelku. Studzimy.
2. Do masy dodajemy mleko w proszku, kakao i orzechy, mieszamy dokładnie. Masą przekładamy wafle.
3. Wafel zawijamy w papier, obciążamy deską i schładzamy w lodówce.
4. gotowy kroimy wedle uznania.
Smacznego!
Zupka z marchewki i ziemniaka dla niemowlaka
Od tej zupki zaczynam rozszerzanie diety maluszka. Od czego zacząć? Teorie na temat pierwszego posiłku są różne. Z synkiem postępuję tak samo jak z moją starszą córką - startujemy właśnie od zupki. Oczywiście zaczynamy od tych produktów, które są potencjalnie najbezpieczniejsze, czyli marchewka, ziemniak i potem jabłko. Na początek maluch zjadł tylko kilka łyżeczek, ale, że mu dobrze idzie, to za każdym razem zjada odrobinę więcej. Tak czy owak, co dzień gotuję bardzo małą porcję tej zupki tak aby synek zawsze jadł świeżo ugotowany posiłek.
Składniki:
1/3 - 1/2 marchewki
1 średni ziemniak
odrobina oleju rzepakowego / oliwy / prawdziwego masła
woda
Sposób wykonania:
1. Warzywa starannie obieramy, myjemy i kroimy na mniejsze kawałki. Przekładamy do garnuszka, zalewamy wodą na równo z warzywami i gotujemy do miękkości.
2. Kiedy warzywa będą miękkie, zupkę starannie miksujemy, dodajemy łyżeczkę tłuszczu, mieszamy.
Podajemy w temperaturze pokojowej.
Taką zupę można wzbogacić dodatkiem kleiku ryżowego lub ryżem, a w późniejszym etapie:
Składniki:
1/3 - 1/2 marchewki
1 średni ziemniak
odrobina oleju rzepakowego / oliwy / prawdziwego masła
woda
Sposób wykonania:
1. Warzywa starannie obieramy, myjemy i kroimy na mniejsze kawałki. Przekładamy do garnuszka, zalewamy wodą na równo z warzywami i gotujemy do miękkości.
2. Kiedy warzywa będą miękkie, zupkę starannie miksujemy, dodajemy łyżeczkę tłuszczu, mieszamy.
Podajemy w temperaturze pokojowej.
Taką zupę można wzbogacić dodatkiem kleiku ryżowego lub ryżem, a w późniejszym etapie:
- kaszą manną
- kaszą jaglaną
- żółtkiem
- kawałkiem ugotowanego mięska
15 lutego 2015
Donaty - amerykańskie pączki z dziurką
Wprawdzie Tłusty Czwartek za nami, ale na ostatki można jeszcze przygotować coś pysznego. Polecam donaty - pyszne pączki z lukrem i posypką.
Składniki:
500 g mąki pszennej
20 g świeżych drożdży
2 małe jajka
70-80 drobnego cukru do wypieków
1 szklanka letniego mleka
100 g roztopionego masła
2 łyżki spirytusu lub innego alkoholu
szczypta soli
olej do smażenia
lukier
kolorowa posypka
Sposób wykonania:
1. Zaczynamy od rozczynu: drożdże kruszymy, dodajemy łyżeczkę cukru, 3 łyżki mąki i letnie mleko, mieszamy, odstawiamy do podrośnięcia.
2. Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy podrośnięte drożdże i pozostałe składniki poza masłem. Wyrabiamy kilka minut po czym dodajemy roztopione masło. Wyrabiałam ciasto mikserem z hakami do ciasta drożdżowego, ponieważ ciasto na pączki jest dość luźne i lekko się klei. Miksujemy do momentu, aż ciasto będzie odchodzić od miski. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 1-2 godziny, aż podwoi swoją objętość.
3. Po tym czasie ciasto wykładamy na obsypaną mąką stolnicę, wałkujemy na grubość 1,5-2 cm i szklanką i kieliszkiem wykrawamy pączki. Gotowe przekładamy na tacę podsypaną mąką na ok 30 minut, by podrosły.
4. W garnku rozgrzewamy olej, kiedy będzie gorący (ok 170-170st C) to wrzucamy kawałek ciasta. Jeśli w ciągu minutki rumiane wypłynie na powierzchnię, to można smażyć nasze donaty. Smażymy taką ilość, by swobodnie pływały w naczyniu. Smażymy pączki z obu stron na rumiano, po czym wyciągamy na tackę wyłożoną papierowym ręcznikiem, żeby odsączyć je z nadmiaru tłuszczu.
5. Jeszcze ciepłe pączki lukrujemy i posypujemy posypką. Można je także oblać polewą czekoladową lub roztopioną czekoladą.
Smacznego!!!
Źródło: Kuchnia u Krysi
Składniki:
500 g mąki pszennej
20 g świeżych drożdży
2 małe jajka
70-80 drobnego cukru do wypieków
1 szklanka letniego mleka
100 g roztopionego masła
2 łyżki spirytusu lub innego alkoholu
szczypta soli
olej do smażenia
lukier
kolorowa posypka
Sposób wykonania:
1. Zaczynamy od rozczynu: drożdże kruszymy, dodajemy łyżeczkę cukru, 3 łyżki mąki i letnie mleko, mieszamy, odstawiamy do podrośnięcia.
2. Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy podrośnięte drożdże i pozostałe składniki poza masłem. Wyrabiamy kilka minut po czym dodajemy roztopione masło. Wyrabiałam ciasto mikserem z hakami do ciasta drożdżowego, ponieważ ciasto na pączki jest dość luźne i lekko się klei. Miksujemy do momentu, aż ciasto będzie odchodzić od miski. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 1-2 godziny, aż podwoi swoją objętość.
3. Po tym czasie ciasto wykładamy na obsypaną mąką stolnicę, wałkujemy na grubość 1,5-2 cm i szklanką i kieliszkiem wykrawamy pączki. Gotowe przekładamy na tacę podsypaną mąką na ok 30 minut, by podrosły.
4. W garnku rozgrzewamy olej, kiedy będzie gorący (ok 170-170st C) to wrzucamy kawałek ciasta. Jeśli w ciągu minutki rumiane wypłynie na powierzchnię, to można smażyć nasze donaty. Smażymy taką ilość, by swobodnie pływały w naczyniu. Smażymy pączki z obu stron na rumiano, po czym wyciągamy na tackę wyłożoną papierowym ręcznikiem, żeby odsączyć je z nadmiaru tłuszczu.
5. Jeszcze ciepłe pączki lukrujemy i posypujemy posypką. Można je także oblać polewą czekoladową lub roztopioną czekoladą.
Smacznego!!!
Źródło: Kuchnia u Krysi
13 lutego 2015
Ryba w kapuście pekińskiej
To danie jest jednym z tych, które wyglądem nie powala, ale smak wszystko wynagradza :) Mam nadzieję, że i Wam posmakuje! Przepis znalazłam jakiś czas temu w internecie.
Składniki:
1 filet białej ryby (u mnie dorsz)
1/4 małej główki kapusty pekińskiej
1 cebula
2-3 ząbki czosnku
2 łyżki posiekanego koperku
2 łyżki masła
2 łyżki oleju
1 łyżka śmietany
sól, pieprz
sok z cytryny
przyprawa do ryb
Sposób wykonania:
1. Rybę podzielić na porcje, skropić sokiem z cytryny, przyprawić wedle uznania.
2. Na patelni rozgrzać olej z masłem, dodać posiekany czosnek i cebulę, zrumienić.
3. Do cebuli dodać pokrojoną w kostkę kapustę, lekko posolić i chwilę dusić. Dodać koperek, wlać ok 1/4 szklanki wody i dodać śmietanę, wymieszać.
4. Na kapuście ułożyć rybę, dusić, po jakimś czasie rybę przewrócić na drugą stronę.
5. Ryba świetnie smakuje z duszonymi ziemniaczkami.
Polecam i smacznego!
Składniki:
1 filet białej ryby (u mnie dorsz)
1/4 małej główki kapusty pekińskiej
1 cebula
2-3 ząbki czosnku
2 łyżki posiekanego koperku
2 łyżki masła
2 łyżki oleju
1 łyżka śmietany
sól, pieprz
sok z cytryny
przyprawa do ryb
Sposób wykonania:
1. Rybę podzielić na porcje, skropić sokiem z cytryny, przyprawić wedle uznania.
2. Na patelni rozgrzać olej z masłem, dodać posiekany czosnek i cebulę, zrumienić.
3. Do cebuli dodać pokrojoną w kostkę kapustę, lekko posolić i chwilę dusić. Dodać koperek, wlać ok 1/4 szklanki wody i dodać śmietanę, wymieszać.
4. Na kapuście ułożyć rybę, dusić, po jakimś czasie rybę przewrócić na drugą stronę.
5. Ryba świetnie smakuje z duszonymi ziemniaczkami.
Polecam i smacznego!
12 lutego 2015
Pączki
Dziś Tłusty Czwartek, a więc prezentuję pączki :) Muszę się nimi pochwalić ponieważ robiłam pierwszy raz pączki w wersji tradycyjnej. Okazało się to zupełnie nieskomplikowane :) A to chyba dlatego, że znalazłam świetny przepis u niezawodnej Doroty. Minimalnie go zmodyfikowałam. Można je nadziać wedle uznania - ja użyłam do tego dżemu truskawkowego.
Składniki (20-25 sztuk):
500 g mąki pszennej + do podsypania
20 g świeżych drożdży
1 szklanka letniego mleka ( 250ml )
100 g roztopionego masła
2 duże jajka (lub 3 małe)
1/2 łyżeczki soli
1 cukier waniliowy
4-5 łyżek cukru
2 łyżki spirytusu
olej do smażenia
konfitura / dżem (truskawkowy) / budyń
lukier lub cukier puder do dekoracji
Sposób wykonania:
1. Robimy rozczyn: drożdże kruszymy, dodajemy łyżeczkę cukru, 2 łyżki mąki i letnie mleko, mieszamy, odstawiamy do podrośnięcia.
2. Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy podrośnięte drożdże i pozostałe składniki poza masłem. Wyrabiamy kilka minut po czym dodajemy roztopione masło. Wyrabiałam ciasto mikserem z hakami do ciasta drożdżowego, ponieważ ciasto na pączki jest dość luźne i lekko się klei.
3. Wyrobione ciasto przykrywamy i odstawiamy na 1,5 godziny w ciepłe miejsce, aż podwoi objętość.
4. Po tym czasie ciasto podsypujemy delikatnie mąką, wałkujemy na grubość 1,5 cm, szklanką wykrawamy pączki. Przekładamy na blat podsypany mąką i czekamy, aż pączki dobrze się napuszą (u mnie ok 30 minut).
5. W garnku rozgrzewamy olej (ok 170-175 st). Jeśli nie mamy termometru cukierniczego należy kawałek ciasta rzucić na olej. Jeśli po 45 sek - 1 minucie ciasto wypłynie na wierzch i się zrumieni, to znaczy, że olej jest gotowy. Pączki smażymy po kilka minut z każdej strony.
6. Usmażone pączki nadziewamy dżemem za pomocą szprycy z szpikulcem.
7. Jeszcze ciepłe lukrujemy lub posypujemy cukrem pudrem.
Smacznego!!!
Źródło: Moje wypieki
Składniki (20-25 sztuk):
500 g mąki pszennej + do podsypania
20 g świeżych drożdży
1 szklanka letniego mleka ( 250ml )
100 g roztopionego masła
2 duże jajka (lub 3 małe)
1/2 łyżeczki soli
1 cukier waniliowy
4-5 łyżek cukru
2 łyżki spirytusu
olej do smażenia
konfitura / dżem (truskawkowy) / budyń
lukier lub cukier puder do dekoracji
Sposób wykonania:
1. Robimy rozczyn: drożdże kruszymy, dodajemy łyżeczkę cukru, 2 łyżki mąki i letnie mleko, mieszamy, odstawiamy do podrośnięcia.
2. Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy podrośnięte drożdże i pozostałe składniki poza masłem. Wyrabiamy kilka minut po czym dodajemy roztopione masło. Wyrabiałam ciasto mikserem z hakami do ciasta drożdżowego, ponieważ ciasto na pączki jest dość luźne i lekko się klei.
3. Wyrobione ciasto przykrywamy i odstawiamy na 1,5 godziny w ciepłe miejsce, aż podwoi objętość.
4. Po tym czasie ciasto podsypujemy delikatnie mąką, wałkujemy na grubość 1,5 cm, szklanką wykrawamy pączki. Przekładamy na blat podsypany mąką i czekamy, aż pączki dobrze się napuszą (u mnie ok 30 minut).
5. W garnku rozgrzewamy olej (ok 170-175 st). Jeśli nie mamy termometru cukierniczego należy kawałek ciasta rzucić na olej. Jeśli po 45 sek - 1 minucie ciasto wypłynie na wierzch i się zrumieni, to znaczy, że olej jest gotowy. Pączki smażymy po kilka minut z każdej strony.
6. Usmażone pączki nadziewamy dżemem za pomocą szprycy z szpikulcem.
7. Jeszcze ciepłe lukrujemy lub posypujemy cukrem pudrem.
Smacznego!!!
Źródło: Moje wypieki
Kochani, udało mi się założyć konto na Facebooku. Jak się bardziej ogarnę, to z pewnością coś się tam pojawi. Tylko cierpliwości :)
11 lutego 2015
Naleśniki z drobiem i warzywami
Witajcie. Moja dzisiejsza propozycja to naleśniki w wytrawnej wersji. Przepis znalazłam wieki temu w jakiejś gazecie. Polecam!
Składniki:
Naleśniki:
1 szklanka mleka
1 szklanka wody
1-1,5 szklanki mąki
szczypta soli
2-3 łyżki oleju
Farsz:
0,5 kg piersi z kurczaka
przyprawa gyros lub inna do kurczaka
kawałek świeżej lub konserwowej papryki
5 małych ogórków konserwowych
5 łyżek tartego żółtego sera
szczypta gałki muszkatołowej
sól, pieprz
Panierka:
jajko + mleko
bułka tarta
Sposób wykonania:
1. Z podanych składników zrobić ciasto i usmażyć naleśniki.
2. Piersi pokroić w kostkę, obsypać przyprawą i szczyptą gałki muszkatołowej. Usmażyć na oleju.
3. Jak mięso będzie miękkie, dodać warzywa pokrojone w kostkę, ewentualnie doprawić i chwilkę dusić. Zdjąć z ognia, dodać ser żółty i wymieszać.
4. Farsz nakładać na naleśniki, zwijać jak krokiety i opanierować w jajku z mlekiem, a potem w bułce tartej.
5. Naleśniki zrumienić na patelni.
Smacznego!!!
Składniki:
Naleśniki:
1 szklanka mleka
1 szklanka wody
1-1,5 szklanki mąki
szczypta soli
2-3 łyżki oleju
Farsz:
0,5 kg piersi z kurczaka
przyprawa gyros lub inna do kurczaka
kawałek świeżej lub konserwowej papryki
5 małych ogórków konserwowych
5 łyżek tartego żółtego sera
szczypta gałki muszkatołowej
sól, pieprz
Panierka:
jajko + mleko
bułka tarta
Sposób wykonania:
1. Z podanych składników zrobić ciasto i usmażyć naleśniki.
2. Piersi pokroić w kostkę, obsypać przyprawą i szczyptą gałki muszkatołowej. Usmażyć na oleju.
3. Jak mięso będzie miękkie, dodać warzywa pokrojone w kostkę, ewentualnie doprawić i chwilkę dusić. Zdjąć z ognia, dodać ser żółty i wymieszać.
4. Farsz nakładać na naleśniki, zwijać jak krokiety i opanierować w jajku z mlekiem, a potem w bułce tartej.
5. Naleśniki zrumienić na patelni.
Smacznego!!!
9 lutego 2015
Nadziewane zrazy z mięsa mielonego
Dziś światowy dzień pizzy więc celebrujcie pizze :) A ja dziś zapraszam na klasyk.
Zrazy z mięsa mielonego to wspomnienie mojego dzieciństwa. To chyba była jedyna postać mięsa mielonego, którą tolerowałam. Tym razem urozmaiciłam zrazy dodatkami. Wyszły naprawdę pyszne.
Składniki:
500 g chudego mięsa mielonego wieprzowego (szynki)
1 cebula
1 jajko
bułka tarta
majeranek
sól, pieprz
2 ząbki czosnku
mąka do panierowania
olej do smażenia
papryka czerwona
ser żółty
ogórek korniszon
ziele angielskie
liść laurowy
mąka
śmietana 18%
Sposób wykonania:
1. Cebulę i czosnek siekamy, rumienimy na oleju. Do mięsa dodajemy cebulę z czosnkiem, wbijamy jajko, dodajemy soli, pieprzu, majeranku i tyle bułki tartej, by masa była zwarta.
2. Mięso porcjujemy na 6 części, każdą rozpłaszczamy, dajemy pasek ogórka korniszonego, pasek papryki i ser żółty, formujemy podłużne pulpety i dokładnie zlepiamy.
3. Mięso obtaczamy w mące, obsmażamy na rumiano na oleju. Obsmażone zrazy przekładamy do rondelka, zalewamy gorącą (!) wodą 1 cm powyżej mięsa, dodajemy liść laurowy i ziele angielskie. Gotujemy 15 minut.
4. W misce mieszamy 2-3 łyżki mąki z 2-3 łyżkami śmietany i zimną wodą. Wyjmujemy mięso z gotującego się wywaru. Do wywaru wlewamy mieszankę mąki i śmietany, mieszamy, ponownie wkładamy mięso. Doprawiamy solą i pieprzem, podgrzewamy do momentu, aż się sos zagotuje.
Smacznego!!!
Zrazy z mięsa mielonego to wspomnienie mojego dzieciństwa. To chyba była jedyna postać mięsa mielonego, którą tolerowałam. Tym razem urozmaiciłam zrazy dodatkami. Wyszły naprawdę pyszne.
Składniki:
500 g chudego mięsa mielonego wieprzowego (szynki)
1 cebula
1 jajko
bułka tarta
majeranek
sól, pieprz
2 ząbki czosnku
mąka do panierowania
olej do smażenia
papryka czerwona
ser żółty
ogórek korniszon
ziele angielskie
liść laurowy
mąka
śmietana 18%
Sposób wykonania:
1. Cebulę i czosnek siekamy, rumienimy na oleju. Do mięsa dodajemy cebulę z czosnkiem, wbijamy jajko, dodajemy soli, pieprzu, majeranku i tyle bułki tartej, by masa była zwarta.
2. Mięso porcjujemy na 6 części, każdą rozpłaszczamy, dajemy pasek ogórka korniszonego, pasek papryki i ser żółty, formujemy podłużne pulpety i dokładnie zlepiamy.
3. Mięso obtaczamy w mące, obsmażamy na rumiano na oleju. Obsmażone zrazy przekładamy do rondelka, zalewamy gorącą (!) wodą 1 cm powyżej mięsa, dodajemy liść laurowy i ziele angielskie. Gotujemy 15 minut.
4. W misce mieszamy 2-3 łyżki mąki z 2-3 łyżkami śmietany i zimną wodą. Wyjmujemy mięso z gotującego się wywaru. Do wywaru wlewamy mieszankę mąki i śmietany, mieszamy, ponownie wkładamy mięso. Doprawiamy solą i pieprzem, podgrzewamy do momentu, aż się sos zagotuje.
Smacznego!!!
7 lutego 2015
Sałatka z brokułem i jajkiem
Składniki:
1 nieduży brokuł
4 ugotowane jajka
150 g szynki
1 kostka sera typu feta
Sos:
majonez
jogurt
2-3 ząbki czosnku
szczypta cukru
sól
Sposób wykonania:
1. Różyczki brokuła gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem odrobiny cukru. Odcedzamy, przelewamy zimną wodą i studzimy.
2. Jajka i ser feta kroimy w grubą kostkę, a szynkę w paski.
3. W osobnym naczyniu mieszamy składniki sosu, doprawiamy do smaku.
4. Wszystkie składniki łączymy.
Smacznego!!!
4 lutego 2015
Koktajl bananowy z czekoladą
Pyszny prosty koktajl :)
Składniki:
1 banan
1 szklanka mleka
1 łyżka kremu typu Nutella
Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki przekładamy do wysokiego naczynia, miksujemy blenderem na gładko. Przelewamy do 2 szklaneczek. Podajemy :)
Smacznego!!!
Składniki:
1 banan
1 szklanka mleka
1 łyżka kremu typu Nutella
Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki przekładamy do wysokiego naczynia, miksujemy blenderem na gładko. Przelewamy do 2 szklaneczek. Podajemy :)
Smacznego!!!
3 lutego 2015
Kotlety drobiowe w sezamowej panierce
Witajcie!
Ostatnio sporo uwagi poświęcam przeglądaniu tabel żywienia niemowląt. Wprawdzie mam starszą córkę, ale niewiele szczegółów pamiętam. Muszę sobie odświeżyć pamięć :) Mój synek dostał pierwszą zupkę, na razie tylko kilka łyżeczek, ale idzie mu całkiem dobrze :) Stopniowo będę wprowadzać kolejne warzywka i owoce. Może uda mi się stworzyć specjalną zakładkę z daniami dla niemowląt.
A teraz już kotlet - a dokładnie miła odmiana dla tradycyjnego kotleta drobiowego, którego bardzo lubimy.
Składniki:
1 podwójna pierś z kurczaka
sól
bułka tarta
ziarna sezamu
1 jajko + odrobina mleka
mąka
olej do smażenia
Sposób wykonania:
1. Piersi z kurczaka myjemy, osuszamy. Dzielimy na porcje i rozbijamy na kotlety (najlepiej przez folię lub woreczek foliowy). Lekko solimy z obu stron.
2. W osobnych naczyniach przygotowujemy panierkę: w jednym mąkę, w drugim jajko roztrzepane z odrobiną mleka, a w trzecim bułkę tartą z sezamem (pół na pół).
3. Panierujemy mięso, najpierw w mące, następnie w jajku, a potem w bułce z dodatkiem sezamu. Kotlety smażymy na dobrze rozgrzanym oleju na złoto z obu stron.
Smacznego!!!
Ostatnio sporo uwagi poświęcam przeglądaniu tabel żywienia niemowląt. Wprawdzie mam starszą córkę, ale niewiele szczegółów pamiętam. Muszę sobie odświeżyć pamięć :) Mój synek dostał pierwszą zupkę, na razie tylko kilka łyżeczek, ale idzie mu całkiem dobrze :) Stopniowo będę wprowadzać kolejne warzywka i owoce. Może uda mi się stworzyć specjalną zakładkę z daniami dla niemowląt.
A teraz już kotlet - a dokładnie miła odmiana dla tradycyjnego kotleta drobiowego, którego bardzo lubimy.
Składniki:
1 podwójna pierś z kurczaka
sól
bułka tarta
ziarna sezamu
1 jajko + odrobina mleka
mąka
olej do smażenia
Sposób wykonania:
1. Piersi z kurczaka myjemy, osuszamy. Dzielimy na porcje i rozbijamy na kotlety (najlepiej przez folię lub woreczek foliowy). Lekko solimy z obu stron.
2. W osobnych naczyniach przygotowujemy panierkę: w jednym mąkę, w drugim jajko roztrzepane z odrobiną mleka, a w trzecim bułkę tartą z sezamem (pół na pół).
3. Panierujemy mięso, najpierw w mące, następnie w jajku, a potem w bułce z dodatkiem sezamu. Kotlety smażymy na dobrze rozgrzanym oleju na złoto z obu stron.
Smacznego!!!